Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2016-01-25 09:39

När avloppen är fulla rinner även skit uppåt

Efter åratal av klagomål från linjen ute på fältet hos polisen har till slut skiten i de överfulla avloppen runnit uppåt och nått högsta polisledningen. Rikspolischefen Dan Eliasson efterlyser nu kraftigt ökade anslag, 2 500 fler anställda poliser och 1 600 civilanställda. Smart nog skyller han på migrationskrisen, men problemet är inte nytt och ska främst ses som ett sätt att stilla kritiken i de egna leden utan att faktiskt behöva göra något.
Rikspolischef Dan Eliasson på språng
Rikspolischef Dan Eliasson begär nu mer pengar från regeringen för att kunna anställa 2 500 poliser och 1 600 civilanställda. Som ursäkt ges asylkrisen och den fortsatt förhöjda terrorhotnivån. Asylkrisen drar resurser till gränskontroller, avvisningar, trakasserier och angrepp mot kvinnor, slagsmål på asylboenden, bränder på de samma mm. Om man inte får de ökade anslagen måste man dra ner på brottsbekämpning på övriga håll, inte bara tillfälligt som under hösten utan permanent.

Problemen och underbemanning är dock inget nytt. Det är bara det att det funnits vattentäta skott mellan linjen på fältet och högsta polisledningen. Fast när avloppen är fulla rinner skiten ändå uppåt.

Däremot är Eliasson så pass slipad att han inser att enda möjligheten att få mer anslag är att peka just på asylkrisen. Samtliga myndigheter ska annars sedan i höstas spara in pengar för att finansiera just asylkrisen och t ex har 303 miljoner kronor dragits in från universiteten för detta ändamål.

Samtidigt ska enligt uppgift antalet faktiska poliser nu närma sig 19 000, mot 21 000 för några år sedan, sedan man drabbats av massavhopp på grund av arbetssituationen och det usla löneläget. Statistiken kan dock vara missvisande på grund av uppsägningstider och kan fortfarande ligga en bit under 20 000 vid årsskiftet, där den tacksamt ska redovisas.

Varifrån man ska kunna rekrytera 2 500 poliser på kort tid, när polishögskolan bara utbildar runt 600 om året lämnas som en övning åt Dan Eliasson.

Vi kommer nu inte få några ökade anslag till polisen. Lag, ordning, trygghet och polis är aldrig rätt för vänstern, och vi har en vänsterregering. Detta vet förstås Eliasson, och utspelet ska därför ses som ett sätt att stilla kritiken mot honom och ledningen inom den egna myndigheten.

Inrikesminister Anders Ygeman (s) är dock försiktigt positiv, men på hans svar blir det tydligt att det kommer ta flera år innan eventuella resurser tillförs.

På annat håll, missa inte Stampen/GP:s Adam Cwejmans totalsågning av vänsterns position kring den "underbara" arabiska våren respektive Ukraina. Vänstern med Åsa Linderborg i spetsen hyllade den totalitära islamistiska anti-feministiska arabiska våren, men sågade den liberala Euromaidan-revolutionen i Ukraina och kallade den högerextrem.
"Vissa inom vänstern missar aldrig ett tillfälle att befinna sig på fel sida av historien."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Men en polis i ledarställning utan klädning?
  Passar det sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar väl utan klänning?

   Radera
  2. Jag avsåg faktiskt: rätt klädsel.
   Givetvis hänsyftande på den där, numer utsläppte, killen från Upsala.
   Jobbar inte den typen hos kommunal?
   Verkar ha samma typ av fester...

   Radera
  3. Samtidigt skall man kanske vara glad att slippa se socialistiska ledare i uniform.
   Det ger vissa diktatorsvibbar som jag tror Löfven verkligen inte behöver idag.

   Radera
 2. Måste vi ha polis som får en mångåring (3? 4?) universitetsutbildning för att kunna åka radiobil? Räcker det inte med en kortare utbildning, kanske ett år, för att sedan komplettera med vidareutbildning när det är dax för befodran? D v s som man gör i andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utbildningen är två år på Polishögskolan sen ett år som praktikant med en lön på 14500 kronor i månaden. Två år är nog en tämligen bra utbildningstid sett till de komplicerade juridiska ställningstagande som varje ingripande i sig är.

   Radera
  2. 14500 måste ju vara ett skämt? Fick 16000 som budbilschaufför 20 år gammal för 15 år sen...

   Radera
  3. re. Stringfellow

   Praktik brukar ofta vara obetald. Det är en del av utbildningen, det är väl fantastisk att de får betalt för det?

   Radera
  4. Men därefter lossnar det ordentligt, hela 25 000 kronor i medianlön men då kan man förstås glömma löneförhöjningar. http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Polis-1002

   Radera
 3. Med en evidensbaserad narkotikapolitik, som med största sannolikhet skulle präglas av harm-reduction kan stora resurser friställas till upprättande av säkerhet och skydd av egendom. Att polisen "nu har svårare att lösa enklare narkotikabrott behöver inte I SIG vara negativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det är negativt att dessa enklare narkotikabrott tar i anspråk så stora resurser - resurser som skulle kunna användas till att ta itu med riktiga brott.

   Radera
  2. Det kan inte vara så att knarkare begår massa andra brott också?

   Radera
 4. Eliasson uttryckte sin tacksamhet för den uppkomna situationen.
  "Vi behöver fler poliser TACK VARE den ökade asylinvandringen"

  SvaraRadera
 5. "-Däremot är Eliasson så pass slipad att han inser att enda möjligheten att få mer anslag är att peka just på asylkrisen."

  Vad är det som är så "slipat" med det? Det är ju pga utomvästlig massinvandring som polisen behöver mer resurser. Hade Sverige inte haft någon MENA-invandring de senaste två decennierna så hade brottsstatistiken sett HELT annorlundaut.

  SvaraRadera
 6. Bor nära en större asylanläggning. Polis, brandkår och ambulans är där i stort sett varje dag (ofta flera gånger varje dag), så det verkar ligga något i vad han säger.

  SvaraRadera
 7. Den nya Organisationen skulle ju spara pengar :D

  SvaraRadera
 8. Framgår inte hur många kommunikatörer som behövs. Det finns bara 200 för tillfället, knappt en per kommun. Här kan vi skapa tillväxt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske behövs de för att informera om svenska regler och kulturella normer?
   Eller hur var det nu? Sa inte Mona Sahlin att den svenska kulturen bara bestod av larviga saker som att dansa små grodorna? Kanske kan vi lösa problemen genom att informera om larviga saker?
   Frågorna är många. Mystiken tätnar

   Radera
  2. Ber än en gång få påpeka att inte ens små grodorna har svenskt ursprung!
   "Au pas camerad , au pas etc.
   Gammal fransk soldatvisa.
   Fransyska i bekantskapskretsen som tipsade mig om det .
   lämpligt nog till 200 års minnet av Waterloo i somras.

   Radera
  3. Hur många av de nya kommunikatörerna kan arabiska? Hoppas de håller till kvoten för HBTQ, ras, kvinnor, burka jämnt fördelat så Aftonbladet inte hittar en ny skandal att gräva i.

   Radera
 9. Nu får vi skära bort dököttet. Bort med biståndet, bort med EU-bidraget, bort med alla bidrag till diverse föreningar, "ideella" o.dyl., bort med genustrams o flum över helan linjen (dvs. avskeda alla som håller på med detta), bort med miljöflum/klimatflum (likaledes avskeda alla). Det viktiga är att det avskedas folk, annars blir det ingen besparing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en chans! Ju närmare du är de högsta hönsen, desto tryggare sitter du. Spelar ingen roll om du håller på med trams och flams och inte bidrar till någonting.

   Har sett det otaliga gånger inom industrin, först skär man ner på verksamheter inom företagen som faktiskt gör något konkret, eftersom det är lättast att förstå vad de håller på med.

   Allra sist drar man in på de idiotverksamheter som sitter närmast ledningen och pysslar med små diffusa snutteprojekt, och då är det så gott som alltid försent.

   Radera
 10. Det som kommer krävas i en snar framtid är någon form av undantagslagar. Snabbdomstolar, improviserade läger och fängelser samt skyndsamma vägar ut ur landet för de som uppenbart inte har här att göra. Den absoluta rättssäkerheten kommer man få göra avkall på.

  SvaraRadera
 11. Kan vi inte anställa poliser från Syrien? Borde vara praktiskt då de redan har koll på nykulturen och även kan språket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde att nästan alla flyktingar från Syrien var läkare, det har jag läst i tidningen.

   Radera
  2. Det finns även många ingenjörer, beteendevetare samt hummuskockar bland migranterna förutom desertörerna från armén. Polisen kan skapa en ny arabisktalande rotel så språket behöver inte vara ett hinder.

   Radera
 12. Utländska medborgare som upprepade gånger visat prov på grovt asocialt beteende utvisas.

  Svenska medborgare som gjort detsamma interneras på obestämd tid under så bra förhållanden som läget medger.

  Utpräglat skötsamma medborgare eller icke medborgar får en så rättssäker behandling som möjligt.

  SvaraRadera
 13. Jag läser rätt ofta artiklar av Jan Myrdal. En av de mest pålästa historiker som Sverige har. Lika klara som hans historiska beskrivningar är, minus lite propaganda, lika obegripliga är hans politiska analyser och slutsatser. Där är han analfabet. Men det gör inte så mycket, man kan läsa artiklarna med behållning i alla fall, isynnerhet om man som jag ligger åtminstone något efter Myrdal i avbetade hyllmetrar. Kanske hans analyser var mer relevanta för några decennier sedan, det är svårt att bedöma idag.

  Vänstern av idag är ju dock märkligt irrelevant då de torgför totalt obsoleta uppfattningar, och till skillnad mot Myrdal blandar ut materialet med felaktigheter och myter. De har bevarat 68-vänsterns uppfattningar och vårdar ömt det politiska arvet efter KFML:s splittring 1971, men utan att tidsanpassa budskapet, eller ens förnya manuskriptet efter historiska realiteter. Hela vänsterrörelsen har av brist på förnyelse blivit en rest från det förgångna, ett museiföremål att beundra när man ska avhandla 1900-talets samhällsbyggande, när socialismen verkligen var relevant.

  De måste fråga sig, liksom (s) förmodligen grunnar på, vad ska de göra nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara undrar... men exakt vilken Jan Myrdal pratar du om här? Det är väl inte samma Myrdal som besökte Kampuchea under Pol Pot och missade massmordet på 1-3 miljoner människor och en pågående svältkatastrof, eller?

   Radera
  2. Man ser det man vill se.

   Radera
  3. Vad jag kommer ihåg av 68-vänstern så var deras slagord : "all makt till svenska arbetare", "alla folk måste ta sitt eget öde i sina egna händer" och så hade de inga svenska skattebidrag så jag kan inte se att dagens vänster har något gemensamt med 68-orna.

   Radera
  4. "Lika klara som hans historiska beskrivningar är, minus lite propaganda, lika obegripliga är hans politiska analyser och slutsatser. Där är han analfabet"

   Har det slagit dig att du helt förkastar honom i ett ämne du kan ske känner väl, och i ett ämne där det är lite gråare omständigheter kanske sväljer lite mer av hans rappakalja i tron att det är riktig historia han skriver?

   Radera
  5. dars,
   Jo, så kan det vara. Men det gäller alla böcker i alla ämnan av alla författare. Man måste kunna sålla och läsa kritiskt.

   Radera
  6. Farfar, det som var märkligt var alltså att de propagerar med argument de vet är fel. Det är lite beklämmande att läsa om konflikten i Ukraina, när artikeln efter fem meningar kommer in på det nazistiska parlamentet i Ukraina.
   Ett annat område nu de sista veckorna är ju Nato, som har dykt upp till och med på kultursidorna. Där är tekniska rena felaktigheter också vanliga, tillsammans med de vanliga myterna (kärnvapen "utplaceras" i Sverige, Sverige har alltid varit neutrala, isynnerhet under epoken Erlander-Palme bla bla bla).
   Ser inte att det har med bidrag att göra, en skribent på AB är ju 100%:igt betalad av tidningsförsäljning och reklam.


   Radera
 14. Att polisen lägger mer en 2-3% av sina resurser på utlänningar är absurt. Nu handlar det väl om minst 50%, säkert 70%. En friskt land hade självklart agerat långt, långt tidigare. Stoppa inflödet, utvisa alla som ens har tendenser till kriminalitet eller annat oönskat beteende. Upprätta inrikes id-kontroller, Internera alla oidentifierade och icke samarbetsvilliga. Osv. osv. Det hade varit ett normalt agerande av ett friskt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett friskt land, men numera är det så att vi måste eskortera våra döttrar till och från skolan. Till och från träningar. De får inte längre gå på badhus eller till stans centrum på lördag kväll. De har alltid med sig mobiltelefonen och skall alltid vara på sin vakt. De kan inte längre röra sig hur de vill på väg hem från skoldisco. De löper alltid risken att stöta på "fel" killgäng som tror att det alltid är fritt fram. Läget är nu sjukt ! Det här tänkte inte feministerna på när de öppnade portarna. Jag är djupt besviken på besluten som tagits ocn den politik som förts.

   Radera
  2. 50 - 70%? Källa eller skärp dig.

   Radera
  3. re. Mattias J

   Ja, vad tror du själv? Gör en uppskattning vettja!

   32 % (källa: Kriminalvården 2013 , antagligen betydligt högre nu) av de i fängelse i Sverige är utländska medborgare. Utländskt påbrå får ej registreras (någon förvånad?) men kvalificerade uppskattningar säger totalt 70-80% utlänningar eller första och andra generationens invandrare).

   I Köpenhamn var 84% av de häktade av utländskt ursprung (http://www.b.dk/nationalt/antallet-af-kriminelle-udlaendinge-stiger-i-koebenhavn).

   Men Mattias, vad tror du själv? Är det inte så att det är du som levt i en bubbla?

   Radera
  4. Varför ska man kontrollera folk och ha asylprövning? Praktiskt taget ingen (2000/år) blir ju avvisad mot sin egen vilja.

   Radera
 15. Tycker Cornu visar tydlighet när dissar demokratisk revolution i Egypten och prisar en odemokratiskt kupp i Ukraina där den demokratiskt valde presidenten avsattes. Han kan lika gärna skriva att alltid stödjer den USASionistiska sidan oavsett vilken agenda den har eller lögner den avslöjas med.

  SvaraRadera
 16. Jag undrar hur många av de 19000 poliserna som är i yttre tjänst eller som faktiskt ägnar sig åt adekvat brottsutredning eller brottsprevention?

  Den kritik jag hör från de poliser jag träffar är att andelen funktionella poliser är alldeles för låg. De framför en samstämmig kritik kring att yttre tjänstgöring blivit så påfrestande (såväl fysiskt, psykiskt, och uppgiftsmässigt) att de flesta poliser idag inte orkar med mer än max ett tiotal år innan de antingen slutar eller söker inre tjänst.

  Anekdotisk var min farbror vid 57 års ålder för några år sedan den äldste bland en handfull poliser i Västra Götaland över 50 år som då var i yttre tjänst. Undrar hur det ser ut idag sett till hela landet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju inte bara antalet poliser utan arbetsmetoder, ledning och såklart prioriteringar.

   Samt de politiska hänsyn polisen tar när de arbetar och tar fram arbetsmetoder.

   Radera
 17. "Lag, ordning, trygghet och polis är aldrig rätt för vänstern"
  Va? Det är väl tvärt om det som är själva grundtanken med Kommunism (även Socialism i mindre grad)? Att staten, inkl. lag, ordning och polis, ska ligga som ett tungt ok över samhällets axlar och skapa lycka och trygghet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, men en stark militär som kan hålla befolkningen i schack kanske?

   Radera
 18. Att det skulle behövas fler poliser tycker jag verkar vara en mycket märklig slutsats.

  Tittar vi på officiell statistik (BRÅs Nationella Trygghetsundersökning 2015) är en betydligt lägre andel av befolkningen i Sverige idag utsatta för brott jämfört med den gamla onda tiden, dvs runt 2006. Alla brottskategorier som sorterar under "egendomsbrott mot hushåll" är lägre eller avsevärt lägre. Vad gäller "brott mot enskild person" har andelen brottsutsatta minskat för alla kategorier förutom bedrägerier (+0,3%-enheter) och sexualbrott (+0,1%-enheter) som ökat negligerbart. Samtidigt är förtroendet för rättsväsendet på 10-årshögsta enligt samma undersökning. Bloggaren har också under hösten haft en inläggsserie om att de allvarliga brotten (våldsbrott) minskat på senare tid.

  Om brottsligheten minskar borde väl även behovet av polistäthet minska? Tvärt om har polistätheten ökat, även om det verkar ha förekommit osedvanligt många avgångar senaste året, sedan 2006 då vi endast hade drygt 17000 poliser i landet och är idag högst bland de nordiska länderna. Ja, polisen har fått en något ökad arbetsbörda i och med gränskontroller, avvisningar mm men eftersom brottsligheten minskat (enligt officiell statistik) och poliskåren utökats med minst ett par tusen medarbetare de senaste 10 åren så måste väl allt vara lugnt? Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
 19. "Även oroligheter på asylboenden runt om i landet, där många bor trångt under lång tid, har krävt resurser, enligt Eliasson."

  Man kan givetvis inte klandra folk som bor trångt, utan här är det svensken som i sin snålhet trängt ihop folk och framkallat oroligheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. När man tränger ihop folk så att man tycker det är okej att varje flykting kan bo på 2,5 kvadratmeter så kan man ju förstå problemen. Flera års väntetid för att bara bli prövad för asyl. Inget personnummer ingen skola, språk eller annat integrationsarbete. Detta kallas humant!

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6351838

   Radera
  2. Det klart att det är skattebetalarnas fel men mest dom dumma SD-politikerna. Freddan och Lövet har ju hjälpt hit de nya svenskarna så nu är det skattebetalarna som ska ta vid. Börja med att bjuda in ett par somalier och en afghan hem till dig.

   Radera
  3. Har du inte plats?

   Radera
 20. Enligt SVT:s Västnytt såg gör polisen nu reträtt och lämnar Bengtsfors helt och hållet. Men polisledningen verkar inte bekymrade.

  ”Polisledningen är däremot fast övertygad om att organisationsförändringen är nödvändig och att polisen tvärtom vad kritikerna säger kommer bli mer lokal. Ett exempel på det är de nyutnämnda kommunpoliserna som ska samverka med en eller ett par kommuner var för att få till en bättre dialog med medborgarna. Organisatoriskt så bygger vi mer flexibla grupper, det är det inte om man är två personer stationerade på ett ställe, säger Gunilla Gevreus, polischef Fyrbodal”
  (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/politiker-kraver-mote-med-justitieministern)

  Allt kommer bli bättre. Det kommer ut en kommunpolis 1 eller 2 gånger i månaden (i bästa fall) och frågar om det har hänt något.

  SvaraRadera
 21. Ja när kulturen inom denna organisation är att sortera ut the good guys och belöna psykopaterna så finns nog en hel del att göra: http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/kritiska-poliser-trakasseras/

  SvaraRadera
 22. En billigare lösning är att skicka tillbaka 50000 skäggbarn, så sparar vi både poliser och pengar. Borde vara win-win men kanske inte helt PK.

  SvaraRadera
 23. Om regeringen önskar införa lag och ordning behöver de utlysa undantagstillstånd och låta militärer patrullera storstäderna. Polisen har för lite befogenheter och är för underbemmannad för att kunna göra någon praktisk skillnad i dagens anarkistiska samhälle som vi fått till följd av alla ensamkommande testeronstinna unga flyktingmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter, polis: "Tar vi emot väldigt många ensamkommande pojkar får man nog räkna med att vissa av dem begår brott, säger han.
   ...
   Han lyfter även problematiken med att bestämma identitet och ålder på gatubarnen.
   – Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.

   Vad tycker du själv att man ska göra?
   – Det samarbete som inrikesminister Anders Ygeman försöker få med Marocko, att återföra dem hem, är i min värld den enda lösningen."
   Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/polisen-peter

   Radera
 24. Men,men,är detta en Flashbacktråd...
  Jaja,verkliheten har äntligen kommit ikapp och nått ut till svenssons.
  Spännande 2016,kvinnornas stora första sorgeår i sverige.

  SvaraRadera
 25. Verkligheten,även om vissa vill stava som ovan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söderdialekt!
   Klart godkänd.
   Kör stenhårt med den.

   Radera
 26. Polisen - möter varje hot och klarar varje utmaning.
  Polisen har sällan varit bättre än nu...

  SvaraRadera