Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-26 12:29

Swedbank: Sveriges ekonomiska problem riskerar brisera

"Arbetsmarknaden blir allt mer polariserad, bostadsmarknaden är dysfunktionell och utbildningssystemet eftersatt. Om omfattande reformer inte genomförs riskerar underliggande obalanser i svensk ekonomi att brisera" -Anna Breman, chefekonom Swedbank
I en ny analys påtalar Swedbank behovet av reformer inom bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och utbildningssystemet, annars riskerar ekonomin brisera. I verkligheten kommer inga sådana reformer genomföras och Sveriges ekonomi kommer alltså krascha hårt.
Foto: Swedbank

Problemet med att peka ut problem på bostadsmarknaden och utbildningssystemet är att även om regeringen skulle lägga fram omfattande reformförslag idag, så tar det 5 - 10 år innan dessa får någon som helst märkbar effekt. Arbetsmarknaden kan dock reformeras relativt snabbt, men där finns det noll intresse för reformer från den socialistiska svampregeringen.

På de övriga punkterna är problemet istället oförmåga istället för ovilja.

Swedbanks Sweden Economic Outlook januari 2016 målar upp en bild av den svenska superkonjunkturen. Tillväxten ska landa på 3.5% för 2015 och sedan ligga stabilt i en evig högkonjunktur på 3.1% 2016 och 2017. Sedan kommer smällen 2018 om vi inte reformerat bostadsmarknad, arbetsmarknad och utbildningssystem i en fart som aldrig förr skådats.
"Efter tre år [2015 - 2017, min anmärkning] med hög tillväxt riskerar de underliggande obalanserna i den svenska ekonomin att skapa akuta problem. Om omfattande reformer inte genomförs kommer tillväxten att bromsa in kraftigt 2018."
Här avviker Swedbank från min egen linje, då jag tror att tillväxten viker redan 2017. Swedbank tror istället på en skarp krasch 2018, men guld och gröna skogar till dess.

Swedbanks prognos är totalt orealistisk och förutsätter enligt dem själva att Sverige ska ha högre ekonomisk tillväxt än USA, EMU-länderna, Tyskland, Danmark, Norge, Japan, Brasilien och Storbritannien. Det enda landet eller regionen i världen som ska ha högre tillväxt i bankens Global Outlook i rapporten är Kina.

På något vis ska alltså Sverige ha större ekonomisk tillväxt än samtliga våra största handelspartners, som Norge och Storbritannien? Dessa övriga länder ska också, generellt, få sämre tillväxt 2017 än 2016, men det ska tydligen inte Sverige.

Har Miljöpartiet tagit över analysavdelningen på Swedbank? Konsumeras det sinnesutvidgande svampar inte bara på regeringskansliet numera?

Bolånekollektivet kan dock glädja sig i att Swedbank ser negativa eller nollräntor från Riksbanken så långt prognosen sträcker sig, dvs till och med hela 2017. Dock förväntas reporäntan höjas under 2017, men rent av först sänkas till -0.50% under 2016. Frågan är dock om det ger lägre bolåneräntor, som istället kan behöva användas för att täcka upp bankernas förluster på kontosaldon vid fortsatt negativa inlåningsräntor hos Riksbanken.

Tecknen på den sedvanliga fartblindheten finns överallt, inklusive i Swedbanks rapport. Fast man är åtminstone realistiska när man pratar om en krasch i ekonomin 2018. Och vi kan vara helt säkra på att det inte hinner blir några reformer på bostadsmarknaden eller inom utbildning som ger effekter före 2018. Vi ska vara glada om det ens på pappret blir några reformer från den historiskt svagaste och mest handlingsförlamade regeringen vi haft i Sverige sedan 70-talet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Ja det här ser ju inte bra ut. Så här stor arbetslöshet fast det är högkonjunktur. Hörde på nyheterna nu om en arbetslöshet på 70% bland nysvenskar. Och det när nu konjunkturen är stark. Vad händer med dessa när tiderna blir sämre och dessutom skatteintäkter för kommun, stat och landsting minskar. Börsen brukar ju ligga 2 år före den reella ekonomin. Stämmer väl rätt bra med dåliga tider 2018, om inte förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nysvenska kostar inget,de är en guldgruva för vårt land,det har du väl hört från media?

   Radera
  2. Joo. Jag vet. Men det styrs ju också av V/Mp och rör sig inom det p.k

   Radera
  3. "-Hörde om en arbetslöshet på 70% bland nysvenskar. Och det när nu konjunkturen är stark. Vad händer när tiderna blir sämre och dessutom skatteintäkter för kommun, stat och landsting minskar."

   Svar: Ingenting. De är oanställbara i vilket fall som helst. Behovet av outbildade analfabeter med en moralkod från medeltiden är konstant noll, både under låg- och högkonjunktur. Det enda som kanske kommer att fluktuera är pysseljobben 1h/vecka för att frisera statistiken.

   Radera
  4. re. gastrolit

   Och även om de inte är analfabeter i sitt hemland så är de det här. Googla på arabiskt resp. afghanskt alfabet och skriftspråk så förstår du att de har en enorm uppförsbacke även om de kan läsa i sitt hemland. Även om de kan läsa och skriva på sitt språk så måste de först lära sig talad svenska och sen ett nytt skriftspråk. Kan man få en minoritet att uppnå lågstadienivå så är det en enorm prestation.

   Radera
  5. Om du enbart talar arabiska i framtida Sverige spelar ingen roll. Det kommer finnas hela samhällen med enbart arabisktalande befolkning. I dessa samhällen finns det skolor, vård, myndigheter som talar arabiska. Det finns redan idag i sån utsträckning att incitamentet att lära sig svenska är lika med noll. Somaliska och de olika stamspråken från Eritrea är en annan femma. Men det kommer att ha ett pris... för skattebetalarna.

   Radera
 2. Haha,hela världsekonomin kommer ju att krascha.
  Inte så kul för oss när det händer,alla pappersvärden blir värda vad?
  Krig är alltid populärt vid sådana lägen.
  Jobbigt,jobbigt.

  SvaraRadera
 3. Tillväxt i BNP kan vi säkert få.
  Tillväxt i BNP per capita är svårare.
  Vilket visar på varifrån tillväxten väntas ske och varför.
  Allt lämpligt därmed sagt.

  SvaraRadera
 4. Cornu - du var orolig för eventuell beskattning av Kickstarter och Pateron.

  Skatteverket verkar ha tagit någon form av beslut i frågan:

  http://www.idg.se/2.1085/1.648379/crowdfunding-skatt

  Inget tillbaka eller bara någon symboliskt (typ en extra fin icon när man kommenterar) verkar vara momsbefriad och räknas som gåva (även skattebefriad?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag på när det första fallet gått hela vägen genom förvaltningsrätten.

   Radera
  2. Cornu: vad förväntar de dig egentligen? Att någon stackare inte får betala moms och blir så sur att han tar ärendet ända upp i regerinsrätten för att få betala moms?

   Inte ens de som tycker det är häftigt att batala skatt verkar göra några ansträngningar för att få betala lite extra.

   Så om SKV beslutar att man inte skall betala moms så lät det nog stanna där.

   Radera
  3. Skatteverket är kända för att ibland ignorera sina egna skriftliga regler, t ex att föreläsningar för skolor inte ska vara belagda med moms.

   Radera
  4. Notera dock att beslutet bara gäller moms. Att man som företag får in pengar utan motprestation innebär ju att man gör en vinst som skall beskattas.

   Att man som företagare får in pengar öht dessutom är en händelse som skall bokföras aldeles oavsett om det är en motprestation kopplad till dem eller inte.

   Radera
  5. Men i fallet där ingen motprestation faktiskt föreligger så förefaller det ganska givet att ingen moms kan utgå. Vilken momssats skulle de välja? Med tanke på att momssatsen baseras på vilken motprestationen är.

   Radera
 5. Borgarna låtsas att problemen kan lösas med deras korkade lösningar. Borgarna kommer om möjligt göra saker ännu värre med sina "lösningar". Det enda som kan rädda världen är att man börjar ta medborgarlönsidén på allvar. Det är vad en äkta humanitär stormakt skulle göra.

  SvaraRadera
 6. Finns inget land som kraschar pga dysfunktionell bostadsmarknad, arbetsmarknad eller utbildningssystem. I så fall hade Sverige 'kraschat' för länge sedan. Tro mig, skolan var inte ens ok på 80-talet, arbetsmarknaden har inte varit så är avreglerad sedan 60-talet och bostadsmarknaden har varit reglerad sedan Andra världskriget. Istället kommer vi att få se en seg nedgång.

  Förändringar kommer att genomföras, även om det kommer att ta tid. Det som få verkar inse är att genomförande av nödvändiga reformer inom både bostads- och arbetsmarknaden kommer att leda till öka skillnader och ännu mer polarisering. Däremot kommer det att fungera, vilket det nuvarande systemet inte gör (kommer att göra).

  I framtiden kommer Sverige att vara mer likt USA, eller Brasilien, det beror på vilken politik vi väljer. Ökade skillnader mellan rika och fattiga är dock oundvikliga givet den invandring av lågutbildade personer vi sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Facket håller emot, men det vore väl förmodligen ganska mänskligt för nyanlända att kunna komma ut och jobba för typ CSN-nivå istället för att sitta och rulla tummarna.

   Det som är mest synd med det är att våra ungdomar (såväl svenska som utländska) knappast kan ha sommarjobb, vilket är en bra och viktig livserfarenhet.

   Radera
  2. @oskar hur tänker du dig en nedgång kan se ut?

   Radera
  3. Jag tror mer på att det kommer att likna östra Turkiet. Riktigt polariserat och lite främmande...

   Radera
 7. ..."bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och utbildningssystemet" ...
  Mångkulturen har ett pris ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur då att Sjukvården, Försvaret, Järnvägen, Polisen, Rättsväsendet och allt annat fungerar...

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Hårda tag är det enda som fungerar i längden.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Att media kritiserar en av våra bästa och mest folkkära sagoberättare är ett allvarligt tecken på det moraliska förfallet i samhället ! Själv gillar jag Spökplumpen !

   Radera
  4. Spökplumpen såg jag flera av i Kista galleria. Det är en slags maskerad där varje dag.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Kommentar raderad på grund av språkbruk.

   Radera
  7. @cornu

   Räcker det med språkbruk för att få kommentarer raderade nu? Det blir ju lite svårt att kommentera utan att bruka språk;)

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. On Topic: En lite crazy idea, men den kanske inte är så hemskt egentligen, även om den inte är rationell - men bostadsmarknaden är inte rationell i vilket fall just nu.

  Eftersom "folk" i allmänhet verkar se bostadslån till bostadsrätter som en sorts "hyra" av banken modell - vilket är fel men det hindrar inte flertalet att se det så eller låtsas som det är så i alla fall. Därför kan man kanske tänka sig att istället för att lånen är bundna till personerna så inför man amortering OCH lånen knyts till lägenheterna och bakas in i hyran.
  För att flytta som "första bolåntagare" från en belånad lägenhet får man då köpa ut sig för någon summa till banken, medan den som flyttar inte inte behöver ta lån utan mer eller mindre tar över lånet och fortsätter att amortera på det.

  Det är en smått idiotisk idé, men det skulle vara i linje med hur folk ser på bostäderna: "Jag måste ju bo någonstans/alla gör såhär/jag skall unna mig" och längtar till ett socialistsverige som inte längre finns.

  Fördelen skulle i alla fall vara en rörlighet på bostadsmarknaden - något som behövs. Det minskar inte bostadsbubblan som sådan, men den kanske stoppar tillväxten av den vidare och förhindrar kanske alltför många personliga familjetragedier.

  Som sagt - crazy idea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar på exakt det sätt som hyresrätter fungerar? Om det vore så som du föreslår vore ju banken dum i huvudet som lånade ut pengar till folk som själva valde priset. I så fall vore det bättre för banken att köpa hela fastigheten och täcka sin kapitalkostnad genom hyran och på så sätt få kontroll över fastigheten. Eftersom det inte är vad banken pysslar med så skulle denna verksamhet placeras i ett dotterbolag och vips så har vi fastighetsbolag som hyr ut bostäder där varje bostad innebär en viss kapitalkostnad.

   Jag gillar egentligen idén men ser inte någon väsentlig skillnad mot hyresrätter som är en mycket bättre lösning för förvaltaren än nuvarande bostadsrätt.

   Så summa summarum varför skulle en bank låna ut pengar till en sådan investering?

   Radera
  2. Ja, lite likt hyresrätt, med skillnaden att det kommer vara en bostadsrätt så de inflyttade kommer faktiskt vara tvunga att göra något tillsammans med sina grannar. Idag verkar många bo i BRF utan att lägga så mycket vikt vid Förening.
   Men sen - var banken smart som lånade ut pengar till folk som själva valde priset? Hade inte problemet varit så stort så hade det nog kunnat lösas på något elegantare sätt.
   Jag menar inte att banken skall låna ut mer pengar, utan snarare att vid någon given tidpunkt så låses förhållandet mellan lägenhet, lån och bank och lånet följer därefter lägenheten. Lägenheten kommer fortsätta kosta som en bostadsrätt med amortering - så banken uppgift, eller föreningens kanske blir att sålla bland kandidaterna och välja de som vill bo där och kan betala.
   Visst blir det lite komplicerat.
   Annars är din idé att bankerna faktiskt växlar ut fastigheter mellan sig, skapar fastighetsbolag och blir hyresvärdar eller så inte mig emot. Det skulle dessutom kanske innebära en viss säkerhet mot diverse svängningar - kanske lite off-topic men som en god vän till mig sade att det skulle i en del fall vara bra om bankväsendet var uppdelat efter olika sektorer och affärsverksamheter så man undviker att blanda ren spekulation med exempelvis fastigheter som samhället ändå behöver oavsett konjunktur.

   Radera
  3. Fastigheten som hyresrätt är endast värd x kr. Summan av bostadsrätterna i samma fastighet handlas dock till x*2 kr.

   Varför ska då banken låna ut x*2 när det egentligen endast är fastigheten som är säkerhet och inte individen som har lånet. I det scenariot är det bättre av banken att köpa hela fastigheten för 20 milj och hyra ut lägenheterna. Vilket blir fallet när bankerna slutar ge ut lån för bostäder i det stora hela och ekonomin drabbas av kontraktion deluxe.

   Jag tror att den idén helt skulle döda bostadsrättsmarknaden men det kanske också är en väg att gå. Jag värderar dock inte det utan endast de konsekvenser som eventuellt skulle ske om lånet knöts till panten istället för till låntagaren.

   Radera
  4. Du har säkert en poäng där, jag menar inte att mitt förslag är bättre än att banken bara köper fastigheten. Frågan är bara väl vad skillnaderna i kontraktion blir i ena fallt vs det andra fallet?
   Hur man än gör så minskar konsumtionsutrymmet för lånen måste betalas på något sätt tillbaka.

   På något sätt måste både
   komsumtion,
   framtidsutsikter
   boendemöjligheter
   bevaras, samtidigt som lånen är så stora att det ter sig inte rimligt med dagens modell. En bolånebubbla som spricker snabbt och rejält kommer ha kraven att stora ändringar måste göras snabbt och säkerligen plågsamt. Men vi har idag en trögrörlig och obalanserad bostadsmarknad.

   Så jag tror att oavsett ditt eller mitt förslag så skulle kanske det vara en väg att gå för att mildre effekterna.

   Förresten.... skulle en rejält sprucken bolånebubbla kunna leda till kravet (tex från IMF) att Sverige överger bostadsrätt som boendeform?

   Radera
  5. Nej något sådant krav kommer nog aldrig ske. Däremot kan individer drabbas av skulder för livet men i det stora hela är det ytterst få människor som drabbas av en krasch rent privatekonomiskt. Men det finns ju definitivt ett ytterlighetsscenario där föreningar inte överlever utan massiva kapitaltillskott som inte de boende klarar av att skjuta till pga maximerade belåningar och där gick föreningen i konkurs och plötsligt har du en hyresrätt och hela din insats är borta och ditt lån kvarstår. Det finns betydande risker även om de flesta inte kommer drabbas.

   Men samtidigt så har man ett eget ansvar att se om sitt eget hus. Man bör inte köpa för mer pengar än vad som är ekonomiskt rimligt och man bör också spara ihop en buffert. Men många är ekonomiska analfabeter, invaggade i någon slags trygghetsnarkomani signerad staten där man ständigt tror att det löser sig, att någon annan fixar biffen och det går ju bra ända tills det inte gör det.

   Det innebär ju dock att att man kanske inte ska sitta på lån på 6 milj med en belåningsgrad på 80% bara för att bo en fin adress. Gör man ändå det är det av största vikt att se till att ha en massiv buffert för att klara räntehöjningar och andra oförutsedda händelser.

   Radera
  6. Där jag bor har vi fortfarande en del som hyr sina lägenheter efter att deras BRF gick i KK under 90-talet. Då talar vi 35 minuter ifrån stockholm.

   Radera
  7. Visst finns det sådana stackare också men de är som sagt inte många. Varken då eller nu men det gör det inte mindre tragiskt för de drabbade.

   Oavsett hur god ens egen ekonomi är så klarar man inte av att rädda en hel brf själv elelr med 50% av grannarna och då torskar man dit oavsett sin egen ekonomi.

   Radera
 11. Vilken regering var svagare och mer handlingsförlamad på 70-talet? (Du menar väl 1970-talet?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 70-talet var det fina tider, ingen islamsk religion, ingen kristendom, alla var fria från sådant skit. Vi hade respekt för varandras ägodelar och skatten var noll. Rättvisa skipades utan krusiduller och luften och våra sjöar var rena.

   Radera
  2. Ehum.....var verkligen sjöarna och andra vattendrag rena? Är det inte då man började lägga ner diverse anläggningar så vattendragen kunde bli rena?

   Radera
  3. Nu pratar vi om 70-talet, inte om 1970-talet. 1900 år tidigare, förstår du?

   Radera
  4. Jaså? Då fanns det knappt folk här.

   Radera
  5. Teheimar, det var det som var det fina, inte många som skitade ner och inget Sverige existerade.

   Radera
 12. Häftig blogg detta.
  Snart raderar herr sergeanten sig själv innan han publicerar.
  Där ser man vad en gammeldags uppdragelse kan ställa till!

  SvaraRadera
 13. Han är så känslig, man får inte skriva regen fast tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det där skon klämmer?
   I mitt exemplar av Onkel Toms saga hette det definitivt just "tvärtom".
   Det påstås om författarinnan till den boken att herr Lincoln ( presidenten, Lars, inte din kombatant) skall ha sagt till denna dam: So it is you who started the big war.
   Där ser ni, kvinnor kan.

   Radera
 14. Bummer !! Jag såg att mitt intelligenta och mycket relevant inlägg försvann, PK-censuren slog till. Jag har lite svårt att förstå att alla är så lättkränkta och känsliga för ord och begrepp nuförtiden... Provar med en censurerad version, men har väl sjunkit under horisonten nu !

  Sverige är på helt fel spår, tack vare våra naiva politiker och korkade media... Önskelista till tomten:

  Någon typ av bostadspolitik överhuvudtaget - börja med amorteringskrav .....

  Ta emot ca 2% av EUs flyktingar då vi har ca 2% av EUs befolkning. Skall vara enkelt med arbetskraftinvandring för kvalificerade jobb.

  Hårda tag mot alla asylsökande som inte uppför sig. Kör ut dom till Gotska Sandön och lämna dom där några månader. Kasta ut alla xxxxx och alla utan id.

  Gör en storsatsning på Lärarna och skolan. Ställ mera krav, stöd Lärarna mer och låt dom lära ut istället för att fylla i genusanalysrapporteringsunderlagsrapporter.

  Utrikesministern ser till att bli vän med alla istället för att bli fiende med alla.

  Börja använda begreppen xxx , zzz, yy, bb och aa igen. Förbjud istället ord som qqq och www. Ett tecken på moraliskt förfall att man inte får använda vissa ord.

  Tillbaka med allmän värnplikt. Arbeta för att återinföra ett robust samhälle som klarar längre kriser.

  SvaraRadera