Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2016-01-08 09:57

Miljöpartistisk historierevisionism - erkänner att man inte är liberala

Miljöpartiets två sk språkrör, Åsa Romson och hen Fridolin, har skrivit en historierevision av Miljöpartiet, där de slutligen erkänner att man brutit helt med sin liberala bakgrund. Partiet är nu ett renodlat extremistiskt vänsterparti utan "låsningar och lojaliteter till gamla lösningar" som den gröna skatteväxlingen och andra tidigare grundtankar i partiet.

Miljöpartiet bildades av en rad avhoppare från Folkpartiet (Liberalerna), med Per Gahrton i spetsen. Det är möjligt att man nu förnekar detta efter att Gahrton visat sig vara väldigt liberal kring alkoholpolitiken. Nu heter det istället följande:
"Miljöpartiet bildades för 35 år sedan av människor ur miljö-, freds- och kvinnorörelserna."
Inte ett ord om Folkpartiet och den liberala bakgrunden.

Fram till Åsa Romson och hen Fridolin tog över pratade man fortfarande (ibland) om grundtanken med grön skatteväxling. Höj skatten på det oönskade och sänk skatten på det önskade - i princip uteslutande arbete.
Typexempel på grön skatteväxling - dyrare bensin, billigare arbete. Går dessutom ihop med drömmen om ett fossilfritt Sverige år 2030 och massiv import av låglönearbetskraft.
Men när partiet nu sitter vid köttgrytorna finns inga spår av grön skatteväxling.

Istället för grön skatteväxling höjer man i regeringsställning både skatten på energi och bränsle samtidigt som man höjer skatten på arbete1.. Grundtankarna från partiets historia är nu som borta och det är väl det man menar med utan "låsningar och lojaliteter till gamla lösningar".

Partiet är istället ett rent vänsterparti, långt till vänster om Socialdemokraterna, som framstår som allt moderatare.

Hur man sedan ska kunna bygga bostäder åt 300 000 - 500 000 nya invånare om året när man
 1. Inte får avverka skog till träråvara
 2. Inte får bryta kalk till betong
 3. Inte får exploatera oexploaterad mark
och dessutom inte får bygga ut kärnkraften för att förse dessa nya invånare med energi till de eluppvärmda tältlägren lämnas också som en övning åt regeringen. Dock har man nu börjat tala om social housing, dvs att till skillnad mot miljonprogrammet, där ambitioner fanns att bygga vad man trodde var attraktiva och moderna bostäder, avsiktligt bygga rena fattigghetton för utanförskapet. Mer om det i ett senare blogginlägg. Exakt varför det är miljövänligt och förenligt med klimatmålen att maximera befolkningen på Sibiriens och Alaskas breddgrader förklarar man inte heller.

Kanske är det dock tänkt att skattehöjarpolitiken ska driva bort människor från Sverige och ner till miljövänligare breddgrader, vilket i det lilla fungerar eftersom så många svenskar aldrig flytt landet som nu.
Social housing. Det går att bygga utan betong och trä - med halm och lera. (Förlåt, P. - imponerande bygge)
Åsa Romsons och hen Fridolins debattartikel hittar ni här. Bland annat erkänner Åsa Romson att hennes hårda ord (mot vita heterosexuella medelålder män som jag förmodas) saknade koppling till verkligheten.

Oavsett är beskedet - är du liberal, rösta inte på Miljöpartiet. Man är ett renodlat och extremt vänsterparti.

1. Bland skattehöjningarna på arbete hittar man den höjda arbetsgivaravgiften för ungdomar, att man inte räknar upp brytpunkten för statlig (marginal)skatt och den höjda skatten för högre inkomster, samt ökad beskattning av arbetstjänster som ROT och RUT. På ingen punkt har man sänkt skatten på arbete, samtidigt som bränsleskatterna höjts.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Det går att tolka artikeln på flera sätt. Är det en ursäkt för det som har varit eller en förklaring för de kompromisser som ska komma, Natoavtal eller andra.
  Man är noga med att inte nämna något liberalt förflutet i Miljöpartiet. De har gjort analysen för länge sedan att vänsterpopulism av lite enklare typ förmodligen kan ge fler röster, rätt eller fel. De bildar väl mer en grupp med (fi) och (v) egentligen.
  Någon skatteväxling är långt borta, behövs väl normalt sett att någon skatt sjunker för att det ska kallas växling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu verkar sur. Skulle inte förvåna mig det minsta om han varit miljöpartist en gång i tiden.

   Radera
 2. Miljöpartiet borde återgå till sin roll som intresseparti.
  Det behövs påtryckargrupper som är extrema.
  När de extrema ,med hjälp av media, blir mainstreem och verklig politik så faller raskt utopierna.
  Snygg kallkällare föresten. Men vad gör elen för nytta? Moonshine?

  SvaraRadera
 3. Miljöpartiet är ju vattenmeloner, gröna på utsidan men röda på insidan.

  fi är ju någon slags kommunistisk kvinnorörelse med en tunn fernissa av jämställdhet.

  PP som från början var en liberal röresle verkar ju mer och mer kapad av vänsteraktivister.

  VP(K) är ju fortfarande kommunister, även om de släppt Kt i namnet.

  Det är som att kommunisterna numera inser att det inte säljer och alltmer försöker sig på marknadsföringsknep.

  Precis som Folkpartiet som nu bytt namn... Förvisso är de hyggligt liberala i sällskapet i riksdagen, men samtidigt så långt ifrån ordets ursprungliga betydelse att man förfasas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka rörelser försöker inte vänsteraktivisterna kapa?

   * Journalisthögskolan
   * Lärarhögskolan
   * Södertörn
   * Migrationsverket
   * Piratpartiet

   Listan kan göras mycket lång. Det fungerar eftersom de har stöd av en tyst majoritet. De har under mycket lång tid jobbat fram ett tolkningsföreträde som är massivt vilket har gjort det svårt att opponera sig och idag näst intill omöjligt med tanke på alla institutioner de styr.

   Där de inte lyckas kapa olika institutioner och organisationer så skapar de istället sina egna motsvarigheter och jobbar ihärdigt för att skapa sig en större legitimitet än den ursprungliga legitima verksamheten. Detta görs med stor framgång med tanke på de institutioner man tidigare redan kapat och deras stöd till den subversiva röran.

   Jag har påbrå från östeuropa och de släktingar jag har som upplevt både sovjet-tiden och Sverige brukar påpeka vilka idioter de varit som trott på Sverige. Sovjet var brutalt och direkt medan Sveriges indoktrinering och subversiva förtryck är långt mycket mer förslaget och obehagligt.

   Radera
  2. Jag kan till viss del hålla med. Delvis är det organiserat och planerat, men till största delen tror jag att det är en självförstärkande process utan central styrning. Man gör därför klokt i att tona ner konspirationsaspekten när fenomenet diskuteras. Hursomhelst, den centrala frågan och uppgiften är ju: var är/var motståndet? Den liberala sidans misslyckande är den stora grejen här, att vänstern flyttar fram positionerna där de kan är inget att uppröras så mycket över. Nästan så man vill gratulera dem till framgången.

   Radera
  3. Nej det är givetvis ingen konspiration, det var inte heller min mening att ge det intrycket.

   Jag tror det är mycket av ett självspelande piano i det stora hela men i många fall är det också målmedvetna aktioner.

   Radera
  4. Den "liberala" sidan har ägnat all sin kraft åt att förespråka nationalstatens undergång genom öppna gränser och åt att kampanja mot dem som inte gillat och trott på den iden.

   Radera
  5. DL Listan kan göras mycket lång. Förvisso. En viktig institution är TV1 & TV2 (Sveriges television)som man bör framhålla; när TV2 startade var det rödare än rött! Iaktta de flesta programledare och bildval!
   Devisen är väl som Stikkan Andersson en gång sa: "Svenska folket är inte så dumma som man tror - de är dummare...

   Radera
 4. Så länge jag kan minnas (90-talet) har de väl i stort sett varit för hela välfärdsapparaten, dvs utjämning via skatt och omfördelning. Eller?

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja ha ett parti för intelligenta och ansvarsfulla människor snarare än för myopiska egoister och drömmare. Det är alldeles uppenbart inte mp. Inte heller något av de andra sju riksdagspartierna. Tänk om man en enda gång i sitt liv fick rösta på ett intelligent parti... EkoSoLiD - det intelligenta partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske www.borgerligframtid.se?

   Radera
 6. En enda sak har MP gjort rätt, att stoppa brytningen av kalksten vid Ojnare på Norra Gotland, inte för några enstaka blommors skull utan för att rädda vattenförsörjningen på Gotland, brytningen skulle väl ge arbete åt 60 man i 25 år, sen skulle det vara slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Gotland är ju väldigt speciellt i det avseendet med en porös berggrund och isolerat läge.

   Radera
  2. Är ganska kritiskt till storskalig gruvdrift, det ger inte många arbetstillfällen och man säljer ut en ändlig resurs, om man förädlade tillgången inom landet och det genererade inkomster och arbete så vore det något annat.
   Tyvärr är det ofta så att man har svårt att erkänna att en politisk motståndare gör något bra, med automatik förkastar man allt som Miljöpartisten eller Sverigedemokraten gör eller säger.
   "Även en blind höna hittar ibland ett korn"

   Radera
  3. Planerat brott ligger i ett område med flera andra brott.
   Kalken behövs bla till miljöåtgärder.
   Vattentäkt kan ske parallellt med bergtäkt.

   Radera
  4. Sen passade de på att i princip ta bort äganderätten för en hel del markägare kring Ojnareskogen.
   Kanske inte så smart att reta upp de som de räknar med ska sköta om kulturmarken?

   Radera
  5. Det märkliga är att vilket bolag som helst i världen har rätt att inmuta andra länders tillgångar (under jord) och dessutom har markägarna inte rätt att neka!!!

   Radera
  6. Hellre porös berggrund än värdegrund

   Radera
  7. Var inte tanken att brottet skulle senare bli den primära vattentäkten för Gotland?

   Radera
 7. Miljöpartiet är renodlade postkoloniala fascister som vill krossa det jämlika välfärdssamhället. Och det är en snäll beskrivning av dårarna.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte riktigt poängen med din rubrik. Att Garthon lämnade FP för att grunda ett nytt parti borde väl inte per definition göra att partiet har "liberala rötter" eller är "liberalt"? Han lämnade ju partiet av en anledning. Dessutom finns gott om liberaler inom miljörörelsen (Gröna liberaler) så jag ser ingen motsättning. Känns som att du kokar soppa på en spik för att få en rubrik som ger fler läsare. /Mats Öhlén

  SvaraRadera
 9. Miljöpartister liberala? Tillåt mig gapskratta en timme. Hur kan någon någonsin ha gått på den lätta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, liksom att folkpartisterna också har varit liberala den här sidan första världskriget.

   Radera
  2. Folkpartiet de labila

   Radera
 10. "....och samtidigt låta människor som kommer snabbt få möjlighet att bygga sig ett nytt liv."

  Var skall kommatecknet stå? Före eller efter snabbt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är inte helt lätt att leva med prematur ejakulation. Självklart måste samhället hjälpa dessa individer så mycket som möjligt.

   Radera
  2. Men det brukar väl bara vara ett problem för män?

   Radera
  3. Ensamkommande pojkar, är det såna som masturberar? (kunde inte låta bli ;)

   Radera
  4. Nej, de våldtar!
   Har du missat det?
   Även andra grabbar...

   Radera
 11. Det var många fina ord i artikeln, med exempel på allt fantastiskt de uträttar, höjda lärarlöner t.ex... Kan dessa bragder styrkas på nåt sätt?
  "Vi tar ansvar", säger Frido... Är det han gör genom att säga att regeringens politik är skit?

  SvaraRadera
 12. Är verkligen MP ett parti,jag har alltid trott de var ett konstprojekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (mp) är ett politiskt massförstörelsevapen - det är nog den beskrivning som kommer närmast.

   Libertarianerna skrattar ihjäl sig när (mp) inför nattväktarstaten genom att kombinera fri invandring med bibehållna välfärdssystem.

   PANG!

   Miljöproblemen ska lösas genom att lägga ner hälften av Sveriges energitillförsel och importera kolkraft från grannländerna.

   PANG!

   And so it goes...

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. *fasen att man inte kan redigera kommentaren*

  MP är en salig blandning. Ex. Mehmet var väl såsse från början men när han upptäckte att en annan exilturk fanns före honom i kön till en riksdagsplats så konverterade han snabbt till miljöpartist.

  Läs gärna mer om Mehmet på ledarsidorna.se

  http://ledarsidorna.se/2016/01/sitta-still-i-baten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte taskig mot Mehmet Kaplan. Han rår inte för att han är helt inkompetent.

   Radera
  2. Det är sant. Men han rår för att han hamnat där han är.

   Radera
 15. Det värsta är inte att MP är helt väck, det värsta är att företrädare för andra partier tillåtit dem att få ett reellt inflytande i politiken, och numera även regeringsmakt. Är det något parti som borde frusits ut och marginaliserats, så är det MP. De är inte bara löjeväckande, utan direkt samhällsfarliga. Jag skulle personligen välkomna en s.k. nattväktarstat. Men jag tror inte jag vill stanna i Sverige och vänta på utvecklingen.

  SvaraRadera
 16. Inte så förvånande men det är i alla fall bra att de bekänner färg. Förhoppningsvis leder det till att de åker ut, Sverige behöver inte 3 extremvänsterpartier (VPK, F! och MP).

  SvaraRadera
 17. "Miljöpartiet bildades av en rad avhoppare från Folkpartiet (Liberalerna), med Per Gahrton i spetsen." Det där är inte sant. Per Garthon var väl den mest kända och kom ifrån Fp. Men en majoritet kom ifrån VPK. Även du försöker skriva om historien.

  SvaraRadera
 18. Det största felet är att "skatteväxlingen" inte blev hanterat som ett fenomen på individnivå utan blev ett skattefenomen där man flyttar skattetrycket - mellan - individerna.
  Att vissa som glider i rätt fil får mildare skatter, på grund av sin miljömässiga helighet, medan andra får högre skattetryck då de anses vara syndabockarna...
  Det gjorde att någonstans på vägen blev MP ett religiöst politikst pari och lämnade sin politiska pragmatism som ändå styrde Garthon och de andra i den generationen.
  Ungefär som kommunisterna som också blev religiösa med Che som Messias...
  Risken att en vettig politisk tanke tippar över och blir religiöst är alltså uppenbart för det flesta politiska ideér...
  Och har kanske så alltid varit.

  SvaraRadera
 19. Här framförs ju en hel del relevant kritik mot Mp och mot den sittande regeringen, vilket även gjordes mot den förra. Själv uppskattar jag denna blogg för att den kan vara objektiv och saklig i sina bästa stunder. Den upphetsade tonen och pubertala sarkasmen som osar ungdomsförbundsfest i godtyckligt Rand-inspirerat parti ger absolut ingenting. Tråkigt att bloggen har tappat så mycket, börjar verkligen lukta genomklappning.

  SvaraRadera
 20. Mp är ett kulturmarxistiskt parti.

  SvaraRadera
 21. Hej Cornu,

  jag tycker att din bild är överförenklande, främst drivet av att du använder ord som "vänster" vars betydelse skiftar mellan användare och i tid och rum, varför det lämpar sig illa för analytiskt arbete.

  Jag läste en B-uppsats i idéhistoria kring Miljöpartiets tidiga idéarbete, som kan läsas på "http://www.cogito.nu/sites/default/files/Hur%20miljopartiet.tryckt.pdf". Miljöpartiet grundades förvisso av en grupp kring Per Gahrton som tidigare varit folkpartist, men gruppen förenades av sin koppling till alternativrörelserna, så listningen ovan är inte bedräglig, även om den bortser från det liberala arvet.

  Liksom 68-rörelsen främst var en antiauktoritär rörelse snarare än en vänster- eller högerrörelse opponerade sig det tidiga miljöpartiet mot såväl vänstern som högern. I stället för vänsterns centraliserade löntagarfonder ville man sprida maktutövningen i samhället, och istället för centralplanerad ekonomi vill man ha självhushållning.

  Grupperna som Gahrton lyckas mobilisera förenas dock av ett kärnkraftsmotstånd, vilket föranlett det senare Miljöpartiets halsstarriga motstånd mot kärnkraften, trots dess lämplighet från ett CO_2-perspektiv.

  Vidare detaljer finns i uppsatsen.

  /Civilekonom, men ej övertygad

  SvaraRadera