Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-03 14:15

Hur tror du 2016 blir?

Inspirerade av SVT och TNS Sifos undersökning om framtidstron för 2016 hittar ni motsvarande frågeställningar nedan, så får vi se hur mycket mer optimistiska bloggläsarna är jämfört med svenska folket i stort.

Exakt definition av "ekonomin", "skolan" etc lämnas åt läsarens godtycke.

Så här tyckte svenska folket:Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Sämre tider väntar och det hela handlar väl bara om tid och timing. När spricker allt?
  Lyssnade på ekonomiekot i går. "I väntan på kraschen". Med ekonomerna Jan Häggström och Fredrik NG Andersson.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/655995?programid=3626

  Stämmer i det mesta om min tro och framtid. Skuldbubbla som spricker och Redan använda och utslitna verktyg i verktygslådan.

  SvaraRadera
 2. Tycker generellt sett att ett år är för kort tid för att se större effekter, antar alltid att skillnaden mellan ett år och ett annat är i princip oförändrat. På sikt blir allt sämre eftersom ingen vågar ta tag i någonting, politiker, makthavare, media är fortfarande mer intresserade av att syssla med diskurs än ta tag i sakfrågor.

  SvaraRadera
 3. Tror inte på någon krasch, men skolan, sjukvården och integrationen lär väl bli sämre såvida ett mirakel inte sker.

  SvaraRadera
 4. Vården lär inte bli sämre men tillgången på vård blir sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rädd du har fel där.
   En hel hoper bekanta i den branschen verkar lite slitna.
   Tycker inte att de p.g.a ja, ni vet, turordningsreglerna, kan planera vården optimalt längre.

   Radera
 5. Vad var bättre för 20 år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framtiden hade inte gjort sitt intåg, kanske...

   Radera
 6. Kingedward24 16:10 & Los Puddas 16:44

  Jag ska lyssna på "I väntan på kraschen" men först min uppfattning just nu präglad av den goda konjunkturen 2015, överflödet av olja och el till låga priser samt ett trevligt firande av jul och nyår.

  Någon krasch, förmodligen bostadsbubblan, verkar säker, men chansen är större att vi får ett ekonomiskt bra 2016 också.

  Miraklet att vården ska bli bättre är möjligt och ger stora vinster. Ett större fokus på städning, renlighet och hygien på sjukhusen skulle genast ge färre fall av "sjukhussjuka" och minska behovet av sängplatser samt övrig personal på sjukhusen. Fler kan föras över till primärvården eller lösa nedprioriterade vårdbehov tidigare. Problemet är att beslutsfattare tycker städning är ett enkelt arbete som lätt kan rationaliseras.

  Miraklet att skolan ska bli bättre är möjligt och ger på sikt stora vinster. Högre lön och mer administrativ personal, som avlastar de undervisande lärarna. En dyr investering men som jag ser det helt nödvändig. Ett alternativ, som jag tror kommer, är att sortera tidigare i olika nivåer men det kostar också i förluster av särbegåvade och sena begåvningar. Idrottsstjärnor är till stor del födda tidigt på året och får därmed börja träna tidigare enligt årskullstänkandet.

  Miraklet att integrationen ska bli bättre är möjligt om tex SFI snabbt införs för även de som väntar på utredning. Problemet är att det inte finns hur många certifierade lärare som helst. En annan möjlighet är att tillåta vissa arbeten för asylsökande som ännu inte är färdigutredda.

  Mirakel händer ständigt men lite långsamt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så att höja lönerna för lärarna ger en bättre skola 2016?
   Vården blir långsiktigt bättre och bättre givetvis, men 2016 kommer behovet att överstiga utbudet.

   Radera
  2. Nej Kingedward24 det tar mer tid när det gäller lönerna. Men att anställa mer administrativ personal som avlastar lärarna kan nog ge en viss effekt redan 2016. Såg på nyheter nyss att en första kommun på dispens anställt två nyanlända flyktingar som var lärare i hemlandet efter bara några månader här. Ja det kallades praktik och det var elever med deras hemspråk de hjälpte i en vanlig klass. De talade om att sprida detta till fler kommuner och sedan också sjukvårdspersonal och ingenjörer. Detta gör mig mycket glad för jag har länge sett detta som en självklar åtgärd.

   Ja om inte en storsatsning på städning och hygien sker. En sådan satsning ger snabbt effekt. Du ser för mycket på primärvården som har fått en extra belastning på många håll. Den dyrare och mer livräddande sjukvården som kräver mycket resurser är snabbt förbättrad. Städning i primärvården har jag inte sett mer på, men blir patienter på sjukhus bättre minskar återbesöken i primärvården.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Du löser 2 flugor i en smäll! Det har kommit massor med folk som kan städa sjukhusen! Integration och bättre vård samtidigt.

   Radera
 7. Bloggarens undersökning är problematisk då den har en subjektiv taxonomi i svarsalternativen, "bättre" och "sämre" betyder inte nödvändigtvis samma sak för olika personer och olika frågor. Insamlade data är således svåra att applicera på något generellt scenario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det blev ett blogginlägg och lite trafik.

   Radera
  2. VikstromD menar i kontrast till SVT och TNS Sifos undersökning med samma frågor?

   Radera
  3. Om bloggaren tyckte att det vore problematiskt borde hen ha reflekterat kring detta istället för att göra samma sak? Den enda länken du ger har heller ingen hänvisning till den faktiska undersökningen, så hur undersökningen är gjord och hur frågorna såg ut vet jag ingenting om, men det kanske du gör?

   Radera
  4. Om du klickar på länken finns det länkar till SVT:s undersökning.

   Jag finner inget problematiskt i detta. Så därför har jag inte reflekterat över detta. Vilken normalbegåvning som helst förstår att svarsmöjligheterna kan tolkas olika, men att helheten ändå tecknar en ... helhetsbild. Tycker inte man behöver påtala sådant som >50% förstår.

   Radera
  5. Skillnaden är kanske att cornus läsare inser att det ligger något subjektivt i frågorna och svarsaltetnativen. Dessutom inser de nog också att urvalet är snedvridet då dels att bloggens läsare inte är representativ för någon annan grupp och dels att inte alla väljer att svara.

   Ja, vissa kanske i te inser iofs...

   Radera
 8. Det kommer inte vara någon nämnvärd skillnad jämfört med fjolåret. Kraschen dröjer ett tag till.

  Men med tanke på det hårda, hatiska debattklimatet är det inte konstigt att folk är negativa. Det har blivit så svartvitt och det man inte sympatiserar ska bespottas, hånas och hatas. Vi landar i att nästan alla tycker att "Sverige går åt fel håll".

  * Rasisterna hatar invandrare, islam, invandring, de andra partierna och alla "naiva" människor som inte ser "sanningen"
  * Moderaterna / alliansen hatar regeringen trots marginella skillnader i politik, kristdemokrater och gammelmoderater känner ungefär som rasisterna
  * Humanister på vänstersidan hatar att den rasistiska jargongen tagit över och att vi stängt gränserna

  Folk borde nyktra till lite och inse att det i stort sett är business as usual.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man sin Ben Hur så bådar det mycket väl.

   Radera
  2. du glömde:
   * Försvarsivrarna hatar rasisterna, alliansen och regeringem samt humanisterna på vänstersidan för att de inte ser "sanningen" dvs att vi omedelbums måste införa allmän värnplikt, öka Sveriges försvarsutgifter till 2% av BNP och gå med i NATO.

   Så business as usual, speciellt i försvarsivrar-bloggarna och på försvarsivrar-twitter.

   Radera
 9. Det enda som kan rädda Sverige är total förkrosselse och ödmjukan inför Gud.

  "if my people, which are called by my name, shall humble themselves, and pray, and seek my face, and turn from their wicked ways; then will I hear from heaven, and will forgive their sin, and will heal their land." - 2 Chronicles 7:14

  Men man fortsätter att håna och bespotta Gud. Lika mycket som man hatar Gud, så långt bort är också räddningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tala om det för muslimerna!

   Radera
  2. Vilken gud? Vishnu? Oden? Lemmy?

   Radera
 10. Läser mycket lovande artikel på SvD alldeles nyss
  Alla Landsting visar visst inte minussiffror.
  En del har positiva siffror.
  Troligen beroende på fiffigare revisorer men i alla fall.

  SvaraRadera