Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-01-31 14:10

Kaplanturbinen snurrar långsamt - regeringen vill ha nytt miljonprogram

Efter ett och ett halvt år som "bostadsminister" vill nu slutligen bostadsminister Mehmet Kaplan (mp) göra något. Regeringen samlar i morgon kommunisterna och allianspartierna till gemensamma överläggningar om ett nytt miljonprogram då Boverket nu säger att det behövs 700 000 nya bostäder i Sverige rapporterar Aftonbladet.

Det verkar alltså som att Kaplan övergett tankarna på den sk Kaplanslummen, dvs ghetton av lågkvalitativa tillfälliga massproducerade baracker i vilka flyktingar (=asylsökande som fått uppehållstillstånd) ska inhysas. Istället förespråkar han nu ett nytt miljonprogram och berättar nostalgiskt för Aftonbladet om hur han själv växt upp i det gamla miljonprogrammet.
"Jag är själv uppvuxen i miljonprogrammet. Det har sina kvaliteter, men det finns saker som skulle kunna ha gjorts bättre, säger han och poängterar att det handlar om att bygga rätt från början – ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart."
Bostadsministern vill nu bygga (eller snarare att någon annan ska bygga - det är ju inte Kaplan som ska bygga dessa bostäder) 700 000 bostäder till 2025 och jämför detta med miljonprogrammet. Regler ska förenklas och staten ska även investera i bostadsbyggande.

Därmed kanske både oppositionen och regeringen slutligen är överens om att reglerna behöver förenklas.

Samtidigt öppnar Kaplan för att kommuner ska straffas om det inte bygger nya bostäder. Den här gången ska inga kommuner slippa undan att bygga dåligt genomtänkta förortsghetton. Eller ja, de kan alltså betala sina böter, så slipper de detta även fortsättningsvis i t ex Danderyd eller Kungsbacka.

Nu krävs det antagligen mer än att "vi kan väl prata om det". Fast det är ju kul att Kaplan efter 1.5 års total brist på handlingskraft åtminstone vill prata om att det ska byggas mer bostäder. Kaplan hoppas att det ska påbörjas mellan 52 000 och 53 000 bostäder under 2016, men siffran behöver alltså upp till åtminstone 70 000 för att nå 700 000 bostäder till år 2025.

Man kan fråga sig varför man inte också satsar på att dra igång flyttkedjor. Bygg attraktiva sk trygghetsboenden åt äldre och anlägg äldreboenden för de äldre som faktiskt inte vill ha hemtjänst. Det finns antagligen 100 000-tals halvstora, eller rent av stora, lägenheter och villor där det bor 1 - 2 äldre, och som skulle fria upp bostäder åt t ex barnfamiljer om dessa flyttade till ändamålsenligt boende. På köpet skulle kommuner och Försäkringskassan inte behöva betala dagens motsvarigheter till bostadsbidrag till dessa äldre som bor för stort. Att vi envisas med att äldre ska bo kvar med hemtjänst har absolut bidragit till felallokeringar i den svenska bostadsmarknaden.

Ett viktigt steg i att få igång flyttkedjorna är att ta bort flyttskatterna. Tag bort reavinstbeskattningen på bostäder helt, tag bort stämpelavgifter, tag bort pantbrevskostnader, eller ersätt dessa med ett realistiskt schablonbelopp om en arbetstimmes tid a 600 kronor istället för procent på köpeskillingen eller procent på pantbrevens storlek. Det innebär inte mer jobb bara för att det står en nolla till på handlingen. 

Sedan får man hoppas att ett nytt miljonprogram inte blir oattraktiva miljonprogramsförorter, utan täta kvartersstäder i attraktiva lägen nära kommunikationer och arbetsplatser, samt förstås miljonprogrammets villamattor, något som i princip helt saknas idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Med hjälp av gigantiska 3D-skrivare och leverantörskedjor där sandblandning m.m. levereras till plats kan vi få till en snabbproduktion av hus - Se exv. denna film från Wired:

  http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-09/21/giant-3d-printer-builds-houses

  Framtiden stavas alltså Kaplanstavar. Vi får bara hoppas att operativsystemet till dessa skrivare inte heter Wintendo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte bli förvånad om regeringen köper in skrivare. Säkert billigare än tälten de uppförde och rev. 50k per plats... 10 miljoner för 30 dagar. Det blir bättre på lång sikt...

   Radera
  2. Är inte det här mer rimligt 3d-printade hus?
   http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3700240.ece

   Radera
  3. @HenrikM: Jo, om man vill ha resultatet att det tar år att komma igång och att efter mer än 2 år efter att exteriören skulle vara klart så har inget byggts: https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_City_(Changsha)

   Gällande 3D-printing så kanske denna är intressant där ett slott 3D-printas i cement: https://www.youtube.com/watch?v=DQ5Elbvvr1M

   Radera
  4. @HenrikM: Jo, om man vill ha resultatet att det tar år att komma igång och att efter mer än 2 år efter att exteriören skulle vara klart så har inget byggts: https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_City_(Changsha)

   Gällande 3D-printing så kanske denna är intressant där ett slott 3D-printas i cement: https://www.youtube.com/watch?v=DQ5Elbvvr1M

   Radera
 2. Tror nog att skattebetalarna i Danderyd och Kungsbacka betalar "böter" till t.ex Malmö som går lika bra som Grekland.

  Det kommer att bli intressanta friktioner i samhället mellan grupper när de nya svenskarna får bättre bostäder och service än de som idag bor i de hittills sjuttiotal utanförskapsområden/ghetton som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, jag skulle tro att påföljderna blir anpassade så att gräddhyllorna med fördel tar straffet istället för att bygga bostäder för patrasket...

   Radera
  2. Då kommer de hatade SD vänliga LO-medlemmarna till nysvenskarnas räddning med hjälp av statens påtvingade empati för kulturutbyte och spännande möten. Det finns ingen ände på vad folkhemssossarna får på sitt bord men ingen fara, SVT och LO ska utbilda det patrasket till sans.

   Radera
 3. Precis som det blir fler bilar ju mer vägar man bygger blir det mer folk ju mer bostäder man bygger. Men inte fler produktiva arbeten. Det är alltså skattebetalarna som skall betala boendet i dessa bostäder och det blir bara dyrare ju fler bostäder man bygger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att det finns många vägar betyder det inte att alla stadsbor kör bil.. Ökad flexibilitet är nog den största vinsten.. om det nu inte gått helt åt pipan dvs men jag ser inga tält-camps i sverige än så länge. Att det skulle lyckas gå med vinst kortsiktigt är nog inte ens på kartan. Mycket vunnet är ju också att slippa inhysa folk i slott, idrottsanläggningar och andra "offentliga" byggnader, det skapar en del oro och irritation.

   Radera
 4. Undrar vilka som tvingas finansiera detta projekt.
  Gissar att det, bland annat, blir en extra flyttskatt för de som vill flytta utomlands i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma människor som finansierar lönebidrag, nystartsbidrag, SFI, bosättningsbidrag, retroaktiv föräldrapenning osv...

   Radera
  2. Vad tror ni pensionsfonderna skall gå till? Svamparna har ju redan öppnat för sociala investeringar.

   Radera
  3. I Tyskland demonsterar de behövande för fler bostäder, det är en oroväckande utveckling med att allt fler hamnar utanför. https://m.youtube.com/watch?v=zdCmgRDL_QU

   Radera
 5. Vi får säkert mycket mer för pengarna om vi inför medborgarlöner och låter medborgare ta med sig halva medborgarlönen även om de drar utomlands. Det är ekonomiskt vansinne att försöka bygga svenska bostäder åt alla i världen som lyckas övertyga migrationsverket om att de är förföljda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÄFS är redan en typ av medborgarlön för en del nya svenskar. På samma sätt som yngre män utan ID-handling ofta är under 18 år så är de äldre över 65. Äldreförsörjningsstödet närmar sig en miljard mycket snabbt. ÄFS går med lite trixande med tremånaders regeln för vistelse utanför EU ha med sig livet ut i forna hemlandet. I EU är det ingen fara. Livet ut plus lite till.

   Radera
 6. Fördelen med kriser är ju trots allt att det är lättare att hantera gamla låsningar som förlamar den nuvarande situationen.

  Den snabbast tillgängliga, bästa och billigaste bostaden är ju trots allt den som redan är byggd. Därför borde skattesystemet gynna personer som flyttar ihop eller flyttar till mindre bostäder, särskilt i tillväxtregioner. Ett andra problem är att nybyggnation är på tok för dyrt i förhållande till vanligt folks inkomster (och särskilt nyanländas). Det finns nog inga snabba svar men jag tror man ska sträva efter regelförenklingar, ökad konkurrens (lägre vinster), innovationslösningar samt lägre krav på standard. Enklas vore att slänga ut hela BBR (med undantag för brand, och riskkrav) samt förenkla detaljplaneringen till att endast schematiskt systematisera och reglera markanvändning och husvolymer. För att förenkla ytterligare är det möjligt att mycket av medborgardialogen och överklagandemöjligheten kan utgå. Som det är idag är det ändå i stort sett en tidskrävande chimär och det kanske är bättre att låta politikerna bestämma och ta konsekvenser av besluten fullt ut.

  Ryktena i branschen just nu pekar mot en ohelig allians mellan makthavare och storföretagen som gärna ser system för som gynnar prefabsystem och vissa tillverkares modulhus. Bra om man vill att det nya miljonprogrammet ska se ut som det gamla med rader av likadana hus av tveksam kvalité på en åker men sämre för de som kämpar för långsiktigt hållbara och attraktiva städer.

  Jag skulle hellre se lösningen som gynnade enskilda individers initiativ. Idag har vi ett regelverk som motverkar små initiativ vilket är bra för storföretagen som ofta söker lokala monopol och som hellre säljer få lägenheter dyrt än många billigare.

  För övrigt ska det bli spännande att höra vad Kaplan har att säga och om han lyckas formulera vettig meningsbyggnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyanländas boende betalas av kommunen så där finns inga kostnadsbegränsningar.

   Radera
 7. Pensionspengar kommer att ryka,klart som korvspad.
  Åsså ännu mer kreativa skatter såklart,kött och sockerskatt kommer snart med.
  Vägtullar i varje kommun,färje och brotullar.
  Fettskatten var det med,sedan kan ekoodlat skattas mer pga att utdelningen är såpass mycket lägre.
  Sedan kan alla med en någorlunda stor boyta tvingas ta emot barn,kan man tvinga kommuner så..
  Sommarstugor kan man också lägga beslag på.

  SvaraRadera
 8. Varför inte låta oss bo kvar i våra rymliga villor och premiera dem som delar på dem med andra.
  Jag kunde tänka mig ett delat boende på gamla dar. Ett undantag i den miljö man gillat som ung.
  Boendet är mer än fyra väggar!
  Dagens besök på Harry Karlssons galleri med Olle Ohlsson, Hagalund visar på hur tätt det kan byggas och bos.
  http://www.hitta.se/kartan!~59.36098,18.01571,16z/tr!i=OP8SyqjB/search!q=R%C3%A5dmansgatan!b=59.35769:17.99904,59.36578:18.03560!sg=true!t=combined/tileLayer!l=1/streetview!po=59.36098100:18.01570500!a=2.32979!pi=0.01119

  SvaraRadera
 9. Bostadsägare av alla slag hittar på en massa förslag som de låtsas skall lösa bostadskrisen, medan enda syftet med förslagen är att berika dem själva. Det vill förvisso till att man gör en riktigt fet personlig profit om det skall uppväga den allmänna nedgången som våra politiker orsakar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, självklart vill företagen som erbjuder bostäder maximera sina vinster. Det är ju själva meningen med företagande. Dessutom, skall marknaden lösa bostadskrisen som politikerna skapat så krävs ett antal år av övervinster för att locka kapital till sektorn. Vad menar du är konstigt med det??

   Radera
 10. "Det verkar alltså som att Kaplan övergett tankarna på den sk Kaplanslummen, dvs ghetton av lågkvalitativa tillfälliga massproducerade baracker i vilja flyktingar (=asylsökande som fått uppehållstillstånd) ska inhysas. Istället förespråkar han nu ett nytt miljonprogram"

  ... med lågkvalitativa tillfälliga massproducerade baracker i vilja flyktingar (=asylsökande som fått uppehållstillstånd) ska inhysas?

  SvaraRadera
 11. Nej, Kaplanslummen har inte övergetts. Göteborg planerar att smälla upp massor av barackboenden i Göteborgs finaste villaområden. Dessutom i bästa läge vid vattnet. T.ex. i Långedrag där en normal villa går på runt tio miljoner.

  http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2972200-har-ska-tillfalliga-asylboenden-byggas?utm_source=google.se&utm_medium=organic&utm_campaign=redirect

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till alla som får ta del av det spännande mötet mellan det nya och gamla som fastighetsverket så positivt påpekar. Göteborg blir lite mer jämlikt. Ungefär som Fårösund på Gotland där de 800 bofasta får en möjlighet att välkomna 600 nya svenskar.

   Radera
 12. Jag som är gammal 50 år kan berätta vad miljonprogrammet var för något. Verkar som att ingen annan kommer ihåg det. Det handlade om att snabbt bygga dyra bostäder med lågkvalite på ställen där ingen ville bo.
  DYRT: Fråga byggindustrin och byggfacket hur det kunde blir så dyrt
  På den tiden var affarsiden att staten skulle subventionera hyran för de stackare som var tvugna att bo där så att de trodde att det var billigt.
  DÅLIGT: Blev det när man skulle bygga snabbt.
  FEL LÄGE: Blev det när man skulle bygga stora bostadsområden och det fanns massor av restriktioner på var man fick bygga. Konceptet blev höghus i skogen utan någon som helst samhällsservice

  Nu skall vi alltså återupprepa detta concept.
  GRATTIS TILL VÄRLDENS SÄMSTA REGERING.
  Nej, nu glömde jag Zimbabve.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den här gången blir det ju annorlunda. Alla nya svenskar ska få bostäder av högkvalitet och i anslutning till all tänkbar service. Bara de dumma bullerreglerna tas bort.

   Radera
  2. Ja det är en fördel att bygga för folk som planerar att köpa med egna pengar eftersom man då måste anstränga sig för att åtminstone se till att det yttre uttrycket ser ok ut.

   Det stora problemet framöver är ju egentligen att husera alla nyanlända med usel ekonomi. Ekonomiskt sett bör dessa inte placeras i nybyggen utan i orenoverade miljonprogram där hyrorna är lägst. Ett förslag är därför att återigen införa renoveringsförbud och hyreshöjningsförbud på alla äldre hyresrätter vilket snabbt kommer driva ner kostnaderna och tvinga ut befintligt klientel (som oftast har jobb) till nybyggen med höga lån.

   Radera
  3. Bjorn:

   Vem tror du skall köpa något boende för egna pengar? Finns det ens i sinnesvärlden någon som köper boende för egna pengar? Kanske det finns, men det är väl lika vanligt som förnuftiga politiker...

   Radera
  4. Generellt sett så var inte det som byggdes under miljonprogramstiden av speciellt dålig kvalitet. Löpandebandproducerat, generiskt och trist, ja, men inte dåligt. Särskilt om man jämför med stadskärnorna som då var rätt slummiga. Stommar och bärande element är oftast välbyggda och lägenheterna välplanerade.
   Att de hamnade långt ute i skogen handlade mer om ideologi, tanken var att medelklassen skulle bo nära naturen, långt från den smutsiga staden. Googla ABC-staden de som inte gjort det för modernismens ideologiska bakgrund.

   Grundproblemet med miljonprogrammet är att man byggde för glest och för oflexibelt. Man detaljplanerade allt, så när det inte bodde en familj i varje lägenhet så försvann plötsligt underlaget för den enda matbutiken i centrum, och folk ville hellre bo i blandade stadsdelar än i sovstäder. En övertro på social ingenjörskonst i grund och botten.

   Radera
  5. Det som byggdes i början var av bra kvalite. Sedan försämrade man den eftersom för att spara kostnader. Tyvärr försvann pengarna man sparade ut till byggbolagen och byggjobbarna. Sämst var kvaliten précis innan systemet kraschade kring 1975. Sverige stod då med massor av lägenheter som inte kunde hyhras ut. Stor förvirring uppstod. Systemet med allmännyttan som hyrde ut till självkostnadspris gjorde att hyrorna höjdes för de som bodde kvar när en lägenhet blev tom. Till slut bodde bara socialfallen kvar, ty de betalde inte sin egen hyra. Bostadsområdena var i stort sätt övergivna av vanliga människor. Vi som var unga på 70-talet fick höra att provlemet var att "Dagens ungdommar är bortskämda som inte vill bo i nybyggda ägenheter". Svaret var då alltid: "Varför flyttar du inte själv dit då?", vilket gjorde de äldre med fina lägenheter arga. "Det är väl inte vi som ska bo där"

   Situationen räddades av invandringen. Invanrarna som inte hade något val fick flytta till de mest misslyckade områdena. -En av dem var tydligen Kaplan. ÄR han ute efter att hämnas?

   Radera
  6. +1 Stefan, skönt att det finns vettigt folk som varit med!

   Radera
 13. Skulle inte förvåna om detta är ett dåligt spel för galleriet. Kaplan med sina högst tvivelaktiga kopplingar till politisk islam, har varit som en mussla under sin ministertid. Jag anar att han hellre vill se ghetton, därför att sådana skapar fin grogrund för islamism, vilket i sin tur skapar kaos vartän den finns, vilket är en väg att skapa kalifatet. Eller så är jag för konspiratorisk, islamisterna kommer ju ändå på oblodigt sätt att ta över vårt parlament inom 60-(gissa själva)år, om det fortsätter som idag, med 2000 i veckan. Äsch det ordnar sig nog. Då är jag iallafall död. Uppmanar dock mina barn att fundera lite kring Kanada eller Nya Zeeland. Kristna är snart fritt villebråd i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt. Erdogan och Kaplan... Erdogans son som köper olja av IS-terrorister med pappas välsignelse... Erdogans kompisar som säljer gummibåtar till afghaner, burmeser, somalier, eritianer, libyer och en del syrier... De allra främsta förmågorna får flyga snart utan visum med äkta pass från Turkiet eller IS...

   Radera
 14. Helt otroligt! Här har det kacklats om bostadsbrist i över 20 år för svenska ungdomar och inget händer. Sedan dyker det upp en massa invandrare och vips, sex månader senare skall det byggas. Tycker det börja likna omvänd rasism. Var är Aftonbladets reportrar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, det är allas lika värde och gör att Sverige blir mer jämlikt.

   Radera
  2. ...vissa mer jämlika än andra...

   Radera
 15. Alla bubblors moder, skrev Cervenka nyligen om i en artikel jag inte kommit åt att läsa. Men det handlar om vår tid. Nu. I Kina paketerar man om dåliga lån som man gjorde i USA innan finanskraschen. Vilket kommer leda till ett liknande resultat. Sedan är världsekonomin rökt. Det finns inte en chans att svensk ekonomi klarar av ett nytt miljonprogram när industrin robotiserar eller flyttar till lågkostnadsländer. Vakna upp för helvete! Våra politiker fortsätter bädda för den ultimata katastrofen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser tre intressanta "utmanande" bubblor som kan brisera här i Sverige:

   - Bostadsbubblan med gigantisk skuldsättning.
   - Ny finanskris 2.0 med börskollaps.
   - Vår chockterapi med nykultur.

   Tveksamt om Sverige klarar av att lösa ETT av dessa scenarion separat. Om alla tre imploderar samtidigt? Vågar inte ens tänka tanken...

   Radera
  2. Håller till viss del med. Blev erbjuden igår en nyproducerad lägenhet och sitter och funderar på om det är värt att ta det ä. Knappast billigt, men allting annat är som försvunnet numera. "Bra och rimliga bostäder" är som bortblåsta. Inte kul at vara ung heller.

   Radera
 16. Man blir ju lite konfunderad när det pratas miljonprogram och att det då handlar om 700 000 bostäder. Diffen är exakt 300 000. Att enbart försöka sig på att bygga lika många som differensen är vore en prestation för den dysfunktionella byggbranschen.
  Men det ställs ganska små krav på ministrar i detta land då man får 1000 000 att vara lika med 700 000.
  Det pratas om regelförändringar, förenklingar, teknik för att bygga snabbt. Hur vore det att ge sig på branschstrukturen med konsult, underkonsult på underkonsult, leverantör, underleverantör på underleverantör, projektör, underprojektör på
  underprojektör osv osv. Varenda en av dem skär emellan ca 30%, vilket oftast inte ens motsvarar en bråkdel av adderat värde. Värst är de i toppen. De lägger gladeligen anbud på arbeten som de inte har kompetens för och konstaterar sedan att det blev dyrt. Men det är inga problem, det är bara att plocka fram juristerna och gå till beställaren och kräva mer pengar. En av Sveriges värsta branscher, jämte bank och försäkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar bli bättre. Sist var en inkomst på 600tkr en miljoninkomst, sakta med "säkert" närmar de sig sanningen...

   Radera
 17. Så länge som man inte börjar att bygga betydligt billigare så att nyanlända, fattigpensionärer, studenter, låginkomsttagare, osv har råd att bo i dessa bostäder så kan man aldrig bygga bort bostadsbristen. Redan i dag i bostadsbristens Sverige så kan man få ett förstahandskontrakt ca 30 min promenad från Stureplan utan längre kötid. Jag tänker på Norra Djurgårdsstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är längre kötid? 7 år?
   Om man är nyinflyttad så behöver man alltså bara bo svindyrt i andra hand i 7 år. Sedan kan man få ett svindyrt förstahandskontrakt. Verkar ju otroligt förmånligt.

   Radera
 18. Man kan ju undra vad det är för standard som hyres lägenheterna ska få. Privata värdar vill troligen inte bygga lägenheter för socialgrupp 1 och 0.5 pga dom extra kostnaderna för slitage och vandalisering som det innebär. Det är nog hyresrätter för medelklassen som privata bostadsbolag eventuellt kommer bygga, t.ex. som Djurgårdsstaden eller Hagastaden. Det hjälper ju inte Kaplan då dom lägenheter han vill ha är för en annan socialgrupp.

  SvaraRadera
 19. Ta bort flyttskatten. Finansiera det med att återinföra fastighetsskatten. Ta bort räntebidragen. Använd dom ökade skatteintäkterna som dom slopade räntebidragen ger till att sänka inkomstskatten.

  Då blir det fart på omflyttningarna inom det befintliga bostadsbeståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsskatt,har vi inte nog skatter redan innan tror du?
   Section 8 passar som handen i handsken!

   Radera
  2. -PJ
   Du fick inte femma i läsförståelse antar jag.

   Radera
  3. Du var allt en otrevlig typ Daniel ,varför?
   Förklara gärna det med läsförståelsen.

   Radera
 20. Bra tankar av Cornucopia? när det gäller hur politikerna borde tänka. Det finns ca 2.3 miljoner pensionärer. De flesta pensionärer klarar sig ekonomiskt hyfsat men ca 700,000 har det knapert enligt Svd och ca 250.000 klassas som fattigpensionärer enligt SVT. Om kommunerna, som start, snabbt bygger 200.000 nya, moderna och anpassade boende för pensionärer och samtidigt ger en skattefrihet för eventuell försäljningsvinst på villa eller klubbmedlemskap vinns mycket. 200.000 villor eller lägenheter frigörs för bostadsmarknaden, betydligt fler än 200.000 pensionärer får det bättre och har i än fler fall råd att betala fullt hyrespris, för kommunerna blir det enklare och billigare med hemtjänst eftersom fler behövande är samlade.

  När behovet av moderna pensionärsbostäder är utbyggt kan det vara dags att överväga avskaffad flyttskatt för fler. Det är många pensionärer som till stor del sitter i för stora lågt belånade bostäder och därmed ekonomiskt drar sig för att flytta till något mindre och dyrare med en flyttskatt som kan motsvara flera års pension. Vid en flytt inom kommunen tjänar snabbt kommunen på detta i ökade skatter och avgifter.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 21. Förslagen verkar för mig väldigt vettiga! En fråga: Dessa stämpelavgifter, och pantbrevskostnader, vad avses de täcka för kostnader i samband med bostadsköp och bostadslån? Vem får i slutänden dessa pengar? Är det som jag misstänker påhittade kostnader utan egentligen rimlig grund som bankerna lurar till sig med myndigheternas tysta medgivande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får lika mycket för de pengarna som för alla andra skatter, i bästa fall inget. I värsta fall använder de pengarna för att motarbeta dig och begränsa din frihet.

   Radera
 22. Cornus resonemang bygger på att man kan tänka i flera steg. Miljöpartister och vänsterfolk kan inte detta, Boverket säger att det behövs fler bostäder, alltså måste vi bygga massa nya bostäder. Att man kan utnyttja de som finns effektivare finns inte på kartan.

  SvaraRadera
 23. Det är helt skevt, vi bygger mer än någonsin i årstakt och över tid. Men ingenting av kringtjänsterna hänger med. Lokaltrafiken är så full idag att det inte är säkert att man kommer med sin tunnelbana/buss/pendeltåg och man inte kliver på långt ut på linjerna. Det blir bara värre och värre och snart kommer man väl inte på pendeltåget in mot stan efter Ösmo eller tunnelbanan in mot stan om man kliver på efter Gullmarsplan. Det ser ut så här i princip från kl 07:00 till 09:00 varje vardag.

  Men det är lugnt smäll upp boende för 40 000 nya individer i Stockholm om året så löser sig säkert resten av sig själv...

  Inga delar av infrastrukturen eller samhällsservicen klarar en högre belastning i dagsläget, men inget av det byggs ut. Man verkar endast diskutera hur man ska subventionera ännu fler människors boenden.

  Så länge man kan knöla in en person till i tunnelbanevagnen kan man öka resursutnyttjandet och därmed BNP. Men när det verkligen blir fullt så krackelerar allt.

  OBS, tunnelbanan får bara klä skott som exempel för samhällsbyggnaden i stort.

  SvaraRadera
 24. Men vad händer om en kommun vägrar att betala böter, för att den vägrat uppföra hus? Har vi något påtryckningsmedel mot en kommun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju t.ex hålla inne med endel av skattepengarna

   Radera