Cornucopia?

2016-01-23 14:38

Kraftiga ökningar av kortbedrägerier mot Handelsbanken och Nordea - resesajter misstänkta?

Efter gårdagens uppgifter om kraftigt ökade kortbedrägerier mot Swedbank, har jag fått in uppgifter om att det samma gäller hos Handelsbanken och Nordea. Gemensam nämnare för de drabbade jag varit i kontakt med verkar vara någon resesajt.

Enligt uppgift ska Nordea sagt att de hade ovanligt mycket bedrägerier just nu.

Uppgifter från en drabbad kund till Handelsbanken gjorde gällande att "[banken] hade spärrat ett stort antal kort sedan de fått uppgifter om att kortuppgifter kommit i fel händer". Några officiella uppgifter om detta har dock inte kommit ut. Jag har sökt Handelsbanken för kommentar.

Drabbade kort har uteslutande använts för att köpa resor eller hotellbokningar.

En av möjliga gemensamma sajter är Expedia, vilket även för användaren ibland kan se ut som Hotels.com medan hotellägaren ser det som Expedia. Man kan också boka flyg via Expedia. Det behöver inte vara just Expedia som har blivit hackat, utan kan förstås även vara deras kortbetalningsleverantör.

Har du blivit utsatt för kortbedrägerier sedan december, och har du i så fall använt de drabbade korten till resetjänster som hotell eller flyg?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Finska polisen misstänker att säkerheten brustit på Hotels.com eller någon av deras samarbetspartners.

  Här utdrag från finskt media:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452998327734.html

  http://yle.fi/uutiset/suositun_hotelscomin_tietoturvassa_aukko_krp_sadan_suomalaisen_korttitiedot_viety_varauksen_jalkeen/8598203

  SvaraRadera
 2. Har du ett HB kort kan du när som helst inaktivera ditt kort.
  Dvs ta bort möjligheten att handla via nätet eller utomlands!

  SvaraRadera
 3. Ett hotell som hade lite bekymmer nyligen och läkta kortinfo
  http://www.travelandleisure.com/articles/hyatt-security-breach

  SvaraRadera
 4. Hände mig i helgen i helgen som gick, Nordea hade upptäckt misstänk aktivitet och spärrade mitt kort. Jag handlar mycket resor via Hotels eftersom jag jobbar ute varje vecka...

  SvaraRadera