Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-01-06 21:31

Attraktiva arbetsgivare behöver inte göra reklam för sina jobb

"Världens bästa jobb. Världens sämsta arbetsgivare."
En attraktiv arbetsgivare ska inte behöva göra reklam för sina jobb. Det räcker att utlysa dem, så står arbetssökande på kö. Av någon anledning lägger dock Försvarsmakten miljontals kronor varje år på att göra reklam för sina jobb.

I många underbetalda professioner älskar ofta de anställda sina jobb, trots låg lön och en arbetsgivare som brister på många punkter. Dit hör t ex Försvarsmakten eller Polismyndigheten. Skillnaden är den att polis är ändå så attraktivt, att aspiranter står på kö för att komma in på Polishögskolan. Arbetsgivaren kan därmed skita fullständigt i att sätta vettiga löner, eller ge bra planering av arbetspassen - när poliser säger upp sig, så står det redan nya aspiranter på kö.

Värre är det för Försvarsmakten. Trots några ca 83 000 arbetslösa män och 76 000 arbetslösa kvinnor i rätt åldersintervall för att söka sig till Försvarsmaktens grundutbildningar, så klarar man inte av att rekrytera, utan har vakanser. Detta trots reklamkampanjer.

Man är helt enkelt inte en tillräckligt bra arbetsgivare. Inga reklamkampanjer kan ändra det. Att man upprepade gånger och långa perioder på grund av ett hutlöst dyrt och uselt IT-system, PRIO, inte ens klarar av att betala ut löner säger det mesta. Vilken arbetsgivare som helst hade omgående skaffat ett riktigt lönesystem från hyllan och ordnat detta för länge sedan.

Högre lön, betala ut lönerna, bättre villkor och antagligen även sluta med "alla måste vara beredda att tjänstgöra utomlands" är  möjliga vägar framåt. Är det nu tänkt att vi ska ha fokus på nationellt försvar, tag då bort utlandsobligatoriet. Ska vi ha värnplikt så åker ändå utlandsobligatoriet.

Spar utlandsobligatoriet till specifika förband, t ex 31:a lätta bataljon, jägarbataljonen, amfibiebataljonen och 71:a bataljonen, samt flottan och viss personal inom flygvapnet. Samt förstås vissa specialförband.

Alternativt sätt samman tillfälliga förband vid utlandsberedskap, likt Nordic Battlegroup.

Att ropa på värnplikt för att tvinga in ungdomar i soldatrollen, för att man är oattraktiv som arbetsgivare är inte en lösning. Försvarsmaktsledningen vill inte heller ha värnplikt, utan det är politiker som vill det i tro att de kan äta kakan och ha den kvar - tro att de kan få ett starkare försvar utan att behöva skjuta till pengar. Så är det inte - försvarsbudgeten måste höjas oavsett.

Så se nu till att bli attraktiv och lägg pengarna på löner och ett fungerande lönesystem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Du glömde en av Sveriges värsta arbetsgivare: Landstingen.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite som polisen, de får alltid folk som söker jobben ändå.

   Radera
  2. Det är tärande verksamheter. Inget för en karriärist eller pengahungrig.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Försvarsmakten verkar rata mig som anställd iaf när man väl vill in.

  Försöker komma in som flygledare vilket dom tydligen behöver. Dock vill jag ju inte göra GMU eftersom jag har värnplikt + utlandstjänst sedan tidigare. Då är det helt bom stopp, de direktrekryterar inte direkt till SOU/ROU utan kör enbart via GMU spåret.
  Helt hopplöst...Har ringt runt till LSS, rekryteringslinjen och tom gjort mönstring igen för att hitta en väg in.

  Har dessutom redan klarat Luftfartverkets tester...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl begära ett snabbspår?

   Radera
  2. Gör lite praktik hos Daesh först, så kommer Sthlm stad hjälpa dig med anställning inom FM..

   Radera
  3. Snabbspår är direktrekrytering till ROU. Finns inte enligt rekryteringskontakterna på FM.

   Radera
 4. Håller med helt och vill lägga till en sak. Se till att utbildningen blir lärorik och tuff. Då får den ett meritvärde som också bidrar till att göra den attraktiv.
  Pressa på samarbetsförmåga och ledaregenskaper. Få fram att har man gått en soldatutbildning kan man framföra sina åsikter men i slutänden ändå göra som man blir tillsagd utan knot.

  SvaraRadera
 5. Varit sugen ganska länge på att "tilta" mitt liv lite genom att söka till försvaret. Nån med insikt som skulle kunna bedöma mina chanser att ta mig in och i förlängningen göra en "karriär" inom försvaret?!

  -33 år.
  -Singel utan barn. Ingen familj som "håller mig tillbaka".
  -Utbildningsreserven. (när jag mönstrade kändes lumpen som ett förlorat år så jag lyckades snacka mig ur den. Tyvärr.)
  -Gymnasieutbildad.
  -Saknar körkort.
  -Skaplig fysisk form, tränar i snitt 2 gånger i veckan men har ett fysiskt arbete. Skulle dock förbättras till en ev. "mönstring"
  -Ostraffad

  Skiter egentligen i lönen men skulle gärna göra något meningsfullt som livar upp vardagen.

  Lönt för mig o söka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag är 32 år och har typ ungefär samma som dig på punkterna som du räknar upp (också tidigare placerad i utbildningsreserven). Sökte och kom in, och jag börjar min GU-Ny i vår.

   Radera
 6. Mitt första inlägg.

  Vad sägs om följande:

  De som väljer att tjänstgöra som soldater under X månader/år belönas med sänkt framtida inkomstskatt på Y % under resten av livet.

  Borde kunna tillämpas inom andra områden med under någon form av civiltjänstgöring.

  Bör gör det attraktivt att ställla upp samtidigt som det inte ökar nuvarande kostnader (minskar dock framtida skatteunderlaget).

  SvaraRadera
 7. Har själv tjänstgjort i ca 3,5 år i firman och jag tycker att den rätta vägen för att attrahera personer är att man som soldat borde få någon form av premium efter visst antal år i tjänst. Kanske få extra bidrag till högre studier. Man skulle även kunna sammarbeta med YH-skolor och på så sätt ge soldaterna möjlighet till en yrkesutbildning. Att efter åtta år (om man nu stannar så länge) komma ut på civila arbetsmarknaden är svårt nog och att sätta sig i skolbänken är nog inte heller särskilt lockande då man i bästa fall är 26 år vilket oftast innebär höjda levnadskostnader som studiemedel inte täcker upp för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att någon "bonus" borde ges i slutet. Dock är det nog inte så mycket ett sätt att locka fler utan mer ett sätt att minska avhopp under kontraktstiden (märkligt att man får bryta tidsbestämda kontrakt för övrigt)

   Vad jag tror behövs är, förutom självklarheter som att löner betalas ut i tid, högre lön som går upp under avtalstiden (snitt på 25000/mån under 4 år kanske) en rejäl bonus på slutet (motsvarande minst 3 års studieskuld, tänk hur usas försvar betalar collage).
   Därtill tror jag att villkor runt anställningen ska ändras, exempelvis OB tillägg, övningsdygn etc ska man ta bort i gengäld kompensera med 10v semester.
   Utlandstjänst premieras genom skattelättnad istället för tillägg på lönen.

   Radera
  2. Hur menar du bryta tidsbestämda kontrakt. En gss anställning i försvarsmakten är tidsbegränsad den är inte ett kontrakt på x antal år utan de är en anställningsform som innebär att man är anställd under en tidsbegränsad yid

   Radera
 8. Värnplikt är ju en politisk skapelse som om den återinfördes förmodligen i dagens klimat skulle outsorucas.

  Men även populära företag outsourcar anställningen av personal. På så vi slipper de det mest administrativa och kan fokusera helt på ett fåtal kameler som passerat nålsögat.

  Och det är nog allt väl, men de udda figurerna som värper guldäggen sorteras tyvärr bort i processen Man kan inte ersätta det udda med processer och produktivitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oursourca värnplikten? Till vem då? Arbetsförmedlingens livscoacher? Landstingen? Ryssarna?

   Radera
  2. Finnar och tyskar om vi ska ta det ur en historiskt perspektiv.

   Radera
 9. Naivt och godtroget Lars. Om andra marknadsaktörer, säg Ryssland, själva investerar för att försvaga försvarsmaktens varumärke måste man så klart själv stärka det med förbättrad marknadskommunikation. Eller förväntar du dig NATO kampanjer för att för svenska för att få det Svenska försvaret att framstå bättre dager? Nej även här måste vi fixa det själva. En analogi; Du gör ju själv reklam för dina böcker. Är det för att du inte själv tycker att de är läsvärda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irrelevant analogi. Att göra reklam för produkter man säljer är helt normalt, eftersom andra gör det samma och reklamen behövs i konkurrensen (att sedan jag säljer endast 1% av mina böcker via bloggen visar hur "bra" den reklamen är).

   I princip inga andra arbetsgivare i Sverige gör reklam för att börja jobba hos dem (platsannonser räknas inte), så vem är det SVFM konkurrerar med?

   Radera
 10. "alla måste vara beredda att tjänstgöra utomlands"
  Man kanske borde formulera om det här, knappast relevant längre eftersom det är fokus på nationell tjänst.
  Det behövs däremot mer internationell tjänst och mer rotation på bataljonerna, viljan att gå runt och öva samma övningar år efter år ger inget, för någon, mer än officerarna som man trycker uppåt i leden.
  Vi tappar mest folk för att det finns ingen morot!

  Och till er som är sugna på att söka.
  FM är så desperata idag att i princip vem som helst kan komma in och när ni väl gjort eran GMU så kan ni ta er vart ni vill!

  SvaraRadera
 11. Träffar man dagens soldater vill man rätt snabbt återinföra värnplikt. Det finns många begåvade ungdomar som kan tänka sig att efter gymnasiet spendera 9 månader i grönkläder, sedan repöva lite och om skiten träffar fläkten; strida. Begåvade ungdomar är däremot inte intresserade av att försena studier etc med flera år.

  Lustigt nog har de flesta jag känner som gjort GMU och flera som är anställda som soldater klargjort att de inte har något intresse av att försvara Sverige. De gillar snarare att röra på sig och fysiska utmaningar.

  Detta gäller så klart inte alla och jag tror säkert att även dessa orpon kan prestera i fält även om de på fritiden super som svin och skryter om hur mycket jazztobak de röker, men bristen på antagna till Tolkskolan förvånar mig inte.

  SvaraRadera
 12. Träffar man dagens soldater vill man rätt snabbt återinföra värnplikt. Det finns många begåvade ungdomar som kan tänka sig att efter gymnasiet spendera 9 månader i grönkläder, sedan repöva lite och om skiten träffar fläkten; strida. Begåvade ungdomar är däremot inte intresserade av att försena studier etc med flera år.

  Lustigt nog har de flesta jag känner som gjort GMU och flera som är anställda som soldater klargjort att de inte har något intresse av att försvara Sverige. De gillar snarare att röra på sig och fysiska utmaningar.

  Detta gäller så klart inte alla och jag tror säkert att även dessa orpon kan prestera i fält även om de på fritiden super som svin och skryter om hur mycket jazztobak de röker, men bristen på antagna till Tolkskolan förvånar mig inte.

  SvaraRadera
 13. Skulle aldrig söka jobb inom FM om det innebär utlandstjänst. Huvudorsaken är att FM verkar tona ner problemet med posttraumatisk stress.


  Psykiska problem utan adekvat hjälp? Nej tack.

  SvaraRadera
 14. Måste säga att jag inte för mitt liv begriper inställningen till utlandstjänstgöring. Varför är svenskar så annorlunda?

  Alla soldater i de amerikanska, brittiska och franska försvarsmakterna kan skickas utomlands och det verkar inte besvära dem ett dugg. Tvärtom verkar det. Folk söker sig ofta till armén för att få lite krydda i livet.

  SvaraRadera
 15. "Alla soldater i de amerikanska, brittiska och franska försvarsmakterna kan skickas utomlands och det verkar inte besvära dem ett dugg".
  Vilket är orsaken till att den katastrofala självmordsfrekvensen bland veteranerna dyker upp i brittiska och amerikanska medier påfallande ofta. Hur det är med de franska vet jag inte då jag inte behärskar språket, men Erik är ute och cyklar.

  SvaraRadera