Cornucopia?

2016-01-22 19:21

Fredagsmys: Boktipsartråd

Dags för lite extra härligt icke-ironiskt fredagsmys. Och vad är väl härligare än att lägga sig i soffan, skafötters (eller en annan position beroende på soffanatomin) med #handendär eller #hondendär och läsa var sin god bok. Så här följer en öppen tråd för boktips.

Själv har jag gett mig i kast med kungen av hård SF, Kim Stanley Robinson, och hans Aurora om ett generationsskepp, som i en tiondel av ljusets hastighet satt kurs mot Tau Ceti, en resa på ca 170 år.

Börjar bra och är stor litteratur, då den är berättad av skeppets allt mer självmedvetna AI, som också utforskar olika stilar och metoder i hur man kondenserar ett skeende i skriftlig form. Första halvan är bra, rent av mycket bra. Sedan kommer en rejält omvälvande vändpunkt i romanen, och därefter blir den än så länge mindre intressant. Likväl hård SF och en studie i gruppdynamik och ö-problematik när generationsskeppet bara kan försörja drygt 2 000 människor i sina artificiella biotoper.

Inte lika hård och lika bra som Neal Stephensons hårda SF-opus Seveneves, men ändå bättre skriven än Robinsons vid det här laget klassiska Mars-svit. 


Andra böcker på listan är förstås Singer/Coles Ghost Fleet eller för den delen författarduopseudonymen Coreys Leviathan Wakes i Expanse-serien, som nu även blivit en vid första anblick mycket tung hård TV-serie.

Fast nu är det dags för era egna litteraturtips. 

Kör hårt och riktigt härligt fredagsmüs på er!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. 'Rosens namn' av Umberto Eco. Stundtals ganska krävande bok som samtidigt är religionshistoria, filosofisk frågeställning och pusseldeckare. Bland det bästa jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste typ 1985. Onekligen intressant, bättre än filmen från 86, även om filmatiseringen faktiskt är riktigt bra.

   Radera
  2. Har inte läst boken, men filmen är ju bra tycker jag. Var sugen på att se den häromdagen, om inte annat för att jag hade hört Michael Lonsdales röst samplad i nån låt.. Associationer kan vara väldigt märkliga.

   Radera
  3. Kul för James Bond att få en ny fräsch roll så där.

   Radera
  4. ...och Hugo Drax..

   Radera
 2. Bortom olja och gas av George A Olah är väl kanske onödigt att lyfta fram i detta sällskap. Torde väl vara en av husbiblarna antar jag. Men den är ändå väl värd att rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som kan tipsa om böcker om peak oil?

   Radera
 3. Vilket sällskap!
  Ligga i en soffa.
  Ok
  Olika kön?
  Tvivelaktigt om det anses ok i dagens situation.
  Men helt ok vad anbelangar mig.
  Men, föe h-e herrn.
  Man läser väl inte en bo i den situationen?!
  Kom att tänka på en Italienare
  Dante
  Hur var det nu: sedan den kvällen läste de ej mer.
  De kanske hade lärt nog med anatomi- inte bara soffans - för att vara redo att gå vidare...

  SvaraRadera
 4. Miguel Serrano, Heycks "Deutschland ohne deutsche" samt allt av Jörg Lanz von Liebenfels.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting av Teratologen?

   Radera
  2. Nja. Men stig Larsson kanske? T ex Autisterna, hans debut?

   Radera
  3. Samt givetvis allt av LOB, pseudonym för Lars-Olof Bengtsson, Kortedalas egen Rabelais. Excelsior, Bibles och vad de nu heter.

   Radera
 5. Var har man handen om man har den där?
  "The Richest man in Babylon", George S. Clason

  SvaraRadera
 6. Färden till västern i G Malmqvist översättning, Västmarkstriologin av lloyd alexander, Revelation space av Alastair Reynolds och naturligtvis allt om Doktor Proktor och hans pruttpulver

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på Färden till västern! Läste den högt för familjen, vilket tog sin tid.

   Radera
  2. Glömde Sture Dahlström, Gökmannen och den store blondino. Inget man läser för barnen dock

   Radera
 7. Jag rekommenderar återigen Hugh Howey's första del i wool trilogin.

  SvaraRadera
 8. Underkastelsen av Michel Houellebecq är en läsvärd roman om en akademiker som långsamt kommer underfund med att han skulle tjäna på att anpassa sig till en muslimsk regering i Frankrike, den utspelar sig i en förmodad nära framtid. Den innehåller en massa referenser till franska författare som man med några få undantag aldrig har läst. Det går bra att strunta i alla överambitiösa referenser som får en att känna sig obildad, man har fortfarande behållning av innehållet.

  I det heliga Rysslands tjänst är en utflippad dystopi skriven av Vladimir Sorokin år 2006. Tio år senare har vissa saker som han skrev om blivit otäckt sanna. Sorokin är en känd rysslandskritisk författare med ett antal titlar översatta till svenska.

  Sorokins bok är ganska tunn och lättläst. Houellebecqs roman kräver mer tålamod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underkastelsen står på kölistan. Har en del förväntningar på den.

   Radera
 9. Scott Adams: "How to fail at almost everything and still win big". Boken som alla kommer att läsa efter att Donald Trump blivit president, så varför inte ligga steget före och läsa den redan nu.

  http://blog.dilbert.com/post/137749295801/trumps-talent-stack-systems-versus-goals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även tidigare tecknade strips utgivna i bokform är riktigt bra, åtminstone för de som känner igen sig.

   Radera
  2. Det är inte en tecknad bok - Scott Adams har skrivit flera andra sorters böcker också, han har åsikter och insikter om det mesta. Följ hans blogg ett tag så får du se, karln är ofta lika produktiv som Cornu, 3-4 poster per dag är inte ovanligt.

   Radera
 10. "I hundarnas våld" (org. The Power of The Dog) av Don Winslow. Som ljudbok ca 25 timmars sträcklyssning om mexikanska drogkarteller, ett antal människoöden som korsas och mycket mer. Våldsam men mycket värd att läsas eller lyssnas på.

  Ett annat alternativ är "Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones. En tegelsten på ca 600 sidor (eller många timmars ljudbok). Utspelar sig i Katalonien på 1300-talet och kan väl närmast beskrivas som en "äventyrsroman". Pesten härjar, kriget närmar sig, inkvisationen skördar offer bland kättare och livet ter sig ganska jävligt för många spanjorer. Men en del kämpar på. Mycket läsvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se så bra de tappra spanjorerna har det i nutiden.
   Lysande ekonomi
   Alla unga i jobb.
   Fast. Förlåt! De kämpade tappert mot det Korsikanske kräket i början på 1800-talet...

   Radera
 11. År noll av Henrik Widell för den som vill läsa en TEOTWAWKI.

  Ikväll blir det Frihetens kaos av Mikael Larsson för min del.

  SvaraRadera
 12. "6 dagar på Almö", om ett plutonbefäls upplevelser på en ö i Karlskronas skärgård under en intensiv vecka med ubåtar och grodmän 1984. En liten, men ganska spännande bok.

  SvaraRadera
 13. Råkade givetvis komma åt "publicera" innan jag skrivit klart.

  Nåväl. Jag läser en del skönlitteratur men egentligen hellre biografier och fakta. Det finns ju så många alster kan rekommenderas men i detta fredagsmüset väljer jag tre stycken ur den kategorin;
  "Adolf Hitler" av Bengt Liljegren. Förmodligen en av de bästa skildringarna som skrivits om diktatorn. Handlar inte så mycket om kriget utan fokuserar mest på personen Hitler. Hans födelse och uppväxt. Hans kvinnor. Den misslyckade karriären som konstnär. Soldatlivet under första världskriget. Politiken och mycket mer.

  "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen. Om personen Putin och hans vandring från födelse till ämbetet som Rysslands president. Klargör en del.

  "Jakten på Kapten Klänning" av Jonas Trolle. Berättelsen om polisutredningen kring min f.d. kollega, kvinnomisshandlaren, psykopaten och rövhålet Göran Lindberg. En synnerligen obehaglig person som lyckades dupera många med sin "feminism" innan skiten träffade fläkten. Jag hade dessutom det tvivelaktiga nöjet att ha honom som rektor när jag gick på PHS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer om Masha Gessen.Ger ett annat perspektiv på saker och ting.

   Radera
 14. Beställde eposet Arken av Peter Nilsson från ett antikvariat i veckan. Har hunnit halvvägs. Läste den i min ungdom, och den är precis lika bra idag. Annars har jag även ett tiotal andra böcker halvlästa på gång av mer djuplodande natur. Vissa böcker behöver få vila innan man går i klinch igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag nu måste beställa mina ungdomsböcker som jag då köpte på bokhandeln, men nu från antikvariat är högst störande, minst sagt. Ja, slutsatsen är nog att jag helt enkelt är antik.

   Radera
  2. "Meterorites, Their Impact on Science and History" av Zanda and Rotaru är rätt intressant. Tydligen så brinner alla små upp medan stora upp till 50m exploderar i atmosfären. Övriga bör man undvika.

   Radera
  3. Undvika?
   Tips?
   Apres nous les meteorites, kanske...

   Radera
 15. Trevlig helg! Boktipsen är alltid intressanta!

  SvaraRadera
 16. Sen på bollen. Läser just nu ?Isaac Asimov? Osäker på stavningen. Är på tredje delen av stiftelsen. Mycket underhållande. Kan bli tjatigt i visa monologer och lite snabba svägningar. Gillar man miljöbeskrivelser så är dessa böker att glömma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller på med "I, Robot" för att senare gå in i stiftelse-serien.

   Radera
  2. Kul att han håller fortfarande...

   Radera
  3. Stiftelsen är en av mina favoriter.

   Radera
  4. Tänka sig!
   Även jag har läst den.
   Riktigt skaplig.
   Annars allergisk mot SF.
   Räknas f.ö. Jules Verne dit?

   Radera
  5. I, Robot blir nästa. Är fascinerad över att han hade tänket kring artificiell intelligens innan det ens fanns en dator.

   Radera
  6. I, Robot blir nästa. Är fascinerad över att han hade tänket kring artificiell intelligens innan det ens fanns en dator.

   Radera
  7. Novellsamlingen "the complete robot" rekommenderas. Bl.a. the bicentennial man där gränsen människa/maskin suddas ut rejält.

   Asimov's foundation serie är till en början rätt imponerande särskilt med täcker på utgivningsdatum. Efter tredje romanen märks det att romanen följer samma mönster med den där obligatoriska (oväntade?) tvisten av någon hemlig aktör i bakgrunden.

   Radera
 17. P.C. Jersild - "en levande själ" var rätt så trevlig från vad jag minns av den.

  Gillar man rymdoperor är Kevin J Andersons "saga of seven suns" riktigt bra.

  John Birmingham skrev en triologi, "Axis of time", där avstampet är att ett felande experiment i en inte alltför avlägsen framtid skickar en hangarfartygsgrupp till 1942., avhandlar både en ny tagning på ww2 och lite runt dom sociala problemen som uppstår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Efter floden" med PC är nog preppernas favorit.

   Radera
 18. Kan på nytt tipsa om Enklaven
  Året är 2196. Miljöförstöring och ekonomisk kollaps har förändrat världen. Sverige är endast beboeligt i de södra delarna, dit inlandsisen ännu inte nått. De som inte tillhör den styrande eliten tvingas kämpa för sina liv i flyktingläger, där människovärde är ett relativt begrepp och rättsstaten sedan länge förlorat all kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det jag trodde!
   Det blev alltså istid.
   Nu kan jag sova lugnt igen...

   Radera
 19. Kan på nytt tipsa om Enklaven
  Året är 2196. Miljöförstöring och ekonomisk kollaps har förändrat världen. Sverige är endast beboeligt i de södra delarna, dit inlandsisen ännu inte nått. De som inte tillhör den styrande eliten tvingas kämpa för sina liv i flyktingläger, där människovärde är ett relativt begrepp och rättsstaten sedan länge förlorat all kontroll.

  SvaraRadera
 20. Jag rekommenderar allmänt språkintresserade "Mykenes röst: tolkningen av Linear B" av John Chadwick. Inte bara jag, ty när jag lånade den på Stockholms stadsbibliotek fick jag gillanden för mitt bokval från överbibliotekarien (tror jag), eftersom hon hade läst boken med glädje. Boken handlar om en enastående kryptologisk och språkvetenskaplig bedrift. Helt plötsligt började 3400 år gamla lertavlor från bl.a. Kreta tala!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "lånade den" ?

   Radera
  2. Grabben som klurade ut det hela var arkitekt.
   Jobbade i Sverige ett tag.

   Radera
 21. En bok jag hittade i "bokbytarhyllan" på jobbet heter "Tsar Putin" och är skriven av en rysk journalist som försöker beskriva hur Ryssland fungerar och varför Putin kan bli så stor som han är. Jag tyckte den var rätt intressant, men jag antar att los Putinistas är av en annan åsikt i frågan.

  SvaraRadera
 22. Ett tips till preppers som tror på en långvarig kollaps är småbrukarbibeln eller som den egentligen heter ugglehultsboken.
  Ett måste för de som ser sig proffs på alternativ.nu

  SvaraRadera
 23. "On the road", av Jack Kerouac. Märklig bok - tål långa avbrott, blir bättre ju långsammare man läser, och allra bäst i bakrus..!

  SvaraRadera
 24. "Cradle to cradle" om kretsloppstänk inom design/industri.

  "Liv och lust" av Sten Niklasson. Bakom den intetsägande titeln döljer sig en rad intressanta historiska människoöden.

  SvaraRadera
 25. "Blindsight" av Peter Watts. Cornu, det förvånar mig att du inte redan nosat upp denna, som enligt mig springer i cirklar kring "Seveness" (i vilken första halvan var väldigt bra, andra halvan drog lite väl mycket åt Asimovs hjälteepos). Hård SF, transhumanism, dystopi, extensiell filosofi. Och ytterliggare en populär kulturell genre som jag inte ens vågar nämna då den kan uppfattas som att den pekar iväg den här boken i en riktning som jag inte riktigt tycker den hör hemma i. Uppföljaren, eller parallellboken "Echophracia" är också väldigt bra men inte rikigt samma klass.

  Bara att rekommendera "Blindsight" gör att jag vill läsa den igen så snart som möjligt. Att bara läsa forumtrådarna kring boken i efterhand är nästan lika mycket nöja som boken i sig. Den är provocerande, i de flesta fall vetenskapligt grundad och på sina ställen djupt oroväckande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 26. Heter förresten "Firefall" om man köper både "Blindsight" och "Echopraxia" bundlade i en bok på Amazon....

  SvaraRadera
 27. Sedan har vi ju förstår Stephen Baxter... Framförallt NASA-trilogy och Mainfold series. Arthur C Clarke känns om rena kiosklitteraturen om vi snackar vetenskapligt grundad SF...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sedan jag läste dem.

   Radera
 28. Och slutligen, om man gillar SF i kombination med alternate history: Harry Turtledove och Worldwar Seriers. Fantastisk (men lång) bokserie om utomjordingar som anländer för att erövra jorden under andra världskriget och fortsätter sedan fram förbi nutid till framtiden i en alternativ historieskrivning.

  SvaraRadera
 29. Margaret Atwoods essäer om SF har jag precis läst klart, "In Other Worlds: SF and the Human Imagination", hör som hennes olika dystopier till all verklig SF-utbildning.

  SvaraRadera