Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-21 07:56

Järnmalmspriset och bubblan

"Det luktar pengar." - Stefan Löfven om Northland Resources 2013
Vi lägger väl ut den klassiska bubbelgrafen och järnmalmspriset så här på morgonkvisten?
Järnmalmspriset i USD per ton Källa: Indexmundi


Marknadsbubblans anatomi.
Även järnmalmspriset visar upp den klassiska bubbelgrafens beteende.

Det är i sammanhanget knappast förvånande att Northland Resources och Dannemora Mineral har gått i konkurs. När man inte längre befinner sig på den uppåtgående fasen i bubblan, så blir det svårt att dels få lönsamhet och dels få tag på villiga finansiärer, hur mycket man än tror att priset ska stå stilla på en hög nivå för evigt.

Återstår då svenska statens kassako LKAB med sin Kirunaflytt.

Väldigt lite talar för någon som helst återhämtning i järnmalmspriset de närmaste 15 - 20 åren. Snarare är järnmalmspriset ännu ett utmärkt exempel på Jim Rogers råvarucykler. Man kan behöva titta tillbaka rätt många år när man ska se på LKAB:s lönsamhet framöver, justerat för utvinningsvolymerna förstås.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Så Kiruna kommer gå samma öde till mötes som Malmberget? Husen får förfalla tills de trillar ner i gropen med ökad psykisk ohälsa för de som bor i de allt dragigare huset när sprickorna inte bara är i fasaden som på felaktigt enstegstätade hus utan genom hela väggen.

  Om man kan boka rum i Kiruna på Ferrum, kan då är bubblan vara över? Kollar på en gång och jo, det går, men nästa vecka är inget rum ledigt och på Kvalster är det bara 8 bostäder tillgängliga. Nej, jag kan inte se att malmbubblan spruckit än, eller är det norrskensturisterna från Japan som fyller rummen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ishotellet drar mycket folk nu - de bor en natt där och några nätter på Ferrum. När jag tänker efter så har jag aldrig besökt Kiruna utan att det är minus 29 grader och en djiklans massa snö !

   Radera
 2. Bubbelgrafen stämmer bra överens med S&P 500 och OMX 30 också. Tror att det 2016 kommer slå 2008...

  SvaraRadera
 3. Järnmalmspriserna kommer inte att sjunka under 100 USD/ton detta eftersom Kinas enkla utvinning kräver detta för att få lönsamhet-så lät det när Northland satsade på utvinningen.
  Oljepriset har väl en liknande historik och förklaring-aldrig under 60 USD/fat.

  Frågan är om låga priser på råvaror är bra eller dåligt för världens utveckling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låga priser tyder på att marknaden inte efterfrågar produkterna lika mycket. De prismässigt starka "stödområden" som finns försvaras nog inte så ambitiöst ändå eftersom det kostar pengar. Nu är dessutom alla lagringsplatser för spekulanterna toppfyllda. En mer intressant fråga är - är det låga oljepriset den direkta orsaken till social oro i Syrien och Irak samt orsaken till att Ryssland bedriver proxy-krig mot Ukraina ?

   Radera
 4. Ärligt talat - vad har Statsministern för erfarenheter som ger honom kompetens att bedöma Northlands (och gruvindustrins) riskscenarion, potentiella risker och framgångsscenarion ? Kan han inte lika gärna hålla tyst och låta Näringsdepartementet skicka ut en pressrelease (där åtminstone en extern konsult har haft åsikter om innehållet). Northland var en satsning på i "början" på priskurvan - problemet var bara att malmpriserna föll som en sten tillbaks till 2008 års nivå. A bad call, only a bad call !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan Löfven var inte statsminister när han var där och kände lukten av pengar. Han var där som ex ordförande för Metall, och nuvarande ordförande för Sossarna. Hans bakgrund borde innebära att det fanns en kunskap, men icke....

   Humor också att hans uttalande kom precis i tjurfällan.

   Radera
 5. Innebär detta att den närmast överproduktion av konsumtionsprodukter som vi varit vana vid nu byts till sin motsats när allt doppar och en inflationskarursell går igång då varuflödet minskar?
  Det kan bli jobbigt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har väl istället en inflationsdämpande effekt?

   Saker bli billigare att producera och transportera och OM efterfrågan på råvaror går ner så blir massa folk inom råvaruutvinnings-branschen arbetslösa och kan inte spendera lika mycket pengar.

   Radera
  2. ... och vi konsumenter får mer pengar över till annat än råvaror.

   Radera
 6. Jag kan inte se att det kommer något lika stort sug efter järnmalm framöver som Kinas byggbubbla. Man byggde t.om. städer ingen bor i bara för att lyfta BNP.
  Nu kan de inte ens bygga mer för pengarna är slut - mer än slut.

  Sen återvinner vi mer och mer järn och stålverken i Sverige har 30-40% återvunnen metall i sina stålkok.

  Många gruvor måste gå i KK innan detta rättar ut sig.

  SvaraRadera
 7. Tja, pengar kan väl lukta lite på skuldsidan också?
  Apropå slakt kanske det snart är dags att börja titta på oljerelaterade aktier, vad tror ni? Något utbombat som inte ser ut att konka, förslag?

  SvaraRadera
 8. Vad många verkar missa här är att det inte endast är efterfrågan som minskat och sänkt priserna, vad som även hänt är att ett antal stora gruvor i de australiensiska och brasilianska malmfälten blivit färdiga under det föregående året vilket markant ökat tillgången. Dessa fält kan dessutom producera mycket och till lågt tonpris.

  SvaraRadera
 9. Jag kan komplettera konkurslistan med norska järnmalmsgruvan Sydvaranger.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att den här bubbelanatomikurvan återkommer i mycket.. vad var det som fick allt att börja röra på sig så kraftigt kring mitten av 00-talet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slutet på fiat-dollarns livscykel skulle jag gissa?

   Radera
 11. Jag funderar på om en kurva som inte överensstämmer med grafen 'Marknadsbubblans anatomi' ändå kan vara en bubbla?
  Dv. stämmer grafen för alla bubblor eller bara vissa?
  Om den inte stämmer för alla så kanske den passar in på kurvor som inte är bubblor överhuvudtaget ?

  SvaraRadera
 12. Oljan första gången dippar under 28 Dollar igår, och även dippar idag vid lunch under 28.... undrar vad som händer med peak-oil spekulanternas lån och terminer nu ?

  SvaraRadera
 13. Det "märkliga" är att Urban har lyst med sin frånvaro sen strax efter priset peakade. Att investera i fysiskt järn skulle ju vara en så given strategi eftersom järnpriset steg exponentiellt...

  SvaraRadera