Cornucopia?

Aktuellt

Ny e-novell/ljudbok: Valet av Lars Wilderäng - Berget och Oscar nu också som ljudbok

Midsommarhelgen är nu räddad där du kurar under din varma filt eller gömmer dig under regnkläderna. Nu finns min nya e-novell, den säkerhets...

2016-01-05 18:19

Förbud mot aktieförsäljning hindrar inte börsras

I Kina har man förbjudit större aktieägare att sälja aktier, i tron att detta kan stoppa börsras. Det innebär förstås istället motsatsen på sikt, då det ger aktieägare beskedet att dina aktier är värdelösa och inte kan omsättas till likvida medel.

Många större aktieägare kan också ha skulder kopplade till aktieägandet, och om man inte får sälja sina aktier kan man inte heller betala dessa skulder. Istället fortsätter aktierna att falla i värdering (ej samma sak som värde) och de stora aktieägarnas skulder blir ännu svårare att betala tillbaka.
Dagschart Hang Seng-index i Hong Kong.

I förlängningen blir stora belånade aktieägare bankrutta och går i konkurs, vilket i ett andra steg drar med sig de som lånat ut pengarna till en början - ofta bankerna.

Så nästa steg blir en bank- och finanskris. Vilket garanterat leder till ännu en börskrasch.

Annars brukar det ju vara populärt att föreslå att det ska vara förbjudet att sälja aktier till lägre kurs än de köpte in - då kan ju ingen förlora något på aktierna. Fast istället förlorar man allt, när man inte kan få tillbaka något alls när ingen längre vill köpa till aktuella värderingar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. So what! De stora statliga koncernerna är inte inblandade så vad som det gäller är en liten del trots allt. Vad som händer på börsen är uttryck för vad som händer på börsen och några giriga människors önskan om arbetsfria inkomster. Läs den insiktsfulla artikeln av den amerikanske ekonomen Robert Schiller http://www.dn.se/ledare/kolumner/robert-shiller-perfekta-marknadens-illusion/ så inses det fåfängliga.

  SvaraRadera
 2. Äsch,det är ingen fara. Skattebetalarna står i kö för att knäppa upp sin börs för nästa bail-out.
  Det har ju blivit så bra varje gång.

  Nu finns det dessutom en skakig marknad på Guld noterad i SEK. Om Riksbanken får igenom sina krav att försvaga kronan, därför att gruppbostadens kognitivt hindrade individer på Riksbanken endast har inflationsdrivande mål.

  SvaraRadera
 3. Ett annat problem i Kina som berör en hel del är spekulationen i nybyggda lägenheter. Min bror var där i affärer för några år sedan och förvånades av att så många ägde 2-3 nybyggda lägenheter förutom den bebodda egna. Allt var tydligen med tanken att sälja dessa lägenheter "om några år" när de stigit ordentligt i värde. Under tiden stod lägenheterna tomma outhyrda.  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenomenet har antagligen funnits längre. Jag erfor det i Kina för ca 8 år sedan. Frågan är om urbanisering och behov av större yta håller priserna uppe?

   Radera