Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-31 10:01

Försvarsmakten kan inte rekrytera på grund av låga löner

Yrkesförsvaret av Sverige har problem med rekrytering och att behålla personal. Anledningen är enkel att förstå och beror på de låga lönerna, vilket påtalats redan från början av t ex Officersförbundet. I jämförelse med samtliga NATO-länder har Sverige avsevärt lägre lönekostnader som andel av försvarsbudgeten.
Personalkostnader som andel av försvarsbudget i NATO 2015e och Sverige 2016e.
Sverige lägger 2016 endast 25.5% av försvarsbudgeten på personalkostnader (inklusive övriga personalkostnader). Källa (PDF)

De länder som annars lägger minst på personalkostnader inom de västerländska demokratiernas försvarsallians NATO är USA och Storbritannien, som kommer in på 36.4% och 38.1%. Dessa två länder lägger dock mycket stora summor på insatser (operations), med 38.9% respektive 38.8%, vilket förstås både höjer försvarsbudgetarna och därmed minskar andelen personalkostnader. Skulle både USA och Storbritannien sluta med sina insatser i t ex Afghanistan eller mot IS skulle personalkostnaderna som andel av budget naturligtvis stiga rejält i dessa länder, om man drar ner budgeten motsvarande. 
Fördelningen av personalkostnaderna
i Försvarsmakten 2016.
Endast 4.6% av försvarsbudgeten
går till soldatlöner (GSS)

Siffrorna för NATO-länderna är preliminära för 2015. Personalkostnaderna för NATO inräknar inte pensioner, vilket de svenska kostnaderna gör.  Källa (PDF).

Sveriges utgifter för personalen om 25.5% kan jämföras med t ex Nederländernas 53.7% eller Tysklands 47.8%. 

Det ter sig självklart att man misslyckas med rekrytering och med att behålla personal när personalkostnaderna i Sverige är så låga. Vill man rekrytera och behålla personal betalar man personalen attraktiva löner. Världens bästa jobb, världens sämsta arbetsgivare.

Värnpliktsförsvar framförs från en del håll som ett sätt att spara pengar, och dessutom komma runt att man inte klarar av att betala attraktiva löner. Dock är inte värnplikt ett sätt att undvika att Sverige behöver öka försvarsanslagen.

"De tre tänkbara lösningarna - ett fortsatt yrkesförsvar, en återaktiverad värnplikt (som sedan 2010 faktiskt omfattar bägge könen) eller en hybridlösning - har alla det gemensamt att kvalitet uppnås genom att personalen övas och repetitionsutbildas. Därmed blir alla lösningar dyrare än i dag - om de ska fungera."
Så ökade anslag måste till oavsett. Och så länge man inte betalar sina fast anställda attraktiva löner kommer problemen med yrkesförsvaret att kvarstå.

Det går säkert att motivera varför Sveriges försvar är helt unikt i västvärlden och har så låga personalkostnader, trots att det handlar om ett yrkesförsvar. Sverige har väl i så fall hittat en helt unik lösning för maximal operativ effekt. Fast underligt nog har man alltså rekryteringsproblem och problem att behålla personalen. Eller så har vi ett extremt dyrt försvar med enorm overhead, större än USA har för att faktiskt kontinuerligt vara i krig. Någon form av systemfel kan anas. Eller så är som vanligt Sverige helt unikt, t ex unikt underbemannat.

Tillägg: På efterfrågan ett Big Macindexjusterad graf. Förvärrar läget för Sverige pga högt kostnadsläge. Polen och Ungern visar sig satsa mycket mer än annars på grund av lågt Big Macindex.
Justering för Big Macindex (2015). 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Tycker inte man kan göra rättvisa jämförelser i procent;) sen kan det ändå vara skit betalt i svenska försvaret. Procent använder man när man vill lura massorna och varför cornu i kör i kronor alt dollar fattar inte jag dessutom kan han bifoga bigmac index så fattar alla;-)

  SvaraRadera
 2. Fristående säger andelen av försvarsbudgeten inget alls om lönenivån. Det måste kopplas till antalet löningar!
  Vi kan stoltsera med det försvar som lägger mest på att utrusta våra soldater.
  75% av budgeten går till annat än lönerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvaret - möter varje hot och klarar varje utmaning.
   Försvarsmakten har sällan varit bättre än nu...

   Radera
  2. Ja precis! Procenten av budgeten som går till löner är inte i sig själv, ens med big mac index, ett sätt att demonstrera löneläget för soldater i olika arméer. Jag menar är anledningen till att 80% av budgeten i Slovinien går till löner ett tecken på att man betalar sina soldater väl eller är det ett tecken på att man helt enkelt skiter i försvaret?

   Radera
  3. Så det är därför det är brist på kängor och kläder i det Svenska försvaret?

   Radera
  4. Nej, de sköter inte om sina kängor och kläder nuförtiden. Allt måste vara modernt, tappas bort och slits oförsiktigt sönder efter bara en övning eller två.

   Det är snarare så att det finns för många ungdomar med överklass-attityd (föräldrars fel inte deras eget) i samhället idag. De få ungdomar som vill in i försvaret vill det för att på fritiden försöka ragga tjejer genom att få en vuxen status som en manlig och tapper "soldatbefattning" trots att de har levt på pappas kreditkort hela livet och haft personlig tränare, ätit på restauranger, gått på privatskola, käkat diet-frukost hemburen av Linas matkasse, rest till Thailand varje vinter, partajar på krogen vareviga kväll, fått bostadsrätt av sin nyrika mamma (genom bostadskarriär) och haft städerska (genom RUT-avdrag) som städat pojkrummet åt dem samtidigt som någon läxhjälpare (genom RUT-bidrag) gjort deras läxor vägrar att kämpa för sitt land under några år till en vanlig arbetarlön. Samtidigt så klagar deras moderatröstande föräldrar på att alla arbetarungdomar som lyckas få ett jobb får alldeles för hög inträdeslön.

   Annat var det förr då både rika och fattiga pojkar skulle in, tvingades samarbeta med varandra och lärdes upp från grunden under värnplikten. Bakgrunden spelade nämligen ingen större roll i det militära sålänge de hållit sig innanför lagen.

   Men idag måste det minsann lyxas till med allt för att kunna lyfta ett lillfinger för sitt land.

   Radera
 3. Försvaret är ett särintresse,det sa ju fredrik nyss iallafall.
  (Dessutom har vi stora skogar att bo i.)
  Sverige är ett lalland på de flesta plan,punkt.
  Vad skulle vårt sk försvar användas tii ,annat än interna motsättningar då.

  SvaraRadera
 4. Både försvaret och gymnasieskolan verkar lida av samma problem: De anställdas löner är på tok för låga så de bästa väljer att göra något annat.

  SvaraRadera
 5. Det relevanta vore väl att jämföra hur soldatlönen står sig mot övriga yrkens löner i respektive land, om vi nu ska prata attraktivitet med hjälp av lön? Ovanstående siffror säger ju inget om själva lönenivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönenivån var väl rätt sådärför några år sedan. Dvs den som städade hade lite bättre lön än soldaterna. Hur är det idag?

   Radera
  2. Lönerna för en bra betald soldat, i jämförelse med andra soldater, tjänar på P4 i Skövde ca 3500 kronor mindre än en nyanställd städare utan erfarenhet och ca 5000 mindre än en städare som har tre års erfarenhet.

   Radera
  3. Lönerna för en bra betald soldat, i jämförelse med andra soldater, tjänar på P4 i Skövde ca 3500 kronor mindre än en nyanställd städare utan erfarenhet och ca 5000 mindre än en städare som har tre års erfarenhet.

   Radera
  4. När jag var soldat städade vi själva våra logementen, korridorer och toaletter varje dag. Det blev aldrig något skjutande förrän det var korrekt städat. Att rengöra bössan var viktigare än att döda för utan en fungerande bössa kunde man inte döda. Städning, hygien och rengöring är prio 1. Dåliga magar kan slå ut ett helt regemente utan strid. Och en vanlig menig soldat som varit i strid och överlevt tar antingen självmord, blir beroende av psykolog-hjälp, börjar missbruka eller hamnar inom vården. De kostar samhället väldigt mycket mer pengar i det långa loppet. Se bara på Hitler. Vad kostade inte den soldaten Tyskland i det långa loppet när man inte lade ner resurser på att få han frisk?

   Nej. En bra städares jobb ska inte underskattas. Jag vill kunna sätta mig på en toalett utan att få någon annans skit eller könshår i mitt arsle och det ska finnas tvål och toapapper när man är färdig. Jag vill slippa tuggummi och snus under mina skor. Jag vill slippa stå och torka rutorna på min arbetsplats. Jag vill slippa få en allergi-chock när jag ska läsa en bok på biblioteket. Och jag vill slippa gå in och torka svetten i omklädningsrummen efter hockeymatchen. Det är inte heller någon risk att en simpel städare ska bli en framtida nazist-diktator.

   Varför ska inte en städare få mer betalt för att döda en miljard farliga bakterier än en soldat som kanske dödar några få farliga människor?

   Radera
  5. Ska väl tillägga att dåliga och strejkande skyttesoldater försvinner av sig själva i krig men en väl rengjord bössa och ett välstädat och smittfritt logement snabbt kan övertas av nya stridande.

   Av äldre officerar lärde jag mig i lumpen att hunden (och hundföraren) var viktigast att skydda vid eftersök - det tog nämligen en jäkla tid att träna upp en bra hund. Blev det strid skulle hunden bak och soldaterna fram. "Idioter" var sådana som släppte lös hunden för att försöka skydda soldater.

   Hundarna krävde inte heller någon betalning, gnällde, vägrade lyda order och åt vad som helst. Den gjorde sitt jobb ändå. En perfekt soldat med andra ord.

   Radera
 6. Det man inte heller får glömma bort är att det i flera länder finns soldat förmåner som t ex billigt boende, affärer, sjukvård etc som kan locka.

  SvaraRadera
 7. Felaktig slutsats att överhuvudtaget använda andel av försvarsbudgeten som mått.
  Sveriges försvarsbudget innehåller jämfört med omvärlden mycket transfereringar och omtransfereringar. Redan då utgiftsområde 6 lagts fast, är en stor del av pengarna redan intecknade för utgifter till andra statliga myndigheter.

  Problemet med rekryteringen till försvaret har i högre grad med samhällsutvecklingen att göra och då främst den attityd som 68-generationen och dess efterföljare lyckats petat in i befolkningens DNA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 68-generationens arv är snarar att befolkningens attityd blev mer kapitalistisk och högervriden än någonsin tidigare. 68-generationens barn gjorde nämligen också revolt - fast åt det motsatta hållet. Det är denna motsatta attityd till 68-generationen som vi ser frukten av idag.

   Radera
 8. Att döma av min sons och några av hans kompisars erfarenheter vid frivillig-"mönstringen", om man nu kan kalla det så, så verkar försvaret överhuvudtaget inte intresserat av att rekrytera. Sonen och kompisarna fick alla nobben trots bra fysik, goda betyg, i arbete eller studerar och inga brott. Men killen som rökte hasch (han berättade det för min grabb, snubben liksom luktade av det) och hade sämre fysik blev antagen till provgrundutbildning (eller vad man nu ska kalla det). Förvisso hade grabben och kompisarna bara tänkt prova på och knappast bli stamanställda, men lite märkliga urvalskriterier verkar det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser inget misstänksamt alls i att din son känner igen lukten av cannabis i den grad att han kan avgöra om en annan människa luktar av det?

   Radera
  2. Det var del av informationen till oss elever när jag gick i högstadiet hur olika droger luktade och såg ut.

   Angående cornus grafer: vi verkar ligga närmre norge och usa och längre bort ifrån slovenien i vårat försvar ... Känns spontant som en bra grej?!

   Radera
  3. Skulle nog ha gjort samma sak. Måste jag välja så sätter jag nog hellre en bössa i näven på en knarkare än en åt din son.

   Skämt åsido. Dessutom kanske din sons bedömning inte stämmer med verkligheten. Det är bra att lyssna på barn och ungdomar men bara idioter tror på allt de säger - speciellt när de fått nobben av någon. Det är inte svårt att komma in i försvaret om man har en klanderfri bakgrund.

   Be honom söka till lottakåren så ska du se att ha kan ta sig in den vägen!

   Radera
 9. Senast jag kollade så får jänkarsoldaten 1300USD i lön då han pratar två extra språk. Sen har han ju även hus och mat betalt men får betala för extra persedlar. Samt att han får sin utb betald efter ett kontrakt på 4 år. Just saying att lönen är bättre i swea.

  SvaraRadera
 10. Låter som de flesta inte jobbat inom fm här.. 16k i grund de första året -11 därefter 18. Få ut 14k (en bra månad), 1 barn, bostadsrätt och en bra bil. You do the math.

  Sorgligt nog är de inte bara lönerna utan också att officerarna inte har ett mindset kopplat till yrkesförsvar. Viktigare att springa milen fort än att skjuta bra på 100m, duktiga killar får heller inte creden utan de oftast taskiga men pratglada nyttiga idioter. Och 1.sgt som gjort gmu/fmu? Å rakt in på officersträning.. sämre puckon får man leta efter.
  Lönen är en stor del då man överlever men inte lever, men fm har stora problem även inom organisationen. Inte undrar vrf fm vind aldrig kom ut? Iaf inte de åren ja tjänstgjorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du det: "Man överlever men inte lever..."

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Varför tror du att de tycker att det är viktigare att springa milen än att skjuta bra tror du? Antagligen för att "det är bättre att fly än illa fäkta". Och att kunna snacka är nog det enda vapen vi kan sätta emot när ryssen kommer som det ser ut i dagens läge. Mitt hopp står till nya försvarsministern och den nya ÖB. Sämre kan det inte bli än det som varit de senaste 10-15 åren.

   Radera
 11. @cornu

  Varför jämför du Sverige 2016 med Nato 2015? Det är inte riktigt att göra så.
  Natos siffror för 2015 är ju också preliminära, varför en jämförelse år 2014 vore önskvärd?

  Om det går, ta gärna med Finlands personalkostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det var de färskaste data jag hade. Principen kvarstår, jag har angett att det gäller olika årtal, om du har problem med det får du ordna siffror själv.

   Radera
 12. Det är en smula förrädisk att säga, enligt Expressenartikeln, att grunden för personalförsörjningssystemet ska vara försvarets behov. Det låter ju rimligt. Men försvaret i nuvarande tappning är organiserad i IO-14. IO-14 är inte ett territorialförsvar värt namnet utan en svensk Natoanpassad främlingslegion på 22000 man med utlandsobligatorium, som ska sättas in lite varstans på jorden under Natobefäl. (Utöver dessa ingår också hemvärnet på 28000 man.)
  Med en så liten styrka är behovet av värnplikt inte så stort.

  Men om man ska ha ett riktigt försvar värt namnet, är värnplikten det mest optimala personalförsörjningssystemet.
  Se på Finland och våra grannländer!

  SvaraRadera
 13. Jag fick runt 4000 i månaden under min värnplikt för 15 år sedan. Det var en bra lön då boendet på logementet, i tält och under bar himmel var gratis, transport och god mat på burk likaså. Till och med ett SL-kort fick man.

  Hade jag fått mer hade jag bara köpt fler cigg och chokladkakor. Återinför plikten och ge dom små löner till lite cigg och godis på soldathemmen. I krig är det ju ändå alltid knapert så varför ska våra unga soldater leva lyxliv i fredstid? Det är väl träning inför krig det med.

  SvaraRadera