Cornucopia?

2016-02-10 08:07

Börsen fortsatt negativ - hur avgöra stöd och motstånd?

Börsnedgången fortsätter och varken S&P 500-terminen eller utvecklingen i de asiatiska tidszonerna talar för en positiv öppning nu på morgonen. Möjligen runt nollan. Hur kan man enkelt avgöra stöd- och motståndsnivåer för börsen?

Vi har ännu inte sett vad man i rubrikerna kallar för börskrasch, men kom ihåg att exempelvis IT-kraschen 2000 till 2002 bara var en enda lång, utdragen nedgång. Börsen måste inte krascha över en natt och de flesta systemfel vi har idag är ganska kända och hanteras med olika former av plåster för att dra ut på lidandet.

Varken finanskrisen, skuldkrisen eller obligationsbubblan har försvunnit. Ovanpå detta har vi ni en omvänd energikris i form av att en lång rad oljeexporterande länder nu blöder ur alla kroppsöppningar, plus att kapital flyr från utvecklingsländerna, som drev ekonomin under krisen 2008 - 2009. Läget är ännu sämre än 2007 och för svensk del har vi än ännu värre bostadsbubbla och privat skuldbubbla.

Med det sagt, hur hittar man stödområden där nedgången tillfälligt kan ta en paus, och kanske rent av ge en liten upprekyl till ett motståndsområde?

Eftersom vi inte är ute i okänd terräng är det enklaste att bara titta tillbaka historiskt. Var har börsen vänt många gånger förr. Detta är de psykologiska motstånds- och stödområdena. Dra en horisontell linje, och så var det klart.
Veckochart OMXS30. Ej uppdaterad för tisdagens kursutveckling.
Nästa stöd hamnar då runt 1250.

Logiken handlar bland annat om förlustaversion respektive girighet.

Naturligtvis handlas det på alla kursnivåer, men på vissa nivåer handlar fler. Vid ett motstånd kan många som legat med förlust se att de får tillbaka pengarna och börjar då sälja sina aktier i tillräcklig utsträckning för att stoppa en uppgång. Vid nedgång gäller tvärt om. Kursen är tillbaka där man köpte, och då köper man mer för man tycker det är billigt. Sammantaget handlar stöd- och motståndsnivåerna om platser där så pass många agerat att börsen, tillfälligt, eller tills vidare, vänder.

OMXS30 stängde på 1271.45, vilket ger 1.7% ytterligare ner till stödet på 1250. Faller det är inte hela 2014 års uppgång också utplånad och alla som suttit stilla i bankbåten och slagit sig för sina håriga bröst över hur mycket det "tjänat" på börsen även under 2014 kommer känna sig stolta och hänvisa till att de faktiskt fick utdelningar (som de underförstått stoppade in på börsen, så även de utdelningarna följde med ner...).

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Sådana där stödområden bör iofs dras med ett brett pennstreck, skulle säga att det kan gå så lågt som 1240 innan vi får en rekyl, men misstänker starkt att det kommer en rekyl i det området iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför har jag slutat prata om stödlinjer och motståndslinjer och kallar dem områden. Det handlar i praktiken om intervall, omöjligt att fastställa exakt, men 1250 fungerar som ett riktvärde.

   Radera
 2. En idé här, iom att bloggen har mestadels ekonomiintresserade.
  En poll om folk tror att börsen (OMXS30) fortsätter ner eller vänder upp, typ till 700, 900, 1100 osv upp till 1700, 1900.

  SvaraRadera
 3. Aha, redan tillbaka till början 2014.

  Vi får väl se om dagens dipp är en tung utdragen nedgång (som vi som var med 2000-2002 minns mycket väl) eller om det studsar upp som hösten 2011 eller hösten 2014.

  SvaraRadera
 4. Konstaterar att jag ändrade om i mina pensioner lite tidigt, men det är nu på den nivån.
  Men egentligen kvittar det, efteraom jag aldrig får pengarna.

  Betalar av på boendet istället.

  Ja jag vill tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket (sagt med finsk dialekt)

  SvaraRadera
 5. Vilka böcker och andra resurser rekommenderar du för att bli duktig på börshandel?

  SvaraRadera
 6. Jag minns 2000-2002, man trodde till slut att det aldrig skulle bli bättre - det var en tung period. Det är inte helt osannolikt att det blir samma nu. Men jag tror däremot inte på 1250 som stödområde - det lutar mer mot 1100 och 1050 cirka. Men, jag är glad - gick ut redan för ett år sedan i början av racet och dödsrycket under våren 2015.

  SvaraRadera
 7. Om vi åker igenom 1250 så skall vi ner ytterligare ca 30%-35% mot botten 2011. Dvs 820-840 nivån. Då är vi nära kanalbotten som kommer från oktober 2002. Hoppas jag får fel och att det inte blir så illa, men det är vad jag tror. Botten nås någon gång tidiga hösten i år om vi fortsätter ner med samma lutning som hittills.

  SvaraRadera
 8. Sjukt ostabil börs i vilket fall, ner 4, upp 2, ner 2. Förr var det rubriker när börsen rörde sig 1% nu hör man knappt nånting.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera