Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-01-28 11:11

Gästinlägg: Manlig politik

Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Magnus Redin
"Att bygga är mycket manligt" skriver Magnus Redin.
Manlig politik

På minnesdagen av Förintelsen, påminnelsen om att en högstående kultur kan förfalla i barbari, slog det mig att problemen som oroar mig och de lösningar som jag har funnit är manliga.

Politiken i Sverige har tunnelseende på SD som övervägande stöds av män, tolkningen av detta väger mellan att det skulle vara något fel på männen eller att andra partier saknar politik för män. Valet mellan att kalla en grupp svagsint eller fylla ett behov med något positivt är enkelt.

När jag väljer manliga drag som har positiv eller neutral värdering får jag: att skapa något påtagligt, att samlas i grupp för att åstadkomma något, att leda och ledas, att vara nörd samt konkurrens.

För att bli påtaglig politik måste detta leda till sådant som både kan beslutas politiskt och genomföras praktiskt. Det måste inkludera många människor, framförallt män, som saknar en politik som fyller behov de ser omkring sig.

Det behöver byggas bostäder, att bygga är mycket manligt. Detta behöver gå snabbt och inkludera många män så det räcker inte med duttande inom nuvarande byggföretag och byråkratier, allt från bygglov till byggnormer behöver förenklas. Blir det fel går det att riva, det finns inget omanligt i att göra fel och ta konsekvenserna. Även enkla byggen med liten budget och udda idéer behöver plats så många kan vara delaktiga. Staten kan besluta att bygga för infrastruktur och försvar, att försöka detaljbestämma hur bostäder skall byggas krockar med driften att bräcka grannen, hus vart vackrast när fasaderna inte var politiska beslut.

Vi behöver ett försvar, det finns kanske inget manligare än att skydda den egna gruppen. Hur detta genomförs när vår trygghet utmanas kommer att forma mycket i samhället. Det behöver inkludera många människor och ger möjlighet till manligt strukturerande av uppgifter där människor låter sig ledas under förväntan om att ledas kompetent. Troligtvis behövs värnplikt men då skall den vara på allvar så var och en får en krisfunktion för samhället, är det inte på allvar respekteras inte uppgiften. Följs plikt av möjligheter till frivilliga engagemang kan styrbar gruppsammanhållning fortgå samtidigt som staten får mer krisresurser.

Vår tids största katastrof är klimatförändringen, den kan inte lösas utan nördar som åstadkommer nya saker. Det må gälla elbilar, återvinning eller att utveckla fjärde generationen kärnkraftverk och göra industrier av idéerna så världen förändras till det bättre.

Män kan samtidigt samarbeta för att nå mål och konkurrera om vem som är bäst. Vi behöver påtagliga gemensamma mål och byta ledare som inte leder kompetent. Sedan vet en man som inte vann att solen gryr nästa dag och då går det att göra något nytt. Framförallt går det an att förlora i ett samhälle där kompetenta ledare ser till att praktiska saker fungerar så vi förblir rika och fria från våld och får möjlighet och ro att ta hand om varandra.

Jag kan ge fler exempel och utgår man från vad som har hakat upp sig i vårt samhälle går det att bryta ner till beslut som ger hopp inom månader och ekonomisk effekt inom två år. Min tanke handlar om manlighet som genomsnitt och fördom men skall ett helt samhälle påverkas så fungerar bara det enkla som redan finns som spridd uppfattning och kan förstärkas.

//Magnus Redin, en man som gillar att Ta ställning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Det traditionella välfärds- och industrisverige, där luften var renare i våra sjöar och vinden susade genom kalfjällets skogar och Thore Skogman var #1 och där morsan jobbade inom vården och farsan i något av de stora industriföretagen vars loggor ärat flög över jorden var ju både väldigt stereotypt manligt men också stereotypt kvinnligt.
  Staten var vår fader och vår moder. Man byggde, svetsade, svarvade och forskade och hade poliser och militärer som skyddade oss från ondskan. Men vi hade också sjukvården som såg till att vi blev allt friskare och levde allt längre, skolor som lärde oss att Sverige var asbäst på allt utom Hockey. Där var CCCP fortfarande bäst. För de som hade det svårt fanns det kvinnorna inom socialtjänsten som såg till att det fanns mat på bordet och bord i köket och ett kök att sitta i.
  Samtidigt var det en lyx få förunnat att ta flyget till Mallorca. Svenssons åkte runt i landet på husvagnssemester. För en sjuåring uppväxt på "schlätta" i början av 80-talet kändes Laholmsbukten riktigt exotiskt. Idag är Bangkok ett andra hem för många.
  Världen är idag, på både gott och ont, mycket mindre.

  Jag tror vi behöver det där "manliga" som Magnus pratar om, förmågan att peka med hela handen och få saker gjorda. Men vi får inte heller glömma bort det "kvinnliga". För den traditionella mannen vill ju gärna komma hem till ett varmt mål mat i ett ombonat hem efter att ha pekat med hela handen. Skillnaden mot 50-80-talets folkhemssverige är att det mycket väl kan vara kvinnan som pekat med hela handen, och mannen som varit hemma och lagat mat, eller kvinnans fru.
  Vi måste komma på ett sätt att reparera samhället utan att för den skull anamma KD's eller SD's "kristna värderingar"? Går det att kombinera personlig frihet och kollektivism? Globalism med nationalism? Jag vet inte. Jag vill både ha kakan och äta den. Med tanke på att det snart är lunch är viljan att äta den extra stor..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte förskolorna. Mina dagisfröknar hade sammetsbyxor och näbbstövlar.

   Radera
  2. ..och en annan hade bruna manchesterbyxor. Allt var inte bättre förr..

   Radera
  3. Mussepiggbyxor i bävernylon? (va? färgen? Bruna så klart.)

   Radera
  4. Det går säkert att kombinera frihet med kollektivism, med det kommer ju alltid finnas de som tycker att koftan är för trång/lös

   Ang manligt och kvinnligt, det finns mycket bra i mansrollen såvälsom kvinnorollen, och feminismen har ändrat mycket till det bättre. (Jag tror t.ex. att dagens mer jämställda relationer mellan könen är mer "naturlig" naturlig och det mer mansdominerade samhället från förr var en produkt av jordbrukssamhället)

   Radera
  5. Dagis? Fick aldrig gå på dagis. Hm.. är det därför jag envisas med att tänka själv kanske?..

   Radera
  6. Nja att dagis skulle vara någon slags idoktrineringsläger vet jag väl inte och gemensamma former för att ta hand om barn har väl funnits förr också

   Radera
  7. Man With No Name, nä, men det är därför du fick vänta några år med att lära dig känna igen mobbing och att vissa vuxna inte går att lita på. Dessutom slapp du nog omaket att söta tjejer ville leka doktor på dig..

   Radera
  8. CCCP bäst?
   Men mitt i Moskva slog Garvis Määtä och Tumba etc till 1957 och vann.
   Vi trivs i Björnboet, tydligen.

   Radera
 2. Instämmer!
  Gör slut på feminismen!
  Återta patriarkatet så det händer nåt!
  En helt korrekt analys!
  De enda samhällsfunktioner som är bortrationaliserade är det som kallas manliga sysslor.
  Därför tror alla att just kvinnliga sysslot är viktigast...
  Ett feministiskt hybris....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här också!
   Det blir ju hårt draget att männen dominerar hårda frågor medans kvinnor värnar om mjuka frågor där säkert modersinstinkten spela roll. Feministiskt och genus trams som fördummar hela samhället och förstör hela Sverige och det vi en gång byggt upp och bygger vår välfärd på.
   I debatter i radio och tv så ser man ju exempelvis hur många kvinnor vill ha närmast obegränsad invandring och ge alla uppehållstillstånd eller asyl. Männen däremot annat. Men samma i miljöfrågor och mycket annat. MP/V politik

   Radera
 3. Eller kanske Magnus - de många ställningarnas man. Vi bör nog satsa våra begränsade resurser på annat än att bygga nya städer i ett ganska arktiskt klimat. Om folk får medborgarlöner så kan de leva enkelt utan att känna att de lever dåligt. Massivt bostadsbyggande nära nordpolen känns inte som något som respekterar tillvarons gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen nu ska det väl bli varmare och varmare och dom söderöver kommer antingen att torka bort eller översvämmas har vi ju fått lära oss.......
   Då ligger vi ju bra till här uppe nära nordpolen

   Radera
 4. Fniss,feminismen skall 291-as.
  Vad är feminism på riktigt?
  Kvotering före kunnande,är det feminism?
  Konstigt..
  Ähh,who cares.
  Men visst blir det roligt med ett styrelsemöte närvarande 40% kvinnor som samtliga har sin speciella vecka,snacka om rationella beslut!
  Hemma kan det bli väldigt rationellt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju alltid byta till en snubbe om det inte passar...

   Radera
  2. Snubbar med pms?
   Då fan har man kommit långt,samma med amningen.
   Passar?

   Radera
 5. Jag vill ha och tror på medborgarlön,från början var jag skeptisk men nu tror jag mer på förslaget.
  Jag vill ha medborgarlön,jobbar minimalt upp till 440k men skulle hellre gå hemma.
  Laffer!

  SvaraRadera
 6. Vilka andra män var du tillsammans med när du skrev din text?
  Eller om du skrev den själv ledd av en annan man, vem är det?
  Utarbetades texten i konkurrens med andra män, vilka då?
  Det påtagliga du åstadkom, var är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ironiskt var jag inte online när min text publicerades, jag hade det manliga problemet att jag var upptagen med arbete och lär inte hinna med mera eftertänksamt debatterande fören i kväll.

   Texten skrevs enskilt, jag är främst en nörd som klurar på problem tills jag har en lösning.

   Den konkurrens jag bryr mig om är konkurrensen om vilka idéer som styr det samhälle som jag bor i då mycket håller på att gå på tok. Jag hoppas kunna nå fram med idéer till några partier eller beslutsfattare och konkurrensen är om deras uppmärksamhet och syften. Jag vill att inkompetenta människor skall ersättas så de kan prova att göra något annat.

   Den här texten lär inte ha hunnit göra så mycket nytta men jag hoppas på att den leder till något bra.

   Radera
 7. Vore trevligare om folk började skriva vad de egentligen menar; maskulint istället för manligt, feminint istället för kvinnligt.

  Det feminina och det maskulina återfinns i olika grad i alla individer, och som ord fyller de en distinkt funktion. Man och kvinna beskriver istället en generaliserad biologisk modell vad gäller en massa saker, exempelvis könsorgan.

  Vidare en generell betoning av det feminina (kvinnor) eller det maskulina (män), men orden "man" och "kvinna" beskriver alltså inte det feminina eller det maskulina.

  Konkurrens är maskulint laddat, inte på något vis "manligt". Att kalla det manligt och peka på den indirekta relationen att män generellt har starkare maskulina drag är att vara dum i huvudet.

  SvaraRadera
 8. Visst kan en hel del män uttrycka sin manlighet i någon form av "byggande", men vi kanske snarare måste leta efter pojken inom oss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är dina exempel på skapande manlighet som leder till något bra? Mina är valda för att rymmas på en A4:a, det finns mycket mer än så

   Radera
  2. Först och främst skulle vi behöva bygga hållbara samhällsordningar. Ny teknik, nya politiska och ekonomiska ordningar, nya partier, nya media, nya organisationer mot islamistiskt förtryck mm.

   Radera
 9. Aha, då förstår jag varför det byggs så lite i Sverige. Vi måste självklart sträva efter ännu mindre byggande, alltså minska patriarkatets utbredning. Hell Gudrun!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående byggande så hörde jag en nyhetssändning på radio för en månad sedan där huvudnyheten var att HBTQ-personer kände sig diskriminerade i samhället eftersom de inte ansåg sig kunna använda vare sig herrtoaletter eller damtoaletter. Varför inte införa ett 70% rot-avdrag för byggande av HBTQ-toaletter ?
   Är mest av allt nyfiken hur symbolen på en HBTQ toalett kommer att se ut!

   Radera
 10. Att utifrån någon slags symbolik (gärna med fallosutseenden) utreda vad som skulle vara typiskt manligt och därigenom bra eller dåligt är fan inte ens svammel, det är kvasisvammel.

  SvaraRadera
 11. Dessvärre tror jag detta gästinlägg visar på behovet av åtminstone någon form av genus/kön briefing första året inom högre utbildning, rena larvet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du pushar alltså på att kön ska gå före kunskap och lämplighet?
   Det är du som står för det "rena larvet".
   Du borde allt briefas i verkligheten,på riktigt.
   Kön går före lämplighet,helt jävla absurdt.
   Stolle.

   Radera
  2. Tror han menade att Magnus Redin skulle behöva en utbildning i Genusvetenskap.
   Vilket kanske är lika illa det.. :-)

   Radera
  3. Haha,jag ber väl om ursäkt om jag massuppfittat situationen då.
   Eller..
   Internet är bara på skoj.

   Radera
  4. Allt som står på internet är sant, vet du inte det?

   Radera
  5. Jovisst!
   Det har jag alltid sagt...
   Även om vissa delar är för skoj..
   Luddigt,javisst.

   Radera
 12. https://www.youtube.com/watch?v=UDn-xvvhSIk

  Jag lämnar den här här :D

  SvaraRadera
 13. Som Linus helt riktigt påpekar så finns det maskulina kvinnor och feminina män. De är visserligen inte så många, men fyller utan tvivel sin nisch i samhället.

  Att det finns mest manliga byggjobbare har med arbetets fysiska art att göra. Det blir visserligen lättare med maskiner och lyfthjälpmedel men mycket är fortfarande tungt.

  Sen kräver vissa jobb en större del av logiskt tänkande, nåt som män utvecklats med i något högre grad medan kvinnor är bättre på känslobiten. Sannolokt för att kunna kommunisera med barn tidigt innan barnet har ett språk.

  Vi är fysiskt och psykiskt olika utvecklade genom tiden för att tillsammans bilda en fungerande enhet. Att försöka bryta upp det utvecklingen skapat genom nåt politiskt beslut är emot naturen.

  Vår tids största katastrof är inte klimatförändringen. Jag återkommer med en dåres envishet till att den kommande energibristen är vad som sätter stopp för de 300 årens enorma utveckling. Vi är på väg med full fart in i kaklet. Det kommer en medeltid (dark ages) nu liksom efter tidigare civilisationers krasch. Och de har tidigare varat i 600 år... Med den kommande ekonomiska nedgången så kommer beslutsfattarna att få viktigare saker att tänka på än feminismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Energibrist..
   Penicillinet är snart verkningslöst,sug på den.

   Radera
  2. Glömde fosforbrist,finns en massa skit om man bara vill leta.
   Solstormar kan ställa till det på stört.
   Fukushima är glömt.
   Som sagt..
   Daesh i göteborg under stormatch.

   Radera
  3. Du skulle ju kunna läsa på lite om energin,
   Gail Tverberg är en av de mest kunniga på området.

   Radera
  4. Är skolad att energi aldrig kan skapas eller förstöras, bara omvandlas.

   Radera
  5. Trams, vad folk menar i dagligt tag och alla som inte har en diagnos förstår är att man egentligen menar exergi, dvs energi som det går att utföra något produktivt med. Att exergi man använder går förlorad som oanvändbar entropi i enlighet med termodynamikens lagar vet alla som faktiskt är skolade i ämnet och inte bara häver ur sig floskler.

   Radera
  6. Har inte hört begreppet exergi innan, men låter rimligt och rätt. :D
   *Memorera*
   *Memorera*

   Radera
  7. Exempel på entropins obändlighet: Högvärdig el som går att göra mycket med, exempelvis värma en villa. Men värmen i villan går inte att göra så mycket mer med. Energiinnehållet är dock detsamma. Till slut blir energin utspridd på några vibrerande atomer i intigheten. Förmodligen så är tidens pil starkt kopplad till entropins obändlighet, mot ingenting.

   Radera
 14. Inte var det väl så mycket fokus på just energin där?
  Nja,tror inte direkt att energibristen är det avgörande,krig däremot kan ju göra att enkelt nåbar energi blir svårnådd..typ.
  WW3 hitech,sedan sticks and stones som ngn kändis sa.
  Tror mer på antibiotikakaos interna motsättningar med alltmer våldsinslag o så innan ngn energibrist,men tack för läsningen.
  Mycket stämmer ju såklart,natural selection o så åsidosätts ju i dagsläget genom massimport av MENA.
  Finns massa tänkbara scenarier.

  SvaraRadera
 15. Wow. Det där var något av det mest retarderade jag läst sedan jag konfirmerade mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då läser du inte så mycket då..
   :-P

   Radera
  2. Det var första gången någon jämförde mig med bibeln, är lite tveksam till om det känns så bra. :)

   Radera