Cornucopia?

2015-12-25 15:46

Tre börsdagar kvar

Det börjar bli dags att lägga börsåret bakom sig. Vi har nu tre börsdagar kvar måndag - onsdag nästa veckan.

Nej, nu har vi haft julafton och drygt halva nyårsdagen, så det är dags att titta framåt igen. God fortsättning, gott slut och gott nytt och allt sådant där bjäfs.

I skrivande stund har Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gått -1.22% i år. Naturligtvis redovisar jag detta utan att ta hänsyn till utdelningar. Framför allt för att göra att en del kalenderbitare ska få känna sig duktiga och kunna anmärka "men utdelningarna då", men också eftersom jag är lat och ingen annan media bryr sig om SIX30RX och andra index med utdelningarna inräknade.  Trots allt är det sällan utdelningsdagar på Stockholmsbörsen och dag för dag fungerar därmed OMXS30 utmärkt, t ex gick både OMXS30 och SIX30RX +2.33% i onsdags, eftersom indexet endast skiljer sig över utdelningsdagar. På helåret blir det förstås missvisande, men blir någon kalenderbitare irriterad och idiotförklarar mig är därmed ändå mycket vunnet.

S&P-500, som inte heller räknar in utdelningarna, har gått +0.10% i år. Dock har förstås dollarn blivit starkare, så USA har varit en bättre "investering" än Stockholmsbörsen.

Dagschart OMXS30.
Guldpriset har gått -2.28%. Inga utdelningar där förstås.

Obligationsindexet OMRXBOND Total Return (dvs med återinvesterad avkastning, bara för att göra jämförelsen ännu mer missvisande och förstöra kalenderbitarnas mellandagar extra mycket) har gått +0.41%.

Jag önskar alla kalenderbitare1. en riktigt mysig fortsatt jul. Krama om er själva ordentligt och känn kärleken.

Fast tittar man på SIX Total Return Index 30 är avkastningen på helåret hela 2.22%. Det ni. Börsen är bäst. 2.22% inklusive utdelningar, vi blir rika! RIKA!

Seriöst så har jag ingen bra automatiserad datakälla för SIXRX30 och då får det bli OMXS30, men vem älskar inte att irritera kalenderbitare?

Men nu återstår alltså tre handelsdagar på helåret. Om jag inte är ute och cyklar så är december 2015 den sämsta decembermånaden på Stockholmsbörsen sedan 2002 (för SIXRX Total Return).

Hur tror ni att det slutar?

1. För övrigt kommer jag fortsätta använda punkt som decimaltecken här på bloggen, även det för att irritera kalenderbitarna. Klarar man inte av att förstå "." istället "," som decimaltecken så har man nog värre problem.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Bjäfs på dig själv,
  Alltid (nästan) riskabelt att göra prognoser för hela börsen. när det gäller bara tre dagar, När man länge gjort på ett sätt. har jag hört. att det är det nyttigt att pröva andra metoder, För egen del är jag nöjd med att min tyngsta aktie gått upp bra senaste veckan.

  Med tanke på att Sveriges vindkraft producerar mer än vattenkraften just nu. så länge Staffan viner åtminstone. gissar jag att det tillsammans med övrig rådande högkonjunktur i 08 blir uppgång tre dagar i rad,

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  PS,
  Kul att testa varianten med "," men återgår till mer invanda "."
  DS,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man drar ner produktionen från vattenkraft när det blåser så här, så att vind producerar mer då är inte så konstigt. Till och med Danmark exporterar just nu till Sverige (!). Dessutom verkar elpriset vara lågt och samma i hela Norden, vilket är rätt ovanligt. Bättre att spara vatten i magasinen och sälja strömmen när priset är bättre.

   Radera
  2. Helt rätt Inge, vi har ett bra läge med våra vattenmagasin och utbytet med Norge. Vår stora export sker nu och normalt nästan jämnt till Finland. Tyskland och Polen får också idag en del.

   Det normalt låga priset på elen i år och särskilt just nu måste gynna en del av vår industri. Därför en liten faktor i min något våghalsiga gissning att börsen går upp de sista decemberdagarna.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Export blivit till import.
   12 EUR/MWh
   Vatten större än vind.
   Ett tips på en intressant betraktelse.
   Kolla vindkraftens lönsamhet i dagens nät. Det brukar bli billig el när det blåser.

   Radera
  4. En del snurror verkar underdimensionerade - tråkigt!

   "Hela vindkraftparken utanför Vetlanda stängs efter haveriet i går då ett av vindkraftverken välte och bröts i delar." - DI

   Radera
 2. En av dina argument att inte ta med utdelningar är riktigt trasigt.

  Att index exklusive utdelningar oftast utvecklar sig som inklusive på dagsbasis kan ju stämma, men den observationen stämmer ju bara ifall man tittar på utvecklingen på dagsbasis. Nu har du dock postat utvecklingen hittils i år och då missar du troligen alla utdelningar som gjorts under året.

  Du brukar påpeka tillväxtens gränser och i ett scenario där tillväxten upphör så bör det ju få den konsekvensen att företags vinster kommer sluta växa och därmed även aktiekurserna. Att ur detta dra slutsatsen att det skulle bli olönsamt att driva företag bara för att man går miste om tillväxt är lika verklighetsfrämmande som att tro att det inte skulle vara lönt för folk att gå till jobbet ifall de inte fick årliga löneökningar.

  I ett sånt scenario så skulle ju utdelningarna vara den avgörande siffran för ifall en aktie är värd att äga.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det blir nog bara ännu med ned under Q1 2016.

  SvaraRadera
 5. Jomen hur räknar man då? Själv kör jag bar på %/år utdelningarna brukar jag missa, om jag inte missat nåt..köp igen om de fallit ner under utdlnivå..

  Ja detta är historia nu.. kommer inte funka längre, men jag har andra planer..
  Sista (kanske) rycket upp mot 1500 kör jag på nu, xactbull :) lagom hävstång-

  Sen fram i vår så får man nog ta sig en riktig funderare på vart man ska lägga krutet, om det nu måste ligga?

  :)

  SvaraRadera
 6. Fondbolagen gillar att du "glömmer" utdelningarna!
  Själv hittar jag lättast till OMXSPI på DIs framsida.
  Där har vi haft ett hyfsat år på börsen +6,1% i år.
  Ser att du tidigare skrivit om skillnaderna och att de då var obetydliga.
  Gissar att de 30 har haft det svårare med Eric och HM samt Telia , SSAB och några andra sänken.
  Vi dödliga har svårt att nå index med utdelning eftersom vi alltid drabbas av skatter på ett eller annat sätt.
  Men det går-/
  Gott nytt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. SIXRX i år 9,49
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=SIXRX:STO

   Radera
  2. Ja, fondbolagen själva brukar väl jämföra med index utan utdelningar när de visar hur förträffliga de varit med att "slå" index.

   Det märkliga är att andra lallar efter i samma spår och envisas med att redovisa index utan avkastning. Det blir ju som att man signalerar ut att primära syftet med aktier är att spekulera i kursvinster och att det faktiskt rör sig om ett delägande av ett företag med rätt till del av vinsten blir ett bortglömt kuriosum från en svunnen tid.

   Radera