Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-01-11 12:26

Liveuppdatering Folk & Försvars rikskonferens 2016 måndag #fofrk

Med start nu 12:30 drar den andra dagen på Folk & Försvars rikskonferens i Sälen igång. Den här tråden kommer innehålla liveuppdateringar.

Vi kommer under dagen inleda med att försvarsminister Peter Hultqvist (s) håller sitt anförande, följt av ÖB Micael Bydén. Finlands motsvarighet till Sveriges överbefälhavare kommer också hålla ett anförande, liksom Anna Kinberg Batra, Säpochefen mfl. Vi kommer också få en redogörelse för personalförsörjningsutredningen ("värnpliktsutredningen").
Överbefälhavare Micael Bydén.
Försvarsministern har redan gått ut med ett tämligen odramatiskt fredstida försvarssamarbete med Danmark, som gör att man kommer utbyta lägesbilder över Östersjön med varandra och kan landa med flygplan på varandras baser. Detta är på inget sätt anmärkningsvärt, utan bara praktiskt.

12:37 Peter Hultqvist är helt tydlig om såväl IS, som han liksom Wallström kallar Daesh, och Ryssland, vars olagliga annektering av Krim förblir ett brott mot internationell rätt.
Försvarsminister Peter Hultqvist
12:40 Försvarsministern går igenom materieltillförseln till Försvarsmakten under perioden fram till 2020. Inget nytt alls.

12:43 "Vi fördjupar nu alla dessa samarbeten samtidigt som den militära förmågan stärks." Fokus är på internationella samarbeten, och Hultqvist berör även det nya fredstida avtalet med Danmark.

12:46 "Världlandsavtalet [med NATO] handlar om att administrativt underlätta den mycket omfattande övningsverksamhet som redan sker."

Hultqvist ställer sig frågan om vem som tjänar på lögnerna som sprids om värdlandsavtalet.

"Det här är lögn och förbannad dikt."

"Inte en enda stridsfordon eller pistol kommer in i landet [som resultat av värdlandsavtalet] utan godkännande." 

 "Det är så verkligheten ser ut punkt slut."

"Så kallad maskirovka är inget nytt."

12:52 Nu frågestund med Hultqvist.

Om ytterligare finansiering till Försvarsmakten "Nu har vi gjort ett trendbrott. Nu måste vi se till att få leverans." Man vill se att det också händer något med de medel och ambitioner man har lagt, men han säger också att det kommer mera längre fram.

Hultqvist duckade en dubbelfråga där den andra frågan handlade om de afghanska tolkarna, som han helt enkelt inte besvarade.

12:58 Fråga från Svenska freds som menar att värdlandsavtalet visst öppnar för kärnvapen. Hultqvist förtydligar att inget händer under avtalet, som inte regeringen uttryckligen bjuder in till.

13:07 Skarp fråga om NATO från Centerpartiet om tolkningsfråga om "alliansfrihet" i försvarsuppgörelsen. Hultqvist duckar frågan.

13:13 Nu går ÖB Micael Byden upp.

13:16 Inga direkta nyheter i inledningsanförandet. Därefter dock om Ryssland i Syrien och vad det visar angående rysk militär förmåga, vilken är omfattande och landet kan projicera vapenmakt på stora avstånd och i volym.

13:21 Viktiga delar utelämnades ur senaste försvarsbeslutet.

Man har fortfarande för få deltidsanställda soldater, även om luckorna fylls av värnpliktiga.

"Den enskilt viktigaste uppgiften är att öka den militära beredskapen."

13:28 Än så länge är ÖB:s anförande innehållslöst. Det handlar om självklarheter, eller vad som kan kallas för floskler. Kanske är det meningen för att man egentligen inte vill säga något som inte redan är allmänt känt?

13:32 Till slut lyfter det litet med förtydliganden om att Försvarsmakten behöver hjälp från det civila försvaret för att uppnå önskad effekt.

13:34 ÖB lyfter hemvärnet och frivilligorganisationernas närvaro ute i landet som viktig för bilden av försvaret.

13:37 (leet): Nu frågestund.

ÖB förtydligar att det är personalen "som aldrig varit bättre" än nu. Inte hela Sveriges försvar.

"Det kommer göra ont att komma hit" - ÖB om Sveriges försvarsförmåga.

13:46 ÖB: Hybridkrigets gråzon är en uppgift för hela samhället och totalförsvaret och inte enbart för Försvarsmakten.

13:49 ÖB: Bränner till om helhetsbilden och Ryssland. Finns all anledning att vara uppmärksam och punktmarkera.
MSB:s GD Helena Lindberg
13:57 MSB:s GD Helena Lindberg påtalar att det civila försvaret inte är någon organisation eller några specifika resurser, utan att det handlar om hela samhällets förmåga att hantera ett angrepp mot Sverige. Det civila försvaret är alltså en abstrakt förmåga och inte en konkret resurs.

14:30 Finlands försvarschef (motsvarar Sveriges ÖB) inleder sitt anförande om finsk försvarsförmåga.

Finlands försvarsmakt är idag 230 000 man.

Allt Ryssland gör har trefaldigats de senaste åren, men har stabiliserats på denna högre nivå under 2015.

Finland lägger 1.29% av sin BNP på försvarsbudgeten.

Man kan utbilda cirka 25 000 soldater årligen, i kontrast mot Sveriges ca 4000.
Johan Wiktorin
14:58 Johan Wiktorin går in på svenska förmågor att möta antagonistiska hot.

Utrikespolitik 4.5/5.0

Administration 4.0/5.0

Ekonomi 5.0/5.0

Politik 3.0/5.0

Militärt försvar 2.0/5.0

Det tar minst tre veckor för USA att komma till europeisk undsättning.

Ordning och säkerhet 1.5/5.0. Polis och rättväsende och ordningen i samhället är om möjligt sämre än det militära försvaret. Ordning och säkerhet är i fritt fall enligt Wiktorin.

Psykologiskt försvar 2.0/5.0

Cyberförsvar 1.5/5.0 Paradoxalt dåliga på cyberförsvar i förhållande till vårt stora IT-beroende.

Civilt försvar 1.0/5.0

15:15 C Salonius-Pasternak totalsågade svensk försvarsförmåga och pekade på många brister i det svensk-finska försvarssamarbetet, som hur man kan lita på något land som i tio år helt lagt ner tanken att försvara sig självt. Materielanskaffningen är också helt annorlunda och kan inte samordnas. Han avslutade med att "Finland och Sverige kommer överraskas" och visade en reklamaffisch från 1939. Den gjorde reklam för det OS som skulle hållas i Finland 1940. Ett halvår senare kämpade Finland helt oförberett för sin existens och något OS i Helsingfors 1940 blev det inte heller.

Beskedet är att vi kommer gå från fred och ljusa framtidsutsikter till militärt angrepp över en natt. Förr eller senare. Ni hittar Salonius-Pasternak på Twitter.

15:30 Anna Kinberg Batra (AKB) på scen.

Pekar på hotet från Ryssland och att Kriminvasionen var ännu ett kvitto på det kaukasiska lackmustestet vid Georgienkriget 2008. Analys: Dock var Moderaterna i regering i sex år efter 2008, utan att åtgärda svensk försvarsförmåga.

I övrigt fokuserar AKB på internationella samarbeten och att EU är centralt för Sveriges säkerhetspolitik.

"De västerländska underrättelsetjänsterna lyckades inte förutse ryskt uppträdande i Ukraina och Syrien."

Varnar för psykologisk krigföring och pågående desinformationskampanjer och cyberkrigföring.

"Rysk revanschism, global terrorism och globala cyberhot" lyfts som de stora utmaningarna för att försvara Sverige. "Att vi har levt länge i fred och trygghet får inte fördumma oss. Får historia ger oss inte automatiskt skydd."

AKB sågar regeringens uppslutning till Frankrikes Lissabonfördraget 42.7. En del av regeringens "erbjudanden" kommer dessutom först träda in 2017.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Hultquist gjorde ett bra intryck. Han känns som det mest kompetenta statsrådet, trots vapenvägran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är en styrka att ändra åsikt. Vad han tyckte för 40 år sedan är föga intressant men vad han tycker nu är viktigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Lyssnade lite på analysen i studion efter ÖBs anförande. Mats Knutsson fattade nog vad Hultqvist menade (Maskirovka etc), men killen som skulle intervjua Knutsson om analysen verkade inte riktigt vara lika "klipsk".

  Det blir ju ett problem när journalisterna varken är särskilt pålästa eller särskilt noga med källkritiken. Direkt förödande blir det ju när det är suget efter scoopet, rubriken, som är gällande..

  SvaraRadera
 3. Kan också vara en fördel att ha en person som vapenvägrat. Om denna inser allvaret så kanske det finns grund att tro att besluten är mer genomtänkta än om man skulle haft stridspitt-supermöp-'murica-*peowpeow-person istället för Hultqvist.

  SvaraRadera
 4. Hultquist gjorde ett bra intryck. Han känns som det mest kompetenta statsrådet, trots vapenvägran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hultqvist 12:46 "Världlandsavtalet [med NATO] handlar om att administrativt underlätta den mycket omfattande övningsverksamhet som redan sker."

   Jag tycker avtalet ska skrivas om så att man plockar bort alla formuleringar som gäller i krig (ganska många som det är nu). Det vore också bra med ett uttryckligt undantag för kärnvapen. Då skulle försvarsministerns påstående ovan stämma bättre med avtalstexten.

   Radera
 5. Lite "typiskt" att värsta käftsmällen kom från en finne...
  Klok kille den där Salonius-pasternak.

  SvaraRadera
 6. Rysskräcken tycks vara temat.
  Undrar om Krim invasionen är något som nånsin kan förlåtas Ryssarna.
  Hur ser det ut kring Georgien numera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Undrar om Krim invasionen är något som nånsin kan förlåtas Ryssarna." Så det var en invasion alltså? Framsteg.

   "Rysskräcken tycks vara temat." Du börjar inte inse att det kanske är befogat? Nä det är såklart en invecklad konspiration mellan USA och EU som "tvingar" Putin att invadera sina grannar? Snälla.

   Jag gillar inte USA så värst och hade gärna sett ett minskat militärt samarbete med dem, men det är ju åtminstone en demokrati (om än en dysfunktionell sådan). Det är ändå mer än man kan säga om Ryssland tyvärr.

   Radera
 7. H-vete vilken skillnad att lyssna på någon som kan något om någonting så som Wiktorin, Salonius-Pasternak och Andersson i jämförelse med någon som vältaligt kan producera massor av ord, AKB.

  SvaraRadera
 8. Ytterligt besviken igen. Hade väntat mig att Wallström och "fredsrörelsen" äntligen skulle förklara hur det egentligen går till när vi inte behöver ett militärt försvar utan att det räcker alldesles utmärkt och är mycket effektivare att satsa på "Något Annat". Något Annat har jag aldrig fått veta vad det egentligen är. det enda de hittills avslöjat är att det är något med kvinnor om jag förstått det hela rätt. Jag tycker de är elaka som aldrig avslöjar vad deras strikt hemliga motåtgärder konkret består av.

  SvaraRadera
 9. Ytterligt besviken igen. Hade väntat mig att Wallström och "fredsrörelsen" äntligen skulle förklara hur det egentligen går till när vi inte behöver ett militärt försvar utan att det räcker alldesles utmärkt och är mycket effektivare att satsa på "Något Annat". Något Annat har jag aldrig fått veta vad det egentligen är. det enda de hittills avslöjat är att det är något med kvinnor om jag förstått det hela rätt. Jag tycker de är elaka som aldrig avslöjar vad deras strikt hemliga motåtgärder konkret består av.

  SvaraRadera
 10. Lite intresserad hur Wiktorin fick Sverges ekonomi till 5/5? Antar att han menade motståndskrafen i ekonomisk krigföring, men med tanke på den astronomiska skuldsättning och behovet av förtroende på de internationella finansmarknaderna om att Sveriges bostadspriser aldrig kan gå ner så gör jag en annan analys.

  SvaraRadera