Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2016-02-23 08:30

Bengt Hansson (Boverket): Svenskarna "överkonsumerar bostäder"

Boverkets Bengt Hansson går nu ut i SVT och förespråkar flyttkedjor och konstaterar att svenskarna "överkonsumerar bostäder". Detta är i linje med mitt inlägg i ämnet förra veckan.

Till SVT säger Bengt Hansson:
"Vi har en överkonsumtion av bostäder samtidigt som många är utestängda, särskilt människor med låga inkomster och arbetslösa i synnerhet "
Framför allt gäller det äldre, som sitter kvar 1 - 2 personer i stora hus, vilket i praktiken tvingar nybyggnationer att vara få men stora familjelägenheter istället för många små lägenheter.

Hansson föredrar morot istället för piska, och vill se att flyttskatterna slopas.
"Den effekt man får är ju att folk är beredda att sälja sina bostäder då och det ökar ju utbudet på bostäder och kommer tat sänka priserna också. Och det gör det ju lättare för de som i dag inte har ett okej boende att komma in."
Naturligtvis är slopad beskattning på flytt att föredra framför piskan med fastighetsskatt. Därmed får äldre ett incitament, men kan likväl välja att bo kvar om de så önskar.

Ett problem, även om man cashar in villan och istället köper en bostadsrätt kontant är att bostadsrättsföreningarnas avgifter kan vara högre än driftskostnaden för villan, inklusive reparationsfond. Dessutom är många bostadsrättsföreningars månadsavgifter och hela ekonomi ett luftslott byggd på de obefintliga amorteringar och obefintliga avsättningar till underhåll som finns i många föreningar, speciellt nybyggda.

Så problemet med den kreativa bokföringen inom föreningarna måste bort och avgifter i föreningarna måste avspegla faktisk kostnad över tiden och inte bara hållas nere för att blåsa upp priserna kortsiktigt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. >Vi har en överkonsumtion av bostäder


  Tja vi har demokrati så det är bara för 51% att rösta för konfiskering och omfördelning av bostäderna...

  SvaraRadera
 2. Mitt hem är min borg!
  Bara tanken att styras från ett fritt val är skrämmande. Det var väl detta hela motståndet mot fastighetsskatten rörde sig om!

  SvaraRadera
 3. Återigen, var inte själva motiveringen av borttagandet av fastighetsskatten att man inte skulle tvinga alla 100,000-tals fattiglappar i skärgården och på Gotland med strandtomt att lämna sina hemman?
  Tänk på stackars moster Agda: ensam i sitt fädernehem i Höllviken, med endast änkepension att leva på. Ska hon nu luras att sälja så att hon får betala hyran med reavinsten eftersom hennes inkomster inte är tillräckligt höga för att betala de särskilda äldreboenden?
  Dessutom: 70-talister är inte odödliga i medelåldern. Snart kommer de också att gå i "pension" (=inte ha något jobb = ingen inkomst), och vad är då bättre än ett superbilligt boende som man kan finansiera genom att leta pantburkar? (Pantburkar kommer aldrig att kunna finansiera Boverkets och alla arkitekters våta drömmar om äldreboende - för även det ska betalas.)

  SvaraRadera
 4. Ens bostad är nästan alltid för stor. Fet är bara några få år som an behöver en bostad större än en munkcell....
  Det är när man har en barnakull några år...
  Sedan kräver man ingen yta alls.
  Men då bostaden är dagens viktigaste insats och statussymbol så blir det så här...
  Och har så varit mycket länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tala för dig själv. Som modellbyggare behöver man allt utrymme man kan få. Fattar du hur stor en Saturn V är i 1/96, eller en B-1B i 1/48?

   Radera
  2. Är väl lite likadant som med bilar. Hur många är det inte som kör runt 1-2 personer i stora suvar.

   Radera
 5. Många äldre sköter inte underhåll och standarden i deras hus är ganska låg, dvs badrum uppfyller inte nuvarande krav, el och uppvärmning likaså. Många sådana hus man tittat på. Billiga var de inte.

  Men det är rätt att bostadsrätter borde vara dyrare, ca 1000kr/mån för en normal trea a 80 kvadrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är nåt fantastiskt över att gå husesyn i ett hus byggt på 50-talet och allt är original, inklusive ägaren... (tittade på en sån kåk i början på 00-talet. Ägaren ville ha 1,4 miljoner, och det hade behövts renoveras för ett par hundra tusen kanske. Det blev för dyrt för oss tyckte vi. Samma kåk såldes sedan några år senare för det dubbla. Idag får man säkert ge över 3,5 mkr för samma kåk.

   Radera
 6. Ett av många problem som skulle avhjälpas av en landskatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar alltså en fastighetsskatt som endast tar hänsyn till läge och storlek och inte vilka byggnader som råkar stå på den?

   Radera
 7. Ibland funderar man varför dessa förslag kommer nu.

  Är det för att de verkligen tror att det ska få igång flyttkedjorna och lösa bostadsproblemet eller är det för att de flesta ekonomer sitter i stora avbetalda hus som gått upp mycket i värde och gärna ser någon eller några extra miljoner på bankkontot när de säljer?

  Cornu är sällan sen på att anklaga meningsmotståndare (lattevänstern på söder t ex) för att bara vilja gynna sina extra intressen när de debatterar för olika saker men i denna fråga har jag inte hört några sådana anklagelser.

  Jag ser också gärna att vinstskatten tas bort på bostäder men jag tror inte det kommer påverka mig att flytta tidigare.

  Ibland får man uppfattningen att alla villaägare sitter och gråter i stugorna när statistiken visar att värdet på deras villor stiger och stiger och stiger för att skatten de måste betala blir högre och högre om de säljer. Om värdet på min bostad stiger med 1 miljon så gråter inte jag för att jag måste skatta runt 220.000 kr mer vid en eventuell försäljning - jag blir glad att jag får runt 780.000 mer i plånboken om jag eventuellt säljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tänk om alla tänkte som du! Då skulle vi slippa den här slippriga debatten om inlåsningseffekter och flyttskatter bara för att vissa människor inte vill skatta för vinster som dom gjort utan någon ansträngning alls! Det är orimligt att tro att en person som sitter i en stor (för stor) villa merendels betald och med låg driftskostnad och stor reavinst inte efter beskattning skall kunna köpa en mindre bostad! Och för övrigt, vore det helt orimligt med ett skattemässigt undantag på den delen av reavinsten som en ny bostad kostar?

   Radera
 8. Servicebostäder för äldre och handikappade är en billig lösning, som skulle frigöra många stora lägenheter och villor. Flyttkedjor kommer igång. Bygg om företagsbyggnader som kan köpas och bygg där små handikappanpassade lägenheter. Enbart kostnaden för hemtjänsten kommer att falla kraftigt. Anhöriga avlastas och viktigt isolerade får lättare kontakt med andra än när de sitter i stort ensamma i villorna.

  Ja flyttskatten kan tas bort tillfälligt och enbart för pensionärer för att inte drabba skatteintäkterna för mycket. De som fortfarande arbetar flyttar av andra skäl och behöver ingen rabatt.

  Piskan en återinförd fastighetsskatt kan komma först när vi har en svår ekonomisk kris och bara beslutas gemensamt mellan de flesta partier.

  Möjligen kan pensionärslägenheter med service hyras i Portugal, Malta, Kanarieöarna mfl för att klara väntetid på byggnad i Sverige.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur ska pensionärerna ha råd med dessa servicebostäder? De kostar ju 10-15 i månaden. (Medelpension för kvinnor är 13000 före skatt och 19000 för män före skatt. Och majoriteten äldre är ensamstående.)

   Radera
  2. Nano,
   Ska man in på ett serviceboende här bör helst vara utfattig när flyttar in.
   Både anhöriga och de som flyttar in tjänar på att skattebetalarna tar räkningen i stället.
   De som flyttar till Portugal brukar i regel inte vilja flytta tillbaks.
   En vanlig folkpensionär kan till och med klara sig på sin pension där.

   Radera
  3. Du har rätt Lotta, men det finns en del som har dels högre pension och dels får ett antal miljoner för sin sålda lägenhet eller villa. En miljon på bank utan ränta räcker 5,5 år för en 15 bostad. Om pensionären är ensam och förutom husvinsten klarar säg 5 i hyra räcker det i 8-9 år. Med några miljoner och en liten avkastning på kapitalet ...

   När pengarna är slut vräks pensionären i mångas tankar. (Inte i mina).

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Hm? Så man ska lämna sina barn utfattiga? Nu går det nog visserligen ingen större nöd på mina barn, men aldrig att jag skulle äta opp kapital. Då är det bättre att ta livet av sig än att bli skinnad på ett serviceboende. Det är viktigare att barn har möjligheter med etablering och att barnbarn har råd med utbildning än att jag skulle sitta på ett servicehem och spela bridge för ett par miljoner (vilket är väl ungefär vad en läkarutbildning kommer att kosta).

   (Som du märker tänker jag en samhällsomvandling mot USA. Inte för att jag TYCKER att det är en önskvärd utveckling, bara att jag TROR att det är en trolig utveckling. There is no such thing as society.)

   Radera
  5. Men Lotta du får se till att barn och barnbarn lär sig matematik och däri en liten del sannolikhetslära för som Tage Danielsson sa: Mina föräldrar lärde mig att alltid tala sanning. Med hänsyn till dagens samhälle så måste barnen lära sig att tala sannolikt för att klara sig i samhället framåt.

   Ett ekonomiskt tips till dig är att flytta till ett lyxigt servicehem med dina sparade miljoner (Fast först när den tiden kommit) Efter en tid där skänker du det mesta eller allt till de du vill. Blir du utkastad är det ättestupan som gäller.

   Förmodar för övrigt att de flesta läkare, men inte alla, kommer att ersättas av automatik styrd av sköterskor och biträden. Hårklippning blir svårare än den mesta diagnostisering och därmed säkrare jobb. De som grundligt förstår och behärskar nätet, datorer och robotar blir framtidens höginkomsttagare.

   Vi är nog redan mer "amerikaner" än de i USA. Ett tydligt symboliskt bevis ses den heliga konsumtionsdagen när rituellt tittande på Kalle sker i de flesta svenska hem.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Jag uppmuntrar mina barn att skaffa sig en utbildning inom något som de tycker dels verkar roligt, men även något som är tillräckligt verklighetsanpassat för att klara att ge en utkomst. Jag ser inte pengar som särskilt viktigt - MEN det är najs att äta god mat och sova inomhus. (Och det är rätt dyrt). Fixar man det dock - med en rolig sysselsättning - då tycker jag att man kan se sig som vinnare i livet.

   (Och matte är självklart. Det senaste året har jag dessutom haft tur att få räkna mycket.)

   Radera
 9. Man kan ju göra en opinionsundersökning bland äldre och fråga om de skulle flytta om reavinstskatten försvann. Resultatet skulle kanske förvåna en del; jag tror inte att det skulle gå komma upp i mer än max någon enda procent som skulle flytta på grund AB detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 28 % av ensamstående över 65 bor i villa och 10 % i annat än hyres- och bostadsrätter. De 10 % är förmodligen mest äldreboende och i mycket liten del studentboende. En för mig okänd del av de 90 % vill inget hellre än flytta till äldreboende men lediga platserna är få och verkar i många kommuner reserveras för enbart dementa. Övriga får förlita sig till hemtjänstens kringflängande. 0,8 miljoner är födda före 1937 och 1,5 miljoner pensionärer är yngre. Om bara 10 % av den dryga miljonen vill flytta till äldreboende är det över 100.000. Och jag tror de är fler.

   Ett anektdotiskt exempel. Min mamma ville inget hellre än att få flytta till ett äldreboende efter några hjärtinfarkter men kommunen ansåg henne helt frisk mentalt och gav henne ett larmarmband. Jag försökte få henne att flytta hit, men hon ville in till sin närmaste storstad Filipstad. Plötsligt ringde hemtjänsten mig och sa att hon larmat men inte svarade på telefon. Visste jag om hon brukade larma, för de hade mycket att göra. Jag bor 30 mil längre bort. Mitt svar var att hon kanske fått en ny hjärtinfarkt. Hemtjänsten följde då sin manual och två kvinnor åkte de 21 km på skogsvägar, vilket tar ca 30 minuter i restid. Ambulans sändes sedan de konstaterat att hon låg på golvet och inte orkade ta sig till telefonen. Några dagar senare dog hon inne på sjukhuset i Karlstad. Detta hände sig några år innan den stora flyktingströmmen till Filipstad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Säkert riktigt, men det är alltså inte reavinstskatten som är utlösaren här.

   Radera
  3. Nanotec; Var hittar du att knappt var tredje ensamstående person över 65 år bor (ensam) i en villa? Vid alla exempel jag känner till personligen har den ensamme maken/makan flyttat till bo- eller hyresrätt när maken gått bort.

   Det skulle bli en mycket stor och orättvis förmögenhetsöverföring om man växlade ett borttagande av reavinstskatten mot borttagande av avdragsrätten för räntor. Varför? Jo därför att den stora gruppen "köttberget"(och äldre) till stor del betalt av sina bostäder. Det vore typiskt om denna grupp skulle besluta om sådana fördelar för sig själva.


   Radera
  4. Nanotec;

   Frågan är om inte de 28% till stor del handlar om mindre villor kring småorter, dvs där efterfrågan på villor är liten.

   Har du uppgift hur stor andel av dessa ensamstående över 65 år fördelar sig mellan storstad och landsort?

   Radera
  5. rttck Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) senaste siffror hade varje ålderspensionär i genomsnitt tre rum i sin bostad. Det är en ökning med ett rum per pensionär sedan 1975. Betyder att det finns många pensionärer som har betydligt fler rum än tre.

   Tror du kan få siffror från hyresgästföreningen också.

   Reavinstskatten var bara en ytterligare ide. Viktigast och med stora positiva effekter är att det byggs fler bostäder anpassade för äldre. Idag har detta glömts i många kommuner.

   Bostadsbubblan måste minskas och bästa åtgärd där är givetvis att avdragsrätten för räntorna snarast tas bort. Kommer inte att ske så snabbt som jag anser utan långsamt och mesigt tills bubblan spricker - bankerna havererar - och statens upplåning utomlands blir för stor - varpå långivarna dikterar åtgärder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Rttck: jag kan ge åtskilligt med anekdotiska bevis för tesen att det bor åtskilligt med gifta och/eller ensamstående äldre pensionärer i villa. De använder sällan mer än kök, badrum och sovrummet. Resten av husen står oanvända. Det finns övervåningar och källare där ingen mänsklig hand har satt sin fot på ett decennium.

   Radera
  7. Nanotec;

   Ok, du drar slutsatsen att flertalet med 4 rum(och uppåt) företrädesvis i villa. Jag kan köpa det. Men var bor de och bor de ensamma? Jag fick uppfattningen att du hade statistik som visade att just 28% av ensamstående pensionärer bor ensamma i villa(4 rum!)? Ensamstående har förstås tidigare bott med make/maka där de sannolikt haft minst 2 rum men sannolikt 3 rum. Hade varit intressantare med median-siffror eftersom genomsnitt är väldigt förrädiskt i sådana här sammanhang.

   1975 pågick fortfarande miljon-programmet och det fanns knappt några borätter(HSB-insatser) och därmed inga inlåsningseffekter. När barnen flyttat ut kunde man lätt flytta till lgh eller mindre sådan. På 70-talet fanns det f.ö. s.k ålderdomshem utan större platsbrist(i mina trakter ivf).

   Åker man ut i småorterna så finns det ett stort antal mindre villor procentuellt sett. Grundplåten till dessa villor var 90% avdragsrätt för räntor mot tjänsteinkomst + räntebidrag från 60-talet till 80-talet. På landsorten (icke-centralt)finns det begränsat med hyresrätter varför gamla i större utsträckning antagligen bor kvar även efter makens bortgång(om hälsan tillåter). Det sociala livet med bl.a grannkontakter är förstås viktigt.

   Vad jag vill säga är att efterfrågan på dessa villor är mycket låg. Att skapa flyttkedja på landsorten vore knappast aktuellt tror jag. Så var bor alla (ensamstående)pensionärer i sina stora bostäder. I tätorten eller på landsorten? Sannolikt bor den yngre delen av köttberget i storstaden och i stora bostäder där de lever gott och billigt. De klarar finansiellt av att flytta till borätter utan problem tror jag. En stor förmögenhetsöverföring till just den gruppen vore inte bra eftersom det skulle innebära att resurserna används dåligt. Det är ju den produktiva gruppen som bör gynnas, inte pensionärer!

   Ja, bobubblan måste hanteras. Det har Riksbanken uttryckt sedan 2009 men politikerna vill inte kapa sina egna grenar bokstavligt.   Radera
  8. Sandow; Menar du storstaden? Vill de flytta men har inte råd? Om villan är till större delen betald men inte efterfrågad(hustyp o skick) kan en del få problem med köpa borätt i efterfrågade områden. Precis som andra vuxna måste de flytta till andra prisområden. Det är ingen rätt att få bo på samma ställe. Jag tror det stora problemet handlar om hus med lägre efterfrågan och därmed pris. Pris-språnget(kvm-pris) från den gamla villan till den nya borätten är hög. Inte skattens fel egentligen.

   Men som Nanotec är inne på så är det ett problem om allt fler äldre inte får plats på servicehem etc.

   Radera
 10. Nu har vi en socialistisk regering och då är alltid lösningen högre skatter, inte lägre. Så någon sänkning kan ni glömma, vi skall ju inte gynna de rika som får flera miljoner för sina gamla hus. Anderssonskan har ju klart deklarerat att hon har hand om skattefrågorna, dvs vilka som skall höjas och när.

  SvaraRadera
 11. Om man har en villa bor man normalt en bit utanför stan. Ska man flytta till lägenhet vill man nog då ha närmare till service och liknande, och flyttar då närmare stan, eller till stan. Men där är det dyrare att bo än att bo kvar i villan, så incitamentet för att flytta är väldigt litet. Bara när man inte orkar med en villa längre finns det incitament, men då kanske man som pensionär har för dålig ekonomi.

  SvaraRadera
 12. Har man bott i sin villa i 40 år har man troligen några miljoner i värdeökning att hämta hem. Höjs fastighetsskatten borde det inte vara problem att ta lite extralån på bostaden för att klara löpande utgifter och ändå ligga på plus. Tror barnfamiljer som gått in på marknaden nu är dem som drabbas om det blir dyrare att bo i hus.

  SvaraRadera
 13. Det kommer lösa sig den dagen vi får ett rejält prisfall så fort "folk" inser att bostäder kan falla i värde kommer marknaden översvämmas precis som på 90 talet man kommer tvingas göra om kursade brf till hyreslägenheter, det enda politikerna kan göra nu är att förvärra situationen med felaktiga beslut det brukar de ju alltid lyckas med.

  SvaraRadera
 14. Det måste vara en lögn att det i större omfattning sitter 1 äldre person i en stor villa(eller en liten villa). Om det sitter 2 personer så sitter de där för att de trivs och bor billigt jmf med en dyr ny borätt.

  Det finns dock äldre människor som sitter i äldre villor som säger sig inte ha råd att flytta till en ny borätt pga reavinstskatten. Jag tror att ett sådant förhållande mer speglar att villan är sliten och ointressant som sådan(ful helt enkelt). Dessa äldre personer bör istället flytta till områden med lägre borätts-priser. Har de ens råd att hyra? Varför ska skatten då sänkas för en så liten grupp.

  F.ö flyttar man i snitt 3 ggr under sitt yrkesmässiga liv(exkl skilsmässa och jobb-byte). Varje gång till en större bostad. Varför överhuvudtaget har uppskov med skatten? Den driver ju priserna uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet du begår är att du utgår från att äldre människor tänker ekonomiskt rationellt. Det är högst tveksamt om det är så. I många fall väger tryggheten att bo kvar i det välbekanta högre än ekonomisk vinst. Det är dessutom väldigt jobbigt att flytta. Man har sina saker på plats och det är svårt att göra sig av med.

   Ett bra svar på frågan varför de tyska judarna inte bara flydde tyskland under utrotningen gavs häromåret, har glömt vem som sa det men argumentet var att judarna ofta hade pianon. De är svåra att flytta på. De var också svårsålda. Man stannade därför kvar. En intressant delförklaring som visar att alla inte tänker med plånboken.

   Radera
  2. Ja Sandow. I Sverige tänker staten åt folk. Plötsligt inser de att tidigare subventioner vänts till kostnader. Ett uppvaknande för många. Man tar tacksamt emot och klagar sedan när verkligheten förändrats. Jag klagar därför inte på dem i första hand utan på regeringar som inte tänker långsiktigt. Vi har inte haft en bostadspolitik utan en skattepolitik. Och den senare brukar svänga i vinden likt en vindflöjel.

   Skatteuppskovet t.ex har alltid varit en inlåsningsskatt. För övrigt utgår all ekonomiskt forskning från att folk är rationella. Det är ju förstås fel i många avseenden.....som du själv skriver.

   Radera
  3. rttck jag har inte hunnit vara här på några timmar, men nu kan jag ägna lite tid. Ska senare försöka hitta lite mer statistik om villor och pensionärer för det är intressant.

   Förutom regeringar och riksdagar ska du nog beklaga bankerna och deras styrandes handlande. Sedan har tyvärr många journalister för lite ekonomiskt kunnande och borde därmed inte skriva om ekonomiska frågor. De förväxlar de tre ekonomiska fälten.

   All ekonomisk forskning utgår inte från att folk är rationella. Däremot utgår allt för mycket publicerad nationalekonomisk forskning från att allt utom en enda faktor är oförändrad och sedan drar mer okunniga skribenter slutsatsen att just precis så är verkligheten. Exempelvis sänks räntan nog mycket investerar alla företag genast.

   Sedan vad är rationellt? Här hos mig har barnen flyttat till eget boende och vi trivs med villan och det stora växthuset, fruktträdgården och den inre trädgården dit rådjuren inte kan ta sig in. Större delen av arbetsdagen ägnar jag åt aktier och att försöka förstå utvecklingen för en del teknologi i samhället. Enligt många "rationella" borde vi sälja villan till något byggbolag som sedan bygger ett antal radhus där inre trädgården och lilla växthuset finns samt gör parkering av resten av fruktträden och bärbuskarna. Kvar blir villan, stora växthuset och en ny närhet till ett gäng grannar i radhusen. Fåglarna, ekorrar och rådjur hör inte heller hemma så nära Stockholms centrum utan bör "rationellt" ersättas av betongplattor och asfalt. Vi får ju ett antal miljoner med bara 22 % skatt och kan sälja också villan flytta det vi tycker oss behöva till lantstället och bo mest i åratal på kryssningsfartyg.

   Nja för oss är det rationellt att bo kvar där vi trivs en tid till. För många andra är det emotionellt, känslomässigt,
   irrationellt och eller förnuftsvidrigt. Vi tar ju inte emot miljonerna. Kan möjligen bero på att vi är människor och inte vinstdrivande företag.

   Man brukar skilja på företagsekonomi och nationalekonomi. Jag anser att privatekonomi är ytterligare ett område och reglerna skiljer sig mycket mellan de tre områdena. Och mest olikt är privatekonomi som bara i enklaste fallet liknar det privatekonomer predikar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nanotec;

   Det verkar inte som vi är särskilt oense. Ett sätt att röka ut de som bor stort är att höja fastighetsskatten. Att skapa marknadshyror i dagsläget för hyresrätter är inte rätt väg. Det finns inga bra lösningar när man inte haft en bostadspolitik värd namnet. Boverket och Bengt Hansson´s förslag är mycket tveksamt.

   Ha det skönt där i äppellunden :) Jag tror oxå det finns många friska 75 åringar i villan som tycker som du. Folk som fnyser åt borättspriserna i storstaden.

   ps! det vore dock intressant att veta hur stor andel t.ex 75-85-åringar som bor ensamma resp i par i villa i storstaden resp landsorten.

   Radera
 15. Byggoligopol i kombination med 200000-300000 invandrarhushåll som behöver bostad. En enfilig motorväg förblir enfilig hur mycket politikerna än önskar att vi byter till östtyska Lada...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer du fram till den siffra, vild gissning eller? En barnfamilj(det finns det ändå ett antal av bland de nyanlända), behöver naturligtvis inte 1 bostad per person.

   Radera
  2. Antalet invandrade sedan 80-talet dividerat med fyra. Grov uppskattning eftersom det både finns singelhushåll (särskilt pga den extrema övervikten män som under senare år invandrat) och trångbodda familjer. Egentligen borde ju regeringen haft förmåga att planera för detta eftersom de högst medvetet lättat på alla restriktioner kring invandring. Så frågan borde väl vara varför haschplantan (även kända som sjuklövern) inte byggt ut "motorvägen" istället för att skylla på folket.

   Radera
  3. Aha ok, det som ställde till det var väl finanskrisen på 90-talet. Då gick ju byggandet rätt ner i avloppet. Nu är inte jag så gammal, men det verkar som att 1995 var året allt gick åt helvete, då färdigställdes det 1913 lägenheter i Stor-Stockholm. Sedan var det i princip ett årtionde av lågproduktion, 2 497 lägenheter år 2000, detta är alltså i Stockholms län, Stor-Stockholm, där jag skulle gissa på att ungefär 20% av Sveriges befolkning har haft sin hemvist under samma period(22,65% idag). Från 1993-2003 färdigställdes det i genomsnitt 3588 lägenheter. Vi har haft typ 15 år där utbudssidan inte producerat det som egentligen krävts, och det gäller även allmännyttan så klart.

   Addera en stark urbanisering av Storstadsområdena, där befolkning i Stor-Stockholm växt med 35%, Stor-GBG med 26% och Stor-Malmö med 31% sedans 1990.

   Även utan invandring, så skulle vi nog sitta i en rätt makaber situation.

   Radera
  4. I dagsläget växer dessa regioner med lite över 1% per år. Inflyttning sker från övriga landet och från utlandet, och sedan finns det en centrifugisk effekt, där människor flyttar ut till kranskommunerna eller spenaten runt de 3 största kommunerna. Delvis säkert på grund av den sjuka prisformation på marknaden som vi har haft i t ex Stockholm och GBG(Malmös bostadsmarknad är ju lite lugnare och även förknippad med utvecklingen i Köpenhamn), speciellt för de som kanske vill bo i radhus och villa.

   Radera
  5. Hade det byggts 7588 lägenheter i genomsnitt varje år i Stor-Stockholm under samma tid, så hade det i alla fall funnits 40 000 lägenheter till på marknaden, vilket, om man antar ett snitt på 2 pers per lägenhet(rätt normalt i nybyggda områden), hade gett 80 000 människor en bostad.

   Radera
  6. Jösses det var ju sämre än vad jag ens kunnat tro i mina vildaste fantasier :-o

   Radera
 16. Så var finns alla dessa lediga lägenheter som pensionärerna ska flytta till och som inte andra flyttar till? Reality check!

  SvaraRadera
 17. Haha. Nej, detta är den hårda sanningen:

  Slopad flyttskatt handlar BARA om att de som ridit bostadsbubblan vill casha ut vinsten utan att skatta på den.

  Vi vet alla hur man löser problemet med att lönerna inte hängt med bostadspriserna och därmed inte heller flyttskatten: punktera bubblan. Finns ingen vinst kvar så finns ingen flyttskatt kvar. PUNKT.

  SvaraRadera
 18. Stora familjelägenheter hör inte till vanligheterna, vilket är ett stort problem, då det finns ett uppdämt behov av större familjelägenheter, med stora, så räknar jag 4 RoK och uppåt, med andra ord, lägenheter där t ex en tvåbarnsfamilj kan bo. Det som produceras i stor mängd är ju 1:or, 2:or och 3:or. I större projekt, låt säga 100 lägenheter, kanske det finns 6-7 4:or.

  SvaraRadera
 19. "Sitter kvar" i stora hus? Mitt hem är min borg, införskaffat med tanken att här ska jag bo livet ut. Mitt hus är inte ett boutrymme, det är ett livsprojekt, en kärlek och en investering i livskvalitet.

  Jag är en människa, inte en duktig kugge i hjulet som går från statens dagis till statens skola, till att vara statens flitiga skattebetalare som när min arbetsförmåga slutligen tryter ej längre har värde och därmed bör förflyttas fråm mitt hem till en för statens skull mer bekväm förvaringsmetod i en liten låda i en förort någonstans.

  Hur mycket utrymme någon behöver är deras ensak, och inget för någon annan att lägga sig i!

  SvaraRadera