Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-18 14:02

Canadian Oil Sands ledning accepterar höjt bud från Suncor

Det kanadensiska fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS) ledning har accepterat ett höjt bud från kollegan Suncor (TSX:SU) rapporterar Market Wire. Det nya budet är 0.28 Suncor per aktie i COS eller 8:74 CAD.
Dagschart Canadian Oil Sands (TSX:COS)

Ledningen i COS rekommenderar nu sina aktieägare att acceptera Suncors bud, och COS saga kan därmed sägas vara över. Bolagets enda tillgång är ett delägande i den klassiska kanadensiska tjärsandsbolaget Syncrude, där Suncor också är en av delägarna. Enda sättet att exklusivt endast äga Syncrude har varit just via COS.

Syncrudes oljetillgångar kommer fortsätta producera långt efter världen har passerat global peak oil och kunde fungera som en mycket långsiktig investering för den peak oil-medvetne. Därtill betalade bolaget vid tidigare högre oljepris en mycket angenäm kvartalsvis utdelning.

Givet fredagens stängningskurser innebär budet en kurs på 8:74 CAD, upp 17% mot fredagens stängningskurs 7:48. Sedan får man se vad som händer med Suncors aktiekurs när handeln börjar om en dryg timme - stiger aktiekursen drar förstås COS mer än 17%.

Samtidigt kan man aldrig vänta sig att man når budkursen exakt, då de som vill sälja istället för att konvertera sina aktier till Suncor kommer få något mindre betalt med andra handlar på arbritraget och köper COS, medan de blankar Suncor om prisskillnad föreligger.

Budet kommer samtidigt som oljepriset är på rekordlåg nivå, vilket gör det svårt att ta vinsten och gå vidare. På sikt är COS tillgångar mycket köpvärda i det här läget, men lämpligen växlar man över till Suncor istället. Suncor ger idag rent av högre utdelning än COS.

Den traditionella dagbrottsutvinningen av Syncrudes oljesand är lönsam även till dagens oljepris och ger en i princip helt förutsägbar och stabil oljeproduktion. Nyare oljesandfyndigheter kräver annan, dyrare teknik för att utvinna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Energi är den dyraste komponenten i oljesandsutvinning.
  Så låga energipriser bör gynna dem ;-)
  Det krävs tydligen ett fat olja för att få fram 4 fat. (EROEI är 4,3)

  Att det börjar poppa upp affärer nu kan väl vara ett tecken på långsiktigt bottenläge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smajley där ja...

   Förr så fick de alltså betala $100 för att få fram olja för $430, nu får de betala $30 för att få fram olja för $129. Pengar som skall gå till övrigt har sjunkit från $330/fat till $99/fat. Som av en händelse så har detta också sjunkit med 70%...

   Vilka affärer är det som poppar upp?

   Radera
 2. Jag hade redan acceptat budet via avanza innan

  Får jag ersättning enligt nya vilkoren ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte ihåg hur det funkade med Axis, men har för mig att man fick ett nytt erbjudande att ta ställning till. Det vore orättvist ifall du hölls bunden till det gamla budet.

   Radera
  2. Tycker jag med :-)

   Får mejla avanza och kolla

   Radera
  3. Avanza verkar helt retarded.

   Typ.
   "vi har inte fått nån information om ändrade villkor så de gamla villkoren gäller"

   Har mejlat igen med länkar till press releaser etc. Det verkar ju dock helt stört. Får man göra så här?

   Radera