Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-26 10:56

Marks kommun - läge för sopberg

Marks kommun har hittat ett nytt sätt att sänka avfallstaxan. Man har helt enkelt slutat att hämta soporna på landsbygden, men också i en del mindre tätorter.

Som rapporterat tidigare har kommunen höjt priset för sophämtning med icke-inflationens 6.2%. Dock har ska man nu sänka sophämtningstaxan, genom att välja en ny leverantör, Infinitum Recycling. Infinitum står för hur lång tid det tar innan man hämtar soporna.

I Borås Tidning står det idag att en del inte fått sina sopor hämtade på sju veckor. Själv är jag nu inne på sex veckor utan sophämtning.

Inte så konstigt att man kan sänka sophämtningstaxan när man inte hämtar soporna. Dock borde taxan därmed vara noll kronor.

Till Borås Tidning säger Infinitums operative chef att det hela beror på att det är vinter och att Marks kommun i stora delar är en landsbygdskommun. Och företaget vill inte köra sophämtning på småvägar på landet. Tydligen har man lyckats köra tre bilar i diket redan.

Jag tänker att det kanske man skulle tänkt på innan man ens lämnade in en offert på sophämtningen i landsbygdskommunen Mark. Då kanske det hade varit bättre att fortsätta med tidigare leverantör, vilket jag tror var Borås kommuns egen sopsväng, och de körde om det så var snöstorm.

Marks kommuns slogan har tidigare varit "läge för det goda livet", med anspelning på naturmiljön. Ny slogan är "läge för sopberg". Kommunen har tidigare gjort sig världskänd (CNN!) för att vilja ta ut avgift från alla fastighetsägare om det regnar, samt haft en så usel socialtjänst att flera (fd) tjänstemän på socialkontoret faktiskt blivit åtalade, trots att vi inte har tjäntemannaansvar i Sverige.
Tack och lov har jag det största sopkärlet som erbjuds och har här komprimerat innehållet lite för att hålla korpen och räven borta. Blir en intressant övning att flytta dessa 450 370 (?) liter hårt komprimerade sopor för hand om Inifinitum någonsin hittar hit.
Själv e-postade jag kommunen för några veckor sedan, och undrade när soporna skulle hämtas, men har inte fått något svar. I morse tänkte jag ringa, men "kundtjänst" öppnade inte förrän klockan 10, så det fick vara. Jag uppskattar förstås att kommunen sparar pengar genom att inte hämta soporna och inte svara i telefon eller på e-post, men då ska jag inte heller behöva betala ett öre för sophämtningen. "Hämtning" i sophämtning implicerar att man faktiskt hämtar sopor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Vad skulle hända om man bestred renhållningsfakturan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bestrid fakturan och betala in beloppet du anser ska dras av till länsstyrelsen och där ligger pengarna tills du och kommunen är överens om vad du ska betala. Du är skyddad för utmätning och kommunen lär sig lite. Problemet för kommunen är att hantera detta. Om det är någon stake i kommunen fakturerar de sedan den odugliga entreprenören för sina extrakostnader.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Det man definitivt kan kräva av kommunen är att de kräver in vitet till sista kronan för uteblivna hämtningar. Malmö var jävligt dåliga på det 2007 när Resta tog över sophämtningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö kommun är jävligt dåliga på det mesta! Förutom att ta betalt av kommuninvånarna som skall brandskattas till sista kronan.

   Radera
 3. Det händer även i Östergötland: "Utebliven sophämtning på grund av halka" - http://www.mjolby.se/28449.html

  SvaraRadera
 4. Så har Napoli sträckt sina långa armar till norden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Sverige är ju ett föregångsland så snart har detta spridit sig till gamla östra rikshalvan.

   Radera
  2. Svenska sopförbränningsanläggningar importerar kvalitetssopor från Italien och får betalt 400kr/ton, som sedan ger 3MWh/ton när det förbränns.

   Radera
 5. Är det så att man som privat aktör plockar godbitarna och avstår lägga bud på landssvängen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske borde ha lagt ett bud själv? Jag betraktar hela Marks kommun som landsbyggd - få vore det bara att luta sig tillbaks och se pengarna trilla in.

   Radera
 6. Inte bara i glesbygden!
  Stockholm har oxå bytt entreprenör.

  SvaraRadera
 7. Hur kan det då fungera 100% i Belgien?
  Detta i många stycken märkliga geografiska konstruktion?
  Man källsorterar papper.
  Hämtas en gång per månad
  Metall och plast i köpta blå säckar hämtas även en gång per månad.
  Vanliga sopor köpes en speciell sopsäck märkt med kommunens namn. Har man inga sopor ställer man givetvis ej ut någon säck. Kostnad 0 euro.
  Kapten Boman på
  Sundskär skulle gillat systemet...
  Nu har det visst varit snö en vecka i Belgien och hur det fungerat vet jag ju ej.

  SvaraRadera
 8. fungerar utmärkt på landet i vår storstockholmskommun - ett tag hoppade de över oss som inte ville byta till det nya sopsorteringskärlet, litet loj mobbing, men sedan var de igång som vanligt. Men så har de även extremt kraftiga fordon för detta

  SvaraRadera
 9. Tur man bor i lägenhet inne i stan, för då behöver man inte bekymra sig... ;-)

  SvaraRadera
 10. Sopsvängen i sverige är så korrumperad att man misstänker att kommunalpamparna tagit lektioner från Cosa Nostra...

  Det är bedrövligt på alla håll. Favoriten är väl att man kräver betalt för sophämtning som aldrig genomförs, som på vårt lantställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sopbranschen är nog hyfsat korrupt.

   Sånt här:

   Har förekommit lite varstans i vårt avlånga land. Torde inte vara så svårt att räkna ut egentligen att om man lagar 100 portioner om dagen som restaurangägare men inte har ett officiellt abonnemang på sopkärl att man fuskar.

   Radera
  2. Bättre artikel:

   http://www.fokus.se/2009/06/sophamtarna-kraver-mutor/

   Sen kan man tycka lite synd om sophämtare för att det är ett förbannat slitigt jobb i och för sig men mutor är knappast rätt väg att bättra på arbetsmiljön.

   Radera
  3. Ja, en bekant berättade om hur det var när han sommarjobbade som sopåkare för ett par år sedan. Resturangägarna kom ut med mutor och kastade själva sina sopor i bilen. Bara förutsatte att samma deal skulle gälla med honom som med de som var semesterlediga.

   Radera
  4. Samtidigt har deras jobb blivit utsatt för lönedumpningar och tidskrav. så jag ser inte detta som ett problem så länge dom hinner med det dom ska göra om dagarna.

   Radera
 11. Hur hinner du producera 450 liter sopor på bara 6 veckor, det blir ju mer än 10 liter om dagen???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar en soppåse om dagen?

   Radera
  2. Du ska komma ihåg att detta inte bara är en bostad, det är även en arbetsplats samt en liten gård. Du kan inte jämföra med ett hem där folk bara är hemma morgon och kväll, samt helger.

   Radera
  3. Sedan kanske kärlet var 370 liter och inte 450, vad vet jag. Största jag kan få på ett hushåll iaf. Tror den vanliga är 170 eller 190.

   Radera
  4. Men ni lantisar dricker väl mjölk direkt från spenarna och ger matresterna till grisen, då kan det väl inte bli några sopor att tala om?

   Radera
  5. Ganska mycket skräp går ju att antingen kompostera eller elda om det kniper men ingetdera luktar ju nödvändigtvis så gott.

   I övriga delar av världen brukar man ju elda upp soporna, men då har man ju oftast metallkärl. Tror det blir rätt giftig rök av det faktiskt, bättre att elda skiten centralt med kontroll på utsläppen, men då måste ju soporna så klart hämtas först...

   Radera
  6. 10 liter om dagen är rätt rimligt. Har tömning varje vecka med minsta tunnan, blir 10 liter om dagen om den är full, vilket den numera oftast inte är i och för sig.
   En annan rimlighetsanalys är ju att se globalt. Inte på Halland och Europa utan hela vääärlden.
   Om alla producerar 70 liter avfall per vecka och subgrupp på 4 personer, vilket blir ungefär O,12 kubikkilometer, kan vi på ett år täcka Bjuvs kommun med ett 50 meter tjockt lager av sopor.
   Intressant perspektiv. Och givetvis skulle det vara ett föredömligt åtagande av denna lilla kommun.
   Lägger man det istället på taket på Marks kommunhus, med kanske 500 m² yta, blir lagret istället 245 km. Per vecka. Minus komprimering av sopor och administratörer.
   Så då kanske de börjar tömma istället, de jävlarna.

   Radera
  7. Vellinge och Kristianstad kommun ligger väl delvis under havsnivån, så de kan behöva komma upp lite. Jag föreslår att vi omfördelar soporna dit.

   Radera
  8. Undrar samma. Jag med sambo bor också i Marks kommun, en arbetar hemma. Vi har ett sopkärl på 240 liter, varmkompost och hämtning fyra gånger per år. Visserligen inte något avfall från gård osv ännu.

   Vi har inte utnyttjat sophämtningen sen vi flyttade in i juni förra året, då det inte har behövts (plus att vi glömmer varenda gång...) och kommer inte behövas förrän i april när det är dags för nästa tömning. Visserligen sopsorterar vi och försöker handla så förpackningsfritt som möjligt, men det var en väldig kontrast.

   Överlag kan jag däremot tycka att priserna är alldeles för skeva, vi betalar 285:-/hämtning(!). Då ingår visserligen kostnad för att använda återvinningscentralerna, men inte heller det utnyttjas särskilt frekvent. Hade varit intressant med ett system baserat helt på vikt, men det hade väl tyvärr bara lett till att mängden sopor i naturen skulle ökat enormt.

   Radera
  9. Det ser inte ut som Lars har ens 370 L kärl på bilden. Snarare 190 eller 240L. 370L är skitstort.
   Standard är ju annars 140L för villor. Här kan du kolla måtten:
   http://www.llbolagen.se/vara-tjanster/avfallshantering-atervinning/karl-och-behallare/

   Radera
  10. Efter att man källsorterat (glas, metall, plast, papper, matavfall), vad är det som är sopor? Vi slänger en och annan "kladdig" matförpackning, fönsterkuvert och någon enstaka vinkork (och blöjor när det var aktuellt), men kom/kommer aldrig upp i mer än 6-7 tömningar per år (och då töms det inte för att det är fullt utan för att det luktar).

   Radera
  11. Hade varit intressant med ett system baserat på taxi i så fall.

   Radera
  12. Nope, det är en 370-liters. Har inte kvar E-fakturan, men kollat mot kommunens sophämtningstaxor, så landar det i att jag betalar för varannanveckas tömning av 370 liter. Gör normalt inte av med det på två veckor, men stötvis kan den fyllas pga gårdsaktiviteter. Finns t ex ingen miljövinst i att spara cellplast (ofta emballage vid beställningar) och köra 20 km till återvinningscentralen för att placera i "brännbart". På min soptunna står det "brännbart" tycker jag.

   Papper, wellpapp, metall, glas etc är det dock bara 3 km till stationen för, så det lagras i större behållare och töms då och då.

   Radera
  13. Har dock varmkompost, så jag ska öka hämtningen till fyraveckors, vilket mer än halverar taxan.

   Radera
  14. Tömning fyra gånger om året?
   Vad mysigt.
   Hos oss åker skaldjursavfall, fiskrens och de flesta fruktskal i soporna (=allt som inte hönsen äter). Blir väl viss gasutveckling att spara det i tre månader.

   Radera
  15. Lars, det är väl en sak vad du betalar för. Men gå nu ut å mät kärlet så vet vi om du blivit lurad på storleken oxå.

   Radera
  16. Inga barn, endast två vuxna, men ifall det hade funnits hade nog min ambition varit att hålla sopmängden på samma nivå ändå. Tygblöjor och hemmamixad barnmat besparar nog soptunnan en hel del.

   Frigolit/cellplast i form av emballeringsmaterial sorteras i Kungsbacka kommun som plastförpackning i alla fall. Sen återstår att se om man orkar bryta ner det i bitar som får plats i de små hålen.

   Radera
  17. Tror du jag är dum i huvudet Dan. Det är 370 liter.

   Lär dig tolka perspektiv. Titta på handtaget så ser du att hantaget är en tredjedel av bredden på tunnan enligt samma proportioner som på din länk. Och eftersom jag först uppgraderade till 240 liter och senare igen till 370 liter och alltså bytt tunna två ggr, så vet jag att det är en 370 liter. Jag vet också det därför att det är den största storleken som det är tillåtet att kompostera för fyraveckorstömning på. 650-liters måste man ha tätare tömning på i den här kommunen.

   Radera
  18. Det ska väl även finnas komposterbara blöjor iofs. Om man nu inte kan få hönsen att äta upp dem...

   Radera
  19. Frigolit löser man lämpligtvis upp i bensin och sparar på glasflaska. Det blir jättefräsig napalm av det som kan bli fint att ha i framtiden.

   Radera
  20. @Ben Dover

   Är frigolittricket något du lärt dig i Rosengråd eller?

   Radera
  21. Jag hade för mig att de var duktiga på pyroteknik där, men det kanske är tvärtom (att de lärt sig av dig).

   Radera
 12. I Kungsbacka kommun har Ragn Sells tagit över sophämtningen från Renova. Nu springer gatukontoret ihop med Ragn Sells och mäter vägbredden och storleken på vändplatserna. Vägen måste vara minst 6 m bred och vändplatsen så stor att bilen inte behöver backa. Det betyder att de flesta vägar i bostadsområden inte kan få sina sopor hämtade vid fastigheten utan man får dra tunnorna ut till huvudvägen. (Ja vi har en grön tunna och så en brun med bioavfall, som sponsrar Gobigas, nåt för Slöseriombudsmannen att ta tag i !).
  Men det finns en möjlighet att lägga till en "gångtaxa" på 455 SEK per år och då kommer de å hämtar tunnan. (Det är till för handikappade och pensionärer). På vår väg har flera betalat denna extra avgift och då kör sopbilen in å vänder/backar som förut. För det var väl för jobbigt att utföra denna "gång" enligt prislistan. Så visst, det handlar bara om pengar och dålig upphandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min kommun började sopåkarna yla om att de öht inte skulle åka in i tät kvartersbebyggelse ("villaområde" och motsvarande) pga olycksrisken.

   Radera
  2. Jo, det klämde de ur sig efter 8 veckors strul med hämtningen. De hänvisar till att det finns nya regler om olycksrisk och däri ingår att sopbilar inte får backa.
   Om det fortsätter så här får man väl ta till lite Fransk olydnad, dvs. dumpa soporna utanför lämpligt kommunkontor. Här finns hjälpmedlen:
   http://www.euromiljosfsthlm.se/index.php?alt=Products1
   Ett kärllyft till Volvon...

   Radera
  3. Det kan väl vara sin sak, nån tvååring räddar det säkert livet på.

   Men det är ju inget man kan hitta på ur det blå direkt, i många kvarter måste man ju i så fall lösa det med att bygga återvinningsstationer a la höghusområde och det är ju inte gjort i en handvändning. Bara bygglov tar ju 10 veckor, etc.

   Radera
  4. Känns rätt skönt att ha sevab när det gäller sophämtning! Dom inte svikit en enda gång oavsett om vägen bestått av glansis eller annat. Sen att resten av kommunens göromål är skit är väl oft.

   Radera
 13. Undra vem som kom på det politiska självmordet med dagvattentaxa istället för att baka in det i va-taxan.

  SvaraRadera
 14. När det gäller kommunen som skiter i att svara på mail, rekommendera dem att läsa Förvaltningslagen, svar på inkommen skrivelse ska ske "inom rimlig tid" som lär vara tre veckor enligt praxis.

  SvaraRadera
 15. När det gäller kommunen som skiter i att svara på mail, rekommendera dem att läsa Förvaltningslagen, svar på inkommen skrivelse ska ske "inom rimlig tid" som lär vara tre veckor enligt praxis.

  SvaraRadera