Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-01-18 18:19

Ready Player One - 70-talistnördens nostalgiroman

Ernst Clines debutroman Ready Player One (Adlibris 80:- till 211:- SEK, Bokus 49:- till 300:- SEK, SF-Bokhandeln 149:-) är 70-talistnördens perfekta nostalgiroman. Boken ska bli en film regisserad av Stephen Spielberg och släpps julen 2017.

Året är 2044 och världen är ingen trevlig plats efter klimatförändringar, peak oil, energikris och ekonomiskt sammanbrott. De flesta flyr in i den virtuella världen OASIS, vars ekonomi står för en stor del av världens ekonomiska aktivitet.

OASIS grundare, som var en 70-talistnörd, har dött utan arvtagare och utannonserat en tävling där den som löser de gåtor och ledtrådar han publicerat ärver ägandet av OASIS och med det en stor del av världens hela förmögenhet. 

Fast endast en värdig vinnare tillåts - någon som behärskar 80-talets dataspel, rollspel och popkultur ner till att kunna recitera varenda replik ur Wargames utantill. 

Men starka krafter investerar miljarder i att knäcka gåtorna före entusiasterna gör det och drar sig inte för att döda utanför den verkliga världen.

Ready Player One är kanske den mest realistiska skildringen jag läst kring hur en virtuell verklighet verkligen skulle kunna fungera, både rent tekniskt utan cyberpunkens kroppsinplantat, och i faktiskt funktion och "spelupplevelse". Samtidigt är hela romanen en hyllning till 80-talets nördkultur och populärkultur, vilket också gör den tämligen självklar för Spielberg att filma. Eftersom tävlingen om att knäcka gåtorna har fått många att snöa in på 80-talets populärkultur där i framtiden, så blir det också enkelt med musik och popkulturella refrenser publiken känner till.

Som författarkollegan Anders Fager påtalade i en podcast jag deltagit i, men ännu inte sänts, så blir man efter man fyllt 40 en målgrupp för nostalgi. Boken Äventyrsspel är ett sådant exempel - en bok som i princip bara innehåller omslagen på alla legendariska Äventyrsspels olika spel under 80- och 90-talet. Detta betalar gärna nostalgiska 70-talister (och 60-talister) 348:- SEK för.

Ernst Clines bok är här antagligen den yttersta nostalgiromanen för 70-talistnörden, som drömmer om hur kul det var med den tidens enkla datorspel med tillhörande spelglädje.

Sedan återstår att se om Spielbergs filmatisering lyckas köpa loss rättigheterna till allt som finns i romanen, eller vad och var man måste substituera till något annat. Man kan gissa att en hel del filmer byts ut mot Spielbergfilmer istället.

För att inte tala om den mest storslagna slutstrid man någonsin läst - i en virtuell verklighet finns det inte nödvändigtvis några begränsningar och filmer som Godzilla, Pacific Rim, Matrix eller för den delen Sagan om ringen-filmerna kan slänga sig i väggen.

Boken är storartad underhållning om man är en 60-talist eller 70-talistnörd, men resten kommer antagligen mest klia sig i huvudet. Fast på filmduken kan det kanske bli popcornfilmernas popcornfilm...

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Är 90-talist och älskar boken. Nostalgi krävs ej för att dras in i bokens fokus på virtuell verklighet och att lösa gåtor. Lika lite som man måste vara en professor för att dras in i Da Vinci-koden.

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra bok. Framförallt i ljudformat uppläst av Wesley Cr... Wil Wheaton.

  Finns bara ett problem och det är att den är i Första-person (det värsta som finns)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wil är ju även med som ikon i boken.

   Radera
  2. Lite ironiskt att du säger så med tanke på att FPS-spel är det som dominerar idag...

   Radera
 3. Yepp, det där är verkligen en film man ser fram emot, även om den bara blir hälften så bra som boken så kommer den att kicka rumpa. En av två sf-böcker jag läst det sista året som verkligen gjort intryck, den andra var Constellation Games:

  http://www.amazon.com/Constellation-Games-Leonard-Richardson/dp/1936460238

  SvaraRadera
 4. Ready player one är grym, nästan lika bra som The Daemon (http://www.amazon.com/DAEMON-Daniel-Suarez/dp/0451228731)

  SvaraRadera
 5. "Ernst Clines bok är här antagligen den yttersta nostalgiromanen för 70-talistnörden, som drömmer om hur kul det var med den tidens enkla datorspel med tillhörande spelglädje."

  Jo, jag minns mycket väl den tiden, min första dator fick jag först programmera in spelen på själv innan jag kunde spela... på den tiden var grafiken och ljudmöjligheterna högst begränsade och en bra spelide var liksom 99% av spelet.

  Men med utvecklingen så ser man också hur mycket mer spel kräver. På ZX Spectrum, C64 så kunde man själv knåpa ihop ett spel, några kända profiler från den tiden kunde verkligen göra det bra också, programmera, göra musik och grafik. På Amiga/Atari tiden så kunde mindre grupper om 3-6 pers få till riktigt bra grejjer, men det var fortfarande möjligt för en ensam person att skapa nåt bra.

  Idag är kraven på grafik och ljud så höga att det är knepigt. Det stora spelen har ofta hundratals inblandade och produktioner liknande hollywoodfilmer och ett spel som mottas dåligt kan mycket väl innebära konkurs... För en ensam spelskapare är det nästan omöjligt att få ihop nåt som når massan, Minecraft är dock ett underbart undantag, men så saknar också spelet massor i grafik och ljudväg som de stora spelen har, däremot är ju speliden briljant.

  SvaraRadera
 6. Kop en Vive och kliv in i den riktiga Oasis istallet! Multiplayer + VR + Bitcoin ar framtiden.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset. Jag är förvisso 80-talistnörd själv, men med WW som uppläsare så ska ljudboken införskaffas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yay, finns på Storytel. Hade jag bara haft hörlurarna med mig till jobb så kunde jag börjat lyssna nu direkt :(

   Radera
 8. Läste boken för ett par månader sedan, och minnen av läsningen kommer då och då tillbaka i sköna vågor. Ser fram emot rullen.

  Om du gillar sci-fi så kanske "Post-Human" böckerna vore något? Ur ett rent författartekniskt perspektiv också kanske, då de är extremt high-paced, och riktiga bladvändare. Har förstått att dina böcker har liknande kvaliteter, och ser fram emot att läsa dem snart.

  SvaraRadera
 9. Du borde ha en boktipsartråd, Cornu. Kan nog komma fram ett par intressanta böcker då..

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Kan tipsa om Enklaven. En torr si-fi med Sverige som utgångspunkt. Innehåller för mig nya tankar om innovationer inom bioteknik, och påminner en del om 80-talets rollspelsvärld från svenska Mutant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här hittar ni den på bokus: Enklaven, och här finns lite mer info: www.enklaven.se

   Radera