Cornucopia?

2016-01-15 12:41

Lägenhetspriser upp marginellt i Stockholm

Valueguard rapporterar om marginellt stigande kvalitetsjusterade lägenhetspriser i Stockholm. Det går fortfarande inte att dra några som helst slutsatser kring om bostadsbubblan toppat ur, även om den kortsiktiga trenden kan sägas ha planat ut under hösten.
Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetsindex för Stockholm
Likväl är de tre senaste månadernas svaga rekyl eller kräftgång det tidsmässigt största hacket i uppgången sedan nedgången 2011. Den gången började dock priserna först halta och falla under våren. Våren förblir den tidpunkt då vi kan se vart bostadsmarknaden är på väg. Vi kan se varningstecken idag, men det är för tidigt för slutsatser om att nedgången är tillbaka. December är normalt en omsättningsmässigt svag månad och därmed ännu mindre signifikant.

Om ni undrar vart jag tagit vägen under förmiddagen, så har jag varit med i bloggrannen Martin Moreaus på Bonde på riktigts podcast vilket åt upp en del tid. Återkommer när det samtalet publiceras.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Ännu ingen MACD-divergens i Stockholm. I Göteborg var den kortsiktiga rekylen tydligare sett till MACD.

  SvaraRadera
 2. Rent anekdotiskt nya rekordpriser söder om söder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tar jag bara det jag upplever från vad jag hör runt mig men det upplevs som att priserna innanför tullarna och precis utanför har stannat. Det är inte direkt några större "galna" budgivningar eller liknande.

   Går man däremot längre ut, mer söder om söder eller längre ut på linjerna på t-banan så börjar det bli mer och mer budgivning, och uppfattas som mycket fler intressenter. Kan det inte helt enkelt vara så att "den större massan" upplever att priserna i centrala Stockholm är för mycket och börjar leta sig utåt?

   Se t.ex. skanska (osäker) som står med runt 30 tomma lägenheter på Kungsholmen (stadshagen), de fick resterande 180 eller vad det var sålda, nu sitter de med dessa och väntar på "rätt läge" (om man ska tro ansvarig person för dom).

   Själv letar man hus, när man då ser att ett hus för 3 MSEK går upp till 5.5MSEK på några timmar, en 3 rummare som gigantiskt superrenoveringsbehov så .. ja. Då blir det mer aktuellt att söka jobb i skåne/runt gbg istället.

   Radera