Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2016-01-02 21:58

När ska krigsplaceringar i totalförsvaret samordnas?

När totalförsvaret ska återupprättas behöver inte bara Försvarsmaktens personal ha krigsplaceringar, utan även personer inom civila myndigheter och många företag. Samtidigt finns idag ingen samordning och i själva verket är många GSS/T och hemvärnsmän normalt anställda inom andra tjänster inom totalförsvaret. Vid mobilisering kommer det idag bli många tomma platser inom det civila.

Ska totalförsvarstanken nu återupprättas framöver behöver krigsplaceringslistor samordnas. Idag jobbar många GSS/T och hemvärnsmän - personer som inte jobbar heltid inom försvaret - inom andra samhällsviktiga verksamheter. Jag har träffat poliser, som är hemvärnsmän. Jag har träffat brandmän som är hemvärnsmän. Jag har träffat reservofficerade som haft andra samhällskritiska jobb. En stor del av GSS/T inom militärpolisbataljonen är i själva verket poliser till vardags.

Idag saknas helt samordning av krigsplaceringar, eftersom det endast är inom det militära försvaret man idag kan vara krigsplacerad. 

Vid en mobilisering eller kraftigt förhöjd beredskap med personal inkallad kommer andra tjänster inom totalförsvaret att gapa vakanta - ovan finns exempel inom polisen, brandmän och annat. Totalförsvaret behöver krigsplaceringar inom civil krishantering, företag inom infrastruktur, myndigheter, sjukvård mm. Vi behöver krigsplacera personal inom barnomsorgen och skolorna, för att säkerställa att andra krigsplacerades barn kan gå på krigis.

Idag är Försvarsmakten glad över varenda person som tar tjänst. Ska vi ha ett totalförsvar måste civila tjänster krigsplaceras och Försvarsmakten måste säga nej till dessa personer om de söker tjänst inom det militära försvaret.

Framöver kommer vi även ha GSS/P, dvs pliktplacerade före detta GSS/T eller GSS/K, eller personer som genomgått GU Ny och sedan inte tagit tjänst.

Många jag har träffat inom försvarets deltidstjänstgörande och de brinner ofta med ett samhällsengagemang, som gör att de ofta hittas inom blåljusmyndigheterna eller annan samhällsviktig verksamhet.

Totalförsvaret måste upprätta samordnade krigsplaceringslistor. Redan idag kan dock enskilda myndigheter och företag börja ta fram egna listor över vilken personal och vilka vakanser de skulle få i händelser av mobilisering. Jag vet att detta pågår hos enskilda samhällsviktiga företag redan idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Jag blev ansvarig för ett antal gårdar här i bygden när jag blev bonde på heltid.
  Ingen av de gårdarna har idag någon verksamhet som kan kallas jordbruk.
  Egentligen...
  Och jag är pensionär..
  Vem skall göra jobbet?

  SvaraRadera
 2. Min dotter är med i Blå Stjärnan fast hon har också blivit lärare så ska hon ta hand om kor eller barn? Blir väl det som är mest brist på och organiseras det rätt kan hon säkert snabbt lära ett antal barn mjölka.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din dotter är en strategiskt viktig person om hon kan ta hand om kor :-)

   Radera
  2. Inte då! Affärerna kommer ju vara fulla av ekologiska dadlar och sojamjölk när kriget kommer..

   Radera
 3. Ja, jag känner igen problematiken. Efter GU 1970-71, och dito krigsplacering hände ingenting på flera år. I efterhand förstod jag att jag varit krigsplacerad på min arbetsplats. När jag bytt jobb, blev jag inkallad på KFÖ. Förr kunde man inte samtidigt vara ordinarie Hv-soldat parallellt med en krigsplacering. Idag kan man inte var med i Hv om man samtidigt har en krigsplacering.
  Självklart måste alla krigsplaceringar samordnas, oavsett vilken uppgift individen ges.

  SvaraRadera
 4. Det gäller ju ändå bara en veckas motstånd, och bara i Stockholm, så no worries...

  SvaraRadera
  Svar
  1. och en-veckas-försvaret ska väl inte vara på plats förrän om ca 5 år så då finns det tid att grubbla vidare?

   Radera
 5. Samordning blir viktig den dag beslut fattas att bygga ett försvar värt namnet. Idag kan okunniga förledas tro vi har ett militärt försvar. Det går i bästa fall att se som en liten, mycket blek och oproffsigt kopia av den tyska Hunderttausend-Mann-Heeres 1919–1933.

  SvaraRadera
 6. Förr låg det samordningsansvaret på länsarbetsnämnderna. Den personal som sysslade med detta är förmodligen pensionerade sedan länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är de ju förstås nedlagda.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nsarbetsn%C3%A4mnd

   Radera
 7. Jag sitter ej på svaret men hur har de planerat i Finland?
  Kanske skulle vi fråga dem till att börja med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fortfarande kunskapen om hur ett fungerande totalförsvar ser ut.
   Det fanns nämligen ett mycket väl utvecklat sådan sedan tidigare i Sverige.
   Men idag går det inte att återskapa, då det kostar massvis med pengar.
   Det är pengar som våra beslutsfattare har valt att lägga på annat.

   Radera
 8. Min krigsplacering var att försvara en busskur 2 mil utanför Katrineholm. Men nu är jag för gammal även för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte ens klarar det under fredstid, busskurer är ju på sina håll väldigt utsatta mål...

   Radera
 9. En fråga som berörts lite är hur man gör med underhållet av sådan lista. Någon nämnde att han var krigsplacerad att ta hand om ett antal gårdar, men vad händer med den uppgiften när vederbörande blir för gammal för att klara av uppgiften? Någon var omskolad till lärare, kanske vore det mer relevant att bli krigsplacerad som sådan - isht ifall man jobbar med det i fredstid? Någon var krigsplacerad på sin arbetsplats, men vad händer när man byter jobb (till genusforskare, det kanske inte är det mest angelägna behovet man har då).

  Civila tjänster kräver ju att man har aktuell erfarenhet av uppgiften, men hur blir det med folk som byter jobb och tappar erfarenhet? Jag har en känsla av att man i dagens samhälle byter jobb oftare än man gjorde i DDR-sverige. Men det kanske bara är en känsla jag har?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl i princip bra med folk som har erfarenhet av flera olika arbeten - då kan organisationerna bli mer flexibla. Det brukar gå ganska snabbt att komma tillbaks i arbetsuppgifter man utfört förut.

   Radera
 10. Jobbade på LM Ericsson några år, eftersom det var försvarsindustri så skulle jag syssla med detta i krig oxå. Vi pensionärer får väl rycka in och ta de sysslor som behöver utföras när de arbetsföra rycker in i det militära.

  SvaraRadera
 11. Ställde denna fråga till min skyddsvakt instruktör som var både MP och polis i HBG:
  Jag- "Om skiten träffar fläkten och Sverige måste mobilisera, var inställer du dig då?
  Han- "Då inställer jag mig hos mitt krigsplacerade förband"
  Jag- "Men du behövs ju i en sån här krigssituation hos Polisen.
  Han- "Jag är inte krigsplacerad hos polisen så därför inställer jag mig hos mitt militära förband. Men jag förstår din tanke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall inte krigsplacering hållas hemlig och inte alls avslöjas? Att nämna att man INTE är placerad som polis bryter ju mot detta.

   Radera
 12. Var krigsplacerad Simrishamn i baren på hotel Svea. Har alltid längtat efter ett slagsmål. Nu är jag tydligen inte till någon nytta mer.

  SvaraRadera