Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-01-05 14:27

BRÅ: EU:s skjutvapenförbud kommer inte hjälpa

Brottsförebygganderådet (BRÅ) har nu lämnat in sitt remissvar på EU-kommissionens förslag att förbjuda halvautomatiska vapen. BRÅ konstaterar att förslaget inte kommer få någon effekt, då det är illegala vapen som används vid den omnämnda allvarliga brottsligheten.
Ett exempel på ett i Sverige olagligt vapen, populärt bland terrorister, som inte kommer beröras av EU:s förslag till förbud.
Denna utställning på Armémuseum kommer också bli olaglig om direktivet går igenom.
BRÅ skriver följande i sitt remissvar:
"Direktivet har i huvudsak betydelse för hanteringen av legala skjutvapen. Från ett nationellt perspektiv kan man nämna att det i Sverige är illegala skjutvapnen (SIC!) som i störst utsträckning används vid brott. Som exempel kan nämnas att skjutvapen används vid i snitt 15 - 20 av de ungefär 90 fall av dödligt våld som årligen sker i landet. Endast i 1 - 3 av dessa fall sker det med legala skjutvapen.
BRÅ ställer sig således tveksam till om de föreslagna skärpningarna, på kortare sikt, kommer att ha önskad effekt på den mycket allvarliga brottslighet som beskrivs som motiv och syfte till förslaget."
Eller som man säger på utländska: Duh!

I övrigt bryr sig inte BRÅ och har inget att invända, förutom att förslaget inte kommer hjälpa. BRÅ är en myndighet som sysslar med statistik, till skillnad mot t ex Försvarsmakten, som sysslar med att skydda Sverige och svenskarna och avslår och totalsågar förslaget, som allvarligt sänker och fördyrar för Försvarsmakten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Finns det någon statistik på hur många legala vapen som stjäls och på så sätt blir illegala innan brottet begås?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en länk till remissvaret? Var det inte att vapnen var illegala helt och hållet som avsågs (dvs vapen som man inte kan få licens för)? Eller inkluderar de i statistiken vapen som (potentiellt) stulits från någon som har licens för vapnet?

   Radera
 2. Hur kul är en älgstudsare för killen i Rosengård. Snacka om att vara gängets mobboffer när alla andra har en Glock eller Beretta i jackfickan....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så kul att göra kaoz med en älgstudsare. Lite som Domusjeans när dom andra hade Gul och Blå. Extremvänstern kommer att se till att det inte blir olagligt att undanhålla papperslösa vapen och även se till att vapenvård blir gratis så kanske har killen en chans att få glänsa.

   Radera
 3. Politikerna är ju oftast inte alls särskilt intresserade av fakta eller av vilken effekt deras föreslagna åtgärder har. de styrs till allra största delen av hur de själva framstår. På detta område erinrar jag mig Fru Asks resoluta tidgare åtgärder mot kriminella vapen, vilka länge bestod av att man fritt fick lämna in dem anonymt till polisen, och hon var omåttligt stolt över detta. Hjälpte inte det i heller.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Man har ju ändå ett stöd i lagen vilket inte är helt oviktigt i sammanhanget; men det är väl som vanligt när det gäller den allmänna moralen - skit samma - låt alla göra som de vill.

  SvaraRadera
 6. I USA är de på väg att minska vapenförsäljningen. Tydligen ska Hillary Clinton föregå med gott exempel och visa att man kan vara trygg utan vapen genom att be sina livvakter lämna vapnen hemma. Allt enligt Donald Trump på Twitter.

  SvaraRadera
 7. BRÅ är knappast en myndighet som sysslar med statistik. Det är däremot en myndighet som sysslar med att producera politiskt korrekt statistik. Rapporter med resultat som strider mot beställt resultat publiceras ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå gillar "Sverigevänner" att citera BRÅ:s rapporter och statistik när det bekräftar deras världsbild. T ex brukar väl er husguru Tino Sanadaji använda BRÅ:s statistik (fram till 2007), ivrigt påhejad av er. Och den där rapporten från 2006 brukar också citeras friskt av "Sverigevänner".

   Lustigt att BRÅ:s siffror duger ibland.

   Radera
  2. BRÅ:S rapporter är som hårdrocksskivor ser du,man måste läsa dem baklänges så kommer det sanna budskapet fram.

   Radera
  3. Inte bara Sverigevänner har åsikter om BRÅ:

   Sten Levander är professor i psykiatri och sitter med i BRÅ:s vetenskapliga nämnd:
   - Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur.
   - BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet.

   Justitieutskottets moderate ordförande Fredrik Reinfeldt anser att BRÅ måste göras om i grunden:
   - Forskningen måste stå fri. Den måste vara opolitisk och inte bunden av regeringen.
   Enligt Reinfeldt får BRÅ:s rapporter ett väldigt medialt utrymme - trots att de ofta är tunna.
   - De säger att brottsligheten inte växer. Jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att det ökar - utom BRÅ.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10269696.ab

   Vi får hoppas att AB fick citaten korrekt...

   Radera
  4. Om Sveriges Pravda säger det så... men Propagandaministeriet vid Gärdet i Stockholm har en annan åsikt. Vet inte vem man ska tro på längre.

   Radera
 8. Mimarpolitik - den består enbart av tomma gester och den som utför den borde avrättas med en slö bila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kom du in på nästa steg i vansinnet.
   Om nu EU får igenom sitt idiotförslag och man verkligen lyckas stoppa de illegala vapnen, då kommer knivrelaterade brott att öka.
   Lösningen då är att EU förbjuder alla föremål med en egg skarpare är X grader, längre än Y centimeter osv. så att skäror och liar i Hembygdsgården måste destrueras. Det kommer dock inte lösa ett skit då smugglingen av "smörknivar" från land i utkanten av EU ändå inte påverkas.

   Radera
 9. Ska man tro Ylva Nilsson, en av Sveriges främsta bevakare i Bryssel är saken lite mer komplicerad än vad det framställs som. Skjutvapen har blivit "bättre" och då får det konsekvenser (se länkarna till Jägareförbundet m.m. i refererade blogginlägget):

  http://ylvanilsson.se/jagade-jagare-och-jamsande-ja-sagare/

  "De senaste tio åren har svenska jaktvapen utvecklats en hel del. Den gamla älgstudsaren har ersatts av halvautomatiska vapen som gör det lättare även för en halvdålig skytt att fälla en älg.
  En femtedel av alla vapen som säljs i Sverige idag är halvautomatiska, enligt Jägareförbundet.

  Om nu jägarna skaffar sig farligare vapen, kanske en skärpning av vapenlagstiftningen vore logisk?
  Även internt på Jägareförbundet har man ställt sig den frågan – om hur snart myndigheterna kommer upptäcka och reagera på den svenska vapenutvecklingen.

  En svensk vapenutredare var där redan för några år sedan, talade om förbud mot halvautomatiska vapen. Apropå att Breivik dödade 69 personer med ett halvautomatiskt vapen.
  Men han möttes av ett kompakt motstånd och trots stöd från polisen, dog idén.

  Intressant nog har de flesta svenska EU-parlamentariker inte brytt sig om att fundera mycket och länge på saken utan snabbt ställt sig på Jägareförbundets sida.
  Enkla politiska poänger levereras prompt: ”Terrorister tar inte svensk jägarexamen."

  Kanske inte. Men kan Hells Angels tänkas bli intresserade om det bjuds på allt tuffare vapen med diplomet?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur ett "bättre" skjutvapen påverkar förmågan att fälla en älg? Du ska ju endast skjuta ett skott ändå (behöver man två är man på marginalen egentligen).
   Precisionen i en gammal studsare är mer än tillräcklig eftersom målytan är tja 30x30cm eller så och man trots allt skjuter på under 100m.
   Verkar som fru johansson, inte helt oväntat förstås, inte har en aning om vapen eller jakt.
   Min hypotes bakom varför det är fler halvautomater, de har lägre rekyl vilket gynnar en helt ny grupp av jägare, kvinnor!

   Radera
  2. Kan inte se att hon har rätt på någon punkt.

   Radera
  3. De halvautomater som tillåts för jakt i Sverige är inte på något sätt "farligare" än en traditionell repeterstudsare. Klumpiga och begränsad magasinkapacitet.

   Radera