Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-02-16 12:19

Automatisk värderingstjänst från Booli

Numera SBAB-ägda Booli har lanserat en automatisk värderingstjänst av din bostad. Precisionen för min del är usel, men så bor jag också på landet med tillhörande dåliga statistiska underlag och mina 100 000 m2 tomt verkar inte påverkat värderingen heller.


I slutändan verkar det hela värderingen landa i vad medelkvadratmeterpriset har varit i närheten.

Dock, som villa i området missar värderingen bara runt 1 MSEK mot motsvarande objekts faktiska slutpriser, även om man låtsas om att det inte är en gård (nåja, backstuga med jordkällare). Problemet ligger antagligen i få affärer och att det är någon kilometer till närmaste genomförda villaköp, som dessutom skedde för 5 - 6 år sedan.

Alltid roar tjänsten någon och om inte annat kan ni hjälpa till med att sänka Boolis servrar här.

SBAB har som bekant köpt Booli, och man kan tänka sig att tjänster som värderingar utifrån Boolis databas kan ligga till grund för det förvärvet. Därmed kan SBAB tänka sig att kunna göra automatiska oberoende värderingar av objekt folk vill låna på eller till, så man får en annan åsikt än mäklarens intyg. Mäklaren intygar ju alltid att bostaden är värd det som budet landar på.

Booli har över en miljon slutpriser i sin databas. Även om slutpriserna för villor går att få från fastighetsregistret, så går det inte att få slutpriser för bostadsrätter från något annat håll, åtminstone inte sammantaget och inte utan att behöva betala, t ex Mäklarstatistik, som Valueguard köper sin data från. Därmed sitter Booli på data som är värd en hel del pengar för t ex SBAB.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Det gick fort att sänka deras servar, för jag får det inte att funka iaf.

  SvaraRadera
 2. Försökte tre ggr, men booli säger efter man fyllt i alla uppgifter: "Åh nej! nu är det många som.... Vill du försöka igen?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara klicka igen. Brukar fungera efter 4-5 gånger.

   Radera
  2. Ja, du har rätt. På femte försöket gick det. Tror dock att värderingen ligger lite i överkant. Om värderingen håller i sig så blir det en riktigt bra pensionsförsäkring.

   Radera
  3. Hej Josephine på Booli.se här! Ja, vi har haft mycket trafik idag som lett till vissa tillfälliga problem på sajten. Vi jobbar på det och hoppas att allt funkar som vanligt igen om ett tag. Så om det inte funkar, prova igen om en liten stund.

   Radera
 3. En ny tjänst för att maximera är den svenska skuldbördan är att samköra pantbreven mot aktuella värderingar och automatiskt erbjuda alla att låna upp till taknocken. Det blir enklare då för Riksbanken vid nästa beslutsmöte eftersom ingen kan låna mer helt enkelt och så är den parametern ur världen.

  SvaraRadera
 4. Wohooo.. jag är miljonär!! över 1,5 mille mer än vad jag gav för bostaden i december.. det blir skumpa och kaviar i kväll... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger 2,5Mkr plus på 10 år, om man får tro värderingen. Kanske dags att låna upp till lite dyra konsumtionsvaror, en Tesla, eller lyxrenovera...

   Radera
  2. Med det sänkta ROT-avdraget kanske du ska satsa på Teslan för att maximera din "skatteåterbäring"?
   Låter inte så dumt.. kanske ska låna lite till och köpa en Tessla.. är ju lite av en heffaklump själv så det skulle vara skönt å ha en.. Å andra sidan har ju räntan gått ner sen jag lånade, så jag kanske skulle låna för att amortera det gamla lånet..

   Radera
 5. + 4 miljoner över vad jag trodde. Min fru funderade en kort stund och kom fram till att det nog är värt det för en exploatör som fäller alla träd i inre trädgården, river lilla växthuset och bygger några radhus med parkering. Huset och stora växthuset kan bli kvar.

  Nä vi har bott här sedan 1976, trivs bra idag och solen skiner, så det blir ett tag till. Vi barn och barnbarn klarar sig nog utan mer pengar än ett tag.

  Svarade givetvis fel på enkäten om värdet på villan tidigare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså, du är en sån där stoppkloss Cornu ville förflytta till seniorboende ett par bloggposter längre ner? Lite oetiskt att hålla på tomten när den hade kunnat inhysa så många fler familjer eller rent av ett HBV-hem! Fy skäms! :-P

   Radera
  2. ErikG jajamensan en typisk stoppkloss fler skulle rymmas på tomten och i villan samt några på lantstället om vi flyttade till en etta eller två. - Nja jag har fortfarande lite inkomster från aktier samt funderar på ett nytt projekt som möjligen kan ge en hel del ytterligare skatt och något till mig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Alternativ istället för att flytta från hemmet för de mer företagsamma.
   http://www.svd.se/del-1-utsatta-barn-vanvardas-i-familjehem/om/barn-under-samhallets-vard
   "Enligt SKL:s riktlinjer kan en familj få mellan cirka 12 000 till uppemot 19 000 kronor i månaden per barn."
   Så med lite plats över hemma så går det att håva in stora pengar skattefritt, de faktiska kostnaderna för dessa barn/ungdomar lär knappast vara på dessa nivåer med tanke på att barnbidraget ligger på strax under 1000 kr

   Radera
  4. En hint, Sjunkbomben, barnbidrag gör inte ungar kostnadsneutrala.. De kostar lite mer än 1000:-/månaden om man vill att de ska bo i ett eget rum, ha hela och rena kläder på sig och leva med samma standard som de flesta av deras kompisar.

   Radera
  5. En hint, Sjunkbomben, barnbidrag gör inte ungar kostnadsneutrala.. De kostar lite mer än 1000:-/månaden om man vill att de ska bo i ett eget rum, ha hela och rena kläder på sig och leva med samma standard som de flesta av deras kompisar.

   Radera
  6. Precis min poäng, 19000 kr/mån skattat är ganska mycket mer än barnbidraget för samma sak dvs i princip ett fosterbarn som ska uppfostras, inte lägger en 3 barnsfamilj 57000 kr/mån på barnen. Men jag förstår att det handlar om andra saker, bara en intressant parallell.

   Radera
 6. Jag förstår inte, är inte det här samma tjänst som de haft i cirka ett år?

  SvaraRadera
 7. Hade en mäklare hemma i förra månaden och värderingen hon sa och värderingen jag fick här diffar på cirka 1 miljon.

  SvaraRadera
 8. Prövade lägga in min hyresrätt. Den är en 2:a på 54,5 kvm nybyggd i närförort till Stockholm. Laborerade med avgiften, då det är den enda variabeln som är okänd, la in 2500, 3000, och 5000 kr/månad i avgift: det resulterade i 3.5, 3.8, och 3.2 MSEK i värde. Lustigt nog så gav alltså avgift på 2500 kr lägre värde än 3000 kr. Verkar som om Booli jämför mellan bostadsrätter med liknande avgift/kvm, snarare än en formel där högre avgift straffas. Alternativt så råder någon typ av priselasticitetskurva, där just 3000 kr/mån i avgift är optimalt - kanske inte helt osannolikt dock, då bostadsmarkanden i Sverige kräver helt nya ekonomiska teorier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den borde säga 0 kr på hyresrätt för hyrestagaren.
   Hade det varit en bostadsrätt så borde föreningens riksexponering viktas in.

   Radera
  2. Tydliggörande: la in min hyresrätt som om det vore en bostadsrätt

   Radera
 9. merinfo.se verkar göra det här automatiskt. Som inloggad kan man se vad andras bostadsrätter är värda och slipper kolla manuellt på Booli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den länkar vidare för mer info om värderingen till just booli.

   Radera
 10. Tänker sitta här tills man bär ut mig, men ändå kul att booli gissade 2"3 jämfört med två mäklare som rätt nyss var här och båda låg på en bit under [vad jag betalat (1"35) 2013 plus lite målning och andra förbättringar]. 135 kvm boy på 881 kvm tomt, attraktiv kommun särskilt på sommaren. Gångavstånd (jag är än å länge i hyfsad form) till det mesta utom universitet och några få andra exklusiviteter som kamera- och musikinstrumentexperter, dit jag har ca. en timme med bil, två timmar med buss & tåg & deras väntetider.

  SvaraRadera
 11. Tomtvärde verkar missas å det grövsta,ja.
  Säkert mycket olika träffsäkerhet beroende på område.

  SvaraRadera
 12. Räkna såhär på en lägenhet: ( [det lån du tog] * [räntan] * [år] + [månadsavgift] * [antal månader du bott] - [värdeökningen] ) / [antal månader du bott] = hur mycket det kostat att bo. Om du får ett negativt tal, innebär det att du fått betalt för att bo. Jämför talet med din lön och fråga dig själv: är detta sunt ?

  SvaraRadera
 13. Fantastiska ökningar, även om man nu får information om att det är väldigt dålig precision på sökningen. 2.5 Miljoner för en fastighet jag gav under miljonen för, var väl omkring 2 år sedan och har inte gjort några renoveringar att tala om.

  Lite väl mycket tror jag då villor som sålts det senaste knappt kommit upp i 1.5 miljoner här i trakten.

  SvaraRadera