Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-16 12:13

Bitcoinexperimentets död

Mike Hearn har skrivit en mycket intressant artikel, som kan sägas handla om bitcoinexperimentets död.

Bland annat visar det sig att Bitcoin klarar cirka tre transaktioner i sekunden, vilket förstås är helt oanvändbart för de ändamål som klubbmedlemmarna säger att dessa ettor och noll ska fungera - ta över alla pengatransaktioner i världen. Det handlar om ... lite mer än tre transaktioner i sekunden...

Hearn summerar inledningsvis Bitcoinexperimentets död på följande vis:
"Think about it. If you had never heard about Bitcoin before, would you care about a payments network that:
Couldn’t move your existing money
Had wildly unpredictable fees that were high and rising fast
Allowed buyers to take back payments they’d made after walking out of shops, by simply pressing a button (if you aren’t aware of this “feature” that’s because Bitcoin was only just changed to allow it)
Is suffering large backlogs and flaky payments
… which is controlled by China
… and in which the companies and people building it were in open civil war?
I’m going to hazard a guess that the answer is no."
Systemet orkar inte heller med mycket mer transaktionsvolymer än idag, dvs totalt sett helt irrelevant för den globala ekonomin.

De direkta transaktionskostnaderna för Bitcoin har nu nått nivåer som överstiger kostnaden för att använda kreditkort. Detta oräknat kostnaden för att ha en dator igång och Internetkoppling.
"Once upon a time, Bitcoin had the killer advantage of low and even zero fees, but it’s now common to be asked to pay more to miners than a credit card would charge."
Det finns betydligt mer i Hearns artikel och han själv lämnar nu Bitcoin, som han inte ser någon framtid i.

Ni läser hela artikeln här. Fast räkna med att de mest fanatiska anhängarna inte har intellektuell förmåga att ta till sig texten. Artikeln ska ha fått kursen att falla runt 8% på kort tid.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Du tycker inte det faktum att artikeln kom ut direkt efter att han fått jobb hos R3, som är ett storbanksprojekt vilket arbetar med blockkedjeteknik, drar ner hans trovärdighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. @alag Lämnade du inte bloggen i protest? Eller har du glömt det?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Äh, har man sagt att man bojkottar bloggen och slutat läsa, så ska man förstås inte dyka upp och kommentera. Jag hjälper dig, alag, med ditt återfall och raderar dina kommentarer åt dig.

   Försvinn nu och kom ihåg - du skulle sluta läsa.

   Radera
  5. Hehe. Du är dig lik.

   Jag har inte slutat läsa, inte heller har jag sagt att jag bojkottat dig.

   Men det är lugnt jag har andra konton.

   Radera
  6. @alag

   Låt mig friska upp ditt minne:

   Alag: "Svagt och ynkligt gjort av dig cornu. Censurens kreatur! Jag lämnar den här bloggen i protest."

   Sen kan man väl tolka det hur man vill antar jag...

   Radera
  7. Jupp, jag vet att du som de flesta rysstroll och "Sverigevänner" har flera konton. Finner det oerhört roande hur ni försöker påskina att ni är fler än vad ni är.

   Radera
  8. Intressant att det Hern nu jobbar pa ar att ge bankerna en block kedja med censur.

   Radera
  9. Sarskrivning, kommentarer med edit kom typ 2005. Lite stenalder har.

   Radera
  10. @anonym
   Jag började skriva här i protest mot cornus blinda hat mot en distribuerad databas en gång i tiden. Jag är inte säker på att jag hade kommit tillbaka i protest om inte cornu fått ett återfall.

   @cornu
   Jag har aldrig använt något annat konto än detta för att kommentera här. Dessutom är jag ingen nationalist. Snart inte svensk den bemärkelsen att jag lämnar landet i protest. Inte till Ryssland utan till ett friare land.

   Radera
  11. @peakpoke
   Vi vet inte än hur R3CEV kommer att fungera och ifall man kommer att kunna censurera (antagligen...). Det återstår att se. Jag håller mig dock fast vid mig i att blockkedjetekniken inte fungerar utan miners i samma form som hur bitcoin fungerar - deras privata blockkedja kommer nog inte tillåta vem som helst att vara miner, således tycker jag att deras satsning bara är flummig.

   Radera
 2. Det är Blockkedjan som är intressant.
  Sen får framtiden utvisa om han har rätt, PC datorer har ju mer än 640k minne idag!

  SvaraRadera
 3. På tiden att du jinxar Bitcoin igång, du brukar timea uppgångarna så väl! Så låt oss se vad som hänt denna gången. KnC miners har sållat sig till de som vill höja gränsen till 2MB om 4veckor, de har nu klar majoritet så om 4veckor kommer vi ha 2MB block.

  En hälsosam debatt har uppkommit om coreutvecklare har för mycket makt.

  Kostnaderna för att skicka pengar är fortfarande låga, 6cent kostar det att skicka 1M dollar från punkt A till B i världen på 10minuter, jämför detta med VISA vars lista på avgifter inte direkt är liten:
  https://www.cardfellow.com/credit-card-processing-fees/
  Men i runda slängar hamnar runt $10k för samma överföring.

  Antalet transaktioner är högsta det någonsin har varit, har gått från 1/dag till 200000/dag och växer exponentiellt fortfarande:
  https://blockchain.info/sv/charts/n-transactions-excluding-popular?timespan=all&showDataPoints=false&daysAverageString=60&show_header=true&scale=0&address=

  Valutan är idag vid skrivande stund värd 3175x mer än svenska kronan och 150x mer än när du dödförklarade valutan för första gången.

  Som slöseriombudsman borde du kanske sluta slösa din tid på att skriva falsarier om Bitcoin?!

  SvaraRadera
 4. Det ar "store of value" som ar bitcoins styrka. T.o.m. Nicole Foss foresprakar bitcoin. Hur manga latte transaktioner per sekund ar helt irrelevant. Bitcoin kan inte bli annat an reserv valuta.

  SvaraRadera
 5. Nån som vet om det finns någon ny och bättre kryptovaluta som man kan köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. NigeriaCoin har jag hört ska vara bra. Det är nån prins som skapat den har jag för mig.

   Radera
 6. Jag har lie svårt att förstå diskussionen om digitala valutor. 99% av Sveriges penningmängd är ju redan digitala pengar.
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Finansmarknad/Amnesovergripande-statistik/Finansmarknadsstatistik/Aktuell-Pong/37270/282807/

  SvaraRadera
 7. Jaja, tur att det finns typ 4000 andra blockchainbaserade kryptovalutor då. Styrkan är mångfalden. Bland valutor i alla fall.

  SvaraRadera
 8. Så ja, så ja...
  Det var 89e gången bitcoin 'dog':
  https://medium.com/@Technomage/bitcoin-has-now-died-89-times-274df173c246#.ts19swc52

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se:

   http://www.wired.com/2016/01/thought-bitcoin-was-dead-2016-is-the-year-it-goes-big/
   http://www.wired.com/2015/11/bitcoin-is-back-but-it-never-really-left/

   Radera
 9. För att ibland skryta om hur normalbegåvad du är så hammar du verkligen lite väl långt ifrån normalbegåvning i området bitcoin.

  Har du byggt något som drivs av ether ännu? Medan personer som du sprattlat om något slags medvetet diffust "underliggande teknk"-begrepp så har nämligen de lite mer intellektuellt ärliga haft alla möjligheter att ta saker och ting ett steg längre. Ether-baserade applikationer har man kunnat bekanta sig med i ett år.

  SvaraRadera
 10. Jag har väl aldrig trott att bitcoins skulle ersätta alla andra valutor eller betalningsmedel i världen. (Bitcoin ligger nog en bit under guldtackor i listan över sannolika framtida betalningsmedel.) Däremot är bitcoin teknologiskt intressant på flera vis – bl.a. genom blockkedjan, som kan användas i en rad andra sammanhang, och att de visar på hur man kan ha ett system med elektroniska betalningar som inte kontrolleras av bankerna. Den aktuella "dödförklaringen" verkar bottna i en intern strid bland några som varit involverade i projektet. (Jag läste nyheten på någon nättidning – må ha varit DI eller SvD – och blev beklämd över hur "copypastejournalistiken" verkar ha övertagit redaktionerna – det var i kommentarfältern som den kritiska granskningen kom fram.)

  SvaraRadera
 11. Lars W är tyvärr lite för bombastisk i sitt framförande.

  Bitcoin-communityn har varit medvetna om denna begränsning länge, men man har inte beslutat hur man vill gå vidare än. Det är nämligen så att i nuvarande utförande så kan i princip alla medverka till att trace:a och validera Blockchain.

  Men för ett större antal transaktioner ska kunna hanteras så hamnar den makten hos ett mindre antal aktörer som har tillräcklig infrastruktur för att hantera den. Det har blivit en slags demokratifråga för Bitcoin och en fråga som inte är löst ännu, med olika falanger.

  Vi ser hur finansiella institut är intresserade av att adaptera Blockchain-tekniken, så att olika representanter försöker influera rörelsen i en viss riktning är att vänta.

  NB: Jag äger inga BTC och har aldrig gjort det heller.

  SvaraRadera
 12. Så du kommer tillbaka efter ett halvår, läser EN artikel full med FUD av en pessimist och förklarar Bitcoin död? Hur kan man vara så fruktansvärt ignorant är bortom min förståelse.

  Att storleken för block i blockkedjan är begränsad till 1MB är ingen nyhet som har ploppat upp de senaste dagarna, det är något man har debatterat i åratal. Problemet har varit socialt - inte tekniskt, man har helt enkelt inte kommit överens om hur man på bästa sätt skall öka blockstorleken. Som du kanske vet om men medvetet skiter i att berätta så har en ny klient som heter Bitcoin Classic fått stort stöd av många spelare i industrin, och det ser ut som att vi kommer att få en ökning till 2MB, som kan ses som ett slags andrum tills bättre lösningar på frågan finns.

  På tal om bättre lösningar, Lightning Network som kommer att ge möjligheten till VISA-nivå i transaktionsvolym släpptes precis i testversion. men det är du väl för ignorant för att läsa eller höra om.
  Lightning Network tillåter direkta transaktioner och är ett lager ovanpå Bitcoin - men som fortfarande använder riktiga Bitcointransaktioner och är beroende av Bitcoin.

  SvaraRadera
 13. Ska du posta sånt här får du väl för fan svara på kritiken som uppkommer? Du som skryter om att den här bloggen skulle vara någon form av jobb.

  Lika när du skrev ett svammelinlägg med helt snedvridna fakta om cannabis. Du gnäller på politiker att dom inte talar sanning och förvrider fakta men vad sysslar du själv med?

  SvaraRadera
 14. "Artikeln ska ha fått kursen att falla runt 8% på kort tid."
  Och dagar efter steg kursen från 350 till 412, dvs 18%. Hur vore det om du någon gång postade efter att Bitcoin råkat stiga och inte bara varje gång Bitcoin råkat backa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu kanske borde frilansa som journalist och skriva om Bitcoin - Nyhetssidor älskar negativa bitcoinnyheter, men när (till exempel) en sådan stor grej som att Microsoft satsar på Bitcoin för deras Azure-plattform är det knäpptyst.

   Radera
 15. Hur har det gått? Dags att skriva en ny artikel om Bitcoins död snart!

  SvaraRadera
 16. 1år senare snart, hur gick det? Dog Bitcoin?

  SvaraRadera