Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-02-01 18:04

Anna Kinberg Batra beredd fälla regeringen genom ny alliansbudget

Moderaternas partiledare sägs nu vara beredd att de facto fälla regeringen genom att lägga en ny alliansbudget. Därmed kan den röstas igenom i riksdagen, om Sverigedemokraterna stöder det budgetförslaget.
Anna Kinberg Batra
Dagens Industri rapporterar att en "central källa inom Moderaterna" uppger att Anna Kinberg Batra (m) nu stöder att alliansen lägger en egen budget. Därmed kan (s)va(mp)regeringen fällas om Sverigedemokraterna röstar för alliansbudgeten, eller åtminstone återigen tvingas regera på allianspolitik.

När detta är tänkt att ske är en annan fråga. Det kan handla om vårbudgeten, som dock inte gör det möjligt att genomföra precis vad som helst, utan mer ska ses som kompletteringar till lagd budgeten.

Om Stefan Löfven därmed avgår som statsminister får vi ett möjligt nyval 2016. Ett alternativ är att bilda en ny regering utifrån den aktuella parlamentariska situationen, t ex en socialdemokratisk minoritetsregering, som söker stöd från alliansen, eller en alliansregering som söker stöd från socialdemokraterna, alternativt Sverigedemokraterna. Det senare går dock bort eftersom gårdagens TV-intervju med Annie Lööf (c) visar att Centerpartiet i princip vill föra Miljöpartiets extrema allt-åt-alla-migrationspolitik och därmed inte kan tänka sig söka stöd från SD. En variant är förstås att alliansen efter att Löfven avgått kastar ur centern och vi får en S-M-KD-FP-regering (ja, det heter Folkpartiet, för det där andra är de inte). Å andra sidan räcker det med en S&M-regering för egen majoritet.

Dock ska man fundera lite kring denna centrala källa. "Läckan" bör nog ses som signalpolitik till statsminister Stefan Löfven. Skärp dig, sök alliansens stöd, kasta ur Miljöpartiet ur regeringen.

Riksdagen väljer nämligen inte regering, de har valt statsminister. Om inte Stefan Löfven därefter röstas bort i en misstroendeomröstning kan han sparka ut Miljöpartiet helt ur regeringen och bilda en ny regering. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan inte ensamma rösta bort Stefan Löfven om alliansen lägger ner sina röster, eftersom MP, V och SD har färre mandat just nu än S.

Kanske ska man se läckan just som signaler i det offentliga till Löfven och en del i ett spel där Löfven inte svarat på närmanden från alliansen. Då går vi till media med hot istället...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Popcornmaskinen börjar bli varm...

  SvaraRadera
 2. Extraval skulle eventuellt medföra majoritet för SD + M. Åtminstone enligt tillförlitliga opinionsmätningar. Då blir det intressant på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske en faktor som gör att nyval inte är så trolig. Jag har en känsla av att svetsloppan gör vad han kan för att sitta kvar mandatperioden ut.

   Radera
  2. Ett nyval är enda möjligheten för,borgarna att reparera misstaget med DÖ.
   Och väntar man för länge så börjarfolk undra på allva om vi egentligen har en diktatur där ingen opposition finnes...

   Radera
  3. Thomas Gunnarsson: man bör ju även beakta hur vägen till ett nyval fungerar. Vilka vägar finns det? Hur framstår det borgliga alternativet när man gått den vägen?

   Om vi tar första vägen som påbörjades efter valet, dvs att svetsloppan skulle utlysa nyval med dagans opinionssiffor. Jag skulle säga glöm det!

   Resten av alternativen är att svetsloppan avsätts/avgår.

   Det andra alternativet är att talmansrundan inte ger resultat. I denna får antas att AKB får chansen att föreslås som statsminister. Gör hon inte ett försök med hänvisning till det parlamentariska läget så får man fråga sig ifall hon tror att det i realiteten skulle vara bättre efter nyval.

   Tredje är att hon blir statsminister för att bara utöysa nyval. Återigen bör man fråga sig varför - det går ju inte att motivera med att man gör sig beroende av SDs stöd, för det är man ändå.

   Fjärde alternativet är att hon blir statsminister och ger det ett rimligt försök. Vid det laget ligger redan en borglig budget. Det är då bara en budget kvar att få igenom innan ordinarie val. Att då utlysa nyval verkar fånigt eftersom det skulle vara så nära inpå ett ordinarie val.

   Sen bör man ju fråga sig vilket regeringsunderlag man har. Hur pass kan man ha centern som regeringsunderlag i rådande situation?

   Radera
  4. Thomas Gunnarsson: "...så börjar folk undra...diktatur..."

   Börjar...? Vi är väl där sedan i sammanhanget rätt länge nu. Finns väl ingen utanför gruppen partifunktionärer som tar M på allvar längre. I rikspolitiken, kanske skall tilläggas. I kommunpoliiken ser det annorlunda ut. Och vore det inte för bra exempel på moderater i kommunpolitiken, som agerar vallok åt rikspolitikerna, så skulle M reduceras till ett struntparti omgående med AKB och Tobé vid rodret.

   Radera
  5. Jag tror inte att alliansen eller Moderaterna är intresserad att ta över styret. Politiker är karriärister och tänker på sig själv mer än hur det går för landet. Att ta över regeringsarbete i en tid där ekonomin är som en fallande kniv vill man inte. Det är redan kört inte minst p.g.a alla nyanlända som har kommit och kommer att belasta alla samhällsfunktioner. Det kommer att kosta.

   Radera
  6. Nils Nilsson tror jag har helt korrekt, har sagt samma sak rätt länge nu.

   Att ta över nu utan att ha ordentligt stöd bland journalister för att bedriva den hårda politik som egentligen krävs för att räta upp skutan inom åtminstone 20 år vore rätt korkat av M.

   Let it burn, sen när pöbeln är redo för tuffa tag politiskt och media har tappat makten, då är det dags för M att kliva in på allvar, inte förrän dess. Allt annat vore idioti av M. Det behövs mycket mer våld, bränder, våldtäkter, sexuella trakasserier av kvinnor begått av de fridlysta männen eller "barnen" från "andra kulturer", mer gatubarn osv, vi är inte riktigt där än.

   Svintrist synsätt, jag vet men.. vad annat finns det i nuläget? Mer fjolleri och känslor? Mer idioti från media lär ju inte heller lösa problemen. Vänstersvin till "män" som kliver ut i media och säger sig vara grisar som tafsar på kvinnor?..

   Sverige har gått så fantastiskt mycket längre i vänstergalenskapen än vad jag ens i min vildaste fantasi någonsin kunde föreställa mig :)

   Radera
 3. Får de då med sig några avhoppande sossar som lämnar skutan sjunker det (s)keppet och sedan är det en ny politisk karta.

  SvaraRadera
 4. Frågan är om Centerpartiets väljare vill ha fri invandring. Att de innehåller tok-liberaler som vill använda invandringen för att få omkull stödet för generell välfärdspolitik gör att man kan gissa att de droppar under 4 %. Skulle det även hända med exempelvis KD så har alliansen ett problem... Men så länge M ligger under i opinionsundersökningarna kommer de inte villa ställa till med blodbad, förlåt, nyval.

  SvaraRadera
 5. Stå i spelet!

  Är det inte så att du - driven av önsketänkande - tillskriver Alliansen i allmänhet och AKB i synnerhet en politisk handlingsförmåga och vilja att ta ansvar för rikets styre som det dessvärre inte finns någon täckning för?

  Beakta att för inte så länge sedan ingicks den så kallade "decemberövernskommelsen" och målsättningen var då att den skulle gälla inte bara under innevarande mandatperiod utan även under nästföljande. Alla allianspolitiker har ännu inte förlikats med den vändning utvecklingen tog sig i det avseendet.

  Vi har den regering i förtjänar och det mesta tyder dessvärre på att vi inom överskådlig framtid får behålla den...

  SvaraRadera
 6. Vad fan är det för mening med en budget om man ändå drar på sig gigantiska migrationskostnader vid sidan om. Helt meningslöst att lägga ner tid och energi på en budget som ändå inte kommer hållas. Löjligt.

  SvaraRadera
 7. De vill fortfarande inte regera... så... Det kommer sluta med att de viker ned sig.

  SvaraRadera
 8. Såg henne precis på Aktuellt, en mer oinspirerande partiledare får man verkligen leta efter.

  Hon är ju en papegoja och det hon svarar på har ju inget med frågorna att göra. Typ fråga henne hur dagen har varit och hon börjar prata om framhjulen på sin bil. Finns ju ingen som helst närvaro bakom hennes mask.

  Nu vet ju alla att det är ett krav att man är idiot för att kunna bli partiledare, men kvalifikationen för idioti verkar (om möjligt) ha sänkts osedvanligt mycket de senaste åren.

  SvaraRadera
 9. C och FP vill ej stödja sig på SD, och det vill inte M:s ledning heller. KD vill inte ha nyval.

  Nej, jag tror inte att Alliansen fäller regeringen. Har de och vi tur så sparkar Löfven ut MP ur regeringen.

  SvaraRadera
 10. Moderaterna med Anna i spetsen tror att om de bara väntar till 2018 så kommer alliansen att få majoritet. Jag tror detta är ett grovt feltänk. Ett troligare scenario är, att SD ökar kraftigt och att L och KD ramlar ur riksdagen. Då är det inte mycket till allians kvar.

  Om man inte vill att SD skall diktera alla villkor i en framtida regering är det nu man måste agera. 2018 är den chansen förbi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det finns ingen anledning att anpassa sig till SD:s destruktiva politik.

   Radera
  3. Ju längre de väntar med att göra det som alla inser att de till slut kommer tvingas till, desto mer röster tappar de och desto mer tvingas de "anpassa" sig till SDs politik.

   Radera
  4. Jomensörru.. Destruktivt var order när Reinfeldt och Lövfen öppnade pandoras flyktingask....

   Radera
 11. Jag har fått starka indikationer på att det är självaste demonregissören Fredrik Reinfeldt som har stått bakom utformningen av Decemberöverenskommelsen (DÖ). Reinfeldts mörka demoner* orbiterar fortfarande över DÖ, som för övrigt är djupt förankrad i den svenska demokraturen. Därför gäller DÖ fortfarande, fast inte fullt så synlig.

  Riksdagen består av två block, SD-blocket respektive Sjuklöverblocket. Det stora Sjuklöverblocket är tänkt att fram till riksdagsvalet 2022 ha makten och en betryggande riksdagsmajoritet. Då Sverige är en demokratur så kan man ha denna långa framförhållning och långa maktinnehav!

  Enligt demokraturens och DÖ:s spelregler så har vänsterfalangen i Sjuklöverblocket företräde till regeringsplatsen denna mandatperiod av bl.a. rättviseskäl. Högerfalangen har ju redan suttit i regeringsställning under två mandatperioder. Högerfalangen tar istället denna mandatperiod som förberedelseperiod inför den tänkta valvinsten 2018. Ett önskvärt demokraturkrav för att AKB ska kunna regera efter 2018 års val, är att hon ska hinna med att programmeras med de senaste antipatriotiska subrutinerna, under någon Bilderbergkonferens före valet 2018.

  AKB kan därmed inte rösta på sitt eget höstbudgetförslag denna mandatperiod och riskera att hemsökas av Reinfeldts mörka demoner, som absolut inte är att leka med. Dessa demoner såg ju till att en säkerhetsvakt dödades av egen kula i Reinfeldts bostad - Sagerska palatset, när Reinfeldt och Schlingmann var ute på besök på SvD. Dessa demoner håller nu på för fullt att förvandla det fina konungariket Sverige till en ”Failed state”.

  *) Man kan inte på rationella grunder försvara det som sker med Sverige. Den enda då rimliga förklaringen är att Sverige är hemsökt av mörksens makter.

  SvaraRadera
 12. Centerns välvilja till folkomflyttningar bygger på raserande av välfärdsstaten.
  Det är bara att visa detta så är centern ute i periferin.

  Nyval är väl ingen lösning , bättre med ny politik från S, MP.
  MP måste få känna på hetluften lite mer innan de förlorar alla utopier.
  Hjälp i närområdet är väl rimligt för ett parti som värnar om miljö och traditioner.

  Längtar tills S+Mp får göra en Merkel. "vi förväntar oss att ni som fått skydd här skall återvända när förhållanden medger"

  SvaraRadera
 13. Spännande. Men ingen vinner på att SD får 20 % av mandaten - så glöm det där med omval....

  SvaraRadera
 14. En stor komponent av signalvärdet är nog att känna av folkets reaktioner och förbereda det mentalt på vad som eventuellt komma skall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Signalvärdet" är sannolikt negativt.

   För varje gång alliansen hotar med att ta makten, men viker ned sig så tappar de väljare.

   Visst har de ett uppsving i opinionen just nu tack vare de senaste cirkusakterna men jag fruktar att det är högst kortvarigt.

   Radera
 15. De enda vinnarna på ett nyval är givetvis Sverigedemokraterna och möjligtvis vänsterpartiet. Alliansen kommer att förlora stort till SD vid nästa val när AKB fått vara statsminister och alliansväljarna ännu en gång känner sig överkörda av sina partier. Socialdemokraterna som jag själv röstar på har också liten chans eftersom väljarna kommer att vandra vidare ännu mer åt höger (några till vänster).

  De enda som stod upp mot Hitler i Tyskarnas sista riksdagsval var just Socialdemokraterna, de andra anpassade sig snabbt efter valförlusten och godkände Hitlers väg mot diktatur. Socialdemokraterna var det första parti, tre månader senare, att förbjudas i Hitlers nazi-Tyskland. När nazisterna började driva ut judar ur landet så blev det en dominoeffekt av europeiska länder som vägrade ta emot de Tyska jusiska flyktingarna. Hitler tyckte att det var skamligt att de som klagade på Tysklands behandling av judar inte själva kunde ta emot dem. Det slutade med krig och utrotning.

  Vi lär gå en mörk tid till mötes även här i Sverige. Historien har en tendens att upprepa sig och folk har en tendens att förstå vad som sker först när det är försent.

  Säg sen inte att ingen varnade er för vad som höll på att hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomensörru...det finns inget, absolut inget som har förstört Sverige så mycket som föregående och nuvarande regering och du babblar om nazism i något tarvligt försök att likställa SD med nazister. Bara ditt inlägg säger ju allt om hur verklighetsfrånvända sossar är.. Hade jag varit Sosse hade jag skämts och varit tyst.

   Radera
  2. Nazister är väl nazister oavsett om de kommer i uniform eller kostym och hälsar med uppsträckt hand eller vill ta en i näven?

   Sålänge som Åkesson inte skäms för sitt val av politiskt parti och blir tyst så gör inte jag heller det.

   Radera
  3. Förresten. Oavsett vad du tycker om de svenska regeringarna förr och nu: Ingenting har förstört världen så mycket som en nazistregim.

   Radera