Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2016-01-11 16:14

Anna Kinberg Batra vet inte hur NATO-medlemskap och upprustning ska finansieras #fofrk

Anna Kinberg Batra (m) är tydlig med att hon och Moderaterna vill att Sverige ska gå med i NATO. Hon kan dock inte ge besked på hur ett NATO-medlemskap ska finansieras.

NATO-medlemskap innebär ett förpliktigande att lägga 2% av sin BNP på försvarsbudgeten. Flera NATO-länder gör inte det idag, men ska då ha en plan som visar hur man åtgärdar detta inom ett antal år.
Anna Kinberg Batra på presskonferensen på Folk & Försvar

Anna Kinberg Batra menade att det inte blir billigare för svenskt försvar att stå utanför NATO, men kunde inte ge ett svar på hur ett NATO-medlemskap skulle finansieras. Däremot öppnar hon för att frågan bör diskuteras seriöst i en debatt om NATO-medlemskap.

För Sveriges del handlar det om att trolla fram i storleksordningen ytterligare ca 50 miljarder SEK till försvarsbudgeten vid dagens BNP. Det är en enorm kostnadspost i ett Sverige där man duttar med hundratals miljoner kronor i statsbudgetens olika utgifts- och intäktsposter. Om man så lägger upp en plan för att nå 2% av BNP inom 10 år, så kommer enligt politikernas visioner BNP att öka och efter 10 år kanske man behöver öka anslagen med 70 miljarder SEK istället.

Även om ett NATO-medlemskap vore bra för Sverige och för säkerhet och stabilitet i vår närhet och omvärld, så är NATO-debatten förenklad om man inte kan eller vill visa varifrån pengarna till den oavsett nödvändiga svenska upprustningen ska tas. Därtill behöver man också en plan för vart dessa dubblade försvarsutgifter ska gå.

AKB förklarade varför Moderaterna har svängt i försvarspolitiken. Hon menade att man de senaste åren har sett en stor och snabb omvälvning i de militära hoten från Ryssland och rejält ökade terrorhot mot EU, och det är denna förändrade omvärld som gör att Moderaterna nu, när de inte längre är i regering, vill rusta upp försvaret. Fast att Ryssland hade invaderat Ukraina och annekterat Krim tog tydligen över ett år för Moderaterna att upptäcka, eftersom de inte ville rusta upp i valrörelsen 2014.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Fasa ut ränteavdraget så har du 35 miljader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske bättre än att höja skatten på världens mest beskattade folk se till att pengar inte slösas bort.

   Radera
 2. Det hette ju fortfarande "ryska separatister" när de satt i regeringen.
  Någon som vet när det började kallas för rysk invasion i svensk media?

  SvaraRadera
 3. Med dagens i princip stängda gränser så kan vi väl börja fasa ut migrationsverket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Migrationsverkets budget är 70 miljarder och de hanterar storleksordningen 100 000/år. det blev 700 000/flykting. Det de levererar är asylprövning som resulterar i att 2% tvångsavisas/år, så den delen kan läggas ned och bevilja alla asyl i stället. Det s.k. integrationsarbetets leverans är att 50 % aldrig i livet får något jobb, så en slumpgenerator skulle nog gett bättre resultat. Så det kan läggas ned med detsamma utan att det märks något enligt min mening.

   Radera
  2. 70 miljarder? Men då är lösningen väldigt enkel. Lägg ner Migrationsverket, fördubbla försvarets budget, och lägg de återstående ungefär 30 miljarderna på att skapa resurser inom polisen för att leta upp och skicka hem alla asylsökande som inte har egen försörjning.

   Radera
 4. Var man skall ta pengarna ifrån? Tja, från samma ställe som man tog extraanslagen till Migrationsverket väl? Har för mig att MIG i höstas begärde först 18 och sedan ytterligare 48 miljarder inextraanslag, och det var ändå tidigt under hösten. Sanna Rayman hade ett intressant förslag: låt Försvarsdepartementet och Migrationsverket byta brevpapper med varandra under några månader så kommer försvarets finansieringsproblem raskt att vara lösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot on,den kassan är outtömlig.
   Men varför inte ta det på bilismen,det är enkelt att höja soppan med en femma litern.
   Men först kommer reseavdraget minskas rejält.
   Pengarna ska in till det onämnbara bottenlösa våldshålet.

   Radera
 5. "Plötsligen" finns inga pengar...annars brukar det ju ALLTID lösa sig.

  SvaraRadera
 6. Die Wende ist da in Schweden ! Hon låter sig forograferas med rasistsymboler i form av blå och gula blommor !

  SvaraRadera
 7. Räntebidraget fasas bort och i takt med det ökar man försvarsbudgeten i samma takt. 5 år känns väl lämpligt. Man kan inte bara pumpa in en massa miljarder i försvaret och förvänta sig mirakel på kort tid. Det kommer att ta flera år att arbeta upp ett fungerande försvar igen och räntebidraget bör tas bort så där är det ren win-win.

  Man kan också ta och stänga ner arbetsförmedlingen, det bör ge ett stort antal miljarder det också.

  Man kan också förbjuda landsting/kommuner att slänga pengar på annat än sådant som verkligen är nödvändigt, det ger också en rejäl bunt miljarder.

  Man kan sänka bidrag överhuvudtaget så det verkligen blir existensminimum och riktigt tufft att leva på, skulle också spara en rejäl bunt miljarder. För att skapa incitament kan man alltid börja ganska högt för att sedan sjunka till en riktigt horribel nivå på ersättning inom 2 år eller så, så folk fattar att man ska arbeta och inte gå hemma och dra fötterna efter sig och förvänta sig livslång försörjning.

  Man kan också slå ihop CSN/Försäkringskassan/Socialen som hanterar bidragsdelen till en enhet som skulle fungera så sjukt mycket bättre totalt sett och kosta oss mindre pengar, förmodligen rätt många miljarder som pissas rakt ut i ingenting idag kan istället gå till försvaret.

  Man kan helt sluta med att stödja trams som egentligen inte kommer oss skattebetalare till godo till fullo, genusvetenskap t.ex. är ett ganska bra exempel.

  Det FINNS tonvis med pengar som vi betalar in i skatt, problemet är bara att vi får sjukt lite för det vi betalar in.

  SvaraRadera
 8. Ett NATO-medlemskap kommer att också att kosta tusentals jobb i försvarsindustrin, JAS, Archer och allt vad som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så uppstår den osannolika situationen att NATO börjar köpa svenskt.

   Radera
  2. O-sannolikt var ordet.

   Nato lyckades nästan strypa svenska u-båtsprogrammet, blir vi medlemmar kommer dom inte att misslyckas. (Redigt tant, hon på FMV)

   Radera
  3. Vi kan ju bara titta på Norge, som nu tvingas köpa amerikansk utrustning till försvaret i stället för t ex svensk som är bättre anpassad till våra förhållanden. North Atlantic Terror Organization har utvecklats till en politisk påtryckare för amerikansk krigsindustri som styr mycket av politiken i landet. Nej, ett NATO medlemskap skulle slå ut den försvarsindustri vi har kvar.

   Radera
  4. NATO ströp inte det svenska ubåtsprogrammet, Thyssen-Krupp gjorde det, och det var väl knappast en överraskning. De ville ju bli av med en konkurrent.
   NATO-länder är ju annars svensk försvarsindustris största marknad näst Sverige (eller rent av större än Sverige). Kolla hur många, och vilka länder som använder Pskott m/86, granatgeväret, Giraffe-radarsystem, Barracuda camouflagenät/system, Stridsfordon 90, Bv 206.
   Att inte vara med i NATO har ju inte direkt räddat industrin från att bli såld till utlandet. Bofors (halva) och Hägglunds ägs idag av BAE. SAAB räddade Kockums från Thyssen-Krupp och köpte andra halvan av Bofors när bolaget delades, och är också den enda stora svenskägda aktören som finns kvar.
   Jag tror inte ett medlemskap i NATO är negativt för den svenska försvarsindustrin. De konkurrerar redan med internationella företag både internationellt och om de nationella beställningarna. Om något, så skulle det väl kunna vara positivt, men jag tror faktiskt det är sak samma.

   Radera
 9. Lika humoristisk som vanligt ser jag :-) Anekterade Krim.. haha :-) ..medan väst och deras bankirer är ute och bombar halva planeten sönder och samman och skapar kaos decennium efter decennium. Men det räcker tydligen inte utan man tänker även destabilisera länderna inifrån genom att ställa folk mot varann. Tydligen är det Europas tur nu. De där sionistsvinen har Putin fösökt sätta stopp för länge. Så det är inte konstigt med påföljande trakasserier i hela ägda media.
  Tror Cornu själv är för hjärntvättad under för lång tid.. från för låg ålder för att fatta. Men övriga borde rimligen inse att västmedia är elitens propagandainstrument i första hand... och det går inte att lita på ett skit nu som kommer därifrån.

  Nu har det dessutom framkommit att man mörkat diverse händelser också.. :) eller ja.. det som alla som läser annan media vetat sen länge men nu kom det ut i msm också för en gångs skull. Detssutom har censuren tydligen börjat direkt hos polisen. Surprise! Men fortfarande tycks många inte fatta att det inte är verkligheten de blir serverade utan att det är en agenda som följs.
  Det är som att befinna sig i en zombiefilm ibland när man lyssnar på en del runt omkring sig.. eller i idiocracy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har en del glömt att 95% av Krims befolkning rösta ja till att återförenas till Ryssland

   Radera
  2. Ja, dom kom inte riktigt upp i samma nivå som Hitler. Han fick ju 99% ja-röster i folkomröstningen på att ansluta Österrike.

   Radera
  3. Och vi kan väl anta att valet var lika fabricerat där som i Ryssland...

   Radera
  4. Vad menar du? Valet övervakades ju av minst ett dussin avdankade italienska skinheads, en finsk Stalinist och ryska beväpnade spetznas. Det låter helt vattentätt tycker jag.

   Radera
  5. Vilka sionistsvin har Putin försökt stoppa?
   (O i detta sammanhanget: e inte Putin själv jude?)

   Radera
  6. Lotta, har du hört talas om att nazibarnet Soros:s "välgörenhetsorganisationer" OSI och OSF är numera förbjudna i Ryssland? Detsamma gäller även andra statligt sponsrade "NGO:s" sedan ett tag tillbaka...

   Putin är ortodox kristen. Tramset om hans "dolda" judiska tro är en propagandafabrikation, medan hans gärningar säger något helt annat. Res, non verba!

   Radera
  7. Njae, det var 93,26% som röstade för att slippa vara en del av Ukraina 1991. Kort därefter avvecklade Ukraina mycket av det som fanns kvar av självstyre på Krim (tex dess president).

   Radera
 10. Med medborgarlön och avskaffande av alla bidrag kan ca 1000000 arbeten i bidragskarusellen och ofantliga sektorn avskaffas. Hälften av miljarderna och kanske en tredjedel av personalen kan omskolas till en stående armé. Vips har vi uppfyllt Natokraven med råge. ;-)

  SvaraRadera
 11. OT: Jag såg nyss livstecken från självaste Löfven, hur länge låg han gömd? Minst 22 dagar, troligen 24-25 va?...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missing people hittade och återförde honom äntligen till sitt gruppboende.

   Radera
  2. Inte riktigt; hjärnan saknas fortfarande, men politiker brukar klara sig bra utan. Per Ahlmark t ex har klarat sig utmärkt med ett rosa garnnystan de senaste 30 åren.

   Radera
 12. En annan kostnadspost i Sveriges statsbudget, som i likhet med den destruktiva massinvandringspolitiken får kosta hur mycket den vill enligt det regerande Sjuklöverblocket, är det destruktiva EU-medlemskapet. Sveriges medlemsavgift till EU 2013 var 4211,5 M€. Sveriges fick tillbaka 1661,0 M€ i bidrag från EU. Sveriges nettoavgift blev således 2550,5 M€. Sverige hade också den högsta nettoavgiften per capita 2013 i hela EU, vilken uppgick till 264 €. Sveriges exportnetto gentemot EU är ca -113 GSEK. Förlust även där.

  Enligt förstnämnda länk nedan betalade Norge mellan 2009 och 2014 årligen 160 M€ till EU, för sitt EES-medlemskap.

  Det stor skillnad, mycket stor skillnad, på 160 M€ och 4211,5 M€.

  Sverige borde gå EU och eventuellt gå med i EES istället. Därmed frigörs många sköna miljarder som kan användas till ett eget starkt territorialförsvar. Det är bara pladdertackor med bristfällig analytisk förmåga samt penninggiriga och karriärsugna svenska EU-apparatjikar som tycker och trumpetar ut att det svenska EU-medlemskapet är bra för Sverige.

  Vi ska självfallet inte gå med i ”Globocop” = Nato. Minns Libyen!

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:291:FULL:SV:PDF
  http://ec.europa.eu/budget/financialreport/2013/lib/financial_report_2013_en.pdf

  SvaraRadera
 13. Även om Cornus PK-vänner flockas i Sälen så måste väl tillställningen nästa döda honom med sin tristess. Annat var det förr när ÖB gick ut med sanningen och sjukskrevs i bästa Sovjetstil.

  SvaraRadera
 14. Lustigt att migrationen får kosta oändligt mycket men att det alltid ska snålas in på försvaret och polisen. Enbart kostnaden för "ensamkommande flyktingbarn" är idag troligen större än försvaret och polisen tillsammans (ca 75 miljarder kr år 2015).

  Det finns idag totalt ca 50,000 "ensamkommande flyktingbarn" som kostar ca 2 MSEK/år/person, dvs närmare 100 miljarder totalt. Cornu kanske kan gräva fram exakta siffror för antalet ensamkommande och dess kostnader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämtar du?
   Är du ny på "sidan",den reala kostnaden kommer du aldrig få här.

   Radera
  2. Nu när åsiktskorridoren fått några öppna dörrar skall det bli intressant att följa cornu. Han är ju lika rabiat sd-hatare som DN och Peter Wolodarski.

   Radera
  3. @Politiskt Inkorrekt "50,000 "ensamkommande flyktingbarn" som kostar ca 2 MSEK/år/person"

   Är detta sant? Källa på det tack.

   Radera
  4. I vår kommuns informationspapper står att kommunen får 1 395000 per år och barn av staten de första 24 månaderna. Borde ju vara lika överallt ? Tillkommer givetvis kostnader innan dess men de kan ju inte vara 600 tk.

   Radera
  5. Tror att statens EBK-nota hamnar på 40+ mdr kronor 2016. Kanske upp mot 50 mdr. Om avmattningen vi sett med gränskontroller håller. Annars går det nog över 50 mdr. Men det är svindlande summor ändå. Kommunerna får 1900kr/dygn och barn (vid placering på boende) plus ersättning för skola, handläggning mm. 700 000 per år plus strökostnader (handläggning, skola, god man mm). 1,4 mkr låter högt, men är nog inte omöjligt i vissa kommuner. Snittet lär nog krypa nedåt dock. Familjehem och boende i egen lägenhet (efter 18 men innan färdigt gymnasium) kostar mindre.

   Radera
 15. "Folk och försvar"
  De skattediande deltagarna tillhör i huvudsak de som genomfört förintelsen av vårt försvar och som kämpar för att förinta det etniskt svenska folket.
  En fullständigt vidrig tillställning som till och med stinker med än Almedalsveckan.
  Båda dessa tillställningar är företeelser som inte skulle finnas om det Sverige inte vore en demokratur. De kan liknas vid de olika film, musik och idrottsgalor som hittas på av diverse snyltare. Kan också jämföras med de pris som olika antisvenska vänsterinstitut och organisationer delar ut till människor som gjort de mest antisvenska arbetet.
  Mycket skattepengar tas från svenskarna för att göda de som vill förinta just svenskarna som erkänd etnisk folkgrupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är när jag läser dräpor som ovan som jag blir så otroligt stolt över min belgiska härstamning.
   Ni må vara blonda o blåögda, men utan valloner hade ni inte kunnat smida det berömda svenska stålet, svennefjant.

   Behöver jag dessutom påminna er om att Sverige egentligen styrs från...

   Så håll tyst nu med dina dräpor om svensk etnicitet, som om det vore nåt att sträva efter. Utan oss europeer hade ni varit ett litet underutvecklat folk i ett land i periferin.
   Gå och gör nåt produktivt, och var en duktig liten slav i det mäktiga belgiska imperiet, du lilla undermänniska från norden.

   Radera
 16. Billigare att Sverige skaffar sig 20-40 kärnvapen, då upphör hotet från USA och Rysland.

  SvaraRadera
 17. Ja med tanke på hur liten effekt vi ser av skattepengarna vi pumpar in i systemet så lär vi väl höja skatten till 90% för att den anorektiska armén ens ska få hjälmdok till alla. Skattepengarna borde granskas av oberoende ekonomer med öppet sinne och se hur dom hanteras. Det skulle nog få ett antal "folkliga företrädare" att svettas. Korruptionen sägs vara låg i Sverige men det tror jag inte ett ögonblick på med tanke på hur illa våra gemensamma medel förvaltas av en klick karriärister som inte bryr sig ett dugg om vallöften utan använder minister och ledamotsposter som karriärkuvöser. Det viktiga är inte att göra något av makten utan att behålla den till varje pris. Hellre varm köttgryta än kall knäckemacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle absolut vara helt värt att lägga ner ett par miljarder på en gigantisk genomgång av en utländsk stor revisionsfirma för att sedan lägga precis varje kort på bordet. Så vi skattebetalare verkligen får svart på vitt var våra pengar egentligen faktiskt går. Den skulle nog öppna ögonen på rätt många misstänker jag.

   Det.. tror jag dock inte en enda svensk politiker eller ens tjänsteman som är aktiv deltagare i köttgryteracet skulle vara ett dugg intresserad av..

   Radera
  2. Nej det skulle ju bevisa svart på vitt hur dom missbrukar det vi betalar in. Det går inte för sig. Då blir man inte omvald och då ryker köttgrytan fortare än man hinner säga "Det är inte okej!".

   Radera