Cornucopia?

2016-01-10 12:49

Liverapportering Folk & Försvar rikskonferens 2016 - söndag #fofrk

Jag kommer i denna tråd hantera liverapportering från Folk & Försvars rikskonferens i Sälen under söndagen. Längre artiklar kommer separat och det blir en ny tråd för måndag respektive tisdag.

Rapportering kommer ske linjärt, med den senaste uppdateringering nederst.
Det drar ihop sig till rikskonferens.
12:40 "Mr President, your excellencies ...". Konferensen börjar tio minuter försenat. Trafikläget har varit mindre optimalt och konferensen börjar därför lite sent.

Inledningsvis kommer utrikesminister Margot Wallström hålla ett framträdande och sedan en presskonferens.

Folk & Försvar firar i år 70 år och rikskonferensen har hållits på Sälens Högfjällshotell sedan 1992.
Väderleken i Sälen.
12:52 Utrikesminister Margot Wallström (s) går upp på scenen.

12:57 Inledningsvis talar utrikesministern om insatsen i Mali.

Därefter över till EU. Viss kritik mot utvecklingen i Polen förekom som en bisats.

Regeringen vill bidra ytterligare i de områden som befriats från Daesh (Wallström kallar IS för Daesh

"Rysslands olagliga annektering av Krim och militära närvaro i sydöstra Ukraina. [...] Ukraina måste återfå kontroller över sitt territorium."

"Desinformation och rena lögner ska inte få stå oemotsagda."

Analys: Man kan konstatera att utrikesministern och försvarsministern är tydligt samspelta kring den ryska propagandan och informationsoperationerna mot Sverige. Sverige tar ställning för fria medier i Baltikum och Ukraina och det har även (i EU:s regi?) startats en fri ryskspråkig kanal i Baltikum, som ska kunna motverka Rysslands propaganda.

13:04 Wallström upprepar nu att regeringen vill ha in Sverige i säkerhetsrådet.

Analys: Man kan dock gissa att Wallströms internationella härjningar omöjliggjort för Sverige att komma in i säkerhetsrådet.

"Vi tror inte på snabba kast i utrikespolitiken" - Margot Wallström.

Right... Tvära och snabba kast är just Wallströms signum.

Man kan notera att vad jag hört har inte Wallström nämnt "feministisk utrikespolitik" en enda gång under talet. Wallström nämner dock att hon vill se en "förnyad jämställd värnplikt". Gratulerar, alla unga kvinnor.

13:11 Den som vill se konferensen någorlunda live kan göra det via Youtube nedan.


13:13 På moderatorns fråga säger Wallström att "tvära kast" är att gå med i NATO.

Wallström säger att hon vill backa för ryska hot och inte gå med i NATO för att uppnå avspänning. Ryssland ska alltså diktera Sveriges utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.

Wallström hävdar att två stabsofficerare och lite flygtimmar med transportflyg till Frankrike är "alla till buds stående medel" i enlighet med Lissabonfördraget. Så svagt är alltså Sveriges försvar.

Hon säger dock att det inte är slutgiltligt och att det ska ses över till hösten.

"Det kan mycket väl hända [att Sverige kommer bidra med mer]".

Wallström kan inte svara på en fråga från Lars Adaktusson (kd) om Daesh folkmord på religiösa och etniska minoriteter i Syrien och Irak ska klassas som folkmord. Hon vill inte kalla detta folkmord.

13:52 Inget egentligen nytt framkom på Margot Wallströms presskonferens.

Möjligen förtydligade hon uttrycklig oro för det som pågår i Polen just nu, med strypande av fri media mm. "Mycket allvarligt det här som pågår i Polen."

Wallström avfärdade också en svensk militär insats för att frita den sk Malisvensken och sade att allt sådant är en fråga för den lokala polisiära organisationen.

14:00 Lettlands president: "Ryssland har våldsamt brutit mot internationell lag med [invasionen av Ukraina]".

Presidenten påtalar att Leningrads militärdistrikt (ja, det heter fortfarande så) har blivit en militär kokpunkt och omfattande och frekventa övningar används för att öka förmåga, maskera styrkeförhållanden och kan användas för att dölja faktiska framtida angrepp.

Lettlands president påtalar att letterna känner ryssarna betydligt bättre än Sverige och det som provocerar Ryssland är svaghet. Det enda Ryssland respekterar är styrka och det är i Sveriges intresse att rusta upp för att få respekt från Ryssland och med det avspänning.

14:27 Lettlands president känner inte till den svenska solidaritetsdeklarationen, om att Sverige ska stödja sina grannländer om de angrips militärt. Tydligen har inte den förra svenska regeringen berättat för våra grannländer om solidaritetsdeklarationen, som alltså enbart verkar vara inrikespolitisk.

Analys: Solidaritetsdeklarationen har använts av alliansregeringen för att påskina att Sverige själva ska få hjälp vid angrepp och på så sätt kunna motivera den svenska avrustningen under förra regeringen. Deklarationen handlade alltså om inrikespolitik.

14:38 Angående lögnerna och desinformationen om världlandsavtalet med NATO, så finns det att läsa här. Avtalet handlar om vem som betalar för vad och hur mycket. I princip anges det att Sverige ska tillhandahålla en prislista för de tjänster man erbjuder NATO när man bjuder in NATO och att NATO-personal ska ha rätt till samma sjukvård och tandvård som Sveriges egen militär. Det står också uttryckligen att inga militära försvarsåtgärder (force protection) besökande länder vidtar för egenskydd får bryta mot svensk lag. Sverige måste också underrättas om alla planerade åtgärder för force protection.

16:59 Härnäst ska MSB:S generaldirektör Helena Lindberg upp och prata om opinioner. Det handlar antagligen om MSB:s regelbundna undersökningar om den svenska opinionens oro för olika kriser och förtroende för svenska myndigheters förmåga att hantera dessa.
Helena Lindberg.
"Sverige upplevs av de allra flesta som ett bra land att leva i."

89% anser att Sverige är ett bra eller ganska bra land att leva i.

Över 50% tror att Sverige kommer bli sämre att leva i de kommande fem åren.

49% vill att Sverige ska med i NATO. 34% vill att vi ska stå utanför NATO.

Undersökningen finns nu på MSB:s webplats.

17:32 Nu har ungdomsförbunden SSU, KDU och MUF debatterat och det var snabbt, kvickt och mycket underhållande. Exempel på MUF-replik: "Hellre skyddad av en amerikansk örn än äten av en rysk björn."
KDU, SSU, MUF
SSU körde med "den feministiska utrikespolitiken" och blev omkörd flera varv av KDU och SSU. Bland annat förde SSU fram att det främsta argumentet mot NATO var att Sverige inte har varit med i NATO.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Utrikesministern säger att man som svar på Frankrikes begäran om stöd "med alla tillbuds stående medel enligt Lissabonfördraget (tror jag) att Sverige analyserade begäran bl.a. utifrån folkrätten.

  Om Sverige och Frankrike ingått ett bindande avtal tillsammans med övriga Europa, måste väl detta ha skett på folkrättsliga grunder? Varför inte pressa henne på denna punkt?

  SvaraRadera
 2. Det är sådana här saker som gör mig så dj-a glad att jag inte bidrager med en endaste sekin till er stats-kassa.
  Dessvärre helt lagligt.
  Just!
  Kassa är vad ni är.
  Dig söver smickrets röst hör sanningens engång...

  SvaraRadera
 3. Själv dränerarjag statskassan så mycket som möjligt... Känns underbart.

  SvaraRadera
 4. Dåliga nyheter att Sverige fortsätter kampanjen att komma med i säkerhetsrådet. Med nuvarande ytterst vingliga, ibland extrema och i vissa fall totalt motsägesefulla utrikespolitik har vi absolut INGET att tillföra säkerhetsrådet. Ett bevis är ju redan kampanjen i sig; eftersom vi inte har stöd av civiliserade regeringar håller regimen på med att säkra stöd från de fåtaliga korrupta stater som vi skulle kunna tänkas påverka i den riktningen. Hur högt håller vi egentligen de demokratiska principerna när regeringen föredrar att diskutera med Polisario i Västsahara och tillerkänna Hamas regeringsstatus istället för att skapa samarbeten med legitima regimer?

  SvaraRadera
 5. Har Utrikesministern kunnat svara på frågan varför du är blockad på hennes Twitter? Eller ingår blockningen i den nya strategin att motarbeta "lögner och desinfromation" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se gårdagens inlägg. Hennes pressekreterare har ringt mig och förklarat. Jag är inte länge blockad, utan bara ignorerad.

   Radera
  2. Ibland missar media och bloggare att ge förklaringen till sina sensationella nyheter samma exponering som den inledande spekulativa artikeln, jfr: Blockerad av Margot Wallström på Twitter

   Radera
 6. Tittar just nu tv direkt från fofrk. Gudrun Persson på FOI skulle förklara orsaken till Syrien-kriget(hon gav 3 orsaker)och hur länge det kunde tänkas pågå. Jag reagerade väldigt starkt när hon inte med ett ord förklarade vad hon menade med punkt 1, det geopolitiska läget. Inte det minsta försök att utveckla påståendet.

  Geopolitik som orsak till krig handlar nästan undantagslöst om ekonomi och ekonomisk makt. Alternativt men i mindre omfattning till att försvara sitt territorium eller återupprätta "gamla gränser" och skydda egna medborgare.

  I Syriens fall handlar det i första hand om möjligheten att etablera en "sunnitisk" pipeline (olja&gas)till Europa med USA´s hjälp. Ryssland vill förhindra detta och ev. också etablera en egen pipe ev med t.ex Iran. När man förstår detta så inser vi att kriget när det väl startat kommer bli svårt att avsluta och med höga insatser(WW3?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det spela någon avgörande roll när det sedan länge fraktas med fartyg och enda skillnaden med pipeline blir lite lägre fraktkostnader?

   Radera
  2. @Magnus Redin 18:18
   Som jag har fattat det, så är det billigare och snabbare att använda rörledningstransport.

   Ett av världens största kända gasfyndigheter South Pars/North Dome ligger under Persiska viken och töms antingen från det sunnitiska Qatar eller från det shiitiska Iran för vidare transport till Europa.

   Båtfrakt kräver att gasen kyls ned till - 160 grader Celsius (LNG) och är nedkyld under hela den tid, som det tar för båten att åka från Persiska viken till någon europeisk hamn, eventuellt via Godahoppsudden. Nedkylning kräver energi, som kostar pengar.

   Gastransport via rörledning görs utan energikrävande nedkylning, dvs i gasform, men med pumpanläggningar, vilket totalt sett blir billigare.

   Radera
  3. @Magnus Redin; Vad gäller olja gäller även markanta skillnader. För att inte tala om Suez-tarifferna som är en av Egypten´s största export-intäkter.

   Radera
 7. Lettlands president Vejonis vill att vi rustar upp försvaret av Gotland. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar Östersjön sa han och vill att vi skaffar flottbas, specialförband och artilleripjäser på ön.

  Detta borde vi väl kunna åstadkomma en liten början på i år. Han ska vidare till Stockholm och träffa statsministern.

  Han vill också att vi går med i Nato och där är väl läget mer låst. Ökat samarbete gäller med Nato men inte medlemskap idag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera