Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-01-14 09:07

SvD: Effektreserven nära att sättas in

Svenska Dagbladet har en offlineartikel om att den svenska effektreserven är nära att sättas in med oljeeldade kraftverk och nedstängningar av Stora Ensos och Holmens bruk. 

Elpriset i södra halvan av Sverige är nu 88:61 EUR/MWh (tänk "ören per kWh") och importen till södra Sverige ligger i princip på max med noll bruttoexport i söder. Då ska det fortfarande bli kallare i södra Sverige i morgon, men sedan kommer räddningen med helgen och nedstängning av många arbetsplatser.

Sverige bruttoimporterar nu 2 609 MW eller drygt två kärnkraftsreaktorer enligt Kontrollrummet.

I SvD:s artikel påtalar man att 2018 - 2020 kommer fyra av landets tio kärnkraftsreaktorer läggas ner och Vattenfall har varnat för att man kan komma lägga ner de kvarvarande sex också. Kärnkraften ger i skrivande stund 7 008 MW och någon sådan importkapacitet existerar inte idag och finns inte ens planerad, samt tar många år att bygga.

Min rekommendation till åtminstone villaägare är att se till att installera en kamin (ved eller pellets, eller en kombination) och börja lägga upp energilager (ved eller pellets). Ordnar ni det omgående hinner ni vänja in er till 2018.

Och nej, kaminer sänker inte temperaturen i resten av huset. Jag värmer som bekant hela husets 190 m2 med en kamin och det har fungerat även vid -30 grader. Å andra sidan jobbar jag hemma och kan göra detta. Har man dock en pelletskamin kan denna stå på även när man inte är hemma och Vermont Castings stora modell Defiant Encore bör också klara en hel arbetsdag på en laddning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Hur får du ut värmen från kaminen till hela huset? Rör, fläktar eller annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmer har väl som luft en förmåga att sprida sig själv.

   En väl placerad kamin på bottenvåningen sprider värmen i hela huset (fast i vissa rum får man kanske sätta på sig strumpor eller tofflor).

   Radera
  2. Inte säkert att den sprider sig själv. Hemma är det svårt för den goa värmepumpsvärmen att ta sig uppför trappan till andra våningen. Det känns en tydlig gradient när man går upp i trappan. Det finns tysta fläktar man kan använda med rätt bra blås i, helst ska man kapa hål i golvet/taket så det har inte blivit någon sådan.

   Radera
  3. Var det inte tidigare inlägg som hävdade problem ifall kaminen tar luft från rummet. Det betyder att man kommer ha ett inflöde av luft utifrån, in mot kaminen varpå värmd luft flödar mot skorstenen.

   Med en sådan konstruktion så är det troligt att man inte får ut värmen lika väl som med en kamin som har separat luftintag.

   Radera
 2. Kanske dags för kakelugnens återkomst? Värmer under hela arbetsdagen på en eldning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer ekonomiskt med rörugn / massugn.

   Radera
  2. Den där fursten av Ponte Corvo vänslades ju verkligen med kakelugnar på Stockholms slott.
   Han var tryggare där än om han hade följt sin buksvåger till Moskva 1812...

   Radera
 3. Det måste vara länge sen du hade -30c där du bor Cornu. 1966?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart får vi en berättelse av Lars under vinterkriget!
   Helt sann, säkert.
   Snöbollskrig i Trollhättan.
   Med stenar inlagda i bollen.
   Fair play?
   1987, kanske?

   Radera
  2. 1987 minns jag, det var jävligt kallt, snoret frös i näsan när man gick till plugget.

   Annars var det nån snöstorm härnere i Skåne 79-80 som alla fortfarande dillar om men då vet jag inte om det var så kallt, det var väl mest mycket snö.

   Radera
  3. http://www.sydsvenskan.se/lund/1979-var-det-vinter-det-har-ar-vinter/

   13-18 februari 1979 var det visst. "Autostradan" som nämns i artikeln är alltså E 22 Lund-Malmö.

   Radera
  4. Bokförlaget Marieberg gav t.o.m. ut en bok om tilldragelsen.
   Problemet i Skåne drivande snö.
   Sade redan befälet när jag lumpade på Revinge.
   Hann inte uppleva det själv under vintern dock.

   Radera
  5. Vintern 2010 var det väl som vi hade 2-3 månader av temperaturer under 20, varav -30 enstaka dagar? Klarade det med kamin. Detta mikrolokalt uppmätta temperaturer. Skuggning, högt läge mm påverkar mycket vintertid.

   Radera
  6. Allting är relativt. När jag kröp ut ur snökan efter en vinternatt på högfjället var det -36 grader. Efter att (snabbt) krupit tillbaka in i den ca 0-gradiga "stugvärmen" kändes det som om man kunde ta av sig naken på överkroppen.

   Radera
 4. Effektreserven kommer högst sannolikt att behöva sättas in kalla vinterdagar även efter att flera av de dyra och trögreglerade kärnreaktorerna avvecklats :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Re: Iblandekonomi:
   Var hittar du 7 GW I reservkraft?
   På vilket sätt är det en nackdel att ha trögreglerade kraftkällor som baskraft?

   Radera
  2. 1) När även Stora Ensos och Holmens bruk lagts ner kommer det inte behövas lika mycket energi. Inser förstås också att det kommer att bli problem att lägga ner all kärnkraft, men idag har vi mer elkraft vad som behövs.

   2) Problemet med kärnkraften är att de ger radioaktivt avfall, och framförallt därför är dyr att driva, när man räknar in alla kostnader.

   Anekdotiskt påvisat har vi nu ca 10 år till nästa stora kärnkraftshaveri. Kanske blir Sverige nästa gång, eller någon av våra nära grannar. Gissar dock att det blir USA igen nästa gång. Det är deras tur nu.

   Radera
  3. Molten Salt Reactors kan användas till att bränna upp avfallet genererat av tidigare lättvattenreaktorer. Dessutom beräknas dom kosta 30-50% av vad en ny LWR kostar att bygga och dom kan inte få en härdsmälta.

   Nackdelar är att ingen MSR finns redo att beställas ännu, och att de är mindre än LWR på ca 5-600 MW istället för 1000-1500.

   Radera
  4. Så du vill alltså att vi ska lägga ned industrin för att klara uppvärmningen under vintern?
   Bra idé.....

   Radera
  5. Nej, att kärnkraften ger radioaktivt avfall är inget större problem - eller kostnad för den delen. Kostnaden att ta hand om detta avfall är betydligt lägre än effektskatten.

   De svenska kärnkraftverken är inte heller dyra i drift, tvärtom så är bara befintliga vattenkraftverk billigare i drift, och någon ny elproduktion med lika låga kostnader som befintlig kärnkraft står inte runt hörnet och väntar. Nej, det som gör ekonomin för befintliga kärnkraftverk svår är huvudsakligen skatterna på kärnkraften, samt subventionerna till andra elproduktionssätt som gör att det byggs elkraftproduktion vid så pass låga elpriser som inte hade varit möjligt annars.

   Radera
 5. Ett annat råd är väl att satsa sina pengar I Fortum (det har jag gjort),ett eller två kärnkraftverk 2020, det blir bra elpriser!
  Sådan här dumhet kan man inte göra något åt, man får anpassa sig och varför inte tjäna något.


  Alla (tysdligen inte de som bestämmer) kommer väl ihåg för hur det var fär några år sedan då elpriserna skenade och flera kärnkraftverk hade stopp pga. revisioner eller fel.


  Det var dagliga rapporter från kärnkraftverken, nu kommer vi slippa det och bara frysa.

  SvaraRadera
 6. Min rekommendation är enklare och billigare. Vi måste se till att det blir omval - Miljöpartiet bedriver samhällsfarlig politik som inte tar hänsyn till verkligheten. Landet är på väg i fel riktning inom många områden.

  SvaraRadera
 7. http://www.svd.se/kritiskt-lage-for-elsystemet-sverige-far-inte-slockna/om/hallbar-energi

  Från artikeln "Kritiskt för elsystemet: ”Sverige får inte slockna”" på SVD:
  "Den egna produktionen kommer sannolikt precis klara att täcka behovet – annars vi blir Sverige beroende av import av el från grannländer, som visat sig inte alltid kunna garanteras."

  Man blir ju lite förvirrad. Klarar vi utan import just nu eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en sida som berättar:
   http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/

   Importerar 1743 MW nu
   Alla vägar nyttjas för att få el söderöver -obs omvägen via Finland!
   Ett KKV (F3) är under uppstart:
   http://corporate.vattenfall.se/om-oss/var-verksamhet/var-elproduktion/karnkraft/aktuell-karnkraftsproduktion/

   Radera
  2. Ja, men varför står det i artikeln ovan att egna produktionen sannolikt kommer täcka behovet?

   Radera
 8. GRATTIS CORNUCOPIA!
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3956291.ece

  Vår nya slöseriombudsman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om du vill kommentera denna utnämning eller om den är känd sen tidigare.
   Slöseri är en dödssynd så ditt uppdrag är viktigt.

   Radera
  2. Jaa! Nu blir det liv i luckan, inte en sekund för tidigt! Gratulerar!

   (för övrigt är kommentarer med verisigns OpenId fortfarande trasiga på mac/safari, och ännu mer trasigt på andra webbläsare. Nej jag har inga add-ons. Kan möjligen vara för att jag är inloggad på google samtidigt?)

   Radera
  3. Kan ha varit google kontot, funkade åtminstone att posta när jag loggade ut, även om det är buggigt till tusen. Är väl i ärlighetens namn en rimlig säkerhetsrutin ändå om man vill fortsätta posta någorlunda anonymt.

   Men grattis igen! Oavsett vilken politisk inriktning man har är det ju omöjligt att inte sympatisera med slöseriombudsmannen, även om utnämningen förvisso har rötter i skattebetalarnas förening och moderaterna.

   Radera
  4. Bra foto, desslikes!
   Tycker mig ana de grå tinningarnas charm och en bestämd och kunnig man.
   Vi alla här vet ju hur balanserad Lars är.
   Det skall nog gå bra.
   Men kom ihåg: vi har "rätt" till minst tre uppdateringar per dag.
   Var det inte på det viset?

   Radera
  5. Det finns mycket att studera i landet med världens högsta skatter där ändå inget offentligt tycks finka ändå...
   Här finns hur mycket "dökött" som helst i systemet.
   Man kan börja i toppen av härvan- SVT.
   Vad kostar SVt, egentligen?
   En grekisk TV-licens kostar 50kr i månaden läste jag någonstans....
   Som tillägg på elavgiften....
   Jämför det med svenska kostander!
   Och fundera...
   Hur många PK-typer gömmer sig på SVT?

   Radera
  6. Vågar man hoppas på kritik mot skattemiljarder som slösas på att "bekämpa" klimatet? Eller skattemiljarder till låtsasutbilningar i "normkritik". Eller kritik mot förlamande PK-ism som gör att knappt några centrala samhällsfunktioner (kanske skatteverket då) är inriktade på vad de faktiskt ska/bör göra; försvaret - försvara, räddningstjänst - rädda liv, sjukvård - vårda sjuka, skolan - utbilda... Finns huuuur mycket som helst...

   Radera
 9. Installerade just en flispanna vars bränsle är betydligt billigare än pellets då man ju hoppar över ett led. Värmer riktigt gött just nu, ljusår bättre än min gamla vedpanna då jag nu har jämn(och hög) värme oavsett yttertemperatur. Fördelar framför jord och bergvärme är att den ju dra mycket mindre el, värmer upp skorstenen (viktigt i gamla hus) samt har en högre framledningstemperatur vilket förutom att klara riktigt kalla yttertemperaturer även är viktigt i äldre hus som ju är "dragigare" än nya. Bränslet är dessutom 100 % förnybart och klimatneutralt. Flis borde miljöpartiet premiera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flis och pellets har varit billigt under senare år.
   Mycket beronde på att virke i Sverige är billigt ändå...
   Vi har de sämsta virkespriserna i Norden sedan några år tillbaka.
   Samma priser som på 1980-talet.

   Radera
  2. Är det inte snart dags för MP att avveckla pellets och flis, det kan lätt ersättas med vindkraftverk placerad framför talarstolarna.

   Radera
  3. Dessutom satte lantbruksnämnderna priset på gårdarna.
   Perfekt när vi köpte
   Tack och lov borttaget när vi sålde.
   Tala om turlig timing.
   28 år emellan händelserna visserligen.

   Radera
  4. Det är nu tredje säsongen med den österrikiska flispannan, en ETA. Mycket nöjd och behöver egentligen bara gå till pannrummet en gång i veckan och tömma asklådan. Halverad bränsleförbrukning jämfört med den gamla anläggningen från början av 80-talet. Flispannan går också att elda med pellets. Om man jämför flis och pellets så är behovet av fossila bränslen ungefär 1/3 för flisframställning jämfört med att använda pellets.

   Radera
  5. Beträffande miljöpartiet har vi här i Värmland en mp-riksdagsledamot med hög svansföring i energifrågor som dessutom är skogsägare. Hon värmer huset med värmepump......

   Radera
  6. Jo en ETA här också, går som en klocka och sköter sig själv. Har man egen skog spelar virkespriserna ingen roll när det gäller flisen. Är man dessutom lantbrukare måste man röja i betena ändå. Perfekt att ha en flispanna att stoppa i. Egentligen borde man få medalj, av miljöpartiet då om det inte vore för att de inte gillar landsbygden dvs miljön...

   Radera
 10. Appropå effektreserv.... i Skåne...
  Helsingborg, 14/1
  "Öresundskraft provstartade en oljeeldad panna"
  http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/01/14/rok-utan-eld-i-hamnen/

  SvaraRadera
 11. Jag vill stänga de gamla kärnkraftverken. De är för farliga. Samtidigt är jag nästan säker att det bara blir fyra reaktorer som läggs ner innan 2020. Med ett större genomslag för timdebitering och modern teknik som vid högt pris sänker en del användning så finns inget större problem med elförsörjningen utan de fyra sämsta reaktorerna. Nu kommer säkert förstärkning av både nät och elproduktion att ske under de fyra åren och det utan nettoimport på årsbasis.

  Gissar också att regeringen kommer att öka subventionen till den nu olönsamma kärnkraften ganska snart men då förhoppningsvis samtidigt också öka farten på införande av flödande energi och energisparande som elbilar, återvinning och utbildning.

  Vad som händer efter 2020 är svårare att gissa. Men att utvecklingen med allt effektivare flödande energi fortsätter är högst sannolik. En joker är ett genombrott för någon av de nyare projekten för fusion under 20-talet.

  I morgon sätter vi nytt rekord för elanvändning för året. Möjligen drar Stora Ensos och Holmens bruk ner sitt effektbehov under några morgontimmar. Någon bortkoppling av lönsammare industri eller hushåll är osannolikt.

  Håller dock med Cornucopia? mfl och uppmanar de som kan att skaffa kamin eller som jag en modern kakelugn för att klara ett längre elavbrott vintertid. Det finns många andra risker än extra kallt väder. Sabotage, isstorm, orkaner och gigantiskt solutbrott är några exempel.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte kärnkraftsel mer miljövänligt än ved/flis/pellets?

   "Smarta elnät" är troligen en riktigt galen idé. Tänk efter vad som händer. Tänk dig att priset går upp, maskiner kommer automatiskt stoppas, väntar på start. Priset stiger ytterligare, än fler maskiner stannar. Men förr eller senare så måste maskinerna igång. Efterfrågan kan nära på bli okontrollerbar.

   Ingen tror längre på dina absurda påstående att "öka subventionen" då alla vet att kärnkraft straffskattas med effektskatt. Ge upp!

   Radera
  2. När allt fungerar är kärnkraftsel utmärkt ur omedelbar miljösynpunkt. Men då bortser man från riskerna.

   Ja eldning av ved, flis och pellets ger rök som inte är ofarlig. Eldning av fuktiga löv i trädgårdar är farligare och skogsbränder ännu värre.

   HenrikM - smarta elnät är smarta annars är de felkonstruerade och förtjänar inte beteckningen smart. Enklast är att värma upp eller kyla ner bostäder och vatten lite annorlunda i tiden. Gäller också verkstäder och kommersiella lokaler. Genom att låta priset slå igenom på timtid kommer en mängd olika lönsamma åtgärder att införas. Idag ligger all effektreglering på tillförseln.

   Du anser att de gamla reaktorerna byggts och drivs utan subventioner. Jag menar att de är subventionerad. Sänks effektskatten ökar givetvis subventionen. En annan metod kunde vara ett direkt ekonomiskt tillskott för överlevnad (socialbidrag) och att det lilla försäkringsansvaret för bolagen sänktes ytterligare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vilka risker? Du kör bil antar jag. Vintertid.
   Äter du stekt mat och dricker alkohol. Osv.
   Du sköter din cardioträning?

   Risken för dig är inte högre med kärnkraften.

   Dåligt leverne dödar tiotusentals varje år. Det går inte att tala om individuella risker.

   Allt är rekativt och i Sverige är vi experter på att relativisera.

   Ps avvfallet är inte livsfarligt i 100000 år som alla MPnissar säger. Ge det 1000 år så har aktiviteten sjunkit så mycket att någon akut hälsorisk inte föreligger. Vedaska är också radioaktiv, föreste. Så mycket att personal som arbetar med återspridning måste skyddas..

   Radera
  4. Nanotec, vilka subventioner tycker du att kärnkraften får? Så vitt jag vet har sektorn inga subventioner alls och effektskatten är en ren straffskatt som inte finns för något annat produktionssätt.

   Radera
  5. Rickard jag har besökt flera kärnkraftverk utan att känna någon personlig oro av det. Har också haft långa samtal med duktiga ingenjörer som sköter reaktorerna. Mina inkomster idag beror mest på riskhantering. Relativitetsteorin har jag dykt djupt in i under min utbildning. Det var också under de studierna jag bytte åsikt från tonårig entusiasm för kärnkraft till nära dagens inställning. När vi röstade om kärnkraften sa alla tre linjerna att kärnkraften skulle avvecklas.

   En aktiv reaktor har enorma mängder radioaktivitet innesluten av en mängd skydd för att hindra att det ska läcka ut. När Daesh spränger den första reaktorn... När något annat "fullständigt oväntat" händer...

   Det är för mig svårt att förstå att bevakningen av våra åldriga aktiva reaktorer saknar en liten liten grupp beväpnade vakter. När väntan på att polis ska hinna komma hinner mycket lång tid förflyta för en tränad grupp terrorister.

   Tar ett litet citat från Di igår:

   "Nu har de två stora kärnkraftsägarna i Sverige, Vattenfall och Uniper (Eon), sagt att de överväger att stänga sex reaktorer, utöver de fyra som redan har beslut om stängning. Ägarna varnar alltså för att samtliga reaktorer kan komma att stängas.

   Det är inte uteslutet att de två kraftbolagen varnar lika mycket av politiska skäl som ekonomiska. Även om effektskatten helt slopades skulle kärnkraften ändå ha lönsamhetsproblem om den hålls i drift så länge att investeringarna i oberoende härdkylning måste göras."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Ursäkta Kristian såg först nu din fråga om vad jag såg som subventioner av kärnkraften.

   Nöjer mig med att endast välja en subvention. Det finns fler men denna är den största. De bara behöver ha försäkringar för 11 miljarder och resten står staten för.

   Enligt Strålskyddsinstitutet uppgick kostnaderna efter olyckan i Tjernobyl till minst 1 000 miljarder kronor i bara Ukraina, Vitryssland och Ryssland – fram till 2005, i den tidens pengar. I Fukushima vet vi ännu inte var kostnaderna landar, men seriösa bedömare talar om belopp långt över de 1 000 miljarder kronor som olyckan i Tjernobyl anses ha kostat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Nanotec, jag har diskuterat försäkringsfrågan flera gånger med en bekant. Jag säger till dig som jag säger till honom: det finns ingen industrisektor i världen som har den typen av open-ended krav på sina försäkringar. Tung industri, gruvor och till och med jordbruk kan ställa till med enorma skador på miljö och hälsa utan att dom har krav på försäkringar av "din" typ.

   Och även om försäkringar av den typen gick att köpa så skulle försäkringsbolaget omedelbart gå i konkurs vid utbetalning, även vid återförsäkringar, och då faller det ekonomiska ansvaret på staten i alla fall. Alltså är kärnkraftens försäkringar ett halmgubbeargument.

   Radera
  8. Kristian eftersom din bekant förklarat för dig att mitt krav på en större försäkring än 11 miljarder är ett halmgubbeargument så är det förmodligen ogörligt att förklara mer om hur jag ser på just det då.

   Hur ser du på de 10 öre i avgift som enligt Vetenskapsradions beräkning behövs istället för dagens 2,2 öre/kWh till Kärnavfallsfonden då?

   Kärnavfallsfonden ska räcka till slutförvaret av det svenska kärnavfallet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. Appropå effektreserv.... i Skåne...
  Helsingborg, 14/1
  "Öresundskraft provstartade en oljeeldad panna"
  http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/01/14/rok-utan-eld-i-hamnen/

  SvaraRadera
 13. Tjaa, det blir att äta kall gröt på mornarna och ta en obeskattad åkarbrasa efteråt, så länge den får vara obeskattad för miljöpartisterna.
  Man kan ju välja att flytta till värmen i stället. Befinner mig just nu i Californien inte så dumt faktiskt!

  SvaraRadera
 14. Tjaa, det blir att äta kall gröt på mornarna och ta en obeskattad åkarbrasa efteråt, så länge den får vara obeskattad för miljöpartisterna.
  Man kan ju välja att flytta till värmen i stället. Befinner mig just nu i Californien inte så dumt faktiskt!

  SvaraRadera
 15. Vad jag förstår är det i allmänhet ej tillåtet att använda kamin för annat än för temporär "myseldning". Och inga verkliga kaminer har någon chans att uppfylla EU:s nya utsläppsnormer. Så någon nytta av kaminen får man inte ha.

  När det gäller pelletseldning så gäller det att inte glömma att både pelletsmatning och cirkulationspumpen behöver el för att det hela ska funka. Så det blev ett stort batteri, en inverter och en FOSSILdriven generator att ladda batteriet med då och då. Gäller även kaminer med fläkt (som ju är effektivast)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstår inte mycket du.

   Kaminer kan vara registrerade som för (primärt) uppvärmningsbruk, vilket föranleder ökad sotning och brandsäkerhetskontroll.

   Och jo, kaminer kan uppfylla EU:s nya utsläppsnormer.

   Radera
  2. Nej, det är tillåtet. Du får använda en kamin dagligen och som primär värmekälla.

   Radera
  3. Exakta regler varierar från kommun till kommun.

   Radera
 16. Här i det gröna Malmö med 1-2 minus och 5-8 m/s och här går alla vindkraftverk men ändå så kör (diskret förstås) ersättningen för Barsebäck 2, Öresundsverket, Sveriges största fossila utläppskälla, 450 MW el. Släpper ut 5000 ton CO2/dag från "europeisk" (=30 % RYSK) naturgas. I det gröna Stockholm går förstås (lika diskret) KVV6 Värtan, 200 MW el , Sveriges enda KOLeldade (RYSKT kol) kraftverk. OLJE-eldade Karlshamnhamn med 700 MW el står bara i beredskap ännu. Så är det med fossilfriheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värsta svenska enskilda utsläpp av CO2 sker av Vattenfall, men det vill de normalt försöka förneka. Hade några roliga samtal med en försäljare från dem som ville sälja el. Hon fick fråga internt och återkomma med svar flera gånger.

   Men en genomsnittlig modern bil (2014 års registreringar enligt Trafikverket) släpper ut 132 g per km. Om vi försiktigt antar att vi bara har moderna bilar och säger att 1 000 000 personbilar i Sverige körde 10 km nu på morgonen, utan varmkörning, blir det 1320 ton CO2.

   Öresundsverket drivs inte för fullt alla dagar så bilarna är överlägset största källa till CO2 inom Sverige.

   Tycker det är extra pinsamt med det koleldade kraftverket. Bättre när Fortum ytterst diskret eldade prionsmittade kokadaver på Östermalm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. För att inte tala om mänsklig utandning som bara i Sverige bidrar med 5000 ton CO2 per dygn...

   Radera
 17. Vi kan bygga Kolkraftverk :D

  SvaraRadera