Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2016-01-14 08:12

Det är frivilligt att vara med i privata klubbar, som facket

Sexfest- och spritfestklubben Kommunal har tydligen bränt i runda slängar 300 MSEK på någon porrklubb, festat på sprit och driver något spa där klubbledningen får bo gratis. Det är dock svårt att bli upprörd, då det är frivilligt att vara med i privata klubbar. Är man inte nöjd går det bra att säga upp sitt medlemskap.

Ingen har tvingat någon att vara med i den privata klubben Kommunal. Bland klubbens kärnverksamhet är att driva någon form av spa och konferensanläggning åt klubbledningen, samt en lyxkrog som hyrs ut för sexfester. Enligt mediauppgifter ska det hela än så länge bränt av i runda slängar 300 MSEK av det kvinnodominerade Kommunals pengar.
Klubben kommunal tillhör metaklubben LO.
Kommunal tröstar dock sina medlemmar med att de har tagit ut alldeles för höga medlemsavgifter och att klubbens ekonomi fortfarande är god. Vi gratulerar alltså medlemmarna till den lyckade verksamheten.

Det är frivilligt att vara med i "facket". Man kan vara ansluten till a-kassan ändå och de flesta av kommunals klubbmedlemmar (undantaget ledningen) har ändå inte högre löner än att de slår i taket på den nya höjda a-kassan. Någon extra inkomstförsäkring behövs alltså inte och sådana kan man oavsett teckna privat.

Sedan kan inte klubben förhandla bort dig från turordningsreglerna vid uppsägningar om du inte är medlem. Behöver du stämma skiten ut arbetsgivaren för att man kringgår turordningsreglerna utan att din klubb kommit överens om det åt dig så finns det advokater som kan ta hand om det åt dig ändå.

Nu kan man alltså tycka att medlemsavgiften är för hög om 300 MSEK i utsvävningar inte skadar ekonomin. Men att vara med i klubben är frivilligt. Det är liksom inte skatt som du inte kan undvika.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Du antyder alltså att medlemmarna är ett gäng lättlurade får, som glatt låter sig pungslås för att bekosta den psykopatiska ledningens egotrippade sex- och spritfester. Och på grund av sin dumhet får skylla sig själva... Käpp Sverige är ett land utan korruption, för skurkarna är ju framröstade genom val (av personer som maffian själva föreslagit).
  Sorry kaffet har inte hunnit verka än ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det intressanta är ju att det är ett kvinnodominerat fack.
   Med patriarkala mönster.....
   Vilket naturligtvis är väldigt feministiskt.
   För utan en patriark i ledningen skulle kärringarna bara bråka med varann......
   Och självklart ger det rejält svängrum för några patriarkala psykopater...
   (Eller vad man skall kalla det...)
   Jag har själv aldrig varit medlem i någon patriarkalisk organisation utan att jag haft viljan att dra ner patriarken från toppen och mula honom i skiten i rännan....
   Så därför har jag oftast avstått från att vara med en sådan "klubb"....

   Radera
 2. Det här med frivilligheten kanske du skall ompröva:

  http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2954644-goteborgsbageri-satt-i-blockad-av-facket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där handlar om att ett företag inte ingått ett avtal med en klubb, inte om att bli medlem i klubben. Äpplen och päron.

   Radera
  2. Om man behöver rekrytera en specialist från land utanför EU måste man teckna kollektivavtal för att denne ska kunna ta sig in i landet.
   Därtill innehåller kollektivavtalet krav om FORA-försäkring ska betalas in för den anställde, där avgifter för FORA:s pensioner som betalas in.
   Detta kan den anställde inte tillgodogöra sig, utan dessa pengar tillfaller FORA istället, som ju till hälften ägs av facket.
   En slags straff-medlemsavgift vare sig man är medlem i facket eller inte.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Erik, annat sätt att plocka slantar av folk hos Kommunal: De tar ju av medlemmarna en peng för att placer deras hemförsäkring hos > host, host < Folksam och försöker få det att låta som om facke hjälper medlemmarna till förmånliga försäkringar. Du kan inte frånsäga dig denna försäkring och använda dina egna pengar till den hemförsäkring du själv väljer, NÄ! Vill du inte ha din hemförsäkring hos Folksam, skit samma, de plockar motsvarande slant av sina medlemmar ändå, utan att du får något för det. Jag lämnade denna gangstersammanslutning (konspiration kanske?)på -80-talet.

   Radera
  5. @Cornu
   Ska man vara petig så handlade det om att bageriet ifråga var med i fel klubb.

   Radera
  6. @Cornu
   Ska man vara petig så handlade det om att bageriet ifråga var med i fel klubb.

   Radera
  7. Förvånande att en verksamhet som liknar maffian också beter sig som sådan...

   Radera
 3. "Sedan kan inte klubben förhandla bort dig från turordningsreglerna vid uppsägningar om du inte är medlem."

  Är det inte detta precis det som kan hända?

  Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal så får du alla avtalets fördelar samt nackdelar oavsett om du är medlem eller inte.

  https://lagen.nu/1982:80

  http://lawline.se/answers/15605

  "Hej. Enligt LAS 2 § (här) kan en arbetsgivare tillsammans med ett centralt fackförbund (eller lokalt ifall det finns ett gällande kollektivavtal som godkänts av ett centralt fackförbund innan)avtala bort turordningsreglerna i 22 § samma lag. Kollektivavtal som träffas på en arbetsplats binder alla arbetstagare, även de som inte är anslutna till det fackförbundet. Däremot får man inte diskriminera någon även om det har avtalats mellan arbetstagaren och ett fackförbund. Detta har tolkats ut ur 11 § Diskrimineringslagen (här). Man får alltså inte säga upp någon endast på den grund att denne är/inte är fackligt ansluten"

  Det är alltså inte tillåtet för facket och arbetsgivaren att säga upp person X som inte är med i facket genom att placera personen längre ner på turordningslistan för att han inte är med i facket men vilken annan anledning som helst är ok.

  Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal så kan du alltså hamna längre ner på turordningslistan via förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren trots att du inte är med i facket.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att det är bara den officiella anledningen som inte får vara det. Normalt har arbetsgivaren en anledning och facket kan nicka och instämma utan att nämna att man avstår från att bråka för att han inte är medlem.

   Radera
 4. Så bra inlägg! Känns helt klart som väldigt oprisvärd klubb, de flesta andra spa-klubbar och strip-klubbar har säkert bättre upplägg till sina betalande medlemmar, så förstår inte hur denna blev marknadsledande. Sen fack-delen känns som väldigt svag value-add.

  SvaraRadera
 5. Hasse Ericson hade åtminstone vett nog att låta arbetsgivarna och inte medlemmarna betala hans utsvävningar i Francospanien.

  SvaraRadera
 6. Strejkkassan sväller!
  Hur bäst bränna den?
  Gratis medlemskap är väl något bättre men kan få efterföljande avgiftshöjningar att bli svårare.
  Vi bygger nåt av värde !

  SvaraRadera
 7. Det är ju facket som förhandlar om undantag från turordningen - då ligger det i farans riktning att icke-medlemmar behandlas styvmoderigt. Typisk svensk odemokratisk socialism.

  SvaraRadera
 8. Sprit är inte olagligt. Sex är inte olagligt. Striptease är inte olagligt. Att driva konferensanläggning är inte olagligt. Att gå med förlust är inte olagligt.

  Vill man gå med vinst är det ju bara att omvandla konferensanläggningen till flyktingförläggning! Jag föreslår att de tar in Bert Karlsson som konsult (han ställer säkert upp billigt om han får komma dit en dag när det är sex- och spritfest på kvällen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte den killen prostatacancer?
   Följderna av behandlingen därför kanske inte ökar sexdriften.
   Vad säger Östra sjukhuset i
   Götet?

   Radera
 9. Jag tycker det är en bedrift att gå med 2Mkr/mån i förlust 13 år utan att någon reagerar över att det är dålig business. Tar de inte betalt av sina kunder på den där restaurangen? Vill inte folk pröjsa för en naken Tony Irving och sexpartaj med Puma Swede?

  SvaraRadera
 10. Hur gör man för att bli fackpamp i Kommunal ? Dom verkar ha förstått det här. Om dom sparkar någon i ledningen ställer jag gärna upp i stället. ( Puma Swede ... ?! )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Puma Swede är tydligen mer av en fuckpamp.

   Radera
  2. "ställer upp" ?
   Ni är ju helt sexgalna, mina herrar.
   Kul att få sällskap...

   Radera
 11. Cornu: håller inte riktigt med dig.
  Oavsett om det är skattemedel, frivilliga medlemsavgifter eller företagsledningar så kan man ta mig f-n kräva sunt förnuft, något mått av moral och ansvar.
  Helt oavsett om vi pratar ledning för kommunal, Stora Enso eller någon myndighet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förstås i princip rätt, men Kommunal är en privat förening. Det går utmärkt att gå ur föreningen om de inte tillämpar sunt förnuft. Man kan bojkotta företag, byta jobb mm.

   Man kan dock inte gå ur skatterna.

   Finns dock en hel drös med problem med Kommunals agerande och är antagligen symptomatiskt för hela LO.

   Radera
 12. Vem blir förvånad. Moralen i flera av lo förbunden har väl satts på prov förut.
  Tycker sedan länge att facket spelat ut sin roll. Mer idioti än vettighet. Att man sen är med i en sådan klubb och betalar dyrt varje månad är väl lika dumt som att månadsbetala till lokala gymet utan att vara där och träna, som många gör.
  Elda upp pengarna i stället. Då får man ju i alla fall lite värme.

  SvaraRadera
 13. Nu avgår kassören och försöker rädda Kommunals ordförande.
  Vi är väl alla mutbara och beter oss som vi inte alltid kan stå för.
  Men facken är en känslig organisation.
  Därför behövs granskning ständigt. Något slöseriombudsmannen kan göra.
  Skattebetalarnas förening gick jag ur när Tarras blev för girig!

  SvaraRadera
 14. Kanske är medlemsavgiften inte för hög, utan för låg? För 300 kr/mån får man kanske inte bättre än så här? Dubbel avgift skulle kunna ge mycket högre klass på festerna, verkar lite tacky nu, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt något man kan hålla i minnet när man diskuterar SAP kontra hur det såg ut i andra länder. Korruption, ja det förekom, men någon privat berikning som i Rumänien under Ceaucescu handlade det inte om utan det var ändå syftat till "det allmänna bästa" vilket gör att guldkranar i badrummet o dyl inte förekommer. Toppskiktet i DDR levde något enklare än en svensk övre-medelklassperson under samma tid (men förmåner som att kunna få tag i västvaror, resa utomlands fritt etc. gjorde att de skiljde sig rejält från omgivande befolkning ändå).


   Det är på sitt sätt ett sundhetstecken att festerna inte är mer extravaganta. Hade det varit Syditalien hade det varit fullt av maffioso-livvakter, centralstimulantia från Colombia och sånt där, typ.

   Radera
  2. Men dåså. Då är det lugnt. ;)

   Radera
 15. Är glad att min fru går ur. Vi är båda sverigedemokrater. Gick själv ur i april. En ren sosseklubb. Detta var transport som utesluter SD. Nu kan vi sova gott. Godnatt alla bloggare.

  SvaraRadera
 16. Visst är det frivilligt att vara med, men medlemmarna har ju all rätt att vara missnöjda med sin ledning.

  Man har normalt också föreningsdemokrati. Man kan välja bort ledningen och man kan låta bli att bevilja ansvarsfrihet och ställa dem till svars istället.

  Det finns med andra ord i gen anledning till att stillatigande acceptera att man blivit rövk***ad av ledningen bara för att man bara kan lämna.

  SvaraRadera
 17. Jag är med i Kommunal. Det är mest för att jag vill att kollektivavtalet ska gälla mig. Teoretiskt gör det det ändå, men enskilda kan inte väcka talan om brott mot kollektivavtal. Det kan bara facket, vilket de ogärna gör för icke medlemmar.

  SvaraRadera