Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-01-27 21:17

Socialdemokratins undergång förklarad av en socialdemokrat

Om det är något ni ska läsa på Aftonbladet så är det socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggrens totalsågning och förklaring av socialdemokratins pågående undergång. Hela debattartikeln är citerbar, så läs den i sin helhet. Underhållande, välformulerat och tänkvärt.

Bara inledningen med att man tappat väljarna som duschar efter jobbet (arbetarna) till Moderaterna eller de nationella betongsocialisterna i Sverigedemokraterna) så har man inte lyckats locka till sig de som duschar före jobbet (akademikerna och tjänstemännen) gör det hela mer än läsvärt och sedan eskalerar Ljunggren.

Socialdemokraternas sista statsminister?
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Till en början har man ju pariastämplat de väljare som flytt som antingen nyliberaler eller nyfascister, och då blir det svårt att få dem tillbaka.

Sedan har vi formuleringar som att man fortfarande lyckas locka till sig sistagångsväljarna.

Dags för ett citat:
"Vad ska då komma i stället? Framförallt är det identitetspolitiken som formulerats som ersättningsberättelse, där det inte längre är Per Albins folkhemideal som står i centrum, alltså att det inte ska finnas några kelgrisar eller styvbarn, utan snarare ett återupplivande av grupptänkandet.Ut åker medborgaren, in kommer en slags tribalism."
Identitetspolitik är alltså tribalism. Välformulerat som sagt. Av en socialdemokrat.

Snart är socialdemokraterna under 20% i en större opinionsundersökning.

Siste man på Sveavägen släcker ljuset.

Ni läser hela artikeln hos Aftonbladet. Titeln är "Därför skiter ’svenska folket’ i Stefan Löfven". Ni vet den där tidningen som inte skriver som det är. De senaste veckorna måste vara väldigt traumatiska för de sk "Sverigevännerna" och de nationella betongsocialisterna som iklädda sin offerkofta levt på sin dolkstötslegend om statskontrollerade media som förtiger sanningen bla bla bla...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. OT: Hade mannen månne läst Stjärnklart? :-/ http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/halland/1.2971564-polis-det-varsta-jag-har-varit-med-om-

  SvaraRadera
 2. Tror snarare att de senaste veckorna varit traumatiska på Aftonbladet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har man t o m (igår?) skrivit om volymer och sagt att 100 000 om året är ett absolut tak för mottagandet av asylsökande.

   Radera
  2. Mycket märkligt men frågan verkar komma ikapp alla.
   Anders Lindberg har ju närmast varit rabiat i de här frågorna innan.
   En riktig stolle som verkar på fel plats!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 10 sekunder är du raderad!
   BET?

   Radera
  2. Rysstrollet wh* raderad i sedvanlig ordning.

   Radera
 4. Löfven är som en liten kille som är ute och cyklar på sin pappas vuxencykel men inte riktigt når upp till sadeln. Och när han till slut stående slinter på tramporna i ett gupp så tar stången emot fallet, ungefär som den hårda kärnan i partiet, som Stig-Björn. Det gör ont, det gör ont, lalala..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid närmare eftertanke är det nog mammas cykel av märket Svea.

   Radera
  2. Löfven och Löfven, det är väl knappast han ensam som bidragit till detta. M och S fall startade väl för ett bra tag sedan.

   Radera
  3. Snälla "enannan!"
   Kan inte farsan få vara med ett tag.
   Vi avhandlade ju att det var ett evinnerligt tjat om morsorna senast igår...

   Radera
  4. Teheimar: bidragit till vad? Är det sossarnas undergång så är det väl inte så anmärkningsvärt att moderaterna bidrar till det, det anmärkningsvärda är ju att de bidrar själva i att leda sig i fördärvet.

   Radera
  5. Ånger! Är man så regeringssugen att man tar med MP i en regering så får man skylla sig själv (ref till ordet ansvar - jojo!

   Radera
  6. Ibland blir man offer för omständigheter, så är det. Och det är lätt att dras med och tro att man kan något över sin förmåga, precis som Löfven et al, på moder Sveas cykel där knappt någon kan hålla balansen över alla guppen.

   Radera
 5. Det finns nog inga som har bidragit till sossarnas förfall som Aftonbladets ledarsida senaste året. Stort tack till Karin Pettersson, Anders Lindberg och övriga, ni har gjort ett fantastiskt jobb att alienera S-väljarna.

  För övrigt kan noteras att oppositionen i landet hellre är i opposition än fäller regeringen, trots att man innan valet lovade att inte bli stödpartier åt S och MP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på detta. Ingen enskild ledare bär ansvaret för den fullständiga massakern på S, utan det är i huvudsak Aftonbladet som under längre tid spätt på förtroendekrisen. De ledarkolumner vi ser nu är symptomen på en längre kris, helt enligt manualen. Politiker (och i förlängningen även ledare på politiskt tillsatta mediabolag) är i en förtroendebranch. Detta har uppenbarligen glömts bort.

   Radera
  2. Den förda identitetspolitiken lockar ej klassiska arbetarväljare som istället går till SD och M. AB agerar nyttiga idioter. Feminism och HBTQ-frågor kommer väldigt långt ner på dagordningen när välfärden urholkas och skolresultaten rasar.

   Radera
  3. Själv är jag så dystopiskt lagd att jag tror AB inte enbart agerar nyttiga idioter, de agerar efter en utsatt agenda. Oavsett vilket tycks resultatet bli detsamma när folket väl vaknar upp ur sin masspsykos, vilket måste anses vara positivt.

   Radera
  4. @Somebody
   "För övrigt kan noteras att oppositionen i landet hellre är i opposition än fäller regeringen, trots att man innan valet lovade att inte bli stödpartier åt S och MP."

   Att kalla dem opposition är att ta i, men du har naturligtvis helt rätt.

   Radera
  5. Manikin: och vilken är denna agenda?

   Radera
 6. Det är hursomhelst en historisk tragedi, att det parti som fram t o m Tage Erlander formade det välfärdssamhälle, som sedan dess, och nu i raketfart avvecklas och sannolikt kollapsar totalt. (S) har fullständigt tappat fotfästet, betr ledarskap/ideologi samt de karriärkåta, yngre politruk-klättrarna i toppen, efter Göran Persson-epoken. Det som hänt är en makaber dekadens utan motstycke, för det parti som betraktade sig självt som oantastligt och 'statsbärande'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite Nokia över det socialdemokratiska partiet.

   Radera
  2. Ådärkomdenja; Där slog Du huvet på spiken! Men - "klättrarna" kom redan under Palmes tid och pampväldet fanns t o m något tidigare. Som sagt - inget är för evigt!

   Radera
 7. Tror varken S eller M vill regera.
  Tror inte ens SD vill regera.
  Nog bara MP som vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om MP får makten är det nog ingen som behöver släcka lyset på Sveavägen, det kommer slockna av sig självt.

   Radera
 8. Nu kommer det artiklar ( 1:a april?) att Sverige kan tänkas återbörda(Ord?) från 2017. Det skrivs om 60 000.
  Arma Sandviken som går miste om miliarder. Var det väl...

  SvaraRadera
 9. Jo, det är förstås prima att Aftonbladet börjat bry sig om verkligheten en gnutta, men det är något alldeles nytt såvitt jag förstår. Att Helin hastigt bytte jobb berodde väl på att han insåg att hans skepp var på väg att sjunka, ideologiskt om inte annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sedan AB's start på 90-talet läst nättidningen nästan varje dag (snabba uppdateringar och jag ville ha lite bredd i vad jag läste), men i höstas fick det vara nog. Maken till skit finns inte att skåda och det blev bara värre och värre de sista åren. Till slut ville jag klösa mig själv i ansiktet varje gång jag läste något av Lindberg eller Linderborg och då åkte bokmärket i soptunnan. På köpet slipper jag Henrik Torehammars sidekickande i videoformat. Vilken befrielse...

   Radera
 10. Socialdemokraterna är ett tragiskt parti. En så stolt historia, men när verkligheten förändrades i en massa avseenden så satsade man på tribalism och på att pissa folket i örat, som Ljunggren skriver och drog samtidigt med sig folket ner i ett tilltagande helvete, som om man längtade tillbaka till artonhundratalets sociala villkor. Jag har vissa idéer om hur sossarna borde förändra sitt politiska budskap men jag är inte säker på att jag har lust att hjälpa dem med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då sossarna som politisk rörelse kräver en inrikespolitisk fiende som motor (förr bönder och godsägare) men som med Göran verkligen blev ett parti för alla- och ingen- så är utvecklingen given. Istället för ekonomiska och socialgruppfiender har man övergått till det som kallas tribalism. Att peka ut olika grupper och sätta dem emot varann....
   En riskabel politik. För vilken av dessa olika grupper ger röster...?
   Fackets medlemmar som nu går någon annanstans när "individuell lönesättning" gjort fackmedlemskap till ett "korridorspringande" känner kanske inte längre sig som sossar utan som just moderater eller folkpartister. Om inte annat som sverigevänner...
   De nya tribala grupperna är mycket mer pragmatiska i sitt politiska resonemang. De bildar subgrupper som påverkar politiken som lobbyister mera...
   Kanske att det svenska parlamentet är mer av "polsk riksdag" framöver och då kommer inte mycket att fungera framöver i samhället. Av det som skall hanteras nationellt.
   Förövrigt tyckte jag att artikelns slutord andades uppgivenhet.....

   Radera
  2. Helt korrekt, Thomas. Men man har ju i alla fall SD som fiende numera, när det inte finns några godsägare som suger ut arbetarna. Fast det verkar ju inte funka så bra.

   Radera
  3. SD är ju ingen tydlig medborgargrupp. Det är dessutom partiets gamla kärnväljare av vanliga tätortsmänniskor.
   Skillnade mellan svensk och norsk S är kanske en förklaring.
   Norges S är en "nationell vänster". Där man redan för hundra år sedan samlade alla "vanliga" medborgare, bönder, fiskare och arbetare av olika slag.
   Att reaktionen via Breivik blev så våldsam kan bero på att norska S frångick sin nationella profil och sakta utvecklades till en "svenskmodell". En tribalisering.
   Dock tycks Breiviks dåd styrt norska S tillbaka in i den nationella fållan, även om det kanske inte erkänns öppet...
   Själv såg jag hur tribaliseringen uppstod då immigrantgrupper satsade på vissa partier och lanserade sina kandidater inom partiet redan för femton år sedan.
   Och det var inte S, utan detta politiska fenomen har uppstått för ganska länge sedan...

   Radera
  4. Det blev litet otydligt överst. Att SD har "kärnväljare" är kanske inte så säkert... Medan de nu får "S gamla kärnväljare" borde det nog stått...

   Radera
 11. Förfallet i pressen började för många år sen, men tilltog när de skulle bli "trendsättande", dvs rapportera utifrån hur de ville att samhället skulle se ut istället för att informera folk om hur det faktiskt såg ut.

  Senaste månaderna har ju på många sätt varit stor underhållning när insikten om att den "humanitära stormakten" bara var en illusion nådde frontalloben till slut, och att "allt till alla" nu fått slut på resurser...

  Att sossarna nu får överse folkhemmet slås i spillror är på många sätt symptomatiskt och sista spiken i kistan för partiet. Symboliken är på alla sätt passande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ironiskt att folkhemmet nu nedmonteras av just sossarna, som gick rakt in i Reinfeldts honungsfälla.

   Radera
  2. Så sant...författaren till boken det sovande folket är en slug jävel.

   Radera
 12. Ganska lite om koalitionspartiet de vansinniga fina gröna, som verkar har kopplat en permanent halvnelson på Lövén.

  Skyll er själva (s)


  Sicken läxa . HAHAHAHAHA (Skadeglad)

  SvaraRadera
 13. I ett större perspektiv är sossarnas kris ett tecken på att politiska partier är förlegade och och att direktdemokrati bättre kan lösa dagens samhällsproblem.

  Det märks att många partier bryr sig mer om sin egen existens än om samhällets bästa, annars hade de lagt ner partiet istället för att manipulera väljarna vid varje val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om direktdemokrati är så praktisk i alla lägen. Det är trots allt en hel del frågor att sätta sig in i. Det skulle nog bli för mycket detaljer att säta sig in i för de flesta.

   Jag tycker nog att en reformerad representativ demokrati vore att föredra. En där riksdagsledamöterna representerar väljarna med andra ord.

   Radera
  2. Som att regering bildas genom att man tar partierna i storleksordning tills man kommer över 50%. De har sedan att komma överens, punkt slut. Då skulle vi slippa att stora partier förlitar sig på extremister (mp) för att kunna regera.

   Radera
  3. Det räcker långt om man kunde återgå till "all makt utgår från folket" dvs göra sig av med partipiskorna (hur det nu skall gå till). Varför skall vi ha en massa riksdagsledamöter om det ändå bara är den lilla gruppen i partiledningen som bestämmer hur det skall tyckas och röstas i olika frågor? De få vertebrater som trots allt finns tröttas och mobbas ut. Den populäre Finn Bengtsson (M) har om jag inte minns fel aviserat att han lämnar politiken efter nästa val. Synd.

   Radera
  4. Det bästa med direktdemokrati är att systemet redan är på plats och det kostar inget att införa!


   Direktdemokrati är inget annat an fri marknad där var och en betalar för det man vill ha och skall ske.

   Radera
  5. Hur man kommer undan partipiskan? Ja man skulle till exempel kunna ha val till riksdagen genom EÖR, i ett system där partierna saknar rätt att bestämma vem som skall vara valbar, i ett system där man med spärrar kan stänga ute dem som inte lyder partipiskan osv.

   Beslutar i riksdagen kan man höra på samma sätt.

   Hela konceptet med EÖR gör att rösttaktik blir mindre meningsfullt.

   Sen får man ju som regering se till att kompromissa så att man får igenom förslaget, vara lyhörd inför vad andra tycker. Det bör inte vara omöjligt att finna stöd för förslagen.

   Radera
  6. Ett annat alternativ till riksdagsval är att var och en som fått röster får ta plats med den röstvikt de erhållit i valet. Man kan av praktiska skäl begränsa antalet ledamoter till hur mycket plats det finns.

   Radera
 14. LOL som om inte Gammelmedia förtiger sanningen om den är opassande.
  Man kan inte lite på publikationer som inte tillåter kommentarer, det visar endast att dom hatar sina läsare !


  En sak som missas i analysen är hur Sossarna tappat inteligentian, tidigare gick en hel del smarta pragmatiker till sossarna, Men dessa verkar inte finnas kvar i någon större utsträckning.
  Dessa har ersatts med identitetsvänsteridioter som klagar på att budgetbalans är Mansplaining och hatar dom egna väljarna.

  SvaraRadera
 15. Egentligen är det otroligt att sossarna inte fått sämre siffror. De är ett parti som gått från ett ett ideal om ett jämlikt samhälle med små klassklyftor och löneskillnader till ett parti som vurmar för ett apartheidliknande segregerat samhälle längs nyfeodala linjer med enorma klassklyftor. Ett parti som inte bryr sig för fem öre att ena stunden stödja ultrahögerreaktionära extremt misogyna religionsutövare för att andra sekunden påstå sig vara feminister som stöder jämlikhet. En smitta som förvisso drabbat alla partier, men som kanske är synligast i (s) totala kollaps från statsbärande parti till en samling lallande idioter.
  En stor del av skulden bär även socialdemokratins och (s)tatsapparatens fascistiska/totalitära/stasiaktiga/gestapo-lika (välj det som passar dig bäst) utbredning in i massmedia och television och myndigheter (där lydnad och PK går före kompetens), som blivit propagandaapparater för de för dagen politiskt korrekta idéerna, och, för att medelst kreativt nyspråk (nu senast "faktaresistens") och verbala diarréer, hata de som ogillat dessa. (Egentligen ett psykopaternas himmelrike.)
  Så, det är mina morgonsura 5 cent.

  SvaraRadera
 16. Karln har ju rätt, och det är en rolig artikel men det förtjänar ju också en djupare analys.

  Man förlorade arbetarna. Ja, i alla fall en del av dem. På grund av att man inte anpassade politiken vartefter tiderna förändrades. S lyckades ju uppnå att en hel del (främst manliga) LO-medlemmar fick rätt höga löner, t ex Byggnads medlemmar har rätt höga löner. Att då samtidigt köra med fastighetsskatt och sånt går ju emot det egna kärnväljarna. När Sahlin gick i Pridetåget insåg man att de sökte en ny målgrupp, liksom. Inte för att jag har nåt emot bögar men det kändes mest som att S letade efter svaga grupper att gulla med.

  Att man förlorade sin status som folkrörelse och som nån slags bärare av gemensamma svenska ideal/berättelser kommer ganska naturligt av ovanstående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har redan hittat en ny svag grupp att gulla med. Vi importerar flera tusen i månaden. Tänkte på det när jag läste ett gulligt reportage i Helsingborgs Dagblad om två syskon som engagerat sig i politiken. Sossar naturligtvis. De jobbar bl.a. som tolkar på förläggningar och man kan ju gissa vilken politik de lobbar för där.
   http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/01/27/syskonen-som-hittade-rosten/

   Radera
  2. Ja, invandrare är ju de som återstår som målgrupp för sossarna, i princip. Men det räcker ju inte för att vara nåt slags statsbärande parti, och då går det som det går.

   Radera
  3. Sossarnas problem är äldre än den senaste regeringsepoken 1994-2006. Redan på 1970-talet snackade man om hur partiet sålt ut sina ideal, blivit byråkratiserade etc etc.
   För de som ser SD som "utmanare" så tror jag att om Centern hade gett partiledarskapet till Sven-Olle i Sjöbo hade de kunnat vara andra största parti nu och konkurrerat om makten. Centern hade alla möjligheter efter Fälldin att göra något "nytt", de var i någon mån ett slags missnöjesparti redan på 1970-talet. Att det inte blev så får nog tillskrivas att Sven-Olle inte brydde sig om att söka makt utanför sin kommun men såg istället till att Sjöbopartiet fick 30-35% av rösterna i kommunalvalen.


   Ja, förutom Centern lokalt så har det funnits partier av typen "Kommunens Väl" sedan omkring 1970 som i många kommuner haft sådär 10-15% av rösterna. Den typen av människor man påfallande ofta hittar hos SD idag. Missnöjet har liksom funnits där hela tiden men det har inte funnits någon samlande kraft förrän SD dök upp. Folk har röstat på SAP av nostalgi och slentrian, "de kan åtminstone regera och man vet vad man får även om man inte gillar det".


   En annan artikel om SAP:s svagheter som går längre tillbaka än de senaste åren:

   http://www.folkrorelser.org/blogg/2010/09/18/langsiktiga-orsaker-till-socialdemokraternas-svaghe/


   Som skåning kan man annars vara nöjd med SD:s framsteg över hela landet i så måtto att man inte längre hör så mycket om "rasistiska skåningar" av chauvinistiska uppsvenskar, nu när det visar sig att även ädla röda norrlänningar byter politisk färg. På det viset är utvecklingen bra. Framförallt att man bör göra något annat än att ägna sig åt navelskådande och utpekningar.

   Radera
  4. Väl talat och intressant länk.

   Radera
 17. Kan det vara så att aftonbladet genomgår en ideologisk förändring? Drevet mot LO och Margot, Jan Helins avsked, den här typen av artiklar etc. Schibstedt har kanske tröttnat på det gamla aftonbladet och testar att ändra kvällstidningens profil för att nå ut till en ny, mindre socialdemokratisk läsarkrets?

  Skulle så vara fallet bör personer som Åsa Lindeborg kanske åka till Ikea och köpa flyttkartonger, bara för säkerhets skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet till skillnad från LO och Margot opererar i en marknads ekonomi, om Aftonbladet inte levererar de läsarna vill läsa upphör Aftonbladet att existera (får tår i ögat).


   Dvs Aftonbladets förändring är resultat av marknadskrafter.

   Radera
 18. Stig-Björns lösning på socialdemokratins problem verkar tydligen vara att tjata ännu mer om jobb jobb jobb. Alltså precis som man gjort de senaste 40 åren. Tyvärr har ju svenska folket insett att det bara är tomma ord och att man inte har förmågan att från politiskt håll skapa några som helst jobb. Det som skulle kunna rädda socialdemokratin i Sverige vore om man faktiskt presenterade en helt ny vision för hur vi ska dela på arbetet och pengarna. Till exempel ett konkret och genomtänkt förslag på medborgarlön. Att reformera LAS och ta itu med bemanningsbranschen, arbetsförnedringen, praktikeländet osv skulle också kunna vara en väg framåt. Men så länge man sitter i knäet på fackförbunden så är det naturligtvis helt omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går ju inte att ha medborgarlön med den invandring som sossarna vill ha.

   Radera
 19. Bra artikel med humor!
  Sistagångsväljare!
  Detta att partiet inte lyckats fånga den oro som massinvandringen skapade utan i stället valde att förödmjuka SD och dess sympatisörer gör att vägen tillbaka blir svår.
  SD kanske inte är idealet men de hade svar som nu råder. Hjälp i närområdet och begränsad hållbar ordnad invandring.
  De som envist hängde kvar vid en nu övergiven utopi får svårt med trovärdigheten.

  SvaraRadera
 20. Rackarns - Jag visste inte att Stigbjörn hade det i sig! Jag uppfattade att S var dött redan efter valet 2006, när M lyckades få in budskapet att de var ett parti för de som arbeta, vilket S inte längre var. Nuvarande S regering var ett resultat av att Alliansen gick så dåligt, inte en come-back för S

  SvaraRadera
 21. Jag är fortfarande socialdemokrat. Det beror på att det trots allt saknas bättre alternativ. Socialdemokraterna är inte det enda partiet som har havererat under de senaste 30-åren. SAP speglar bara den enorma kollaps av vår samhällsmoral. Fackförbund som anlitar PR-konsulter och reklambyråer samtidigt som de satsar medlemmarnas pengar på börsen. Rektorer som tvingar ungarna att betygsätta sina lärare (elevdemokrati) medan lärarna skickas på ledarskapskurser. Föräldrar som psykiskt misshandlar sina barn medan barnen fysiskt misshandlar sina föräldrar. Främlingsfientliga (t.ex. Bert Karlsson) tjänar stora pengar på att ta emot flyktingar. Kyrkan omfamnar och välkomnar alla homosexuella, feminister, muslimer och ateister trots att det är de andra som betalar kyrkoavgiften. Ett näringsliv som bara vill leva på en massa bidrag (ROT och RUT-avdrag) från staten för att kunna sälja sina värdelösa tjänster istället för att producera någon form av kvalitét. Och redan skuldsatta som lånar pengar för att kunna låna pengar. Och alternativen? Ett centerparti för innerstadsfolket, ett vänsterparti för de arbetslösa (och inte för arbetare), ett rasistparti som inte vågar stå för att de är rasister, ett miljöparti som utan betänkligheter välkomnar människor som skräpar ner i naturen, moderater som sätter en vapenvägrare som försvarsminister och kallar försvaret för särintresse, liberaler som överöser lärarna med pappersjobb (istället för att eleverna) och kristdemokrater som inte ens tror på en högre makt.

  Är det bara Socialdemokraterna som det är fel på? Nej, hela samhället har ju för f-n spårat ur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ideologiernas död, eller åtminstone likriktning.

   Liberalkapitalismen har skapat oss ett samhälle bättre än någonsin, och det finns ingen som seriöst kan utmana det. Samtliga partier har att förhålla sig till detta, snarare än en egen (defekt) ideologi som t ex kommunism. Därav dagtingar ju samtliga partier med sina övertygelser. Det kan man ju kalla urspårat om man vill men det är så det är.

   Radera
  2. SAP,SystemsApplicationProducts,eller Angst,eller Prio.
   E de det du menar så är det skit det med...
   :-P

   Radera
  3. Visst väntar oss ideologiernas död. Kapitalismen som tagit oss hit är ju beroende av en ständigt ökande energikonsumtion. Den överlevde kommunismen men kommer inte att vara så länge till.

   Men det är inte bara Sverige det handlar om, södra Europa ligger risigare till. Det här kommer att påverka hela Världen bara lite olika snabbt.

   Se på USA där The Donald håller på att bli president. Och Brittiska Labour valde en kommunist till ledare. Många är trötta på det befintliga systemet och söker nån ny fräsch utanför systemet.

   Radera
  4. Ideologierna är tvärtom starkare än någonsin. Människors åsikter har blivit allt femininare och extremare för varje år, pga att "vuxna" beter sig allt mer som arga småflickor som rivs, nyps och baktalar folk när någon tycker annorlunda. Det är snarare det sista sunda maskulina förnuftet som väntas dö ut inom kort.

   Radera
  5. Väldigt bra skrivet Frihet.

   Jag brukar tänka såhär.

   Vad är ärkevänsterns största fiende? Jo, utbildade människor som gör sina egna val och tänker på egen hand. Som tar sitt eget ansvar helt enkelt för att de vill det med sin kunskap som fundament att stå på. En klok upplyst human människa begår inte många medvetna fel. En idiot däremot begår många fel bara för att de tror att det är det rätta att göra men saknar förståndet att förstå att de gör fel.

   Hade SD ens existerat om S varit ett parti präglat av ansvarstagande för nationen och dess medborgare? Om S hade varit ett parti präglat av sunt förnuft? Där hjärta och hjärna går hand i hand?

   Ett socialistiskt parti med hjärna och ett hjärta, det finns inte en fis i rymden att moderater eller andra högerpartier skulle rå på ett sådant parti, inte i Sverige.

   Rättvisa, solidaritet, det är sådant som många av oss bara rakt av skriver under, MEN!! bara så länge vi alla ser att allt är rättvist. Ska vi försaka saker och ting i rättvisans och solidaritetens namn, då ska banne mig alla göra det. Antingen är vi en nation där vi alla kämpar för rättvisa och samma mål eller så är vi alla var för sig. Alla betalar vi hög skatt för att vi alla ska få det bättre utan att någon roffar åt sig av det vi betalar, vad är annars vitsen?

   Vad händer då när politikerföraktet sjunker som en sten, där idioter (ren IQ alltså) gör allt för att sko sig själva och partiet sen inte ens bara rakt av slänger ut puckot på gatan utan istället gör folk till landshövdingar osv.. Gigantiska fallskärmar inom kommunala bolag.. Osv.. Jag skulle kunna raljera i en månad tror jag.. S har gjort så mycket fel sista 20 åren att man blir mörkrädd.

   ------------------

   Rättvisa behöver inte betyda genusvetenskap på södertörn bara för att vänsteräckel till journalister säger det.. Jämlikhet betyder inte kvotering.. Män och kvinnor är inte lika, de är olika. Acceptera det och underlätta istället för manliga kvinnor och kvinnliga män att leva sina liv istället för att behandla hela kön som en hel entitet. Min fru är fullt nöjd med att hon är feminin och låter mig som är mer maskulin göra det som jag gör bäst så gör hon det hon är bra på, vi har ett riktigt bra förhållande sen nästan 20 år och det är liksom inga konstigheter, samarbete, kompromissa, kommunicera! Tänk om S hade haft ett lika bra förhållande gentemot medborgarna? Istället för att bara lyssna på idioter till journalister?

   Jag ser samma bekymmer inom det fackliga, ordföranden som rör sig mindre och mindre ute bland arbetslag för att känna av läget, prata med folk och ta in information, bra och dåligt.. Det är enklare att sitta och surra med sina fackliga kollegor och ta beslut utifrån det, problemet är ju bara det att det då antingen saknar förankring eller så blir man (bada-dish) bortröstad. Vad är det som händer med S opinionssiffror? Det här hänger ihop till 100%.

   Man vill vara ett folkligt parti utan att lyssna på folket, det går liksom inte.

   Radera
  6. Och jag är böjd att instämma...
   Då under det tillägget att jag gör skillnad mellan socialdemokrati som politisk ideologi och praktik och det parti som bär begreppet socialdemokrati i partinamnet.
   ERGO: Jag är och förblir socialdemokrat men lägger min röst någon annanstans...(definitivt inte på SD om någon skulle undra)

   Radera
 22. Måste hålla med om att Aftonbladets artiklar och debattartiklar har ändrats efter nyåret. Man undrar lite vad som har hänt, kanske har de minskande reklamintäkterna och lösnummerförsäljningarna börjat skära i toppens löner så att de helt enkelt har sparkat nedåt att de ska vara mer som nyheteridag och friatider - för hat säljer.

  Och nu menar jag hat utan att jag själv personligen har någonting emot att man kapitaliserar på hatet. Vi kanske istället ska kalla det Drama, då det finns en protagonist och antagonist. Jag tror vi alla kan klura ut vem protagonisten är och vem antagonisten är :p

  SvaraRadera
 23. Så Stig-Björns insändare är beviset för att media inte styrs av s-mp? Stabilt. Sedan nov -15 borde det stå klart att media och riksdag/regering lever i symbios. I ett fritt samhälle borde media "pre nov -15" ha kritiserat makten för de orimliga (åtminstone om man man vill behålla välfärdsstaten) invandringsnivåerna, och "post nov -15" borde media ha kritiserat regeringen för stängda gränser. Istället har det varit tvärtom. Symbios. Ridå.

  SvaraRadera
 24. Adel, präster, borgare och bönder!

  Vad som har glömts bort (även inom S själva) är att den ursprungliga arbetarrörelsens huvudmotståndare innefattade religion, d.v.s det kristna tolkningsföreträdet i alla samhällsfrågor.

  Nu slåss man för mer religiösa tolkningsföreträden i samhället, inte mindre som förr - då kan det bara sluta på ett sätt.

  SvaraRadera
 25. En liten anekdot..

  På en tidigare arbetsplats framkom det att ett par anställda hade fuskat till sig bonus och fått ut en hacka på det.. Min chef hade frågat en av dessa:

  -"Men?.. Varför gjorde du det här?"

  Svaret, ärligt och rakt:

  "För att jag kunde..".

  Det där tycker jag är så talande för Sverige idag. Inget ansvar, ingen är skyldig att ta ansvar, alla rättfärdigar sig på något sätt och på nåt sätt ska det också i samma veva vara nån slags ursäkt för beteendet. Människan är girig, tills dess att man lär människan något annat. Se på Wallström.. Kärringen tjänade 23 miljoner senaste åren, ändå ska hon ha en lägga i fjollträsk och betalar 32kr/månad för det som vi får betala för. Vad i hela helvete är det för fel på folk? Vad är det för TYP av människor vi har som leder vårt land? Är det att ta ansvar? Är det moraliskt rätt? Finns det ens något som helst försvar för den här typen av beteende egentligen från människor som ska vara våra förebilder, våra ledare? Hur tänker svaga människor som är lätta att förleda när till och med ministrar visar sig vara gamar och inget annat än gamar? Lev som man lär? Vem lär ut? Är det så jäkla konstigt att folk gör konstigare och konstigare saker?

  FEL ÄR FEL! Inget annat.

  Vi behöver starkt ledarskap, en moralisk kompass som verkligen har rent mjöl i påsen och verkligen vill leda för att förändra och förbättra, inte för att smörja sitt eget krås. Jag tror faktiskt att Stefan har kapacitet att göra allt det här men han måste ju för faen se till att omge sig med förnuftiga, sunda personer och framförallt vara mycket mycket tydligare.

  Politiker måste vara politiker för att de vill vara politiker. De måste ha en tanke med allt de gör, de måste också kunna ges möjlighet att ta riktigt tuffa beslut utan att bli offentligt slaktade av nån jävla PK-maffia som gör allt för att bara förstöra landet. Politiker ska inte vara politiker främst för att det är en karriär vilket verkar vara fallet idag.

  Samma sak med journalistäcklena därute.. Vad hände med opartiska, granskande människor som verkligen arbetar för att upplysa medborgarna? Hallå??.. Var är ni? Idag är ju hela mediacirkusen som en stor jäkla blogg med en massa tyckande hit och dit, det är känslodravel och logiken får helt och hållet stå åt sidan i princip.. Det GÅR INTE att regera ordentligt med media som den ser ut idag. Folk är för puckade för det..

  SvaraRadera
 26. http://motpol.blogspot.se/2016/01/i-sverige-ar-det-alltid-mest-synd-om.html

  Brukar tycka Hans är lite för enkelspårig ibland men här träffar han ganska så rätt. Det här.. det är galenskap från S sida och inget annat än ren och skär galenskap.

  Intressant också att detta skrivs det om i internationell press men inte ett ljud i svensk media..

  Är det märkligt att S går under?

  SvaraRadera
 27. SD hade existerat men varit bra mycket mindre. Socialdemokraternas kris har dock fått "nya arbetarpartiet" M att växa sig starka trots att det gamla moderat-gardet till stor del har sökt sig till SD efter viss besvikelse år 2010 och grov besvikelse i M när Reinfeldt plötsligt proklamerade att Sverige skulle öppna sina armar i valtalet 2014 och chockade det gamla gardet. Reinfeldt hade ju såklart pratat med vänner som ville tjäna storhackan på invandrare. Vilket de också har gjort. Idag är faran att M vinner och att väljarna blir besvikna vilket leder till SD får en stor framgång 2022 om inte tidigare. Tänk även på en finansbubbla. Och SD är förvisso bara rasister (alltså toppen inte väljarna) och inga nazister... förrän de får tillräcklig makt. Det är då de blir farliga. Lär av historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, extremen kommer alltid finnas i någon form på både vänster och högersidan, absolut.

   Jag tror att M osv i nuläget inte alls är intresserade av att återta makten och rensa upp i denna sörja som S/MP bara har förvärrat ytterligare. Det finns inga lösningar som kan forceras igenom i nuläget utan att det blir fullständig kalabalik, bättre då att låta S/MP ta hela fallet och låta allt förfalla fullständigt, först då kan man införa en stenhård politik som även media inte ens kan rå på just för att den i det läget kan anses vara fullt befogad. Idag är det ju hög grad vänsteridioter både inom politiken och media som sätter tvärstopp för S, nog vet S exakt vad som egentligen måste göras men det är ju omöjligt i nuläget.

   S har helt enkelt satt sig i en väldigt märklig sits i och med nedmonteringen av industrin samt den allt för täta kopplingen mot media.

   S borde ju för länge sen ha kämpat med näbbar och klor för att behålla all industri man bara kan, det sket man i. S borde ha sagt ifrån på skarpen emot media och sagt saker i stil med "vi gör det här för att det är nödvändigt och ja, det kanske inte är bra men det är det minst dåliga..", osv.. Det finns otaliga sätt att retoriskt bara sparka undan benen på aftonbladet och andra skitblaskor men man har passivt sett på medan media bara ökat och ökat i makt tills vi har hamnat i denna demokratur vi befinner oss i med politiker som är fullständigt livrädda för vad som ska stå i kvällspressen nästa dag.

   Vi har helt enkelt gett vänstern för mycket utrymme, till den grad att den tom förgör sig själv :)

   Radera
 28. S har en klart sämre koppling till media (gammal och ny) än borgerliga.

  Varför skulle S med näbbar och klor försöka behålla gammaldags industri i all evighet? Arbetsplatser och arbetsuppgifter måste få utvecklas annars blir det bara konservativt.

  Socialister har blivit för social-liberala. SocialLiberala har blivit för nyliberala. De tidigare nyliberala har blivit för konservativa och de konservativa har tagits över av de högerextrema.

  Där har du problemet idag.

  SvaraRadera