Cornucopia?

Aktuellt

Ny e-novell/ljudbok: Valet av Lars Wilderäng - Berget och Oscar nu också som ljudbok

Midsommarhelgen är nu räddad där du kurar under din varma filt eller gömmer dig under regnkläderna. Nu finns min nya e-novell, den säkerhets...

2016-01-19 12:58

SEB: Hushållen ännu mer negativa till bostadsprisernas utveckling

Enligt SEB:s boprisindikator fortsätter hushållen bli allt mer negativa till bostadsprisernas utveckling framöver. Hushållen är alltså negativa till ekonomin och svenska framtidsutsikter enligt opinionsundersökningar, och även allt mer negativa till bostadsmarknaden, samtidigt som ekonomin är överhettad.
SEB boprisindikator för december 2015. Nationellt kvalitetsjusterat bostadsprisindex HOXSWE från Valueguard.

Fortfarande anser en majoritet av hushållen, hela 61%, att bostadspriserna ska stiga. Även om det är en minskning från förra månadens 67% så har också de som tror att priserna ska fall ökat från 13% till 18%. Sammanlagt ger detta ett index på 43, vilket är det lägsta sedan 2013.

Vi är ännu inte inne på faktiskt negativt territorium, som vi sist såg under nedgången 2011, men det kan mycket väl komma under våren. När boprisindex faller går det fort, och indexet har befunnit sig på toppnivåer. 

Samtidigt finns det inte direkt någon prognosförmåga i index, utan som man ser följer det bostadsprisernas faktiska utveckling historiskt. Faller priserna faller även förväntningarna på stigande bostadspriser. Hushållen följer alltså strömmen i någon mån, åtminstone rörelserna i förväntningarna följer den faktiska utvecklingen.

Vad som är tydligt är att man inte varit så här negativ på många år, även om allt är relativt. De flesta ser ändå att priserna ska stiga.

Man kan diskutera varför flera opinionsundersökningar rapporterar om att hushållen ser negativt på framtiden, trots högkonjunktur. Vad som tydligt har ändrat sig är att vi bytt regering och den nya regeringen förmedlar inte direkt goda framtidsutsikter för svenska folket, alternativt har om och om igen bevisat att de saknar trovärdighet i sina optimistiska uttalanden.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Kolla, boprisindikatorn ser faktiskt ut som Batmans märke!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kända "I'm Batman!"-formationen inom teknisk analys.

   Radera
 2. Har relativt nyligen köpt i göteborg. Det frustrerande för mig när jag letade var att det fanns så pass få objekt ute till salu. När jag tittar på hemnet idag verkar det vara ännu färre objekt ute än när jag köpte. Det får mig att tro att vi inte kommer att få se något prisfall den närmaste tiden iaf. Tycker synd om dem som vill köpa på sätt och vis, det är ett gissel!

  SvaraRadera
 3. Framtidsutsikter i sverige?
  :-P
  Sicket skämt.
  Vad ska vi leva på?
  Krig löser kanske snart en del,usch o fi faen.

  SvaraRadera