Cornucopia?

2016-01-07 10:24

Börsraset fortsätter - OMXS30 ner -4.25%

Börsraset fortsätter på Stockholmsbörsen för tredje dagen på raken. Börsen har nu fallit 8.2% sedan årsskiftet och vi kan snart nämna ordet börskrasch om vi passerar 10% nedgång utan rekyler.
Dagschart OMXS30
Stödområdet runt 1400 har nu fallit och nästa stödområde kan anses vara runt 1275, där börsen vände på spiken nedåt i oktober 2014. Väl där kommer börsen gått ner 12.24% sedan årsskiftet och dit kan vi alltså nå redan imorgon om fredagens handel motsvarar torsdagen än så länge.

Eller så får vi en Black Friday.

Sedan får vi se om detta är kort- eller långsiktigt. OMXS30 lider fortfarande av höstens dödskors, så de som följer detta har inget att oroa sig över då de redan är likvida.

Det finns korrelationer mellan börsen och bostadsmarknaden. Motsägelsefullt, då de flesta inte har sparkapital ens till en handpenning, men det finns antagligen tillräckligt många som spekulerar på börsen istället för att amortera, för att börsutvecklingen på marginalen slår mot bostadsmarknaden. Fast det är fortfarande för tidigt att uttala sig om.

Av någon anledning är optimisterna helt bortblåsta i kommentarsfälten på bloggen. Så modstulna är ni väl inte? Kom igen nu, snacka upp börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Inget att oroa sig över, snart kommer någon centralbanksgubbe med ett uttalande som skickar upp börsen till oförändrat. Inom ett par veckor är vi på plus för 2016.

  SvaraRadera
 2. Jag tror Kina´s börsnedgång fortfarande har mer att ge. Ivf lär man fortsätta att devalvera sin valuta vilket skapar än mer deflation i väst. Jag kan i värsta fall tänka mig ett fritt fall med ytterligare 40-50% ner från gårdagens nivå, dvs panik a la 1987. Det här handlar om en korrigering(slutfasen) av hela Kina´s (börs-)uppgång från 80-talet. Kapitalet formligen forsar ur landet. Kineserna har dollar-skulder på 3 biljoner. En rejäl blankning således.

  SvaraRadera
 3. Jag ser samtidigt att omsättningen på ett visst värdepapper knuten till en viss digital valuta stigit 4 ggr. just idag kl. 11 jämfört med igår och att uppgången är lika stor som börsens nedgång kl. 11

  SvaraRadera
 4. Är det läge att köpa lite Bear-certifikat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi ser en temp. botten nästa vecka. 1276-nivån bör då vara nådd antar jag. Vi får se vartefter!

   Radera
  2. OMX30: Liten flagga från december = 1303 (uppnådd idag) bör testas.
   1276 fib från 2011/2009
   Stor flagga från okt/nov = 1225
   1171 fib från 2011
   1139 fib från 2009
   1000 fib från 2009
   närmaste motstånd DJIA = 16.886(vecka)= säljsignal utlöst
   närmaste stöd DJIA(vecka) = 15.850 och 15.370

   Kanalstöd 2011(log)idag OMX30 = 1226

   Radera
 5. Ja, detta blir spännande. Kan man få 15% ner till kanske? Direktavkastningen närmar sig 5% och räntorna lär ju inte stiga med denna konjunkturoro.

  SvaraRadera
 6. Ja det visar sig vara rationellt att ha pengarna i madrassen.
  Eller köpa prylar för dem.
  Kortsiktighet lönar sig.

  SvaraRadera
 7. Fortsätter det ner lite till kanske man äntligen kan få lite hm under 250 kr. Jag är positiv till fortsatt nedgång. Bättre med ett rejält ras än långsam pyspunka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önska kan man ju alltid! HM @ 250 kr innebär omkring 4% direktavkastning, plus förmodligen en hel del framtida tillväxt, och det låter inte helt dumt.

   Allt hänger förstås på om man tänker sälja i närtid. Tänker man inte det så är nog dagens kurser helt OK, även om man säkert kan få aktier till 10-20% billigare nån gång under året kanske.

   Radera
 8. Det är väl bara att sänka räntan och fortsätta ta in invandrare så löser det sig?

  Eller vänta nu...?

  SvaraRadera
 9. Jag skulle förvänta mig att den här regeringen reagerar sent. Men överreagerar och agerar klumpigt.
  Vad skulle bankerna välja för respons? Regeringen är okunnig och inkompetent och kommer då att göra vad rådgivarna (lobbyisterna) säger när det börjar blåsa ordentligt.
  /m2

  SvaraRadera
 10. Brent-oljan nere på 33 dollar/fat nu. BDI nere på rekordlåga nivåer. Kinas fasad krackelerar.

  SvaraRadera
 11. Trevligt att vara ur i god tid innan raset. Risken är den gamla vanliga, att det börjar se billigt ut och man hoppar in igen för tidigt.
  Tittade häromdagen på utbombade oljeserviceaktier. Ser intressant ut men svårt att välja någon som klarar sig igenom kanske ytterligare 18 månaders kris. Antagligen bara att vänta tills ett par har gått i konken.

  SvaraRadera
 12. Om man tittar på de första sekunderna på OMXS30 så har redan den varit ner på 1259.63 idag. (Vet inte om detta var någon form av bug, men ändå intressant)
  Kolla på sekundnivå kl 9:00:38
  http://www.ig.com/se/ig-index/sverige30

  SvaraRadera
 13. Marknadsbubblans anatomi verkar slå in väl.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Ligger kvar med mina aktier och passar på att köpa in mig istället. Svårt att pricka upp/nedgångar(vet av egen erfarenhet), så tänker man långsiktigt så skall man ta nedgången med ro

  SvaraRadera