Cornucopia?

2016-01-08 08:52

Två börsgrafer på morgonkvisten

Kommentarer överflödiga?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

26 kommentarer:

 1. Nu blir det spännande. Liten svart drake?

  SvaraRadera
 2. Vi är i väckelsefasen....

  på kort och medellång sikt är det nu negativt.

  SvaraRadera
 3. Ja, det kanske är dags för panik.

  Ungefär som du tyckte i oktober 2011, nästan exakt på botten den gången:

  "Det är dags för panik för er som fortfarande ligger kvar på börsen, eller ännu värre, blivit inlurade i någon av de små bulltraps med falska vändningar uppåt vi haft de senaste veckorna."

  Dags för panik

  ... då stod OMXS30 i ~900 mot ~1365 idag.

  Ja, det går säkert att köpa billigare om en månad eller om ett år. Frågan är om vi nu får en utdragen lågkonjunktur och ihållande vinstminskningar eller inte. Om vinsterna håller sig uppe så är det inte alltför dyrt idag, även om det gärna får vara en god bit (10%?) billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är lite så att de som var negativa hade rätt, men fick fel på grund av all doping av marknaden.

   Radera
  2. "De som var negativa hade rätt", men...."

   Det är ju ett rörande naivt påstående. Om marknaden går åt ett annat håll, så hade man inte rätt.

   Hade man fel 2011 och inte förstod att centralbankerna dopat alla tillgångsslag sedan Lehman-kraschens slutförlopp, så kanske man inte ska ge prognoser om vart marknaden är på väg...

   Idag har FED öppnat för nya tider och inlett räntehöjningar. Det har vi inte sett på länge, vilket gör att vi delvis har ett annat läge. Jag utesluter därför inte att Cornu har rätt denna gång, men prognoser om framtiden är oerhört svårt när det gäller de finansiella marknaderna. (Been there, done that.)

   Radera
  3. Mitt inlägg ovan kan nog uppfattas som mer drygt och besserwissrigt än det var tänkt. Min poäng är att prognoser när det gäller de finansiella marknaderna är svårt och endast den fåkunnige "vet", "har rätt" och är tvärsäker. Har man varit med ett tag så inser man att det handlar om sannolika förlopp men att man inte känner alla variabler och därför inte ska vara så stöddig när man gör utfästelser om vad som ska hända.

   (Kan i ett anfall av ödmjukhet medge att jag själv haft fel om bostadsmarknaden sedan 2006...)

   Radera
  4. Sådant där tycker jag är underförstått och det är varken drygt, besserwissrigt eller tvärsäkert åt något håll.

   Radera
  5. Det var riktigt klokt. Just att alla variabler är inte kända innebär att en viss ödmjukhet bör inställa sig.

   Men visst ser det ut som att man bör likvidera sina aktieinnehav.

   Eller inte, vad fan vet jag.

   För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket :)

   Radera
  6. Det var riktigt klokt. Just att alla variabler är inte kända innebär att en viss ödmjukhet bör inställa sig.

   Men visst ser det ut som att man bör likvidera sina aktieinnehav.

   Eller inte, vad fan vet jag.

   För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket :)

   Radera
  7. Well, fair enough. Dem negativa BORDE fått rätt om man låtit marknaden fått ha sin gång :)

   Radera
 4. SVD näringsliv utbrister: Endast tre av de senaste 30 åren har haft en sämre start på året.
  En på tio alltså!

  SvaraRadera
 5. "Media vaknar ".. ;-)
  Aftonbladet o Expressen: "Var smart - bli miljonär utan att arbeta - köp aktier"

  SvaraRadera
 6. Äsch inga problem, jag fortsätter mitt månadssparande i fonder samt köper lite aktier då och då när jag känner för det.

  SvaraRadera
 7. För DJIA ligger ett av huvudstöden för hausse-marknad kring 13000, dvs 22% ner från idag. Skulle OMX ha samma nedgång i % hamnar vi kring 1070. Börshaveri i Kina är en tänkbar anledning. En s.k halvvägsflagga indikerar en nedgång med 40-50% till. Alternativet är för DJIA och S&P500 en backtest av f.g botten från september och sving till ny ATH.

  SvaraRadera
 8. Ner mer än 20% från toppen och därmed enligt den gängse definitionen i en björnmarknad. Detsamma gäller fö även för genomsnittsbolaget på USA-börserna men där har index hållits uppe tack vare galna kursrusningar i storbolag såsom Amazon, Google mfl. Dags att börja leta efter en botten under 2016 mao?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog kategorisera på annat sätt. Ett sätt är att använda Dow-teorin som innebär att börsriktningen(Sell or Buy) ändrats när både DOW Transport och DOW Industrial Average bekräftar varandra genom att man får en ny s.k "secondary low or high". Vi befinner oss alltså i sälj-läge sedan DJIA i augusti bröt ner igenom oktober-botten 2014.

   Det andra sättet att kategorisera är utbrott från pristrend-kanal(log). För att ny sekulär riktning ändrats krävs att relationen pris och tid signalerar detta. T.ex en 20% ändring eller t.o.m 40% ändring ser jag mer som normala korrigeringar, inte en sekulär trendförändring. Någon björnmarknad har mao inte startat ännu. Dagens rekyl från toppen har gått väldigt fort och till skillnad från Kina är trenden obruten.

   Radera
  2. Vad gäller Dow Transportation har i just denna cykel tagit extra mycket stryk iom oljan samt den starka dollarn som hämmat exporten, något man måste försöka justera för i en historisk jämförelse där just detta index haft ett starkt signalvärde.

   Själv är jag varken bull eller bear just nu, jobbar inte riktigt så. Det finns extremt få framgångsrika market timers där ute..

   Radera
  3. Transport har brutit(ner) uppgångslinjen från 2009 vilket talar för fortsatt nedgång. Men samtidigt har indexet brutit ner/tillbaka till uppgångskanalen från 1992 med stöd kring 3000-nivån(idag 7200. Ett starkt stöd utgörs av 5500(toppen 2008).

   Men visst, indexet kan bryta tillbaka och att "tima" är verkligen inte lätt. Frågan är dock hur långsiktig man är? Jag tycker signalerna är tydliga och sannolikheterna för rätt signalvärde utgör >50% vilket jag tycker är tillräckligt bra om man sedan använder kompletterande signaler som oscillatorer, glidande mv etc. Man får i de flesta fall räkna med att signaler ger motreaktioner i pris vilket alltid är frustrerande.

   Radera
 9. Björnen kommer. Vi fortsätter nog ner. Dags för räntehöjning.

  SvaraRadera
 10. Sålde "en slant" på börsen i slutet av april 2015 p.g.a. husrenovering (gillar inte att låna till sådant). Jag kan absolut inte förutspå börsen och hade aldrig sålt om vi inte behövt pengarna. Om vi nu får en riktig nedgång kommer jag definitivt sluta med aktier och fonder. En sådan topp prickar jag aldrig igen! Ren och skär amatörtur och inget annat.

  Veckan före hade jag en diskussion med en bekant som jobbar som rådgivare på bank. Han såg ingen risk för nedgång på börsen och tyckte att vi borde belåna oss över 50 %-strecket på huset istället. Men visst, han kanske får rätt i det långa loppet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga din " bekant" om han följer sina egna råd och dessutom satsar pengarna i prodkter som hans arbetsgivare erbjuder, mohahaha...

   Radera
 11. Hur påverkar ett börsras räntorna? För er som minns tidigare långsiktiga nedgångar, gick boräntorna upp eller ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ner. Vi har sett under första veckan att de svenska räntorna sjunkit. Samma sak vid finanskrisen. Ex har statslåneräntan (en blandning av räntor motsvarande statens upplåning) sjunkit från 1,05% till 0,89% denna vecka.

   Titta gärna själv här: Sloped Curve, ränteutveckling

   En utdragen lågkonjunktur kommer göra att räntorna höjs mindre än vad annars vore fallet. Det kan till och med vara så att man ska omvärdera vad en "normal" räntenivå ska vara om vi går in i permanent lägre global tillväxt.

   Radera
  2. Tackar för svaret!

   Radera