Cornucopia?

2015-12-08 10:17

Staten (SBAB) köper bostadssöktjänsten Booli

Svenska statens sk "prispressare på räntemarknaden" SBAB fokuserar på kärnverksamheten och köper bostadssöktjänsten Booli enligt ett pressmeddelande.

Tydligen kommer detta stärka SBAB:s konkurrenskraft på något okänt sätt. VD:n säger:
"Nu tar vi nästa steg i vår utveckling att bidra till bättre boende och boendeekonomi. Med Boolis boendetjänster och bostadsinformation stärker vi vårt kunderbjudande, vår position på bolånemarknaden och konkurrenskraft ytterligare."
Boolis tjänst är öppen för alla och har även ett öppet API för att komma åt datat. Exakt hur SBAB ska stärka sin position på bolånemarknaden och stärka sin konkurrenskraft ytterligare via köpet av Booli lämnas som en övning åt läsaren.

SBAB ägs av staten och genom att man lägger pengar på att köpa Booli kommer mindre pengar tillföras statskassan när regeringen mjölkar de statliga bolagen på extra utdelningar, och istället behöver skatten höjas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

18 kommentarer:

 1. "SBAB ägs av staten och genom att man lägger pengar på att köpa Booli kommer mindre pengar tillföras statskassan när regeringen mjölkar de statliga bolagen på extra utdelningar, och istället behöver skatten höjas."

  Du verkar utgå från att Boolis verksamhet inte går med vinst. Är det så det är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej iblandekonomi! Nej, statskassan kommer inte tillföras mindre pengar pga SBABs förvärv av Booli. Bolaget har en tillväxttakt på drygt 30% i år och (som du kommer kunna se på t ex allabolag nästa år) har en god lönsamhet 2015.

   Radera
  2. Kan förtydligas att Peo Nilsson verkar ha samma namn som en fd (?) VD för Booli, och gissningsvis en av ägarna (säljarna) av bolaget.

   Radera
  3. Detta är bara växelpengar för SBAB. Boolis omsättning, om jag tolkar siffrorna rätt, ligger inte på mer än 12 miljoner/år (så 30% tillväxt på denna siffra -> 15 miljoner). Även om man betalar massor för Booli så tar man igen det på några veckors rörelsevinster i banken.

   Radera
  4. Tack för ditt svar Peo Nilsson. Om det är riktigt verkar det som att slutpoängen i blogginlägget stämmer dåligt.

   Radera
 2. Där rök den superba tjänsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej agazza! Kul att du tycker Booli är en superb tjänst! Med nästan 1 miljon unika användare per månad verkar du ha sällskap av några till :-). Tror inte det finns någon risk för att booli försvinner, tvärtom. Och att SBAB inte nu direkt går ut och säger på vilket sätt förvärvet ska stärka deras position på marknaden är ju inte så konstigt - den strategiska planen med affären kanske inte är det första man kommunicerar till media.

   Radera
  2. Kan förtydligas att Peo Nilsson verkar ha samma namn som en fd (?) VD för Booli, och gissningsvis en av ägarna (säljarna) av bolaget.

   Radera
  3. Hej igen! Absolut, jag är f d vd och även med i styrelsen, inte meningen att vara anonym (därav att mitt namn var med).

   Radera
  4. Inte påstått att du vill vara anonym, ville bara förtydliga att ditt namn var samma som en part i målet. Vilket förstås gör dina kommentarer mycket relevanta när det enligt dig inte bara är namnet som är det samma, utan du faktiskt är Booli-Peo.

   Mvh

   Radera
  5. Hej Peo!

   kommer jag kunna ha kvar min tjänst? Jag hämtar data dagligen hos er och bygger en gigantisk databas med bostadsannonser för att kunna spåra svårsålda objekt och objekt som kommer ut på nytt.

   Samlat data sedan augusti 2012 och hämtar den via fiktivt namn.

   http://bostadstracker.no-ip.org/

   Radera
  6. bra då har du pengar;) vill du satsa på en ny kassa ko?

   Radera
  7. Kommer data fortsätta vara lika öppet i booli och kan man räkna med i fortsättningen att övervakningen av omstartade annonser och annonseringstider kommer hanteras på samma sätt?

   Radera
  8. Hej GBG! Anders på Booli.se här. Jag vill gärna förstå din tjänst bättre. Har försökt nå dig på den adress du registrerat hos oss men mailen studsar. Du får gärna kontakt mig på anders snabela booli.se!

   Radera
 3. "SBAB ägs av staten och genom att man lägger pengar på att köpa Booli kommer mindre pengar tillföras statskassan när regeringen mjölkar de statliga bolagen på extra utdelningar, och istället behöver skatten höjas."

  Hur är det med att lära av historien? Kunde man plocka utdelningar ur SJ(?) så kan man nog plocka ur SBAB. Det är ju bara för SBAB att belåna Booli så finns där pengar att dela ut.

  Man kanske hittar andra kreativa sätt att hitta pengar att dela ut...

  Det gäller ju att se till att täcka statens underskott på något sätt så att man slipper VISA underskott eller ens höja skatten för att få råd med sina utgifter.

  SvaraRadera
 4. På nåt sätt har jag svårt att se hur Booli passar in i SBABs verksamhet, liksom jag inte riktigt ser vad poängen är med ett förstatligande (vilket detta de facto är) av Booli, eller hur detta gagnar svenska skattebetalare...

  Verkar ungefär lika sinnesslött som att Vattenfall skulle ge sig ut i europa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller lika sinnesslött som att Vattenfall med skattebetalarnas(aktieägarnas) pengar köper ett bolag som ägs av en styrelsemedlem. Sinnesslött är väl kanske inte rätt ord, men jag hittar inget ord för "girigt och skrupelfritt till smaklöshet".

   Radera
 5. Om nu sökmotorn är den bästa i landet så är det väl kanske den man vill åt? För statens egna behov? Det gäller ju att hitta nya tänkbara flyktingförläggningar och snabbt ombyggbara objekt på marknaden nu...

  SvaraRadera