Cornucopia?

2015-12-16 15:15

Sveriges bidrag till IS

Nedan följer en liten sammanställning över Sveriges bidrag till IS. Netto ser det ut som att Sverige bidrar mer till IS än mot IS, även med dagens erbjudande till Frankrike från svensk sida.

Mot IS har Sverige idag skickat ca 25 militära "rådgivare", som bistår kurderna i Irak med "utbildning". Enligt uppgift handlar det förstås som Särskilda Operationsgruppen, SOG, men det kan handla om annan personal eller andra specialförband. 

Dessa ska förstås, likt militära rådgivare aldrig gör, inte delta i några strider och bara försvara sig om de förband de utbildar råkar bli angripna när rådgivarna är närvarande. Exempelvis när man som utbildare följer med för att kontrollera att utbildningen har fungerat som den ska, och kunna bidra med utvärderingar efteråt.

Med dagens besked ska vi också ställa upp med vad jag uppfattar som en Tp 84 Hercules. Besättningen är fem personer. Därtill ska vi ställa upp med två stabsbefäl till Mali, för att avlasta Frankrike.

Sverige MOT IS

SOG: 25 personer
Stabspersonal: 2 personer
Tp 84-besättning: 5 personer

På den andra sidan går uppgifterna isär, men för ett år sedan angav Säpo att upp till 300 svenskar strider för IS. Detta har knappast minskat sedan dess, då fler har rest, men också återvänt, men det är ju inte heller säkert att alla jihadturister slåss just för IS. Det finns ju al-Nusra också. Men vi tar Säpo på orden.

Sverige FÖR IS

Jihadturister: 300 personer

Nettot landar i så fall på 268 personer. Detta med reservation för att ett okänt antal svenskar slåss frivilligt på kurdernas sida.

Sveriges bidrag till IS: Netto 268 personer

Detta kallas feministisk utrikespolitik, dvs att Sverige skickar 300 satans mördare till Syrien och Irak för att ägna sig åt folkmord, massmord, etnisk rensning, våldtäkter och slavhandel med kvinnor, men vägrar skicka JAS-plan för att bomba sagda folkmördare och våldtäktsmän. Vi får trösta oss med hoppet om att SOG utbildar kurderna riktigt väl.

Det finns dock några andra väsentliga skillnader. Sk jihadreturer ska få jobb, bostad och psykologhjölp, åtminstone i Örebro och Stockholm, medan svenska soldater som återvänder får klara sig själva. Dock har det med den senaste domen mot jihadreturer visat sig att bostaden kan ha ett fönster med galler och jobbet kan vara på anstaltens knyppleriverkstad, dock med ett frikostigt erbjudande om livstids anställning. Fast den domen är överklagad eftersom ingen brottsplatsundersökning genomförts på plats i Syrien...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. " Fast den domen är överklagad eftersom ingen brottsplatsundersökning genomförts på plats i Syrien"

  Se där har vi en anledning att ingripa militärt, Vi måste säkra området så att Kriminalteknikerna kan göra en brottsplatsundersökning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör också arrestera ledarna för svenska IS-praktikanter om arbetsplatsen saknar jämnställdhetsplan och om det inte görs några pensionsavsättningar vid löneutbetalningarna.

   Radera
 2. Står Margot Wallström under För eller Mot?
  http://www.di.se/artiklar/2015/12/16/kallor-hultqvist-ville-skicka-jas-gripen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilken sida skulle hon göra mest skada?

   Radera
  2. Hon är både för och emot, hon vågar inte annat för senast hon gnällde över att man i SaudiArabien halshögg småtjejer för att dom blivit våldtagna fick hon hela Sverige emot sig. Saudierna är IS största finansiärer och vi ska nog inte störa deras investeringar för då riskerar vi i förlängningen svenska jobb.

   Radera
  3. "Saudierna är IS största finansiärer"

   Jomensåattjagsågenyoutubevideosomsadet!!!

   Radera
  4. Det vore intressant att veta om Staten Saudiarabien verkligen givit så mycket till IS (Tveksamt då Saudiarabien förmodligen som politisk enhet inte skulle ha såmycket att hämta i ett Kalifat centrerat på Irak/Syrien) eler om det är Saudiska undersåtar som sponsrar IS

   Radera
  5. Margot har fullt upp med att krama Polisario och göra sig till ovän med resten av både Europa och Mellanöstern en gång till:

   http://ledarsidorna.se/2015/12/den-explosiva-bebisen/

   Radera
  6. Såja, såja. Margot är inte precis min favorit men... Ibland agerar hon precis som hon hade en ryggrad och det gör identifikationen svår för mollusker och blötdjur. Jag kan förstå att hon inte är omtyckt av kung Sauds svenska hovnarrar.

   Radera
 3. Det verkligt sorgliga i sammanhanget är att vi:

  a) Kände till problemet med jihadrekrytering sen typ 80-talet.
  b) Kunde hanterat den långt tidigare
  c) Har fortfarande inte satt in tillräckligt verkningsfulla åtgärder.

  Skämmes, tamigfan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt gängse vänsterfilosofiflum beror det ju på socioekonomiska faktorer, dvs det löses med mera bidrag så man känner sig duktigt i rätt kretsar och får ligga (mer).

   Att vänster/höger/ekonomi öht har med jihadister att göra är givetvis befängt. De är dårar som är beredda att mörda vem som helst och skall behandlas därefter. Efter laga dom då.

   Men då är problemet individbaserat och det duger inte i vänsterns tycka-synd-om-modell.

   Alltså kommer vi inte se några åtgärder förrän några av returerna begår terrorbrott på svensk mark, med svenska offer. Då svänger pendeln över på andra hållet i en klassisk svensk moralpaniksreaktion, mycket orsakat av skuldkänslor hos sagda vänster.

   Radera
  2. Näe, det har nog varit så att man inte brytt sig om det hänt "där borta"

   Intressant dock att jag såg på YLEs site att den finska säkerhetspolisen trodde att ca 70 finska invånare hade rest till IS. Om det nu är så att Finland tagit emot BETYDLIGT färre invandrare så verkar de ju ha ett större problem, rent proportionellt

   Radera
  3. Svensk mattekunskapsbrist? Finsk skola kanske varit bättre under VÄLDIGT lång tid, så följderna av bristande kunskap i matematik i Sverige kan skönjas redan.

   Radera
  4. @LarsJ: proportionellt mot andelen invandrare inte mot totalbefolkning

   Radera
  5. @gbd
   Förtydligande, sent om sider: Det är inte dina mattekunskaper jag raljerar over. Som jag tidigare sagt, det är snart bara ämbetet Statsminister man man kan få i Sverige utan eftergymnasial utbildning.

   Radera
 4. Sverige törs inte skicka Jas,för då ökar risken att vi får jihadistdåd även här hemma. Vi kör med samma fega neutralitetspolitik som under andra världskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem kan klandra dem såhär nära Jul? Julhandeln är väl 50% av BNP. Tänk dig vad en köttpyntad jihadistjul hade tillfört julstämningen. Antar 5,0 procent tillväxt i idiotisk tillväxt julhandel hade uteblivigt.

   Nu kan alla vara trygga och återgå till att handla julklappar på kredit. God Hjul.

   Radera
 5. Din kalkyl är inte fullständig:
  Var finns alla som flytt?
  Vi måste väl vara oerhört nöjda med det utbytet:
  300 till IS och 80 000 från IS områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra poäng. Hur många potentiella jihadister har Sverige motverkat genom att låta Syrier flytta hit? Jag gissar att det är fler än 300 och då ligger vi på plus även när man räknar män, och inte bara när man räknar resurser (snabbt överslag ger att användning av Herkulesplan och kvalificerad personal är värt mer än mantimmarna från 300 outbildade blivande soldater).

   Radera
  2. Detta är en feministisk regim som hellre skyddar än skjuter.

   Vi får lita på Putins vilja att skjuta sig in i gemenskapen. RT har en avd för alla MÖP. Dagens mål!

   Radera
 6. Hade skickat förband ur alla vapenslag. Hela försvaret ska ha stridserfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du den typen som man har i en förbandslåda eller ett rockband på väg upp, som spelar innan U2 ställer sig på scen? :-)

   Radera
  2. Nej, han menar svetsar lödningar och nitar

   Radera
  3. Nej mina herrar, jag menar militärförband.

   Radera
 7. Hm? Brukar inte du vara sarkastisk mot människor som anser att mer av samma medicin som inte fungerat är lösningen på problemet? (Exvis sänka räntan för att få fart på inflationen.) Varför skulle det funka NU att bomba IS, när det inte har funkat på 40 år i Afghanistan, 15 år i Irak, de senaste åren i Syrien, eller att Libyen inte direkt kan anses vara en success-story för bombplan för demokrati?
  Jag tror mer på FN-kontrollerade säkra områden/korridorer (=boots on the ground!), alt förhandling med IS (skicka Margot Wallström! Kan vi göra affärer med Saudi borde vi kunna göra affärer med IS - och har vi riktig tur blir hon tillfångatagen!) alt återkolonialisera hela Mellanöstern. (Det tror jag är orealistiskt, men nog verkar de ha haft det bättre som kolonier än när de styr sig själva.)
  Att bomba Syrien så att det blir obeboligt tror jag inte alls på. Skicka Colonel Kurtz: Utrota varenda jävel! (Funkade inte då, kommer inte att funka nu.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som står på spel är Sveriges trovärdighet i o m 42.7-begäran Frankrike skickade. Vi hänger upp hela vårt försvar på tanken att andra ska hjälpa oss och då är det vår förbannade skyldighet att leva upp till de avtal vi skrivit under och utfästelser vi gjort. Att problemet med IS inte kan lösas permanent av bomber är inte relevant.

   Radera
  2. Trovärdighet står på spel, men mer för Frankrikes del än svensk.

   Har svårt att se några viktiga invändningar mot Sveriges deltagande efter att också detta misslyckats.

   Radera
 8. Hultqvist på ekot nu. En första insats för utvärdering - kan bli mer.

  Jag är övertygad om att 25 väl utbildade SOG på plats hos kurderna bör värderas högre än 25 jihadister hos IS. Samtidigt tycker jag så illa om IS att jag vill ha en större svensk insats.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Man ska inte glömma att vi också tar emot, VÅRDAR och ger bidrag till Daesh-soldater...
  Sverige är säkerligen det land som är mest allierat med ISIS än något annat land...

  Vi kan ju inte tillåta oss själva ha dubbelmoral och skicka JAS-plan till våra allierade för att spana på dem...

  SvaraRadera
 10. Ove Brink om folkrättsliga läget: Tveksamt att delta mot IS i Syrien om inte Assad ger dem rätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IS finns ju även i Irak. Vår regering kunde ju fråga om den irakiska regeringen vill ha svensk hjälp att driva IS mot Syrien. Då skulle ju alla folkrättsliga tveksamheter vara undanröjda. Där skulle ju NBG15, efter reaktivering, kunna ge ett bidrag. Så kunde ryssarna ta hand om terroristerna på syriskt territorium.

   Radera
 11. Peter Hultqvist har nu i över ett år legat i som en rem, med att bla stärka relationerna med främst US, men även andra exv Polen. Så kommer (som det verkar) Margot och välter allt över ända. Hoppas Aliansen väcker misstroendevotum mot MW, kanske med hjälp av SD. Så får Löven hjälp att ombilda regeringen.

  SvaraRadera
 12. Jag skäms som svensk med sittande regering. Dock är det ju bara att konstatera att det är den svenska viljan som kommer till tals genom vår demokrati. Hade folk haft annorlunda vilja hade riksdagens mandat varit fördelade annorlunda. Därför borde de flesta som är röstningsberättigade vara nöjda med dagens utslag och dagens företrädare för Sverige.

  SvaraRadera
 13. Sd vill sätta in såväl attackflyg som marktrupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även en analog 12-timmars klocka, som stannat, visar rätt två gånger om dagen...

   Radera
  2. Två gånger per dygn skulle det vara.

   Radera
  3. Står den mellan 2 och 3 så visar den rätt en till tre gånger;)

   Radera
 14. Ja SD vill väl inte ha ngn trupp hemma när finasiären Ryssland knackar på dörren

  SvaraRadera
 15. Ja SD vill väl inte ha ngn trupp hemma när finasiären Ryssland knackar på dörren

  SvaraRadera
 16. Det här är nog ett problem som det måste till lokala folk för att lösa. Propagandan om korståg verkar effektiv mot muslimer så en för stor del "kristna" stridande kan gynna den. Det skulle behövas en Sunnimuslimsk kraftsamling mot Daesh. Men för att det ska bli av behövs en politisk lösning som ger Sunnimuslimer i Syrien och Irak hopp om framtiden. Annars kommer ilskan mot Assad ligga som en våt handduk över ilskan mot Daesh.

  SvaraRadera
 17. Under Mulla Reinfeldt bidrog Sverige med 100-tals miljoner till stöd för Syriska regeringens fiender. Dessa pengar har gissningsvis gått till Daesh, Al Nusra/Al Qaida.

  SvaraRadera
 18. Glöm inte Sveriges stöd till organsiationer som Islamic Relief , 60 miljoner/år. IR stödjer terroriistorganisationer som Hamas och Al Nusra. Och är en rasitisk organisation eftersom den enligt Koranens påbud endast ger hjälp åt muslimer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam/muslimer är inget folkslag/ras utan en religiös trosuppfattning. Det har alltså inget med rasism att göra. Till och med du (!) skulle kunna konvertera till Islam och få hjälp från organisationen (antar jag).

   Personligen så tycker jag absolut inte att att staten ska ge pengar till religiösa organisationer öht. Det är trots allt snart 2016 - Organiserad religion har spelat ut sin roll och hämmar bara mänskligheten nu.

   Radera
  2. Notera är att oavsett om religion är självvald eller ej, så omfattas religiös livsåskådning av lagen om hets mot folkgrupp.

   Radera
  3. Det orimliga med att betrakta religion som folkgrupp är att det baseras på att de har en åsikt som saknar belägg.

   Borde inte då libertianism kunna klassas som religion och därmed förbjuda att "hetsa" mot dem?

   Radera
 19. Glöm inte Sveriges stöd till organsiationer som Islamic Relief , 60 miljoner/år. IR stödjer terroriistorganisationer som Hamas och Al Nusra. Och är en rasitisk organisation eftersom den enligt Koranens påbud endast ger hjälp åt muslimer.

  SvaraRadera
 20. Att SkrÄPO bara har hittat 300 jihadistresenärer säger iofs inte så mycket. Sannolikt är den riktiga siffran mycket högre. Sedan borde man väl också räkna in IS-rekryterarna i svenska moskéer på IS-sidan? Bara det lär vara minst 300 st.

  SvaraRadera