Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-02-12 13:43

Bostadspriserna rusar - nya rekordpriser i hela landet

Enligt Valueguard rusar nu bostadspriserna. Nya rekordpriser är nådda i samtliga Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex, till och med i Malmö.
Kvalitetsjusterade villaprisindex för Stockholms kommun. Skalan är logaritmisk, så lika höga vertikala staplar avser lika stor procentuell ökning. Senaste månadens uppgång i villapriserna i Stockholm är en av de största någonsin procentuellt och sker alltså från en toppnivå. Källa: Valuguard
Att priserna rusar är inget överraskande. Som rapporterat tidigare i veckan hade SEB:s boprisindikator vänt upp igen och jag har upprepade gånger påtalat att höstens paus i uppgångarna inte innebar ett trendbrott, utan utvecklingen under våren avgör. Och nu är det att betrakta som vår boprismässigt eftersom årsskiftet har passerats.

Bostadsbubblan drivs av psykologi och förväntningar på att priserna ska stiga, vilket SEB:s Boprisindikator mäter. Sagt och gjort så steg också priserna mycket kraftigt.

På en månad steg priserna +3.18% i hela landet. 

I Stockholm steg lägenheterna med +1.64% och villorna med hela +5.52%. En villa i Stockholms kommun kostar 6 549 000:- SEK enligt SCB:s Småhusbarometer och ökade i så fall värderingsmässigt med 340 548:- SEK på en månad, eller 10 985:- SEK om dagen.

I Göteborg steg lägenheterna med +2.19% och villorna med +0.64%. I Malmö steg lägenheterna med +4.06% och villorna med +1.63%. Det mycket tveksamma indexet för mellanstora svenska städer steg med +2.48% för lägenheter och +4.17% för villor.

Bubblan fortsätter alltså att förvärras och inga utannonserade åtgärder verkar än så länge haft någon effekt. Möjligt att vi ser en sista anstormning innan amorteringskraven, vars effekt oavstet antagligen är överdriven, vilket politikerna mycket väl vet om - det handlar om att låtsas göra något, men inte göra något egentligen.

Eller kanske blir den maniska fasen i bubblan nu ännu mer manisk. Som om det var möjligt?

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Räntorna, eller snarare frånvaron av dessa kanske spelar in lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dags att prova abstrakt ränta som i följande artikel, OBS satir! http://inzoomat.se/naringsliv/riksbanken-infor-abstrakt-ranta/

   Radera
 2. Det var lite olika spinn på samma nyhet... http://www.di.se/artiklar/2016/2/12/bostadshetsen-vaxlar-ner/

  SvaraRadera
 3. Om det visar sig att det blir en riktig bankkris av det som redan är påbörjat i Deutsche Bank m fl kommer likviditeten stramas åt direkt. Då kanske också buddårarna i den rosa dimman vaknar till en aning och är lite mer försiktiga. Om dom ens kommer få låna av banken? Intressant att priserna skenar i ett så pass riskfyllt läge som vi befinner oss i nu, det visar att de som är beredda att köpa bryr sig föga om omvärlden. Det är ju trots allt i vår omvärld (ECB, FED m fl) där det bestäms hur mycket vi får i månadslön och vilka summor vi får låna.

  Förslaget på amorteringskrav har ju för övrigt idag sågats för tredje gången av kammarrätten i Jönköping pga att det anses vara "rättsosäkert". Precis som väntat med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu uttrycke cornu sig olyckligtvis i fel tempus. Siffrorna som trillar in gör det ju med viss fördröjning. Dels för att de rapporterar föregående månad och dels för att kanske datat kommer in med en fördröjning efter att köpet avtalades.

   Det kan mycket väl vara så att vi ser mycket agerande från förra året då det ju inte alls var lika oroligt, ja för gemene man dvs.

   Radera
  2. Tack för tydliggörandet! Naturligtvis är det en laggande indikator. Men med det sagt så började paniken på finansmarknaderna sprida sig en aning redan i augusti/september men det dröjer nog lite innan allmänheten vaknar. Det börjar nog märkas på orderingången nu snart att allt inte riktigt är som det ska.

   Radera
 4. En halv miljon unga män med iphones som kom/kommer inom loppet av några år och ska ha tak över huvudet har inget med bostadsbrist eller bostadspriser att göra:-)

  Med det sagt för att vara helt politisk korrekt så kan man lyssna på Tino S Rotary talks på youtube angående befolkningsökningen. Om jag minns rätt sa Tino om vi i procent skulle ha haft nuvarande befolkningsökning från vikingatiden så skulle motsvarande hela jordens befolkning bo i sverige. Han jämförde befolkningsökningen med ett uland, ca två gånger Bangladesh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men etableringserättningen är ju bara strax över 3,5 miljard 2015. Vi har råd om vi höjer skatterna.

   Radera
 5. Fick en ny värdering av banken på min 3:a i Solna efter ett år, då hade den gått upp över 25% mot inköpspriset!
  Dock tror jag det här området stiger mer än övriga då det är lite lägre värderat !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och? Det är kalle anka pengar. Sälj , casha in o skatta för vinsten och återkom då.

   För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket.

   Radera
  2. Glömde skriva att det är en galen prisökning!

   Jag är dock supernöjd med min nuvarande lägenhet och skulle lätt kunna bo här till pensionen eller längre!

   Radera
 6. Bostadspriset drivs väl inte av spekulation om framtida ökningar?
  Jag tror i min enfald att man köper ett boende för att slippa frysa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför hyr man inte i det läge Sverige befinner sig?
   Man fryser väl inte mer då?

   Radera
 7. Nominell statistik som Mäklarstatistiks sek/kvm visar på svagt fallande bostadsrättspriser sen november för Göteborg och Stockholm.
  Finns det ens några lågkvalitativa "renoveringsobjekt" kvar att köpa efter 15års renoveringshets?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur långt räcker ett ROT avdrag?

   Radera
 8. Priset på HVB-hem rusar också. Till och med P1 och Afghanska föreningen har uppmärksammat att en hel drös med skattepengar går till empatiska gangsters som tillhandahåller sexuella övergrepp och allmän misär till ensamkommande. Påtvingad empati var ordet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har vi inte sett alla konsekvenserna än. Och de kommer när flyktingarna blir utsparkade när turisterna intar riksgränsen och andra skidorter, och senare när husvagnsfolket återintar sina sommarplatser på husvagnskampingen. Skulle det gå så långt till skärmytsling så tror jag nog att kapitalet vinner. Sålunda kan vi vänta oss ett eskalerande problem med en topp framåt sommaren. Vart skall alla ta vägen?

   Radera
  2. @styrbord plus alla ersättningskrav när det visar sig att det allmänna slutit kontrakt med diverse "hvb-hem" som sedan inte följt sina påskrivna förpliktelser?

   Radera
 9. Det här är verkligen uppåt väggarna. Finns det någon motsvarande data över sparkapital?

  Och sen,undrar folk varför det är svårt att hitta en vettig hyresbostad. Då alltså för inte orimliga pengar. 15 tusen per månad är för mycket.
  @Snurresprätt och Richard Ohlin: Jag har också funderat i de banorna. Misstänker att många lägenheter har renoverats invändigt många gånger om då det varit billigt att låna och allt pekat uppåt.
  Sen är det lite som medånga andra saker...det finns dyra och det finns mindre dyra. Såg till exempel ett designsoffbord för 4499 kr idag...men det är ett soffbord, varken mer eller mindre.

  SvaraRadera
 10. Det finns en sak jag funderar på.
  Hur pass länge/långt kan en grupp som redan gjort eller gör bostadskarriär fortsätta med sin bostadskärriär innan de når taket där de antingen inte kan låna mer längre eller det finns knappt fler dyrare objekt eller så att köpa?

  Man kan jämföra det med enzymer typ. Ett exempel:
  År 1: Köp din bostadsrätt vänta
  År 3: Sälj med vinst, låna och köp nästa objekt, större och dyrare. Samtidigt börjar den som köpte din bostadsrätt också sin "karriärresa"..
  År 5: Säljs objekt 2 med vinst, den som köpte ditt objekt 1 säljer även den med vinst och köper sig objekt 2' med sitt nya lån på vinsten. den som köpte objekt 1 påbörjar sin "karriärresa"...
  osv...
  iterera..
  någonstans på grund av all möjliga faktorer (bristande löneökningar, valutakrig, svart svan, finanskrascher, korkade beslut, konstiga affärer i bland bankeliten osv osv, riktigt krig) tar det ju slut. Men hur många steg kan det på gå?

  Som jag ser det borde det vara så långt som en låg ränta och någorlunda ökande inkomster tillåter, samt så länge det finns billigt kapital som kan ackumuleras och skyfflas runt över och till/från bostäderna.
  Det är där väl lönenivån och räntenivån som agerar som ett sorts "undre stopp"?

  När tillräckligt många av de som agerar som "bostadskarriärskatalysatorer" stannar eller minskar hastigheten ...då borde det väl vara ett möjligt scenario för ett definitivt stopp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns just nu ett mycket enkelt hinder för evig stigande bostadspriser. Det är att löneökningarna inte följer med bostadsprisökningarna och därmed inte kan matcha kapitalvinstnivåerna vid försäljning.
   Kapitalvinstskatten blir större och större andel av människornas löner. Detta gör att flyttkedjorna en dag slutar fungera. Utan flyttkedjorna kommer bara de minsta lägenheterna kunna bli sålda eftersom de större och dyrare är beroende av bostadskarriärister.

   Givetvis kan man som politiker blåsa upp bubblan ännu mer genom att minska eller ta bort kapitalvinstskatten. Det är därför det är så omöjligt att förutsäga när bubblan kommer spricka eftersom det alltid finns något sista knep som politiker kan genomföra för att fördröja kollapsen.

   Radera
  2. Javisst, om löneökningar håller jag helt med om. Om det är så att en del älsklings effekt "trickle-down" effekten avstannar, dvs det fryser i toppen så mättas som du skriver marknadsnivåerna nedanför. Men det skapar även problem för de som skall in på marknaden. Kanske går det att tillfälligt lösa genom att bygga mer.
   Att bygga mer skapar dock:
   - En massmarknad för ytterligare krediter så länge det finns relativa förstagångsköpare. Storleken på dess rörelser kan ju komma att överstiga rörelsen på "toppmarknaden" i absoluta summor. Huruvida de som delar i bottenmarknadsskikten är mer solida eller likvika är en separat fråga - även om inte oviktig.

   - att man potentiellt (beroende på stadsbyggnad, vilka som flyttar in osv) späder ut värdet på de befintliga bostäderna. Och det är nog många av dagens BRF-föreningar livrädda för.

   Samtidigt är just att bygga nytt och lite billigare och med lägre standard bland de redan bygga högprispobjekten ett sätt att nå två mål:
   1. Genom utspädning av värderingen i området på bostäder tvinga fram:
   1.1 stopp på prisernas fortsatta procentuella tillväxt.
   1.2 genom ovanstående också få fram en början till amorteringskultur.

   2. Genom politikernas älskade (jag är annars kritisk mot ogenomtänkta en masse förtätningar) förtätningar få in lite mer socioekonomisk variation på invånare och kanske komma närmare den där "blandstaden" osv osv som de drömmer om.


   Sen sist en fråga: Men har det inte redan genomförts från politisk håll nu så många engångseffekter att det knappt finns något kvar?

   Radera
 11. Det blir enorma inlåsningseffekter på de som köpt sitt boende för länge sen. Har man t ex en 8 miljonersvilla i Stockholm och gör vinst med låt oss säga 4 miljoner. Taket för den vinst man får vänta med att beskatta i en bostadsaffär är 1 450 tkr. Alltså har vi redan här en inlåsningseffekt för många som vill flytta. Den som vill flytta till ett lika dyrt objekt i det här fallet måste först skatta minst 22% av det beloppet som överstiger 1 450 tkr i vinst och sedan ta upp ett nytt lån eller ta från sparat kapital för att skjuta in i nästa bostad.
  Detta blir så klart en dämpande effekt på efterfrågan, men också en dämpande effekt på utbudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men förr eller senare kommer man till en punkt när pengarna inte räcker till för att lägga ett högre pris på en bostad.

   Radera
  2. Precis. Och hur många är dessa hushåll och vilken total summa det rör sig om för just dem. Många gillar säkert att känna sig rika, men det är inte lika kul att realisera vinsten och vara tvungen att flytta till något sämre.

   Radera