Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-12-12 10:45

Veckans OMXS30 - upprekylen slutligen över?

Veckans utveckling för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 visar på en tydlig och kraftfull nedgång. Upprekylen efter dödskorset i augusti är tydligt över och något himmelskors är inte i närheten av att inträffa.
Dagschart OMXS30.
OMXS30 föll 5.67% under veckan som gick och är nu nästan nere på de nivåer som rådde efter dödskorset. MA200 är nu tydligt fallande och även om MA50 är stigande så kommer även det glidande medelvärdet återigen börja falla om inte börsen återhämtar sig.

1400-nivån index ligger på nu kan nog, baserat på trögheten runt månadsskiftet september - oktober, ses som en stödnivå att bevaka.

Trenden för börsen ser dock inte positiv ut alls. Även om den förmodade högkonjunkturen fortfarande ska hålla ut ett tag till, så ligger som bekant börsen före konjunkturen. Och konjunkturen vänder alltid ner igen, precis som börsen.

Veckan som gått kan sägas varit det sämsta börsveckan sedan i augusti.

OMXS30 har nu fallit 4.33% på helåret och ligger med utdelningar runt nollan, eller som riskfria räntan. Men God Jul, Gott Slut, Gott Nytt År och God Fortsättning! 

(Nej, jag ska förstås publicera fler blogginlägg även om jag är i romanskrivarkoma - duh!)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Skulle du klassa detta som en "köp nu när det är billigt" eller en "get the hell out"-situation? Hur skulle en verklig nedgång kunna se ut enligt dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. *alltså tror du att botten går ur marknaden helt om t.ex Fed höjer räntan, eller tror du att kan vi kanske se en botten på eländet utkristalliseras några procent ner med bra köpmöjlighet som följd?

   Radera
  2. Ingen har väl påstått att det är biligt, åtminstone inte enligt traditionella multipelmodeller. Om man tror att lågräntesamhället har kommit för att stanna, och att investerare därför kommer att nöja sig med mindre avkastning, kan man ju tycka att det är köpläge. Lite lustigt är det ju att man kan köpa aktier i relativt stabila bolag som ger >5% direktavkastning när bankräntan är noll.

   Radera
  3. Sjöingenjören, det är en klar och tydlig "get the Hell out situation. Alla tecken tyder på det från min sida sett.

   Radera
 2. Kan bli riktigt bra köplägen på måndag

  SvaraRadera
 3. Jag vill köpa in mig i Telia efter den här knocken både av Telia och OMX.

  Men som alltid tvekar man.

  SvaraRadera
 4. Vore skönt med ytterligare nedgång. Det är inte direkt billigt (och har inte varit det på hela året), men det saknas andra bra alternativa investeringar.

  Guldet i SEK ligger också på minus, trots den stora USD-ökningen, så ingen räddning där. Råvaror har varit usla investeringar under en bra tid nu. Stockholmsbörsen ger i alla fall en direktavkastning på omkring 4%...

  Vågar man hoppas på 20% ner tills nästa sommar?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Det här är nog bara förskaket. Det blir nog utförsbacke i Q1.

  SvaraRadera
 7. Ja,,,fib 50 eller 1.276(-10% till ner) tycks ligga i korten. En dubbelbotten ser inte sannolik ut även om vi får en paus där. Fib 50 utgör halvvägs mellan kanalstarten 2011 till toppen 2015. Vi vände upp vid fib 38,2(1380) och är nu på väg ner igen.

  TLT(lång obligations ETF)har gjort 2 tvärvändningar, en ner och nu en uppåt. Frågan är vart dollarn är på väg om stödet vid 8,25 - 50 ryker? Jag tror det håller och att vi rör oss i en lätt stigande och smal vimpel med utbrott uppåt nästa år om inte FED höjer räntan nästa vecka. Höjds räntan står dollarn i 9,20 i januari redan och 11 kr i oktober 2016. Aktiemarknaden? Svårare att säga men ett större fall är tänkbart före nya toppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterbart: HYG är på väg att krascha i USA....

   Nervöst är bara förnamnet med tanke på de 2 biljoner dollar som tankats till företag med sämre kreditvärdigheter. Värdepapperiseringen är även stor här.

   http://www.nakedcapitalism.com/2015/12/david-dayen-is-this-the-beginning-of-the-crackup-in-high-yield-corporate-debt.html

   h/t Yves Smith

   Radera