Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-03 21:44

Saudi-Arabien bryter diplomatiska förbindelser med Iran - oljepriset i morgon?

Saudi-Arabien bryter sina diplomatiska förbindelser med Iran, efter att ha avrättat en människorättsaktivist från enligt Iran fel islamsekt, vilket gjorde Iran upprörda. Rimligtvis bör detta påverka oljepriset. Facit har i imorgon.

Saudi-Arabien stöds av sin allierade USA. Iran stöds av sina allierade Ryssland. Både Ryssland och Iran blöder ur de flesta ekonomiska kroppsöppningar och behöver ett avsevärt högre oljepris. 
Saudi-Arabiens flagga.

Efter att en av världens hårdaste religiösa diktaturer, Saudi-Arabien, avrättat en människorättsaktivist från enligt den religiösa diktaturen Iran fel islamsekt, så angreps Saudi-Arabiens ambassad hos ärkefienden Iran. Tidigare har dock ambassaden fått vara ifred när man avrättat andra människorättsaktivister. Iran tolererar nämligen bara att Saudi-Arabien avrättar människorättsaktivister från enligt Iran rätt islamsekt. För en stund sedan bröt därför Saudi-Arabien, som för övrigt är ordförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter, de diplomatiska förbindelserna med Iran. Saudierna vill nämligen ha rätten att avrätta människorättsaktivister oavsett vilken islamsekt de tillhör.

I morgon har vi facit kring hur detta påverkar oljepriset, när de två stormakterna och värsta diktaturerna runt Persiska Viken börjar skramla med inledningsvis diplomati och hård retorik.  Kampen om vem som är den värsta diktaturen har bara börjat.

Notera att initiativet till bråket kommer från Iran, att Saudi-Arabien avrättar folk på löpande band är helt normalt - SA är en sorts internationellt erkänt IS. Det är alltså hypotetiskt Iran som via bråk vill dra upp oljepriset.

Preppern har redan bunkern full med popcorn.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogginlägget berör inte svensk migrationspolitik. Så var inte en nöt och dra in den.

   Radera
  2. Jag nämnde dock att jag inte tror att bränslepriset kommer påverkas nämnvärt av händelserna idag. Det är alltså kopplat till ditt ämne, om du inte förstod det.

   Radera
  3. Bara för att du gör det så ska du inte komma undan med att föra in ämnen jag inte vill ha diskuterat här. Du kan ju posta om utan bjäfset.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogginlägget berör inte svensk migrationspolitik. Så var inte en nöt och dra in den.

   Radera
 3. Där ser man jag har på svensk tv för mycket. (Dvs läser för lite här) Har nu bytt till CNN och ska se på andra lite senare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar Al-Jazeera, det mesta utrikesstöket senaste 15 har varit i mellanöstern och de har kulturen och kunskapen för att veta vilka de ska prata med och hur de ska prata med dem för att få fram intressant material.

   Radera
  2. Dom sänder gratis på internet, och ibland så hittar dom de där moderata muslimerna som man ganska sällan hör i svensk media. Under bombningarna av Gaza t ex fanns det en hel del arabiska tyckare som var hemskt kritiska till Hamas och inte bara satt och yrade om hur hemska israelerna är.

   Radera
  3. En gnutta OT. Eftersom jag i princip slutat att titta på (S)(V)T(r) så följer jag världens nyheter via gratistjänsten på FilmOn. Ofantligt utbud i en och samma tjänst. I dator och/eller mobil enhet.

   http://www.filmon.com/download#ios

   Radera
  4. Tack Tim, Ben och Per.

   Jo jag ser en del via parabol (kan ses som reserv till nätet) på bland andra Al-Jazeera också. Sedan går det att vara negativ till regimen i Israel utan att omfamna Hamas. Anser att deras sakta utvidgande av bosättningar bör fördömas hårt. Israel är en demokrati som missköter sig kraftigt. Betyder inte att jag tycker att palestinska terrordåd är ok. Missiler rakt in över civila är helt förkastligt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Saudiarabien är sämre ty likt Ryssland envisas de med att ständigt försöka exportera sina debila stenåldersvärderingar. Iranierna verkar fatta att ingen gillar deras idiotier och håller sig därför på sin kant.

  SvaraRadera
 5. Du måste nog väga in Kriget i Yemen i det härför att det ska vara förståeligt, oklart hur dock !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur går det för Saudi? Jag har inte följt det.

   Radera
  2. nästan ett år sedan och man har inte lyckats besegra fattiga jemeniterna än.

   Radera
  3. Inte för att saudierna verkar kompetenta, men ska vi vara rättvisa står nog inte jemeniterna helt ensamma utan har lite stöd i ryggen från Iran va?

   Radera
  4. Inte sen kriget började i alla fall, man har fått vapenleveranser från Iran tidigare - dock INNAN kriget.

   Radera
  5. Verkligen? Hört andra rykten.

   Radera
 6. Den Saudiska regim kommer att störtas och ISIS tar över landet. Det låga oljepriset har försvagat SA-regimen som är splittrad ända upp i den kungliga familjen. Tidigare har man kunnat köpa allas stöd med oljepengar. En stor del av dom saudiska ungdomarna stöder ISIS.

  Saudierna håller på att förlora kriget i Syrien. Iran och Ryssland vinner över saudiskstödda islamistgrupper. Även kriget i Yemen verkar gå trögt.

  SvaraRadera
 7. Det blir lite roligt när ni tror att den KSA avrättat är vem som helst.. Nimr Al-Nimr har ett enormt värde, annars har Saudiarabien avrättat en massa shiitiska aktivister genom historien. Saudierna har helt enkelt avrättar "shiiternas påve" i Saudiarabien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så shiiterna har en påve i varje land? Är inte det lite grann som (inofficiell) ambassadör? Vad heter de som i så fall finns i de skandinaviska länderna?

   Radera
  2. I lagoma sverige har vi bara 'muslimer' vet du. De flesta 'invandrare' är även 'muslimer'. Deras påve här heter Abd al haqq Kielan. Han representerar 'muslimerna i sverige' vid de tillfällen det behövs en sådan representant i Svergies Radio eller Sveriges Television. Punkt.

   Radera
  3. Inte påve på det viset, men den högsta religiösa lärda i varje land.

   Radera
 8. För att få lite balans i den inledande faktapresentationen bör det också påtalas att även Saudi-Arabiens ekonomi lider svårt av det låga oljepriset. Saudi-Arabien må ha låga produktionskostnader men behöver samtidigt ett högre oljepris för att finansiera de dyra vanor man har lagt sig till med för att pacificera sina undersåtar. För helåret 2015 visar preliminära siffror på att Saudi-Arabiens statsbudget gjorde ett underskott om 98 miljarder USD vilket är 15% av landets BNP. The Guardian

  I jämförelse visade den ryska statsbudgeten "bara" ett underskott om ca 36 miljarder USD vilket blir i sammanhanget modesta 3% av BNP. En liten käpp i hjulet för Putins satsningar på krigsmakten vilket måhända kan kännas lite jobbigt. I jämförelse sitter kungen av Saudi-Arabien i en större knipa då han regerar över en djupt dysfunktionell stat (minst en faktor 10 värre än Ryssland) och kan han inte fortsätta att strössla dinarer över sina undersåtar är upproret inte långt borta. Ett sönderfallande Saudi ha potential för rätt omfattande konsekvenser både när och fjärran.

  SvaraRadera
 9. Den stora frågan kvarstår,hur går det med Fukushima?
  Eller WW 3,hur preppa för detta,eller en kommande solstorm.
  Skojar bara!
  Eller..
  Näh,bara på skoj,lugn,lugn.
  Vid strömavbrott med lite varaktighet kommer folks hjälpande sida fram,allt enligt msbs gd!
  Jodå!

  SvaraRadera
 10. Skicka in en eller flera Margots så blir de nog kompisar igen.

  SvaraRadera
 11. Ska vi gissa att herr Riksbanksdirektör Ingves sitter och håller tummarna fär att oljepriset ska stiga? Det skulle ge honom en skjuts framåt för att nå, det av riksdagen bestämda, inflationsmålet på 2%.

  SvaraRadera
 12. Om priset påverkas så är det högst marginellt. Ett högre oljepris gör bara att förändringen till andra energikällor går snabbare. Olja har idag verklig konkurrens

  SvaraRadera
 13. Måste köpa elbil. Som jag kan köra på billig tysk energi direktimporterad från Vattenfalls brunkolsverk !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lucius!

   Vi har exporterat el sedan minst midnatt så kylan betyder inte att vi blir importör utan det är priset som styr. Skulle vi få brist stiger priset men just nu tjänar de svenska producenterna bra på export. Vad jag förstått är priset på el dyrare i Tyskland.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera