Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-04 09:54

Börsåret öppnar rejält negativt

Börsåret öppnade rejält negativt. Återstår att se vad berättelserna kring detta hittar på, t ex att Iran-Saudi Arabien-läget skulle påverka, men oljan verkar relativt opåverkad vilket minskar den förklaringsmodellen.

I Asien inleddes handelsdagen med tunga fall. Shanghais SSE Composite föll 6.86% och handeln ska ha stoppats. Tokyobörsens Nikkei-225 föll 3.06 och Hong Kongs Hang Seng-index föll 2.68%. Australiens All Ordinaries föll dock endast måttliga 0.41%.

Med 15 minuters fördröjning, pga att Avanzas tjänst inte går att logga in på förrän Placera.nu:s lilla ruta laddat färdigt, går OMXS30 -3.12% till klockan 09:34. Kom till slut in på Avanza som nu säger att OMXS30 går -2.91% i skrivande stund. Det ser ut på motsvarande sätt på övriga nordiska börser och för femton minuter sedan var tyska DAX -3.46%.

Allt det där ser ni förstås själva.

Guldpriset i SEK per gram är på +0.42% och Brentoljan är ner -0.35%. 

Marknaden kan alltså sägas ha noll intresse för en konflikt mellan Iran och Saudi-Arabien, alternativt bedömer att det bara handlar om ord och väldigt lite hockey.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Fortsatt sämre framtida konjunktur i Kina (via pessimistiska inköpschefer) -> sämre världsekonomi.

  I Kina har man dessutom försökt "bromsa" börsnedgångar genom att stoppa börsen om dagens fall når 7%. Dessutom införde man "säljförbud" för vissa ägare vid oroligheterna i somras. Men sådana åtgärder, precis som blankningsförbud, är totalt meningslösa och förlänger bara tiden det tar innan priset hittar rätt.

  SvaraRadera
 2. En viss påverkan har säkert Iran-Saudi också. Såg nyss att nytt svenskt rekord för personbilar sattes för 2015 och försäljningen ökat 24 månader i rad så en viss ökad åtgång av bensin och diesel kan förmodas framåt. Gäller samma för stor del av världsmarknaden så blir det en påverkan. Visst ökar elbilar men förutom i oljelandet Norge är de än mycket få.

  Glädjande är ändå att vi just nu exporterar så mycket el trots kylan och detta gäller också grannländerna Norge och Danmark.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Som sagt; 1276 för OMX30 dvs -9% från skrivande stund. Det innebär test av 2014-botten

  SvaraRadera