Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2015-12-21 16:31

Sveriges ekonomi "går som en ny Tesla" med alliansens budget

Finansminister Magdalena Andersson (s) gick idag ut och berömde alliansens statsbudget och skattetryck, genom att påtala att Sveriges ekonomi "går lika bra som en nyproducerad Tesla".

Ni hittar själva Anderssons uttalanden här.

Regeringen bedömer nu att Sveriges BNP bokföringsmässigt ska öka med 3.9% under 2015, i relation till tidigare regeringsprognos om 2.8%. Dock inte så överraskande att man höjer prognosen, eftersom real BNP gått 3.3% på fyra kvartal till och med tredje kvartalet 2015, eller 3.2% säsongsrensat (3.34% och 3.22% för den som hänger upp sig på detaljerna i bokföringsresultatet).

Som tidigare konstaterat här på bloggen viker hushållens konsumtion och bokföringsknepet tjänstexport står för mycket av tillväxten. Andersson upprepar dock mantrat om att det är konsumtionen som driver BNP-tillväxten, men som tidigare påtalat är tillväxten i konsumtion lägre än BNP-tillväxten och sänker alltså tillväxten. Är Andersson inkompetent eller har hon dåliga rådgivare? Det är bara att titta på statistiken från SCB så är det tydligt att det INTE är konsumtionen som driver svensk tillväxt. Medan BNP-tillväxten är 3.3% stiger konsumtionen 2.8% för hushållen och 1.4% för det offentliga, dvs kan knappast kallas tillväxtdrivande.

Därtill är det inte så konstigt att Sveriges ekonomi går som tåget. Man har nämligen dragit in en stor del av U-landsbiståndet, som normalt skulle gått till att vaccinera barn i U-länder och liknande, och skjuter istället in dessa skattepengar rakt in i den svenska ekonomin. Svenskt bistånd ska ligga på ca 1% av BNP (ca 40 miljarder) - om dessa 40 miljarder istället pumpas in i den svenska ekonomin bör tillväxten öka med 1% av BNP jämfört med annars.
Sveriges ekonomi går som en nyproducerad Tesla. Alltså på bidrag från statsbudgeten, sk supermiljöbilspremie...
Detta är dock inte något annat än en engångseffekt. Tvärt om kommer tillväxten istället sänkas med 1% längre fram om man slutar pumpa in biståndspengarna i svensk ekonomi framöver.

Därtill är det alliansbudgeten från förra hösten som gäller, där skattetrycket ligger mycket nära toppen i Lefflerkurvan. När man nästa år ska regera på socialisternas budget kommer ekonomin utvecklas annorlunda.

Det finns två slutsatser här - Magdalena Andersson tycker att alliansens budget är bra, och tycker det är bra att ta svenska biståndspengar och injicera i svensk ekonomi istället för att vaccinera barn i Afrika mot enkla, men under U-landsförhållanden dödliga, sjukdomar. Man kan inte heller återställa biståndsbudgeten, för då drabbas den så heliga ekonomiska tillväxten.

Värt att notera är att Magdalena Andersson (s) också säger att högkonjunkturen nu toppat. Nästa år ska tillväxten bli 3.1% och 2017 2.4%. Förstås fortfarande över 2.0%, där gränsen för lågkonjunktur ligger, då inga regeringen någonsin lägger prognoser om lågkonjunktur.

Likt en nyproducerad Tesla får en supermiljöbilspremie får alltså svensk ekonomi en indraget U-landsbiståndspremie.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Lite off topic, men det verkar som att du är mer inne på SD linjen att hjälpa till på plats är att föredra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kallar något SD-linje så är jag emot det.

   Jag har inte uttalat något om någon SD-politik alls. Jag konstaterar att om man slutar med biståndsbudget och injicerar de pengarna i svensk ekonomi får man tillväxt. Allt handlar inte om ditt mupp-parti.

   Radera
  2. Otur att mupparna har rätt och konsekvensen blir av den biståndsbudgetsinjektionen i Svensk ekonomi att några tusen barn stryker med.. Det är att vara riktigt ond när man ska leka god...

   Radera
  3. Om det visar sig att SD äter mycket kolrötter så betyder inte det att kolrotsätare plötsligt går på SD-linjen. SD har ju en slumpmässig åsikt i alla frågor, varför ska allting relateras till vad de tycker?

   Radera
  4. Eftersom deras hjälpa på plats åsikt är unik bland de sittande partierna så får man ju klassa det som SDs linje.

   Sen förstår jag inte riktigt pajkastningen, även om man nu skulle vara fullblods nazist så betyder inte det att alla ens åsikter är av ondo även om de flesta är det. Tyvär verkar det snarare handla om vem som säger något än vad som sägs.

   Radera
  5. Det unika med SD är att de inte har någon lösning på problem i Sverige, och att de gläds när saker går åt pipan och gynnar deras väljarsiffror.

   Radera
  6. Svepande....vill du utveckla det?

   Radera
 2. Svar
  1. Det hindrar ju inte bilen, vilken avses med uttalandet, att gå bra?

   Radera
  2. Det beror väl på om det är bilen eller försäljningen som går bra. Vi kan väl bara gissa oss till andemeningen.

   Radera
  3. Tja, Tesla har faktiskt ertappats med att uppge effektsiffror vilka är högre än vad de faktiskt kan leverera.

   Dessutom har de problem med överhettning.

   Radera
  4. Bilarna har också en tendens att brinna upp som om samma siffror tillämpades på exempelvis Toyota skulle företaget ha gått i konkurs.
   Bilarna går hyggligt, tills du krockar (då kan säkerhetsbältet lossna) eller typ 1/1000 bilar brinner upp.

   Radera
  5. Elon Musk har lyckats landa en raket stående, så Tesla kanske också lyckas komma ner med 'fötterna först'.

   Radera
 3. Om tillväxten i konsumtion är lägre än totala tillväxten så kan den ändå anses bidra till tillväxten om den är positiv. Eller hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om något ökar med 11% (tjänsteexportens bokföringsmässiga tillväxt), något annat ökar med 2.4% och totalt ökar allt med 3.3%, vilket är det som drar upp respektive sänker tillväxten?

   Radera
  2. Bägge ökar tillväxten i kronor.
   Om tjänsteexporten är 1 kr före och 1,11 kr efter ökar den med 11%
   Om konsumtionen är 10 kr före och 10,24 efter så är det en ökning med 2,4 %
   Då ökar det från 11 till 11,34 eller med 3,1%

   Radera
  3. Idag meddelade Ericson att de fått ett patentavtal med Apple. I år ger detta ca 14 miljarder i inkomst till Ericson. Så nu är det dags att revidera upp tjänsteexporten ytterligare och detta avtal gäller i sju år. Vad avtalet ger de följande åren kan jag bara gissa. Hur stora är kostnaderna för detta? Jämför sedan med kostnaden för subventionerad pappersexport?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Men nu är det ju bara 15 miljarder av biståndet man använder till attbglda Robinson Jan Olle (eller vad girigbuken heter, han är ju såsse som startat eget) och Bert Svältaren Karlsson.

  Jag köper det inte, inte ens om man tar med bokföringstrixen.

  Det förklaras med negativ ränta som får allt att rusa.

  För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket.

  SvaraRadera
 5. Den går bra så länge det finns superchargers.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Att återställa något av allt som brister i FM är väl i alla fall inte att tänka på. Varje system AMOS skulle kunna spara in personalen motsv 1/6 tungt GRKkompani.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För smart för vänstermaffian..

   Radera
 8. Löfven sa att han vill stänga gränserna för att att få ordning or reda - proppen är inte ekonomin gällande asylsökande utan "fysiska".
  Kan du förklara för mig Cornu om det inte är kostnaderna som är problemet - varför drar man i så fall ned på biståndet? Vill man vara en humanitär stormakt riktar man i så fall bara om pengar där de kan omsättas, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar kan man, om man vill och vill betala det politiska och nationalekonomiska priset, alltid ta från någon. Däremot kan man inte trolla fram lärare, bostäder, vårdcentraler, tandläkare, vatten och avlopp etc bara för att man har en massa pengar.

   Radera
  2. Intw direkt, men man kan vara kreativ och låtsas om som om det finns. Och prioritera om så asylsökande får förtur etc etc.
   Gällande infrastrukturen är det inget problem som är koppmat till de asylsökande. Om befolkningem ökar <5% på två år istället för 5-10 med nuvarande investeringstakt kommer det inte leda till att skiten rinner neråt, bokstavligen
   Då är marginalerna skrämmande små(doh , det var eeeen öööveraskning)

   Asylkrisen pekar bara på att allt är eftersatt i Sverige. Om än tydligare än förr.

   Radera
  3. Lärare kan man "trolla fram" men det kostar pengar. En del pensionärer kan lockas fram och en stor del utbildade lärare jobbar med annat.

   Vi är en del som har bostad, som fungerar året runt. på två håll. Vill ha kvar lantstället men visst får jag mycket nog kan jag hyra ut större delen av det. Finns bekväm kollektiv transport in till affärer och lite längre till City. Passar bra för ett antal flyktingar eller studenter. Finns säkert många fler möjliga bostäder. Vatten och avlopp finns gemensamt system för där ute på landet så den delen är dimensionerad för max användning. (Fast fiber får vi därute först till sommaren)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. Är inte tesla ett av de bilmärken som har störst kvalitetsbrister? Visserligen skulle jag vilja ha en själv men ändå!

  SvaraRadera
 10. BNP/capita kommer däremot falla kraftigt lite beroende på när folk kommer med i befolkningsräkningen.

  SvaraRadera
 11. Ja, som sagt, värnar man om miljön (=ingen tillväxt) så röstar man på borgarna. Om man däremot vill ha tillväxt (och SD's flyktingpolitik sic!) så röstar man på miljöpartiet.

  SvaraRadera
 12. Tesla har ju en autopilot som har visat sig styra lite som den vill ex. vid dubbla spärrlinjer. Maggan vet nog inte hur rätt hon hade...

  SvaraRadera
 13. Kanske ekonomins tillväxt beror på fler faktorer än budgeten, t.ex efterfrågan. Nu har vi haft en alliansbudget och jomenvisst. Finns det något samband? ingen alls. men Korny är specialist att hitta pseudosamband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isf bör man i konsekvensens namn även resonera på samma sätt ifall det skulle slå åt andra hållet. Att evenntuell tillväxt under sossebudget bara är ett sammanträffande och att eventuell lågkonjunktur under aliansbudget också bara är ett sammanträffande.

   Andra saker är inte lika lätta att bara vifta bort (men du kanske lyckas) som t.ex. att man väljer att skära så kraftigt i biståndet för att få budgeten till att gå ihop. Det verkar onekligen som man är villig att gå över lik för att dölja att man inte lyckas få ihop budgeten.

   Radera