Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2015-12-28 10:57

Vad kan vi vänta oss av börsen i januari?

Januari är normalt en svag börsmånad, även om den tvärt om varit stark de senaste åren. Öppnar 2016 ordentligt svagt kan det vara ännu ett tecken på att börsen toppat och ska ner.
SIXRX historisk utveckling i januari.
Sedan 1999 har börsindexet SIXRX, dvs hela Stockholmsbörsen med utdelningar, snittat +0.60% i januari. Sedan 2010 ligger dock medlet på +2.73%, och räknar vi bara de fyra senaste åren har börsen gått extremt starkt i januari med ett snitt på +4.19%, där endast 2014 visar på en svag börs och -1.67%.

2015 var rent av den starkaste januari sedan 1999 och inte ens mitt under IT-bubblan år 2000 gick index mer än +2.22% under årets första månad.

Enstaka år kan januari visa på minus, som 2011, vilket också följdes av en börskrasch den sommaren. Men både nedgången i januari 2011 och 2014 var högst måttliga. Istället bör man titta på stora nedgångar. Faller börsen tungt i januari har vi antagligen problem att vänta. Titta t ex på januari 2008, då de flesta verkade ovetande om den förestående akuta finanskrisen, eller åtminstone i förnekelse/förhandlings-faserna, trots att krisen redan var omfattande i USA 2007.

Baserat på söndagens enkät är bloggens läsare negativt inställda till börsåret 2016. Inget överraskande där. Återstår att se om januari erbjuder någon fingervisning.

I skrivande stund backar OMXS30 och än så länge ser alltså december 2015 ut att bli sämsta börsdecember på många år. Men medelutvecklingen för januari är alltså +0.60%. Något som förstås aldrig inträffat, då det är ett medel, inte det vanligaste utfallet. 2005 gick börsen +0.70% och medianen är +1.44%, vilket är vad vi såg det goda börsåret 2006.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Vilka stora svängningar!
    Ändå påstås att trading inte lönar sig!

    SvaraRadera
  2. Om januari öppnar upp så kan 2016 bli ett bra år. Annars kan det det bli negativt eller slagigt med svagt nedåtgående trend till 2017 som kan bli starkt. Som det ser ut nu kan det vara läge att ligga likvid eller satsa små poster på bolag med hög utdelning. Tänk på att en förlust kan vara en annans vinst och tvärtom men i långt perspektiv är börsen en bra placering. Så sälj på rykten till sillen och häng på trenden till påsk. Sälj på topp och ta förluster tidigt. Mina 2 cent.

    SvaraRadera