Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2016-02-07 14:27

Afghanistan tar inte emot utvisade - alla afghaner får stanna i Sverige tills vidare

Afghanistan tar enligt uppgifter inte längre emot sina medborgare som utvisats från Sverige. Det betyder i praktiken att alla asylsökande som fått avslag lugnt kan stanna kvar i Sverige, då Nationella Transportenheten (NTE) inte kan avvisa dem till sitt hemland. Man har rent av fått flyga hem utvisade igen och släppa dem fria i Sverige.
Anders Ygemans uttalanden om 80 000 avvisningar saknar helt verklighetsförankring.
Polismyndighetens Nationella Operativa Avdelning (NOA) har därmed stoppat alla utvisningar till Afghanistan. 

NTE har fått återvända från Afghanistan efter att ha mötts av beskedet att Afghanistan inte tar emot sina utvisade medborgare. Därmed har NTE flugit tillbaka de utvisade, oavsett varför dessa utvisats, och släppt dem fria i Sverige. De sitter alltså inte ens längre i förvar i väntan på utvisning. I praktiken innebär detta antagligen också att personer dömda för brott med utvisning som straff inte heller kan utvisas till Afghanistan utan får stanna i Sverige. NTE har alltså fått betala både för att flyga avvisade till Afghanistan, och sedan för att flyga dem till Sverige igen...

I praktiken innebär det att alla afghaner får stanna i Sverige tills vidare. Beteendet är inte ovanligt och det finns fler U-länder som vägrar ta emot sina medborgare. Ibland gör det att man får permanent uppehållstillstånd, men med nya regler och tillfälliga uppehållstillstånd är det antagligen vad som gäller. Vad som är speciellt är att det inte handlar om några hundra personer från något obskyrt U-land, utan om tusentals.

Tittar man också på Migrationsverkets budgetprognoser fram till 2020, så finns i princip inga ökade anslag alls till vare sig utvisningar eller andra åtgärder som återvändarbidrag. Se PDF här, bilaga fyra, alternativt sidan 65, så höjs inte anslagen för avvisningar eller återvändande i princip alls - för Kriminalvårdens (NTE):s avvisningar höjs budgeten från 221 MSEK år 2016 till 265 MSEK år 2020. Övriga utgiftsposter relaterade till avvisningar och återvändande är i princip orörda 2016 - 2020.

Anders Ygemans prat om att utvisa 80 000 personer med avslag på asylskäl kan nog tas med ytterligare nypor salt, efter att tidigare blivit kallat för "rent trams" enligt källor inom NTE, med tanke på att afghaner var den näst största gruppen under 2015 och alltså inte kan avvisas om de inte lämnar Sverige frivilligt.

Av 42 073 asylsökande afghaner nyinskrivna hos Migrationsverket 2015, varav 41 564 sökte asyl under 2015 (skillnaden sökte nog asyl i slutet av 2014, men skrivs inte in förrän efter årsskiftet) fick 3 094 kommunplacering under 2015, varav 885 ensamkommande barn, vilket visar hur mottagningssystemet i Sverige havererat. Av dessa var 30 080 klassade som barn och 23 480 klassades som ensamkommande flyktingbarn. 7 313 var kvinnor eller klassade som flickor.

Endast syrier var fler med 51 338, vilket visar att asylkrisen inte enbart beror på inbördeskriget i Syrien, utan också på att Iran och Turkiet skickat vidare personer som tidigare haft säker tillflykt i dessa länder.

Asylboendena kan i praktiken ses som permanenta. Med 3 094 kommunplaceringar av 41 564, så kommer det i aktuell takt att ta över tretton år att placera ut dessa i kommuner. Dock, efter två år i landet är de asylsökande inte längre Migrationsverkets problem, utan kommunens. Exakt hur det ska hanteras och om de kommuner där asylsökande suttit på förläggning i två år får ta över försörjningsansvaret via försörjningssstöd (socialbidrag) låter jag vara osagt. Mycket möjligt att man inte kan avfärdas från Migrationsverkets budget förrän man faktiskt fått en kommunplacering. Med nya tvingande lagen om kommunanvisning blir det dock anvisads kommuns ansvar oavsett var personen bor i praktiken.

Dock innebär detta att de svenska tolkarna och deras familjer kommer få stanna tills vidare i Sverige - det är bara att ta sig hit och sedan kan man inte utvisas. 

Ett möjlig alternativ utveckling är förstås att Sverige "förhandlar" med Afghanistan om "ersättning" till vissa statliga tjänstemän för att avvisade afghaner ska tas emot igen i sitt hemland. Dock har vi ju tagit från biståndsbudgeten för att finansiera asylmottagningen i Sverige, men att ta en del av asylbudgeten och ge den till Afghanistan blir ju ett snyggt sätt att genomföra bistånd för biståndspengarna...

Uttalanden om avslag och avvisningar ska främst ses som försök att fjäska med väljarkåren och låtsas visa handlingskraft, alternativt sk "signalpolitik" för att skrämma asylsökande från att ta sig till Sverige. I verkligheten blir det inga eller få avvisningar och eftersom man fortfarande är berättigad till försörjningsstöd, skola och gratis sjukvård även om man är avvisad och inte får stanna i landet finns det ingen anledning att lämna Sverige vid avslag på asyl.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

107 kommentarer:

 1. Hehehe.. Hello Sweden.. Bend over..Schhh.. Bend over.

  SvaraRadera
 2. Jo, tack, det märks här i Stockholm, att alla får stanna.

  SvaraRadera
 3. Kan man inte ta dem till nordpolen och dumpa dem där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket man kan göra, men mycket är knappastförenligt med mänskliga rättigheterna och frågan är då ifall man vill göra detta...

   Radera
  2. Lite intressant att i staden där jag bor läckte det ut i veckan att ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn ska öppnas inom kort. I den kommundelen blev det mycket stor upprördhet och i den närbelägna skolan blev det nära upplopp när föräldrarna fick veta att deras skola skulle beröras.
   Det verkar vara precis som med vindkraftverk, Ja till men inte här.
   87% av väljarna röstade ja till förd politik. Men när det hettar till och boenden och förläggningar öppnar låter det annat.

   Radera
  3. Ja till Vendelsöbona säger jag bara välkommen till verkligheten hur den blivit och ni andra vet vad ni har att vänta.

   Radera
  4. Nils Nilsson: Det intressanta är att de verkar smyga med sådant numera, det verkar som att de vill ställa folk inför fullbordat faktum än att informera om planer. Någonstans borde de ju inse att något är fel när man gör så...

   Radera
  5. Kommunalanställda har blivit tillsagda att hålla tyst (personlig erfarenhet)

   Radera
  6. För tillfället är det väl en bra lösning med hemlighetsmakeriet tills de mordbrännande rasisterna sätts bakom lås och bom. Det är ju ingen bra lösning med kollektiv bestraffning i områden där statens anläggningar bränns ner.

   Radera
 4. Det var precis det jag förväntade mig. Tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Verkar som att alla de som avfärdat verkligheten i sin iver att framstå som de goda ganska snart fick möta konsekvenserna av sina beslut. Att vi som enligt etablissemanget skulle vara de onda till slut fick våra farhågor besannade känns inte helt bra. Utmaningarna som stundar är nu på gränsen till övermäktiga, det måste sättas ett absolut stopp för invandringen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan man ju se detta som positivt och att alla afghaner alltså får stanna i Sverige. Det är du som gör värderingen att detta är negativt.

   Radera
  2. Det är väl utifrån samhällets vilja att utvisa dem något negativt när så faktiskt inte blir fallet. Det ökar väl heller inte tryggheten i samhället när kriminella inte kan utvisas härifrån. Risken är ju uppenbar att detta ger ytterligare kraft åt de främlingsfientliga grupperna. Ökad polarisering mellan invandrare och infödda ger nog inte landet som helhet några direkta fördelar.

   Radera
  3. Så vad du säger är att Aftonbladet mfl är högerextremister, eftersom de förespråkar en linje som gynnar högerextremisterna? Intressant.

   Radera
  4. När det strömmar in dessa ohanterbara mängder av män från ett land där kvinnor i princip helt saknar rättigheter är det ju självklart så att det får konsekvenser för oss kvinnor i det här samhället. Vi kan inte längre vistas fritt utomhus eller i badhus utan att riskera att bli utsatta på sexuellt våld och värre kommer det bli ju fler som kommer hit. Vår frihet att röra oss fritt minskar markant med den här utvecklingen. Men det är väl en värderingsfråga vad man tycker om detta och varje individ får avgöra ifall det är positiv eller negativ utveckling.

   Radera
  5. Nej, vänsterjournalisterna är helt enkelt bara korkade. De inser inte att de själva just nu skapar det samhälle de mest av allt fruktar.

   Radera
  6. Du verkar ha outtömlig tilltro till "vänsterjournalisternas" förmågor och magiska krafter. Debatten de senaste månaderna har väl inte direkt gått i flyktingvänlig riktning?

   Radera
  7. Det är detta som (sture-c) menar är fri invandring och som är en förutsättning för vår tillväxt och välfärd! Det är väl självklart att det skulle komma "hjorder" av människor från t.ex MENA i jakt på ett bättre liv. Det behövs inte krig för att leda till mass-invandring, bara fri gränser.


   Radera
  8. @Cornucopia? 15:04
   "Nu kan man ju se detta som positivt och att alla afghaner alltså får stanna i Sverige."

   Hur då?

   Radera
  9. Inte så svårt, i framtiden kommer vi med all sannolikhet få godamöjligheter till handel och export till de länder vi nu taremot asylsökanden från. Sedan kommer de flesta arbeta och bli en vinst för oss i längden. De kommer med andra ord betala min pension. Hela flyktingdebbaten är morbid och ett klassiskt "vill du ha 100 kr i dag eller 1000 eller om 1 år?" Folk är giriga och ser bara hundralappen de kan få nu.

   Radera
  10. Handeln med Irak, Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea kommer garanterat inte säkra någons pension. Det blir tvärtom.

   Radera
  11. Gruelse. Jag kan svara på det. För att vi har en åldrande befolkning och lågt födelsetal. Vården, skolan och omsorgen kommer krackelera om vi inte snabbt fyller på med kompetenta arbetshästar.

   Radera
  12. medimixus

   Det tar i dag 8 år i median innan de som invandrat kommer i någon form av sysselsättning (ej lika med självförsörjande). Vården och skolan håller på att krackelera pga invandringen.

   Radera
  13. Somebody. Jag vet. Körde bara dumskallarnas mantra ;-)

   Radera
  14. Att det tar 8 år innan de kommer i arbete är fel.
   Inom 8 år så har ca 50% fått något slags jobb.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. @medimixus 21:14

   Det du ger uttryck för, anförs av många analytiskt obegåvade personer, och har föga med verkligheten att göra, utan existerar bara i slarviga ekonomiska teoribyggen. För vad du säger ("åldrande befolkning och lågt födelsetal") är, bara vi har en pyramidformad befolkningspyramid (stor bas med kontinuerligt avsmalnande topp) så garanteras välfärden. Det spelar enligt dig ingen roll vilka befolkningselement och vilken beskaffenhet dessa har, som ingår i befolkningspyramiden.

   Hur kommer det sig i så fall att det finns många länder som uppvisar en sådan form på befolkningspyramiden, som du efterfrågar? Men dessa länder är inga kunskapsintensiva välfärdsländer, utan sådana länder som får mycket ulandsbistånd.

   Dessa afghaner, som nu kommer till Sverige, är kanske med något undantag, sådana som står långt från västerländsk bildningstradition, och blir ytterst svårintegrerade och föga nyttiga i det svenska samhället. De vill istället växa upp och leva efter afghanska normer i Sverige. Normer som står långt från dito svenska.

   Du tar heller ingen hänsyn till att den nationella identiteten och den nationella sammanhållningen förintas genom den destruktiva massinvandringspolitiken. För det är detta som leder till ett krackelerande samhälle och torpederar välfärdsstaten. 27 av EU:s 28 regeringschefer inser detta, medan den 28:nde skriker från talarstolen på massmedialt bevakade torgmöten - REFUGEES WELCOME.

   Radera
  17. Gruelse. Nu glömde du läsa kommentarerna efter min första. Dåligt ställt med igenkänning av ironi f.ö.

   Radera
  18. @medimixus 00:19
   Många anser att det du skrev bokstavligt och utan ironisk underton, är en sanning. Det var det jag polemiserade emot.

   Allmänt sett skadar det inte med en ironisk igenkänningsmarkör till en ironisk kommentar, eftersom det är så många som har stolliga ideer och torgför dessa.

   Radera
  19. Med accelererande tempo på automatiseringar tror jag vi kommer att få mindre med jobb för alla och det i sin tur kommer att göra förutsättningarna för lågutbildade invandrare ännu sämre.

   Radera
  20. Gruelse. Helt korrekt. Jag får bättra mig på den punkten.

   Radera
 6. Läste alldeles nyss ett inlägg på bloggen alliansfrihet.se författat av den oöverträffat pompöse och grandiose Jan Gillou. Han hävdar där avseende motiv för och emot ett medlemskap i Nato följande: "Men anfallet mot Sverige är ett totalt orealistiskt krigsscenario, inte ens våra sämre thrillerförfattare skulle komma på något sådant."
  Undrar just vem han kan ha i åtanke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sämre än vad? Sämre än honom?

   Radera
  2. Jan Gulliou, har han haft rätt i något sedan IB? Vilken fjant som fått breda ut sig i vänstermedia.

   Radera
 7. Träffande förresten 2 afghaner för ett kort tag sedan. De är här efter att ha bott i Iran för en tid. Styrker påståendet att t.ex Iran har flyktingar som ser större potential i Europa etc.

  Tänk att vi är villiga att betala för att andra länder ska ta tillbaka sina medborgare! Kanske Turkiet även kan ta emot flera av de som förvägrats asyl? Med rätt ersättning kan Turkiet bygga läger där emigranter kan välja på att åka tillbaka hem eller stanna i läger under dåliga omständigheter!

  Tänk att det mesta var förutsägbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet har läger för flyktingar. Syrianerna får även statliga bidrag i Turkiet..dessa varierar på mellan 600-700 lira per månad, att jämföra med minimumlön för arbete som nu ska höjas till 1100 lira per månad. Skillnaden är att den arbetande turken ska betala hyra och det behöver inte flyktingen från Syrien. Vilka turkar söker Asyl i Sverige menar du?

   Radera
 8. Kan någon reda ut begreppet asylrätt och flykting så vi förstår varför så liten andel av "flyktingarna" beviljas asyl. Var vi inte väldigt generösa i fallet Irak? Berodde det isf på att vi var medansvariga för invasionen ledd av USA? Man ska inte underskatta den kollektiva skuldens påverkan på beslutsfattarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktingar är väl de som väljs ut som kvotflyktingar.

   Sedan har man rätt att söka asyl, och beviljas den så kvalificerar man sig också som flykting med asylskäl.

   Radera
  2. Kvotflyktingar handlar väl om ca 3000 per år. Om inte jag har fel så hanteras en del av dessa utom Sverige.

   Vad jag menade är hur asyl beviljas. Det krävs s.k skyddsskäl. Men hur avgörs det...är frågan. Man kan tycka att krig i sig innebär rätt till asyl men så lätt är det inte tydligen. Någon form av förföljelse ska även föreligga. 80.000(av ca 140´) skulle inte kvala in med asylrätt. Talet, visade det sig, är hugget ur luften och representerar mest ett medelvärde kring 50% sett till tidigare beviljanden. Inte konstigt att det gås bersärka uti i flyktingboendena.

   Jo vi minns vår statsminister som sade att inga murar mot krigsflyktingarna skulle resas i vårt land.

   Radera
  3. En saklig diskussion om vad som akall anses vara en flykting med asylskäl är av nöden! Är ett krig, som nu i Syrien eller ett halvt krig som i Afganistan och i Irak, ( nu blir jag nog tillrättavisad ) giltiga skäl för män i 18 till 40 års åldern att få asyl då dom flyr sitt land där dom rimligen borde stanna och försvara istället för att fly? Även i fall av inbördeskrig borde man väl förvänta sig att man tar ställning och ansluter sig till någon sida!

   Radera
  4. @Arne; Ett problem är länder där invånarna lever i diktatur, dvs som ex Syrien. Afghanistan har ivf en symbolisk demokrati, dvs formella val.

   Att ställa sig på diktatorns sida(armén)när uppror leder till inbördeskrig är inte givet.

   Konstigt nog finns inte ett spår av debatt kring definitionen av asyl-skäl.

   Radera
 9. Det är kanske dags för våra politiker att stänga gränsen på riktigt, som det är idag släpps alla med giltig legitimation in. Om man inte kan avvisa folk från vissa områden bör man ju inte släppa in dem från början om de inte har giltigt visum!?

  SvaraRadera
 10. Varifrån kommer dessa uppgifter? Hittar inte nyheten någon annanstans på nätet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källor till mig. Som jag inte kommenterar i övrigt.

   Radera
  2. Förtydligat genom att lägga in texten "enligt uppgifter" i första meningen.

   Radera
  3. Enligt Tolonews pågår diskussioner mellan Afghanistans regering och EU för att få Afghanistan att ta emot de som ej får asyl. För tllfället kan de alltså inte skickas tillbaka.
   Tolonews är en afghansk nyhetsbyrå för den som undrar.

   Radera
  4. Afghanerna ser ju att vi har ett problem och vill väl ha lite mutor för att hjälpa oss lösa det ? Det är i linje med hur det fungerar i det landet. Och Sverige kan ju inte betala mutor då det är oetiskt och olagligt.

   Radera
 11. Sverige förhandlar om återvändandeavtal i detta nu. Norge fick förra året ett avtal för att skicka tillbaka afghaner. Troligtvis är det ekonomiskt lönsamt att betala upp till tio miljoner per afghan som lämnar landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir också lönsamt att först skicka ut en "flykting" som sedan genererar 10 miljoner i intäkt.

   Radera
 12. "I praktiken innebär detta antagligen också att personer dömda för brott med utvisning som straff inte heller kan utvisas till Afghanistan utan får stanna i Sverige. "

  Nu är det väl inte så vanligt att man blir dömd till (bara) utvisning? Utvisning sker väl normalt i kombination med ett fängelsestraff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvisning i domen ger som regel kortare fängelsestraff. Den som misslyckats med att bli utvisad klarar sig således lindrigare undan än en svensk som begår samma brott och inte får påföljdsnedsättning pga utvisning i domen.

   Radera
  2. Har du källa på det? Finns det något lagstöd för att man skall ha kortare fängelsestraff bara för att man skall utvisas efter straffet?

   Radera
  3. ...fast problemet som uppstår är när Afganistan kräver att flygbolaget fraktar tillbaks flyktingen igen. De flesta föygbolag vill nog inte fleyga någon som måste flygas tillbaks till priset av en enkelbiljett.

   Radera
 13. Enligt SIDA:s hemsida så gav de under 2014 totalt 892 470 000kr i bistånd till Afghanistan, som skattebetalare förväntar jag mig att det under 2016 blir noll kronor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju också villkora detta bistånd. Om dessa pengar (892 miljoner!!) inte ens räcker till att landet får sådan ordning på sig att det kan ta emot det, relativt landets befolkning, lilla antalet som NTE vill förflytta kan man verkligen ifrågasätta om pengarna gör någon nytta alls.

   Det är inte svårt att tänka sig att ett land i korruption gladeligen tar emot pengarna för att i nästa stund låta dem försvinna. SIDA har ju exempelvis varit väldigt slarviga att ens eftersöka vart bistånd tagit vägen tidigare.

   Att biståndet skulle sättas till noll kronor ser jag som helt utsiktslöst.

   Radera
  2. Att villkora 'biståndet' kan givetvis få beslutsfattarna att vända helt, när de korrupta ledare som vant sig att lägga beslag på detta får nys om det hela, och om det inte gör det och inga fler metoder till yttre påtryckningar kvartstår föreslår jag att vi beslutar att inga av det landets medborgare kommer in över vår gräns oavsett varifrån, med hänvisningen till deras lands vuxna (?) manliga ledares osedvanligt, men inte för regionen ovanligt infantila beteende. I praktiken är deras hållning 'vill inte!'. 892 miljoner kan räcka till en hel del polisiära extraomkostnader i samband med detta, kanske används då pengarna mer effektivt...

   Radera
  3. De afghanska unga männen som kommit i år är 35 000 , och de flesta klassas som exakt 17 år, kostar skattebetalarana minst 2000 kr/dygn, och de vårdas tills de fyllt 21. Det blev 3 MSEK/stycket innan de blir kommunens fulla ansvar, 105 miljarder per årskontingent. Så att femdubbla bistånde mot rätt att skicka tillbaka dessa friska unga män till Afghansitan för at de ska rädda de gamla afghanernas pensioner i stället för svenskarnas vore en väldigt bra affär.

   Radera
  4. Nu verkar Afganbidrag gå till SAK och lite problematiskt att dra in bidrag till barns skolgång.
   Men då nu utländsk militär försvinner så verkar Talibanerna ta över, dom kanske också tar över dessa bidrag då talibanerna o IS är ungefär samma vad gäller religion o kvinnorna halkar tillbaka.

   http://www.sida.se/Svenska/aktuellt-och-press/nyheter/2015/juni-2015/tretton-ars-bistand-till-afghanistan-har-utvarderats/

   Radera
  5. Det finns helt klart ett problem att ta tag i här.
   I ett reportage i AB av Peter Kadhammar intervjuas en ansvarig för ett HVB-hem. Hon menar enligt artikeln att
   "40 procent är analfabeter. De är 16 år och står redan med en fot i vuxenvärlden och nu ska de lära sig svenska och läsa och skriva och… Jag tror det kommer att gå bra för 30–40 procent av ungdomarna. De kommer att skaffa jobb och bli självförsörjande. Resten får det svårt."

   Man höjer lite på ögonbrynen här. Budskapet här skiljer sig en aning från AB:s traditionella om flyktingarnas lönsamhet osv. Dessutom kan man bara hoppas att damen ifråga har helt fel och inte vet vad hon talar om, för mig låter tiotusentals ungdomar utan utbildning och sysselsättning som en bra grund för att rekrytera till alternativa momsbefriade näringsgrenar.

   Radera
  6. @ Kingedward - det är de nya innovativa näringsgrenarna man i mer än 150 år velat bekämpa med utbildning, jobb och en meningsfull tillvaro. Unga män utan utbildning och alternativ är dåliga nyheter. Motsatsen är unga män som bor med flickvän, har småbarn samt bra kontakt med sin syster och sin Mor. Social kontroll....

   Radera
 14. Så klart de inte släpper in brottslingar om de slipper. Och så svenskt att inte bara slänga ut dem på plattan... Dags göra som Australien -- ingå avtal med nåt land, typ i Afrika, och skeppa dit dem.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Sverige har i praktiken fri invandring. Det kommer bli praktiskt omöjligt att utvisa alla dem som får avslag.

  SvaraRadera
 17. Haha, jag sade redan för 4 månader sedan att jag vill se en riskanalys och en kostnadsanalys på den ansvarslösa flyktingpolitiken. Det som händer nu överträffar till och med mina värsta farhågor. Undrar vad som händer när det blir sommar och varmt i landet ?

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Myndigheterna viker sig för lätt.
  Köp enkel biljett, eskortera till flygplanet. Punkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naivt. Enligt källor på NTE är personer som inte frivilligt vill lämna landet ofta "utåtagerande" och hotar flygsäkerheten. Det är inte bara att lämna dem ombord på flygplanet. Då startar inte flyget.

   Radera
  2. Då kan man ju tänka sig en tvångströja och lite lugnande medel? ;)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Såvitt jag försått så kan man binda fast folk på planet om de skulle utgöra en risk.

   Radera
  5. ...fast problemet som uppstår är när Afganistan kräver att flygbolaget fraktar tillbaks flyktingen igen. De flesta föygbolag vill nog inte fleyga någon som måste flygas tillbaks till priset av en enkelbiljett.

   Radera
  6. Släpp av dom i öknen?

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Ok, Fredrik, då ser du fram emot att NTE placerar 5-10 avvisade afghaner ombord på det flyg du tar till Köpenhamn nästa gång (där de ska byta flyg till Pakistan och sedan byta flyg till Kabul) och att du sitter där när de knäpper loss sig och börjar försöka slå sönder dörren till cockpit, ta gisslan och annat utåtagerande som enligt dig inte äventyrar flygsäkerheten. Detta är inte personer som frivilligt tänker resa tillbaka och de går rätt långt för att slippa.

   Radera
  9. Cornu: du missar att de inte knäpper loss sig, de får snällt vänta tills kabinpersonalen gör det. Det är så det kan bli ifall man äventyrar säkerheten.

   Radera
 21. Enkelt är väl att dra in precis alla bidrag till Afghanistan om de trilskas och inte vill ta emot sina egna medborgare. Saken löst. Busenkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har oberoende myndigheter i Sverige. Myndigheter samarbetar inte så, inte deras problem, utan det är Kriminalvårdens problem, inte SIDA:s eller UD:s.

   Radera
 22. Sverige borde undersöka om man inte kan köpa in avvisningstjänster från U.S. Immigration and Customs Enforcement. Sista två åren har deras avvisningar från USA minskat betydligt mer än 100 000 personer, varvid det torde finnas kapacitet att köpa för den som kan betala. Beaktar man dessutom US Immigration's goda track record för deportationer, så är detta verkligen något att ta under övervägande.

  Lägg därtill den ytterst kraftiga signalpolitik det skulle kunna skapa, så kan det förmodas att många ger sig av helt frivilligt.

  SvaraRadera
 23. http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Detta-ar-svenskt-bistand/Sveriges-bistandslander/

  Lätt fixat-villkora biståndet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser att vi stödjer Afghanistan med ca 874 MSEK årligen.
   De 40 000 Afghaner som kommer hit kan väl då anses ha ett biståndsvärde på 874/40 eller 22 000 per person.
   Visa detta för de styrande i Afganistan så får de välja.
   Då får vi oxå en relation där de styrande i resp länder fattar varför det är så förödande med stöd till migranter i stället för stöd till fattiga!
   De kostar ca 1 000 000 per ensamkommande i Sverige-per år!

   Radera
 24. För 6 år sen skrev du om FNs HDI forecast. Du menade att det var orealistiskt att Sverige skulle sjunka så mycket.
  Frågan är snarare om prognosen inte är i underkant.

  SvaraRadera
 25. För 6 år sen skrev du om FNs HDI forecast. Du menade att det var orealistiskt att Sverige skulle sjunka så mycket.
  Frågan är snarare om prognosen inte är i underkant.

  SvaraRadera
 26. Det verkar finnas en del smygrasistiska små feglortar här som bara ska gnälla på invandring för invandringens skull. Kom med förslag hur man ska hindra folk från att fly istället. Tänk er själva vad ni skulle gjort med era familjer om ISIS kommer och dödar folk för nöjes skull.

  Jag skulle låta min fru och barn fly. Själv skulle jag stanna och slåss.

  Förr skulle vi män först och främst se till att rädda undan kvinnor och barn och vi själva skulle slåss för vårt land. Idag verkar det vara män (?) som räddar sig själva först och främst och låter sen kvinnor och barn bli kvar i sina hemländer. Men något kan vi faktiskt lära av feministerna.
  För som det är idag så funkar det inte. Så gör om och gör rätt. Rädda först och främst undan kvinnor, barn, pensionärer och handikappade undan krigets fasor. Det är också de som får lida värst i alla krig. Männen kan vara kvar och slåss till siste man.

  Vill någon etablerad flyktingkvinna sen ta hem sin man för att hjälpa till med barnen så låt henne göra det. Hon lär knappast plocka hem en missbrukande, kvinnosmisshandlande, barnagande, knarkande, krigshetsande terrorist som hon tvingats gifta sig med över gränsen in i sitt nya trygga liv.

  Det var väl så det funkade förr? Typ när Ryssen kom och invaderade Finland och man skickade sina små barn till Sverige. Varför har detta ändrats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen är de unga männen här för att de har övergivit sina familjer och provar lyckan själv, eller så har de fått i uppgift att etablera sig för att sedan ta in sin familj i landet och erbjuda föräldrar en bra ålderdom och fixa jobb åt sina syskon. Vi kan nog inte räkna med att de kommer jobba i äldreomsorgen i inlandet eller inom vården i Stockholm. Jag skulle ge MUST rådet att spana mot de flyktingläger som ligger i Iran på gränsen till Afghanisatn och kolla hur de ser på saken där rent generellt. Helt klart skulle det inte fungera att skicka kvinnorna - de skulle bli så hårt ansatta eller rent av tagna som tjänarinnor av lokalbefolkningen på vägen - det var nog inte ens genomförbart.

   Radera
  2. Struntprat. Många av de unga männen är här bara för att de har haft störst möjlighet till det. Små barn och kvinnor har sällan samma möjligheter att kunna fly (om de inte tillhör välbärgade familjer).

   Men tar vi bara emot kvinnor och barn och låter de etablera sig här så har de väl de andra inte så mycket till val än att se till och börja städa upp där hemma om de ska ha en framtid och kunna få hem sina familjer igen. Det är ju vi män som orsakat kaoset från början och med denna inställning så kommer vi tänka oss för en extra gång innan vi låter länder hamna i krig och kaos. Möjligtvis kan man väl skicka ner lite vapen, medicin och mat åt den sida som vi vill ska vinna (så som Ryssarna gör). Se bara till att ge deras kvinnor och barn trygga vägar genom Europa in i landet (ungefär som med de vita bussarna på 40-talet). Kvinnorna är oftast mer anpassningsbara i samhället (de är ju ofta mer fostrade till att anpassa sig i dessa kulturer) och ställer sällan till med oreda. Sverigedemokrater, kvinnomisshandlare, våldtäktsmän och terrorister skulle bli de största förlorarna på detta system medan kvinnor och barn de största vinnarna. För en gångs skull.

   Det är visst genomförbart.

   Radera
  3. AB skriver följande: "För samtidigt som omvärldens ledare tävlade i uttalanden och pengasummor till humanitär hjälp intog regimstyrkorna två shiitiska byar, Nubl och Zahra, nära Aleppo. De familjer som inte välkomnade militärens intåg flydde mot den humanitära katastrofen som håller på att utveckla sig vid gränsen mot Turkiet.
   Tiotusentals sitter nu fast i provisoriska läger vid gränsområdet, där portarna mot ett liv i Europa är stängda.
   – Det är i huvudsak kvinnor och barn. För att rädda sina liv så har de tagit med sig några få klädesplagg och gett sig av till fots mot gränsen, säger Mustafa Özbek, presstalesman på den turkiska hjälporganisationen IHH till TT."

   I huvudsak är det med andra ord främst kvinnor och barn som nu flyr hals över huvud - alltså först när läget blir som allra mest desperat (när oppositionen som tidigare kontrollerat Aleppo faller). Dessutom i ett läge när gränsen mot Europa har blockerats pga för stort tryck. Bättre hade väl varit att låta de svagaste och mest oskyldiga grupperna av folket få fly först.

   Men det är som vanligt vi starkaste, och rikaste (män med jobb och möjlighet att betala flyktingsmugglare) som drar allra först. Sen när resten tvingas fly så har vi män redan korkat igen Europa tärt på solidariteten så att de allra svagaste får stå vid taggtrådarna i trasorna och hungra. Nu är det knappt någon i Europa som bryr sig längre.

   Det är väl vi "män" som är det stora problemet antar jag.

   Radera
  4. Klokt. För det finns ju t.om. svensk forskning som visar på att vi män nästan måste stå under vapenhot i krissituationer för att vi ska börja tänka på våra kvinnor och barn före att rädda oss själva så det har inte med olika folkslag att göra. Ett exempel på det var ju Titanic, där fartygskapten hotade att skjuta alla män som struntade i ordern om att barn och kvinnor skulle räddas först och främst. Titanic var av få fartygsolyckor där fler kvinnor och barn blev räddade än män. Vi bör därför inta en mer självkritisk hållning mot oss själva istället för att anklaga alla flyktingar. Politiker från höger till vänster bör nog tänka på det och agera därefter innan livbåtarna blivit överfulla.

   http://www.dn.se/kultur-noje/kvinnor-och-barn-forst-ar-en-myt/

   Radera
  5. Du har inte förstått den kulturella skillnaden mellan hur vi tänker i väst och hur islamiska länder tänker. I de länderna är männen de viktigaste medborgarna och kvinnorna är jämställda med husdjur, så även barnen. Just därför flyr männen för att rädda sina egna skinn i första hand. Deras kvinnosyn är medeltida och föga ridderlig, med andra ord. Läs på om islam och du får en ögonöppnare som heter duga och ser mönstret och förvånas inte över muslimska mäns grupptafsande på svenskor.

   Radera
  6. Alla framgångsrika kulturer skyddar sina kvinnor i första hand. Det gäller den västerländska, den österländska och araberna. Om man inte gör det raderas folket på sikt ut.

   Det behövs bara en man för att sätta tusentals barn till världen. Det behövs betydligt fler kvinnor. Det är därför framförallt männen används som soldater i krig. De är inte lika värdefulla för folkets fortlevnad.

   Radera
 27. Själv så har jag svårt att fatta att Politikerna är så naiva, och sviker sitt uppdrag att förvalta och förbättra Sverige.

  Alla som är någorlunda smarta fattar väl att man inte kan släppa in stora mängder med outbildade människor med annorlunda referensramar och moralregler, dom kommer aldrig att få jobb här, och kommer att kräva stora bidrag av Svenska skattebetalare under resten av deras liv.

  Skolan och Sjukvården blir såklart sämre. Vårt välfärdssystem kan inte ta hand om resten av världen......

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla som är någorlunda smarta fattar väl att man inte kan släppa in stora mängder med outbildade människor med annorlunda referensramar och moralregler, dom kommer aldrig att få jobb här, och kommer att kräva stora bidrag av Svenska skattebetalare under resten av deras liv"

   Låter nästan som om du beskriver Sverigedemokraternas väljare.. Och de blev ju insläppta i riksdagen, kommunhusen och i landstingen...

   Radera
 28. Det var nog ingen som trott att dessa alla dessa hundra tusentals skäggbarn skulle bli utvisade igen. Vi har ju i praktiken inte skickat tillbaka nån. Har det varit på tal har det blivit en snyfthistoria i media om nån stackare som behöver vård pengar, jobb och fru istället deporteras tillbaka till sitt hemland.

  Det här är ett gigantiskt problem av stora mått som få kan förstå konsekvenserna av..

  Det mest tragiska är att man fortfarande släpper in med öppna spjäll med undantag för någon slentrianmässig stickprovs koll av ID...

  SvaraRadera
 29. Undrar varför staten inte tar hand om och hjälper Svenskar som är hemlösa och har ekonomiska problem ?? Regeringen / Sjuklövern väljer istället att ge socialbidrag och bostad till ekonomiska flyktingar från Somalia och Afganistan....

  SvaraRadera
 30. Detta som pågår är inget annat än en j-la kolonisering av västvärlden! Vi har inget som helst ansvar för u-ländernas överbefolkningsproblem!
  Eu måste samordna förhandlingarna med länder som Afghanistan om att ta ansvar för sina medborgare!
  Dra in samtliga bidrag till länder som Afghanistan ifall de vägrar ta emot sina egna landsmän! Detta som pågår är för fan bortom sinnessjukt!
  Skulle de vägra även detta kan man överväga luftlandsätta dessa kriminella as mha fallskärm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte sagt det bättre själv!

   Radera
 31. Ta inte i så att du skiter på dig lilla vän. Vi i västvärlden hade inte heller någon skyldighet att kolonisera världen och plundra den på alla dess tillgångar. Afghanerna bad inte om att bli befriade men George Busch befriade dom ändå (för att vinna röster på hemmaplan). Irakierna bad inte heller om att få bli befriade men George Busch befriade dom ändå (för att privatisera, säkra USA:s inflytande och styra vissa oljetillgångar). Det var ju en stor del av Saddams gamla garde som drog igång ISIS. Detsamma har skett i bl.a. Libyen, där landet nu faller i spillror. När man måste välja mellan pest eller kolera kanske man bör låta bli att ta just den striden.

  Klimatkrisen är inte främst orsakad av tredje världen men det är de som först drabbas. Arabiska våren startades till stor del som en protest mot dåliga levnadsvillkor och pga höga livsmedelspriser 2007/2008 (som berodde på svår torka i USA och Ryssland och dåligt väder i bl.a. Sydamerika). Det i samband med den instabilitet som fanns i mellanöstern och som ökades tack vare Busch får som resultat att folk flyr till Europa.

  Tänk på det när du käkar en mcdonalds hamburgare och dricker coca cola nästa gång. Det som är sjukt är väl att inte förstå sig på sitt eget ansvar.

  SvaraRadera
 32. Förra året kom 165.000 människor till Sverige. Av dessa var 143.000 män, MÄN. Hela den demografiska majoriteten har skiftat från majoritet av kvinnor till majoritet av män. Dom "milda" konsekvenserna ser vi redan på våra badhus etc. Kommer det att bli bättre!? Knappast. I år, 2016 är prognosen 145.000 människor, och nästa år och året efter!? Sedan då, när det blir oroligt i andra länder låt oss säga Nigeria, Kenya. Ska vi ta emot 150.000 därifrån varje år med. Sverige kommer att bli ett nytt Mellanöstern. Med tanke på Peak Oil, och Husbubblan som spricker, ja ni fattar. Slutsats = Inbördeskrig.

  SvaraRadera
 33. Istället för att stänga för fler flyktingar vill man bygga en ny flykting perong i hyllie för att få lite snurr på importen av våra nyanlända skäggbarn... Blir bra det här

  SvaraRadera
 34. Varför inte bara packa in dem i transportplan och släppa ner dem i fallskärm? Det borde gå att ordna politiskt men det finns ingen vilja. Sen är det dags att börja skjuta mot inkräktare, alternativt får de jobba på LKAB ute i det fria med bidragspeng och kommunarrest. Det är ju största kommunen i Sverige, om Reinfledt tar en flygtur ser han vad plats det finns.

  SvaraRadera
 35. Jag skrev förut men verkar som om min kommentar försvann. Det stämmer inte. Afghanistan tar emot sina medborgare som blivit utvisade från Sverige. Tydligen så handlade det om ett ärende, där NTE inte skaffat resehandling från Afghanistans ambassad, och därför blev de nekade. Det kanske handlar om fler fall, men jag vet att Migrationsverket och Afghanistans ambassad samarbetar gällande resehandlingar för Afghaner, som åker tillbaka till Afghanistan.

  SvaraRadera
 36. Som jag ser det så finns det två hotbilder nu som är väldigt bekymmersamma. Det ena är den ökade spänningen mellan Ryssland och Nato. Den andra är islamiseringen av Europa och Sverige i synnerhet. Politiska partier som försatt oss i den här situationen att Människor från MENA länderna kommer hit och kastar gatsten och skjuter fyrverkeri raketer mot poliser osv. kommer att förlora väljare i valet 2018. Vi är minst en miljon svenskar som inte vill ha dessa afghanska män i Sverige.

  SvaraRadera