Cornucopia?

2016-01-26 08:29

Insatsorganisation 2014 är modellerad på Versaillefredens tyska armé

Försvarsmaktens nuvarande insatsorganisation 2014, som beslutades om när vi gjorde om till yrkesförsvar, är exakt modellerad på Tysklands massiva avrustning på grund av den förnedrande Versaillefreden. Åtminstone när det gäller arméns manöverförband och i en skalningsfaktor om två nivåer.

När Tyskland kapitulerade vid första världskrigets slut 1918 så tvingade den efterföljande Versaillesfreden landet till en kraftig nedrustning. För arméstridskrafterna tilläts endast sju infanteridivisioner underställda två armékårsstaber samt tre fristående (lätta) kavalleridivisioner, att infoga i de andra förbanden.
Versaillesfredens tillåtna arméförband för Tyskland. Källa: Google Books
Kavalleridivisionerna är likt luftlandsättningsdivisioner mer att betrakta som steget under division, dvs brigad. Antalet gevär är hälften mot en infanteridivision, och man har bara 12 kulsprutor och 12 7.7 cm kanoner, mot infanteridivisionens 270 kulsprutor, 36 granatkastare och 36 kanoner.

Svenska Insatsorganisation 2014 (IO2014) består på armésidan av sju manöverbataljoner underställda två brigadstaber samt tre fristående stridsvagnskompanier, att infoga i de andra förbanden.

IO2014 är alltså exakt samma konstruktion. Armekårshögstaber blir brigadstaber. Infanteridivisioner blir manöverbataljoner. Kavalleridivisioner (brigader) blir stridsvagnskompanier.
Tysklands armé efter Versaillesfreden respektive Insatsorganisation 2014

Det är inte utan att man undrar om det inte varit någon MHÖP (militärhistoriskt överintresserad person) som ligger bakom IO2014:s utformning och om utformningen är ett subtilt lifehack för att skicka en signal till insatta: Sveriges militära försvarsförmåga är lika förnedrande liten som Tyskland drabbades av efter Versaillefreden.

Skillnaden ligger dock i att den svenska förmågan är två magnituder mindre än för Tyskland efter första världskrigets köttkvarn, en köttkvarn som upprepas i sydöstra Ukraina sett till antalet stridande och förlusterna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Jämför gärna med hur Sverige agerade under mellankrigstiden....

  SvaraRadera
 2. Subtilt lifehack kan snabbt uteslutas eftersom det kräver en viss utbildningsnivå hos den tänkta mottagaren.
  Helt OT så kan detta vara ett ämne för ett eget blogginlägg http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22148896.ab , en mystisk vapentransport under mediokra förhållande helt utan säkerhet.
  "– Jag blir så orolig, först lastar de båten med raketer och sprängfarliga saker och sedan får de inte ens lämna."
  "Båten ska enligt Transportarbetareförbundet ha åkt runt i Europa och sedan lagt till vid en militärskyddad hamn i England där de lastat raketer och ammunition. Därefter ska de har rest vidare till Varberg och lastat sprängmedel, men exakt vad kan Göran Larsson inte gå in på.

  – Sedan ska den vidare till Montenegro och sedan till Arabvärlden, men mer vet jag inte.
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen handlar det om transporten av de styrda bomber som Sverige "lånar ut" till Frankrike för att användas mot IS.

   Radera
  2. Vi kan väl skicka Anton Nilsson och kolla båten?

   Radera
 3. Sju manöverbataljoner skall det väl ändå vara?

  SvaraRadera
 4. En sak kan vi ju konstatera, det kommer inte att vara lika lätt för Sverige som det var för det totalitära Tyskland att rusta upp. Hitler såg till att homogenisera sitt land före nästa uppgörelse med Versaillesfredens tillskyndare, medan Sverige går rakt motsatta vägen. Snart kan vi ställa frågan - vad är Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du på allvar att det är dåligt att Sverige inte "homogeniseras" på det sätt som Hitler gjorde med Tyskland, eller att det skulle ha någon betydelse för hur mycket Sverige rustar.

   En tydlig effekt av Tysklands "homogenisering" var ju att det inte var de som lyckades framställa atombomben, vilket vi ska vara tacksamma för.

   Radera
  2. Nej, de hade inga judar kvar i Tyskland.

   Radera
  3. @iblandekonomi

   Vad vill du insinuera? Jag menar det jag skriver - det är svårare för ett land som Sverige att rusta upp än det totalitära Tyskland.

   Homogenisera kan betyda annat än judeutrotning eller etnisk rensning. Adolf började med att snabbt förbjuda allt annat än NSDAP, han krossade delstaternas makt, han centraliserade hårt, han hade en Hjalmar Schacht som med långtgående fullmakter trixade med ekonomin et cetera.

   Radera
  4. Nu var ju inte Hitler så värst aktuell inom Reichswehr när den bildades 1919 och han blev ju inte någon nyckelfigur inom wehrmacht förräns efter att han och hans lakejer lyckades politiskt utmanövrera och sparka två fältmarskalker.

   Anledningen till att Reichswehr hade möjligheten att byggas upp till en större organisation snabbt var för att det var det syftet från början när Hans von Seckt tog befälet och organiserade försvarsmakten efter freden i Versailles.

   Det är ochså där som skillnaderna mellan SVFM och Reichswehr uppenbarar sig. I Reichswehr kunde man sparka alla mindre kompetenta officerare eftersom de hade långt fler än de behövde, de kunde vara väldigt petiga med rekryteringen eftersom de hade alltid överskott på rekryter. Sen erkände man aldrig Weimar republikens legimitet vilket gjorde att man bla sket i att destruera eller sälja krigsmateriel som vårat försvar var tvugna att göra.

   Reichswehr var så utanför regeringens kontroll att de till förde en egen utrikespolitik då man förhandlade med Sovjet både för att få till ett teknikutbyte inom de områdena som var förbjudna enligt fredsfördraget men ochså för att få militärt stöd om man kände sig nödgade att kuppa regeringen i Berlin och/eller om de Väst allierade bestämde sig för att invadera igen.

   Den enda likheten mellan Svenska armén och Reichsheer är hur det ser ut på pappret.

   Radera
 5. http://www.expressen.se/nyheter/sverige-kan-vara-i-krig-om-nagra-ar/
  "Det som vi har kommit att kalla den strategiska timeouten, afghanistandoktrinen och insatsförsvaret är nu genom inriktningsbeslutet slutligt förpassat till historieböckerna."
  Det är första gången på senare år som en ledande företrädare för försvarsmakten säger att Sverige kan vara i krig inom några år."

  SvaraRadera
 6. Intressant vinkling, så om man fortsätter resonemanget har alltså Sverige tvingats till en förödmjukande fred och nedrustning. Av vem kan man undra? Anders Jallai (Kungen av Balt-Tysk-kallakrigs-pop-corn) har i sin nya bok Vetenskapsmannen en spekluativ teori bland annat kring SÄPO's nya huvudkontor i Solna som nog besvarar den frågan. 5 av 5 stridspittar till den boken blir det. Å fan jag måste nog läsa Eugene Thacker's In the dust of this planet också. Två lite senkomna boktips alltså.

  SvaraRadera
 7. Lysande lifehack ! Att det finns två brigadstaber lurar säker många att tro att det finns två brigader...men det gör det inte. Men det låter fint. Det finns 7 fristående bataljoner som måste vända sig till Nato eller Finland för understöd, luftvärn, underhåll, sjukvård och ingenjörskapacitet. Vi får väl andå anta att SOG och K3 står för resurser som motsvarar underrättelsekompanier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde inte Mussolini sammalunda, typ döpte om bataljoner till brigader och dylikt? Det hjälpte honom iofs inte när han inte ens lyckades invadera GRekland ordentligt, det klantarslet.

   Radera
  2. Ja, utan folk från Sparta borde ju inte Greker vara speciellt svåra att invadera.
   Men det hjälpte ju bolsjevikerna...

   Radera
 8. Ser den svenska militära organisationen som motsvarande den tyska Hunderttausend Man Heer fast vi bara är 35.000 man Hemvärnet inräknat. Hemvärnet har ju snäppt upp sig rejält men kanske bryter samman när de sista värnpliktskullarna blir för gamla.

  SvaraRadera
 9. Ser den svenska militära organisationen som motsvarande den tyska Hunderttausend Man Heer fast vi bara är 35.000 man Hemvärnet inräknat. Hemvärnet har ju snäppt upp sig rejält men kanske bryter samman när de sista värnpliktskullarna blir för gamla.

  SvaraRadera