Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-09 11:11

I fablernas land: Romson och Fridolin hälsar på i verkligheten

"I valrörelsen uttryckte vi oss ofta hårt och förenklat [...] . Det har krockat med den verklighet regeringen har att hantera" - Åsa Romson och hen Fridolin 

Copyright (c) 2015 I fablernas land (TwitterFacebook). Återpublicerad med stöd av cc-licens.
Nu vet vi åtminstone att Miljöpartiet alltid uttrycker sig förenklat. Antagligen därför de slår sig för bröstet över minskad ungdomsarbetslöshet, trots att vilken normalbegåvning som helst, inklusive undertecknad påtalat att ungdomsarbetslösheten skulle minska efter valet eftersom antalet ungdomar minskar när babyboomen 1990 passerar 25 års ålder och istället blir vuxenarbetslöshet.

"Vinn valet 2014 och lös automatiskt ungdomsarbetslösheten!" skrev jag 2013. Tänk - det går att förutspå framtiden. Speciellt sådan som enkelt kan kontrolleras i demografin. Det är ju säkert att folk blir äldre.

Man kan angripa en lång rad andra idiotiska punkter än ungdomsarbetslösheten i Romsons och Fridolins mycket förvirrade debattartikel hos DN, men Bonnier/Expressen har redan avhandlat de värsta punkterna på ledarplats, under rubriken Åtta skäl att tiga, Miljöpartiet. Storartad underhållning, men sitt redo med näsduken så du kan torka tårarna. Skrattårarna.

Jag har fått kritik för att vara hård mot Miljöpartiet, men de råkar sitta i regering så det är de och inte t ex Vänsterpartiet eller Centerpartiet man ska vara hård mot. Särskilt språkrören nu de medger att de var hårda och förenklade i valrörelsen 2014.

Kommer angående hårda ord i valrörelsen osökt att tänka på Kent-låten Ensamheten, där man skulle kunna skriva om texten till följande:
"Verkligheten, verkligheten
Hårt mot hårt mot verkligheten
Verkligheten, verkligheten
Hårt mot hårt mot verkligheten
[...]
Det är så svårt att höra vad du säger
Verkligheten, verkligheten
Vad är det du egentligen vill säga?
Verkligheten, verkligheten
Det är så svårt att höra vad du säger
Verkligheten, verkligheten
Vad är det du egentligen vill säga?
Verkligheten, verkligheten
Hårt mot hårt mot verkligheten"
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Varför "hen Fridolin"?

  PellePlutt

  SvaraRadera
 2. Mp pratar nyspråk. Krigär fred. Frihet är slaveri. Grön skatteväxling är röd skattehljning. Liberalt ursprung är kvinno och fredsrörelsen. Fri invandring är 45% av energiproduktionen nerlagd. Osv.

  Har ni inte förstått? MP är Sanningsministeriet. De arbetar åt Storebror...

  Världen är galen, 1984 är här och det kommer gå åååt heeelvete. Hade knappt ledsyn....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallas kulturmarxism om man vill politisera/teoretisera lite.

   Radera
  2. "Det var inte bara det giltiga i erfarenheten, utan själva existensen av en yttre verklighet, som underförstått förnekades av partiets filosofi. Sunt förnuft var höjden av all irrlärighet." - 1984

   Radera
  3. MP är klassiska Fascister...

   Radera
 3. Tecknaren kan gärna lägga till en pratbubbla där GF säger "Skit!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frigolit ser allmänt arg ut tycker jag iaf...

   Radera
 4. "Tänk - det går att förutspå framtiden. Speciellt sådan som enkelt kan kontrolleras i demografin. Det är ju säkert att folk blir äldre."

  Till viss mån. Det som inte går att utläsa ur demografin är sånt som beror på migration.

  Finns kanske en tanke bakom motståndet till ID-kontroller? Utan kontroll så vet vi ju inte vilka ungdomar som kommer in i landet och dessa kan då inte vara del av statistiken...

  Kanske annan statistik som påverkas också ifall man inte vet vilka som kommer in i landet (och som därmed inte kan utgöra del av statistiken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ID-kontrollen" ger ingen kunskap om vem som koommer till Sverige som Ygemann och Löfevn sade att det skulle göra. Efter avfotografering av det som någon tycker ser ut som en ID-handling så slängs data efter en månad.

   Radera
  2. Det är naturligtvis inte vem som kommer som är det intressanta. Det intressanta är ifall de blir en siffra i statistiken eller inte.

   Radera
 5. Nåja, de får i alla fall lite stöd av svt. Bättre än inget. Svt konstaterar att Försvaret ligger i absoluta botten av förtroendeligan, enbart 16 procent av svenskarna har förtroende för Förvarsmakten, i storleksordning med språkrören med andra ord. Positivt att något har lägre förtroende än man själv, och i synnerhet när detta något är på väg att avskaffas. Så läser man notisen, och det hela blir... konstigt.

  "Endast 16 procent av svenskarna känner förtroende för att det svenska försvaret klarar att skydda Sveriges gränser mot intrång och kränkningar av främmande makt.

  Det visar en undersökning av opinionsinstitutet Ipsos som publiceras i DN.

  – Att endast 16 procent har förtroende är extremt lågt jämfört med nästan allt vi har jämfört med. Försvaret hamnar i det absoluta bottenskiktet, säger Ipsos opinionschef David Ahlin"

  Hmm, var det Försvarsmakten eller dess förmåga som skulle mätas? Verkar som slutsatsen handlar om Försvarsmakten, men frågan om dess förmåga. De 84% som svarar att de inte har förtroende för Försvarsmaktens förmåga att försvara Sveriges gränser har ju förstått något i alla fall. Men de framställs som om de inte har förtroende för myndigheten i sig, vilket borde leda till slutsatsen att det är bättre att lägga ned den. Vilket kanske är motstasen till vad de 84% vill.

  Trist med sådan här dissekering av mediarapportering, jag vet, men jag lärde mig någon gång genom studier av så kallade böcker att enskilda ord kan göra stor skillnad.
  Tur att sådan detaljfetischism nu försvinner och åtminstone är borta från Svt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kingedward24
   +1
   Jag noterar alltid den här typen av glidningar. Det tycks som att en försvinnande liten andel av befolkningen anser det värt att nämna/tala om. Tyder förmodligen och tyvärr på att de heller inte lyckas uppfatta detta, greppa konceptet eller förstå innebörden och effekterna.
   Korta meningar och få förgreningar på konsekvensträdet bitte.

   Radera
  2. Jag tror att säkert hälften av läsarna får med sig en helt felaktig bild av vad som egentligen sades i den där korta nyheten, så tyvärr fungerar ju tekniken.
   Sedan kan man fråga sig hur man kom fram till frågeställningen. Riksdagen beslutade för mer än tio år sedan att avskaffa invasionsförsvaret. Man får nog säga att från och med då kan inte längre Försvarsmakten säkra de svenska gränserna. Men de har ju inte längre uppdraget att göra det heller. Det enda undersökningen säger är med andra ord att 16% har missuppfattat frågan eller har en orealistisk bild av vad försvaret numera sysslar med.

   Radera
 6. Tyvärr är det nog så att verkligheten består av lösryckta ögonblick förmedlade av sinnena i kombination med minnet av tidigare intryck. Och är dessa tidigare intryck fördunklade av sinnesförändrade droger blir förstås verkligheten därefter. Så verkligheten för ganska många, de som håller på MP, är faktiskt så inkonsekvent och verklighetsfrånvänd som den verkar. Satiren är deras verklighet, och nu sitter de i regeringen och tror att de bestämmer. Man kan bara hoppas att den alltmer moderate svetsaren har koll på sina nyttiga idioter.

  SvaraRadera
 7. Nu återstår att se om partiet överlever en tid i verkligheten - eller om partiet egentligen är en konstinstallation för att få betraktaren att känna olika känslor relaterat till miljön i en värld där 10 miljoner beslutsamma Svenskar kan påverka ytterst marginellt.

  SvaraRadera
 8. Det vore intressant att veta om det smids planer för att lansera nya partier, t.ex ett nytt parti på den borgerliga sidan. Rimligtvis måste det finnas kompetenta politiker ute i kommuner t.ex, som vill göra något åt kaoset i vårt politiska liv. Å andra sidan hör man väldigt lite om sådana initiativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju Borgerlig Framtid. Själv föreslår jag ett ekosocialliberaldemokratiskt parti med namnet EkoSoLiD. Birger Schlaug har nattliga drömmar om ett parti med namnet Alternativet. På hans blogg stöter man också på någon som försöker få fart på ett parti med namnet Vetenskapliga Partiet.

   Radera
 9. Nu återstår att se om partiet överlever en tid i verkligheten - eller om partiet egentligen är en konstinstallation för att få betraktaren att känna olika känslor relaterat till miljön i en värld där 10 miljoner beslutsamma Svenskar kan påverka ytterst marginellt.

  SvaraRadera
 10. Som konceptkonstnärer anser jag Romson/fridolin vitt överlägsna Lars Vilks.

  SvaraRadera
 11. 1300 miljöpartister väljer att flytta till Danmark, avser inte att återvända eftersom man saknar id-handlingar.
  http://www.svd.se/protestaktion-mot-id-kontroller/i/senaste

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött! Men som alltid så håller inte MuPparna vad de lovar får man förmoda.

   Radera
  2. Vi protesterade mot krig och elände.
   Nu protesterar de unga mot ID kontroller.
   Som om det skulle lösa problemen i världen!

   De äter gräs utanför Damaskus-kräv bröd åtminstone!

   Radera
  3. "På Kastrup ska de träffa deltagare från en dansk frivilligorganisation och sedan tillsammans ta tåget tillbaka till Sverige utan att visa upp legitimation.

   Stellan Lindell betonar att aktionen är fredlig och att det inte ska förekomma våld."

   Får se hur det går. Rimligen så bör de inte släppas på tåget och då kommer det ju misslyckas. (För de skall ju inte använda våld och forcera ID-kontrollen säger de).

   Radera
 12. Svårt med MP... När dom bildades och sen kom in i riksdagen så tyckte jag att det var bra med ett miljö-profil parti, som kunde driva anti-global-warming-frågor. Men numera är dom ju mest vänster och för mass-invandrings-katastrofer, och går då bort....
  Men innan Kina och Usa börjar minska utsläpp, så borde Sverige simma lugnt och fortsätta som vanligt, vårt bidrag är mikroskopiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges energianvändning klassas som en av de grönaste i världen och klart bäst i EU. Det enda fossila som går att göra något år är fordon, och det ändrar man inte i en handvändning.

   Radera
 13. jag tycker röksopparna i bubblan ovan (som får en tidig 70-talist att minnas astrosmurf, även han litet out of touch att döma av medsmurfernas eloge/elegi 'rymden är så stor, större än du nånsin tror...'), visar det internationella problemet med en rörelse som snabb blir parti. Alla är glada att någon rörelse tog intryck av larmen om miljögifter mm när det begav sig, slantrianbesprutningen och övergödningen, men ! en sak är att etablera dessa hänsyn på dagordningen som ett av många, ett annat är att dessa blir helt overriding, i debatt, i beslutsfora, och i lagtexter. Ex: en översträng djurhållning för landet med 8-9 milj inv. förbättrar inte livet för djur globalt. dito med energin, high-street brands kläder i bomull från indien mm. De referensramar som startade dessa rörelser är obsoleta.

  SvaraRadera
 14. Nu blommar potatisen! Kommer UFO-partiet #1 att landa i verkligheten eller styr de sitt makalösa flygande tefat tillbaka in i den dimman igen?

  SvaraRadera