Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-11 13:44

Byggare offererar nybygge utifrån m2-priset i villaområde

En läsare ska bygga en stor villa i en mellanstor svensk stad. Byggare har lämnat in offerter på hutlösa byggkostnader och motiverat det med att det är kvadratmeterpriset på befintliga hus i området.
Inte läsarens hus, utan något större.
Läsaren ska bygga en villa på 240 m2 plus hel källare om 130 m2. Ett rejält stort hus av 60- eller 70-talsmodell, komplett med en mycket användbar källare.

Generellt gäller att ju större villa man bygger, desto lägre bör kvadratmeterpriset bli på bygget, eftersom det som drar upp priserna är saker som kök och badrum, medan vanliga rum och golvyta inte kostar speciellt mycket alls. Kök har man generellt bara ett, även om antalet badrum eller toaletter förstås kan vara fler än det numera normala två.

Läsaren fick en offert på 5.5 MSEK på bygget, vilket var två miljoner över vad det borde kosta.

Den offererande parten svarade då med "ja, men kvadratmeterpriset är ju si och så högt i det området". Timpenningen för hantverkarna låg på IT-konsultnivå. Tydligen ska man inte betala vad det kostar att bygga, utan vad grannarnas hus är värderade till...

I sammanhanget bör nämnas att bygga ett hus är inte raketforskning, utan något man kan göra själv - speciellt om man är läskunnig - dock lämpligen undantaget grunden och el- och VVS-arbeten. Blir grunden fel får man allt större följdfel upp i hela konstruktionen, så min rekommendation är alltid att se till att proffs fixar grunden. Resten är inte svårare än att bygga med Lego, komplett med ritningar. Dessutom finns det byggsatshus, vilket inte är svårare än att följa en IKEA-instruktion, även om det tar tid och man lämpligen inte glömmer bort att mäta och kontrollera med vattenpass. Och kosta på er en riktig verktygspark med proffsmaskiner (och en inbrottssäker container att förvara dem i). De betalar sig snabbt och ni kan sälja på Blocket efteråt.

En sämre insatt byggherre än läsaren kanske hade svalt 5.5 MSEK, men bygget kommer nu genomföras för 3.5 MSEK eller ca 9 500:- SEK per m2, inklusive källaren...

Ett stort grattis till läsaren och lycka till med bygget. Jag vet att många i våra föräldragenerationer har byggt sina hus själva. Det borgar för kvalitet och noggrannhet. Jag sitter själv här i mitt bibliotek, en utbyggnad som förra ägaren (en civilingenjör inom mekanik) byggde själv. Dessutom med egensågad senvuxen tall (=täta årsringar, dvs högkvalitativt virke av en typ man inte får i dagens massavedskogar, som är snabbväxande) fälld på den egna fastigheten...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Mer och mer nöjd med mina polacker!
  Visserligen arbetar de ej på söndagar, men lite katolicism (?) får man stå ut med.
  Dessutom börjar de inte på ett jobb och försvinner sedan till nästa.
  Att det sedan råkar bli lite billigare och att det skulle reta de där som vrålar åk hem, ja, visst tusan LO killar var det som gjorde det i Waxholm.
  Förljugna stackare.
  Dessutom köper man väl byggvaror direkt från utlandet?
  Råkar även det bli "något " billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även vi i Waxholm anlitar polacker. Jobbar mellan 07-17, med lunch och rökpaus. T.ex SKANSKA och PEAB vill endast ha polacker, varken letter eller litauer till att utföra grov job.

   Ytterligare fördel är att de övernattar på byggarbetsplatsen för att minimera kostnader och får ingen ersättning vid arbetsskade :)

   Radera
 2. Att borga för kvalitet och noggrannhet, det hör inte hemma i ett samhälle där tillväxten skall öka med två procent per år. Samtidigt som "return of investment" skal vara snabb och helst riktigt stor och fet.

  SvaraRadera
 3. Hur vet du att det är två miljoner över vad det borde kosta?

  Bara för att man fått ett pris på 3,5 betyder det inte att det är rimligt?

  Det sagt är priserna på hus i SÖ skåne nybyggda nu över 30000/m2, räknar su bort överdyr tomt kanske du hamnar på 25000/m2.
  Och då är det fridolin, förlåt cellplast, aka frigolit.

  Förvisso med luftspalt och miljöskali något obekant material, men ändå reglad Fridolin.

  Kilopriset blir därefter. Tacka vet jag mexitegel och icke radioaktiv lättbetong. Väggar skall vara stumma!

  Poängen är att vi vet inte om specifikationerna ändrat sig.

  SvaraRadera
 4. Finns gott om snickare, så det är väl bara att välja, normalt så väljer man bort de dyraste och de billigaste och tar någon av de kvarvarande, rekommendationer är viktigt.

  SvaraRadera
 5. Om det är så bra betalt så kanske fler borde starta byggfirmor.

  SvaraRadera
 6. Det är väl i och för sig ganska vanligt att prisbilden på något hänger mer ihop med vad kunden förväntas vilja betala än vad det faktiskt kostar att tillverka något. Kan man ta en marginal på 50-100% så gör man givetvis det.
  Självklart ska man som kund ta in offerter från fler byggfirmor. Om de andra sätter priset efter vad det kostar att bygga plus skälig marginal så kommer ju den byggare som uppfattat marknaden fel naturligtvis få ändra sig eller försvinna. Men jag antar att de andra använder samma modell när de sätter priset, eftersom det säkert går att få de pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Att prisbilden skulle se ut så tyder ofta på att det råder något slags missförhållande.

   Varför skulle ett företag som offererar utifrån kostnaden plus ett skäligt påslag försvinna? Är det för att han tar kunder från sina konkurrenter som. Blir lite sura och ser till att företaget försviner? Låter ju isf som att det är ett missförhållande när företag ser till att andra företag försvinner för att de inte rätar in sig i kartellen.

   Radera
 7. Aldrig att han bygger den villan för 9k/kvm, inte en chans. 15-17500, det är riktigt bra jobbat och förutsätter minimalt med extravaganser.

  SvaraRadera