Cornucopia?

2016-01-06 10:30

Utan kärnkraft behöver Sverige just nu importera nästan 7x vindkraften

Det är lite småkallt, eller vinter som det också heter, i Sverige just nu. När den svenska kärnkraften är nedlagd efter 2020, utan ersättningsreaktorer, skulle landet vid rådande väderlek behöva importera nästan sju gånger vindkraftsproduktionen.

I skrivande stund ger kärnkraften enligt Svenska Kraftnäts tjänst Kontrollrummet 8 251 MW, vindkraften 954 MW och Sverige nettoexporterar 1 673 MW till främst Finland. Stryker man kärnkraften blir importbehovet alltså 6 587 MW, eller nästan sju gånger vindkraftproduktionen (ca 6.9).
Småsvalt utan automatisk värme
så här på morgonen, så jag har börjat elda.

Till detta ska upp till 10% av vattenkraften läggas ner, eller i rådande stund 10% av 12 501 MW, dvs ytterligare en total vindkraftsproduktion. Detta så att hobbyisterna sportfiskarna ska få uppleva 1700-talets vattendrag, som ingen idag levande person någonsin upplevt.

Det finns dock lösningar. Förslagsvis anmäler de som vill att svensk kärnkraft läggs ner utan moderna ersättningsreaktorer till en speciell lista för elransonering, som gör att elbolagen framöver stänger av dessa personers hushåll från elnätet via fjärrstyrning av elmätarna när det råder effektbrist i Sverige. 

Smart, distribuerad och rättvis elransonering tänker jag.

När det sista kärnkraftverket stängs i Sverige har vi dessutom mellan 1 000 000 och 2 000 000 ytterligare befolkning om Miljöpartiets politik får råda även där. Varifrån energin till dem ska komma lämnas som en övning åt just Miljöpartiet.

Under en filt i fåtöljen framför braskaminen, eder Cornucopia?

Störst kraftbehov idag ligger enligt prognosen mellan klockan 17:00 och 18:00, så låt oss återkomma till ämnet framåt kvällskvisten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. 2020 bor vi alla i passivhus med solceller på taket och cyklar till jobbet så det löser sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen? Det är 4 år dit...

   Radera
  2. Ja! Och solen lyser dygnet runt och vintern kommer aldrig mer. Hela världen är lycklig och alla krig är slut. Oj nu vaknade jag!

   Varför inte nästa val införa elransonering/stänger av inkommande el för miljömupparna så de får prova sina egna tankar IRL.

   Radera
 2. Vart finns listan? Jag anmäler mig direkt.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man inte kan redigera...

   Du verkar ha satt vardagsrumsmätaren i bastun.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Varför inte fortsätta med kärnkraft? Miljöfrågan är alldeles för viktig för att miljöpartiet skall ha någon slags ensamrätt (med sina väldigt märkliga åsikter och förslag)Håll efter röksvamparna!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Bra svarar miljöpartisten, då är det bara att sjufaldiga vindkraften så är vi hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet uppstår genast när det inte blåser. Men det är ju en del av den verkligheten man inte vill anpassa sig till - det är bara när verkligheten blir för uppenbar man tycker sig behöva tillfälligt anpassa sig till verkligheten.

   Radera
 8. Det är ju miljöpartiets mål att vi ska ha 1700-talsstandard. Lönerna ska sänkas, bostadsmarknaden totalt avregleras, kåkstäder byggas, välfärden avskaffas... Men 87% röstade ju på svampknarkarna så de får väl skylla sig själva!

  SvaraRadera
 9. Om 11 månader går jag i pension. Då är tanken att min gengasanläggning skall vara klar. Törs inte förlita mig på miljöpartistisk idiotpolitik längre. Men har vi tur så åker de ur riksdagen 2018. Men det kommer ändå att ta lång tid att reparera det skadliga inflytandet de har haft på svensk politik i allt för många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du löst pensionen på egen hand? Annars bör du nog inte förlita dig på att du permanent skall kunna leva på pensionen - vem vet de kanske höjer pensionsåldern innan du hinner gå i pension...

   Radera
 10. Ett alternativ kan ju vara att lägga ner några elslukande, skitdoftande pappersbruk också. Så blir ju miljömupparna ännu gladare.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Energi/Tillforsel-och-anvandning-av-energi/Manatlig-elstatistik/6374/6381/52972/#

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massa- och pappersbruken är nog självförsörjande på el...
   Till och med säljer en del....

   Radera
  2. Stämmer till viss del. En titt på statistiken ger att de producerar ca 25% själva (mer än jag trodde faktiskt). Vissa bruk levererar el.
   Ex. 2012 gjorde skogsindustrin av med drygt 20 TWh vara ca 5 var egenproducerat.

   I vilket fall så luktar det för djävligt runt sulfatfabrikerna. Även om det blivit avsevärt bättre sedan 60-talet då jag levde med stanken😖

   Radera
  3. Skilj på två sorters pappersbruk;
   1) Tidningspapper (TMP)
   Förbrukar osannolika mängder med energi (el). Luktar ingenting.
   2) Finpapper och kartong
   Hälften av träråvaran eldas upp och blir energi
   Vid massaframställningen så eldas hälften av träråvaran upp och blir energi. Här blir det ett positivt energinetto. (Och ja: det luktar skit)

   Tidningspapper saknar idag framtid. Papperstidningarna avvecklas och energin kommer att bli en bristvara. Vi behöver alltså konvertera våra tidningspappersbruk till något annat. Detta är ett jätteproblem som, vad jag vet, inte diskuteras alls.

   Radera
  4. Biomassan blir utmärkt biodiesel.

   Radera
 11. Marknaden har tydligen diskonterat in lite annat, elterminerna framåt ser ut så här:
  Priserna nedan i €/MW
  ENOYR-17 21.00 21.05
  ENOYR-18 21.06 21.14
  ENOYR-19 20.95 21.25
  ENOYR-20 22.10 22.50
  ENOYR-21 23.20 24.00
  ENOYR-22 23.00 26.00

  SvaraRadera
  Svar
  1. något borde metrologerna som finns hos de störres spelarnas tradingavdelningar tillföra inför besluten tycker man :-)

   Radera
 12. Det du glömmer vi för tillfället importera ca 410MW från denmark även om vi netto exporterar. Vi är redan beroende av kolkodensen på marginalen. Både nordpoolspot.com (Spot marknaden) och stattnet.com har grafer under nordic power balance där man lättare kan studera det historiskt om man känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag glömmer ingenting. Jag skrev netto. Anger jag bruttoimporten kommer någon ogiltligförklara hela min argumentation med "men vi exporterar ju". Så därför gick jag på nettoexporten.

   Radera
 13. Man kan ta upp tanken om ett kolkraftverk i Ringhals då kraftverket från början var planerat för import av kol i stor skala...
  Så kom man på att bygga kärnkraft istället och insåg att det snabbt och enkelt gick att byta kursen då en gång i slutet av 1950-talet. Det var centerns Hedlund som var den drivande då. Om jag minns rätt...
  Att göra en enkel kolpanna där och koppla upp sig på befintligt elnät borde väl vara en investering i klass med vad svenska Vattenfall maximalt numera har råd med?!
  Vad jag vet så är det väl ingen risk att kolet tar slut än på något hundra år..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orsaken till att det just blev Ringhals är för där går att göra ett rejäl hamn för importen.....

   Radera
  2. Annars kan vi elda med torv, det finns så det räcker här ett bra tag.

   Radera
  3. Molten Salt Reactor: kan inte få härdsmälta, använder 96% av bränslet istället för 3-4% i dagens lättvattenreaktorer, kan använda avfallet från våra gamla reaktorer som bränsle istället för att vi betalar miljader för att göra det säkert i 100 000 år.

   Relaterad artikel med mer länkar här: http://www.popsci.com/peter-thiel-goes-nuclear

   Radera
 14. Kan man inte bara tänka sig att man har en fri marknad, som för produktionen av mat, kläder, bilar etc.?

  SvaraRadera
 15. Kan man inte bara tänka sig att man har en fri marknad, som för produktionen av mat, kläder, bilar etc.?

  SvaraRadera
 16. Jag anmäler mig också till listan.
  7x vindkraft borde gå hyfsat snabbt att fixa, snabbare än nya kärnkraftverk.
  Tycker även att direktverkande el borde förbjudas på sikt och progressiv skatt på el införas, dvs högre skatt ju mer man förbrukar.
  Billig el är ingen mänsklig rättighet.
  En äkta liberal borde vara emot den sovjerdoftande kärnkraften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En äkta liberal borde också vara mot progressiva skatter, och förbud mot direktverkande el...

   Radera
  2. En äkta liberal är väl inte för några förbud alls?

   Nuvarande vindkraft tog ca 15 år att bygga och kommer snart behöva börja rivas (ca 20 års livslängd). Utbyggnadskapaciteten kommer gå åt att ersätta de verk som behöver bytas. Annars tar det bara 105 år att i samma takt bygga ut 7x så mkt vindkraft.

   Radera
  3. Absolut, men jag är ingen äkta liberal, sa jag inte heller.

   Det är nog sant att vindkraft inte kommer ersätta kärnkraften.
   Men att bara säga "det går inte" är ingen lösning.

   Cornu, du skrev nån gång att du skulle börja skriva mer om lösningar men tycker det är lite tunt med det.

   Radera
  4. Riv de gamla 60-talsreaktorerna, bygg nya med modern teknik. Lösning. Frågor på det?

   Radera
  5. Snyggt.
   Sovjetstyle.
   Bryter vi bara uranet i sverige är jag på.

   Radera
  6. Jag skrev en kommentar om Molten Salt Reactor lite högre upp. Det finns många intressanta (återupptäckta)nyheter inom kärnkraft som är på gång. Reaktorer som inte kan få härdsmälta, använder bränslet (thorium eller uran) mer effektivt (mer än x20 bättre), kan bränna avfallet från våra gamla kraftverk, osv.

   Men inget nytt verk är certifierat ännu. Kärnkraft är fortfarande i mångt och mycket tabu och ingen vill ta risken med ny teknik.

   Radera
  7. Ja, kärnkraftsmotståndet är en blocker. Men om MP/Romson får sitta kvar, och om vi får en riktig jävla vargavinter, så kommer opinionen sakta att svänga och förr eller senare blir det aktuellt med ny baskraftproduktion (kärnkraft) igen.

   Eftersom elpriserna idag är så låga (och ser ut att vara så under rätt lång tid) så kommer detta "tyvärr" att ta tid.

   Radera
 17. Man kan ju snegla lite på Tyskland och deras "Energiwende". Trenden verkar vara högt elpris och mer koleldning.
  För den intresserade;

  http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2015/07/02/germanys-energy-transition-breaks-the-energiewende-paradox/

  SvaraRadera
 18. Jag vet att detta inte är hela lösningen, men varför är det så in i h-e varmt i svenska kontorsmiljöer? Ibland ärret 20-25 C. Jag säger, på med tweeden, och sänk normen till 17C! Observera att detta argument inte bygger på någon referens till Thatchers ideal att man tänker bäst när man är litet frusen och hungrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmen på kontor beror på belysningen, datorer, skrivare och datorskärmar. Dagtid ventilerar man snarare bort värmen än värmer upp lokalerna. Tweed hjälper inte.

   Radera
  2. Det är oxå orsaken till att svensk elförbrukninginte minskat trots attden fulaindustrin minskat sin med >60% sedan kärnkraftsverken byggdes. Alla MP hipsters förbrukar massor av energi för sina surdegar och kontorsråttearbeten.

   Radera
  3. Det är oxå orsaken till att svensk elförbrukninginte minskat trots attden fulaindustrin minskat sin med >60% sedan kärnkraftsverken byggdes. Alla MP hipsters förbrukar massor av energi för sina surdegar och kontorsråttearbeten.

   Radera
 19. Orättvist att hela tiden smälla på Miljöpartiet. Jag fick förklarat av självaste Birger Schlaug att (mp) har en miljöpolitik som ligger långt före alla de andra partierna. Fast då räknar vi givetvis inte in energipolitiken, indistri- och jordbrukspolitiken i begreppet miljöpolitik. Vi räknar endast in de där gulliga kommunala biologerna som gör vattenprov lite då och då. De är Miöjöpartiet för.

  SvaraRadera
 20. Cornu, jag tycker du är taskig mot miljöpartisterna. Värsta vuxenmobbingen.

  De kan ju inte rå för att de har otur när de tänker. Lika lite som den som föds med grava hjärnskador kan rå för sitt handikapp.

  SvaraRadera
 21. 70procent av SVT,SR journalister sympatiserar med vp och mp.
  DET begränsar mitt intresse till 30 procent.

  SvaraRadera
 22. 70procent av SVT,SR journalister sympatiserar med vp och mp.
  DET begränsar mitt intresse till 30 procent.

  SvaraRadera
 23. Jag undrar när Nordbalt (sjökabeln på 700MW mellan Sverige och Litauen) startar sin överföring åt någondera hållet. Det har stått på 0 sedan invigningen vid Lucia:
  http://www.litgrid.eu/
  Det var visserligen en mindre brand som uppstod kring 1 december och julhelgerna kan ha försenat idrifttagningen, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2016-01-06
   System tests are carried out at NordBalt converter station
   Today during system tests of the interconnection between Lithuania and Sweden the NordBalt high voltage direct current (HVDC) converter station was switched on in Klaipėda. The electrical equipment which was replaced after a failed test in Nybro last month was also checked. All functions and performance of the energized converter are to be tested till the beginning of next week.

   The successful completion of this part of tests will be followed by the power transmission test aimed at checking the loading capabilities of the link. After that the trial operation, the final phase of tests will start.

   Radera
 24. Kanske inte värdens bästa källa men ändå, kanske 20-25 år är optimistisk livslängd...
  Http://www.dn.se/debatt/vara-harda-ord-i-valrorelsen-krockade-med-verkligheten/

  SvaraRadera