Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-12-07 10:33

Socialisterna ser ut att falla i Venezuela

Det ser allt mer ut som att det är dags att gratulera Venezuelas befolkning till att ha kastat ut socialisterna i gårdagens val. Även om presidenten erkänt sitt partis valförlust återstår nu att se om man kommer släppa makten frivilligt och utan våld.

Oppositionspartiet Unidad med partiledaren Jesús Torrealba ser ut att få en egen majoritet i Venezuelas parlamentsval. Preliminärt får man 99 av 167 mandat, medan oljesocialisterna får 46. Medan socialistregimen vräkt ur sig den ena konspirationsteorin värre än den andra så har kombinationen av landets fallande oljeproduktion och det senaste årets fallande oljepris gjort att man har fått slut på andras pengar.

Oljesocialisterna under tidigare Chavéz och nu Maduro har haft som enda idé att använda landets oljetillgångar till kortsiktig socialism och allt åt alla. Med fallande oljeproduktion och nu även fallande oljepris blev det förstås helt ohållbart och det socialistiska vanstyret ser nu ut att vara över. Man får hoppas att maktövergången sker lugnt, frivilligt och utan våld.
Oljeproduktion Venezuela 1965 - 2014, tusen fat olja per dag. Nationell peak oil redan 1970.
Den initiala oljeboomen i Venezuela ledde till nationell peak oil redan 1970, följt av en andra lägre peak 1998 efter att västerländska investeringar och modern teknik fick igång oljeutvinningen igen. Därefter tog socialisterna över och förstatligade allt mer av oljeproduktionen, vilket fick investeringarna att falla och produktionen kunde inte längre upprätthållas.

Dock gav det höga oljepriset socialisterna möjlighet att agera populister och vräka ut pengar på diverse socialistiska projekt, men som Margaret Thatcher sagt (min omskrivning): Problemet med socialism är att andras pengar tar slut. Vilket de nu gjort, något som folket i Venezuela också upptäckt.

Förhoppningsvis kan man återfå internationellt förtroende och locka till sig investeringar igen, och då inte bara i oljesektorn. Dock tar ett sådant förtroende många år att etablera och det lär ta ännu längre innan några oljebolag vågar ge sig in i landet igen, med tidigare förstatliganden och konfiskationer i minnet. Oavsett kommer det därefter ta 5 - 10 år innan investeringar i oljeproduktionen kan vända den fallande trenden.

Det ser allt mer ut som att det är dags att gratulera Venezuelas befolkning till att ha kastat ut socialisterna i gårdagens val. Även om presidenten erkänt sitt partis valförlust återstår nu att se om man kommer släppa makten frivilligt och utan våld.

Men nu gratulerar vi åtminstone preliminärt Venezuelas folk!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Det är ju inga snälla farbröder som sitter vid makten direkt så det kan nog bli messy.
  Låt oss hoppas på det bästa även om det kommer bli jobbigt hur som helst med en i det närmaste död ekonomi.

  SvaraRadera
 2. För Fransisco de Mirandas skull hoppas jag det går bra...

  SvaraRadera
 3. Efter en så lång fest kommer en fruktansvärd baksmälla. Kan till och med behövas professionell avgiftning på sanatorium.

  SvaraRadera
 4. Varför skriver Cornu inte om det mycket mer intressanta och för oss mycket mer betydelsefulla regionvalet i Frankrike istället? Vad du jag är... det resultatet gillar han ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart gillar vår bloggare att ett demokratiskt val har hållits i en gammal demokrati!
   Lars har bara fullt upp att blockera alla som ...ja, ni vet!
   Grabben skulle troligen ha trivts i Frankrike runt S:t Justs tid...

   Radera
  2. Varför lägger ni så mycket tid på att läsa och kommentera en blog som ni inte gillar?

   Radera
  3. Varför är ett regionalt val i Frankrike mer intressant, eller intressant över huvud taget för den som inte bor i sagda region? Hur påverkar det i ett globalt perspektiv?

   Radera
  4. @ Unknown. Ibland klagar jag utav helvete på mitt favoritlag i ishockey. Rent av spyr galla över vissa prestationer. Ändå gillar jag laget. Kan du få ihop detta?

   Radera
  5. medimixus: Att du är en gnällig känslomänniska med svart/vitt tänkande? Kanske är du även en sån som skriker på sina barn under fotbollsmatcher och liknande.

   Radera
  6. @ErikG
   Som vanligt när RB skriver "oss" så menar han inte oss som frekventerar bloggen. Han menar inte ens oss som gemene svensk, utan det han menar med oss är han själv och hans lilla kompisgäng på avpixlat. För den stora majoriteten är det totalt ointressant att NF i Frankrike fick bra resultat i nått regionval.

   F.ö. så är det inget annat än populism som gav dem så bra resultat tack vare att terrordådet i Paris var färskt i minnet. Exakt samma sak hände ju PP här i Sverige 2009/2010: Jättebra valresultat till EU valet p.g.a. Pirate Bay-rättegången och IPRED men sen gick det inte riktigt lika bra i riksdagsvalet när de två inte var snackisar längre...

   Radera
  7. Unknown. haha. Apropå svart/vitt tänkande var det ja....

   Radera
 5. Nu råkar jag och hustrun ha tät kontakt med Frankrike
  Vänliga människor
  Fast de kanske inte är bloggare...
  Tänkte inte på det!
  Självklart intressant utveckling
  Fast det får ju i alla fall vi höra från källan, den klara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken källa? Evian? ;-)

   Radera
  2. Du kanske menar 1938?
   Gick ju ej bra...
   Kanske 1962?
   Mycket bättre!

   Radera
 6. Mest intressant skulle vara att se hur deras nettoinkomster från oljan utvecklats. Antagligen har de kontinuerligt stigande utvinningskostnader per fat samtidigt som priserna nu rasat.

  SvaraRadera
 7. Skall bli interssant och se den svenska chavenistiska vänstern säger, det finns ju ett flertal med tvivelaktig demokratisyn.

  SvaraRadera
 8. Att socialister succesivt blir liberaler kan man ju konstatera att det så blivit i Sverige.
  När den svenska sossemedelklassen tappade insikten att det just var "andras pengar" man konsumerade så trodde man att det berodde på sin egen suberba förmåga...
  När det just var "andras pengar" man förbrukade...
  Samma gäller naturligtvis i Venzuela.
  Man spred oljepengar runt om i befolkningen och till slut inbillade sig en majoritet att det var de själva som ordnat detta och de tyckte att systemet inte var tillräckligt liberalt...
  En självklar utveckling av socialismen.

  SvaraRadera
 9. Venezuela utmanade USA.
  Detta straffar sig. Kapitalismen är svår att utmana.
  Kanske för att den skapas av mångas vilja och möjligheten att göra dem till lags samtidigt som det utrymme att förse sig själv oxå.
  Win Win.

  I Paris hotas kapitalismen av klimataktivister. Vi får se hur det går-det verkar finnas olika viljor där oxå. Pengar avgör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå... Det är kapitalismen som styr i Paris....

   Radera
 10. Jag spår en dyster framtid för Venezuela. Oljepriset lär inte stiga i första taget och därmed ändrar sig inte de usla ekonomiska läget. Lån lär beviljas frikostigt av IMF och deras medicin, som alltid gjort den sjuke sjukare. Varor kommer att finnas igen och hyllorna välfyllda för priserna lär komma att ligga på svartabörsnivå. De avspeglar ju de reella priserna. Men kanske venezuelanerna nöjer sig med att titta på varorna.

  SvaraRadera
 11. Enligt Nuevo Heralds spanska utgåva (http://www.elnuevoherald.com/noticias/mundo/america-latina/venezuela-es/article48522010.html) tröttnade till slut även militären på chavistregeringen och vägrade understödja ytterligare valfusk.

  Detta verkar troligt givet ett oväntat framträdande i nationell TV på valnatten av försvarsministern och de högsta militärerna där de "lovade att den demokratiska processen skulle respekteras". Detta kom i söndags en halvtimme efter att en grundlagsvidrig förlängning av sluttiden för röstande (ska sluta 18:00, förlängdes 18:20 till 19:30) hade aviserats av valmyndigheten CNE.

  Landet kommer ha det mycket tufft även framöver, men vi kan hoppas att detta innebär början på vägen ur eländet!

  SvaraRadera