Cornucopia?

2015-12-20 09:48

Sex veckor med dammsugarrobot

Det har nu gått sex veckor sedan jag på rekommendation införde dammsugarrobot i hushållet. Och jag har fortfarande inte ångrat mig och inte använt en konventionell dammsugare sedan dess.

Anledningen till att jag skriver detta var att efter sex veckor behövdes en stjärnskruvmejsel för att avlägsna sidoborsten och ta bort det hår och ludd som tagit sig in under den. Att det behövdes märktes på att den slutat snurra.

iRobot har även här gjort det mycket enkelt att underhålla komponenten, och allt som krävs är en stjärnskruvmejsel. I övrigt ligger det här i linje med underhållsschemat för roboten och borde förstås åtgärdats tidigare. Daglig tömning av behållaren, veckolig torkning av sensorer och resning av gummirullarna och var fjärde vecka, se över hjul och borsten. Typ.
Dammsugarrobotanpassad tröskel. Ek- och metallisten närmast kameran är ny, liksom den som är näst längst bort. Från andra hållet krävdes ingen robotanpassning.
Dagschart iRobot.
Jag har även byggt en dammsugarrobottröskel, så en iRobot Roomba 880 nu klarar av att ta sig in även till biblioteket och min arbetsplats utan manuella ingrepp. I princip handlar det om två extra tröskellister, införhandlade på min lokala byggvaruhandel. En av dem har skruvats fast, med hjälp av en liten metallist för de sista millimetrarna, den andra eklisten har limmats fast. Efter att testat är rekommendationen att välja så bred list som möjligt, dvs så nära 50% av den yta som behöver jämnas ut. 

Återstår att ordna någon form av robottröskel till finentrén också, men där är det idag bara ett steg, och inte två som det var in till biblioteket, plus att höjdskillnaden är ännu större med gamla trösklar från 1900-talets början.

En del läsare sägs ha köpt iRobot-aktien (NASDAQ:IRBT). Man ska förstås inte blanda ihop en produkts förträfflighet med dess aktie, men än så länge verkar köparna åtminstone ligga på plus, trots fredagens börsras i USA.

Eftersom jag får gäster inom kort kan jag avsluta med att det är oerhört bekvämt att släppa loss roboten på de sociala ytorna i bostaden innan besök och slippa springa runt och dammsuga innan besök.

Än så länge kan jag alltså inte påstå att en dammsugarrobot av kvalitet är nyhetens behag och att man går tillbaka till en traditionell dammsugare efter ett tag. Det här är mycket bekvämt och det är mer välstädat än någonsin förr.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

13 kommentarer:

 1. Kan bara instämma, städrobotar är fenomenala. (Speciellt under dubbelsängar.)

  SvaraRadera
 2. Dammsugare eller dammborstare?
  Är det en fläkt på så vill jag nog se hur innomhusluften påverkas av att dammet hålls efter. Tillåts det inte lägga sig så försvinner det ändå inte ur luften.
  Dammråttor är effektiva för att binda damm-det är därför de uppkommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som alla bra dammsugare har den förstås HEPA-filter. Eftersom den städar regelbundet och automatisk flera dagar i veckan minskar i själva verket även behovet av dammning.

   Radera
 3. Daglig tömning av behållaren och man måste bygga om bostaden, tror jag väljer en vanlig dammsugare isåfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tömning varje gång den kört och är full. Jag kör den tre dagar i veckan, så det är tre minuters nedlagt arbete i veckan. Och har du inte ett modernt hus lär du slippa ombyggnad.

   Radera
 4. Speciellt att avlägsna djurhår från mattor, desto finare matta, desto bättre är en dylik robot.

  Om inte mitt minne sviker mig, så producerar iRobot en annan typ av robotar som levereras åt USAs armé.

  SvaraRadera
 5. Dammsuga innan besök? Möjligen slänger man undan kanyler, sexleksaker och senaste veckobrevet från Bilderbergsgänget. Och idolbilderna på baron von Ungern-Sternberg.

  SvaraRadera
 6. Aktien är ju ganska dyr p/e 30, men företaget har rejäl kassa och inga skulder. Det verkar också in en bransch som växer bra. Företaget har två ben till förutom dammsugarerobotorna, "militära robotoar" och sjukvårdsrobotoar. Dammsugarrobotarna dominerar försäljningen för tillfället och aktien har stått och stampat en längre tid mycket pga av minskade beställningar från försvaret.
  Jag inbillar mig också att produkten är aningen jobbigare att kopiera för konkurrenterna än vanlig elektronik, men betraktar min investering som hög risk och komplement till andra investeringar jag har med mindre risk.

  SvaraRadera
 7. Hur fungerar en robotdammsugare om man har husdjur (hund och katt)? Det blir ju mer hår och skräp, klarar den det? Dammsuger två ggr varje dag som det är nu. Och virvlar det runt lika mycket damm och partiklar i luften som med en vanlig dammsugare? Är allergiker, så letar ständigt efter något bättre. (Ok, får skylla mig själv som har djur trots allergi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roomba 880 (och dyrare 980, som snart finns i Sverige) har gummiborstar på undersidan, som ska vara mkt bra mot djurhår och där djurhår inte trasslar in sig. Enkla att ta loss och rengöra (de är konstruerade för att "lagra" det som snurrar in sig vid drivknuten inuti sig så inte funktionen påverkas). HEPA-filter ska fånga partiklar och effekten är ganska låg, så den blåser inte runt skräp.

   Äldre dammsugare har borstar, som sätter igen av djurhår (och människohår) och ständigt måste göras rena, vilket är bökigt.

   Läser man tester är senaste Neaton och Roomba 800-serien eller nyare de som är absolut bäst på djurhår. Överlag ska robotdammsugarna vara bättre dammsugare än manuellt, eftersom de inte tröttnar...

   Provat luftrenare antar jag? Kolla om du känner ngn som har en Roomba 880+ och testa.

   Radera
  2. Vi har katt och en robot från neato. Både katthår och sambohår fixar den om man använder den medföljande gummiborsten. Dessvärre ökar den redan höga ljudnivån (vanlig borste = gatsoparbil som väcker dig en lördagmorgon, gummiborste = reaplan som startar utanför ditt fönster). Är dock beredd att hålla med Cornu att efter över ett år med robot vill jag inte gå tillbaks till ett liv utan. Städhjälp vore nog dock ännu bättre om man tycker det är ideologiskt ok.

   Radera
  3. Roomba har lägre ljudvolym än Neato. Låter mindre än en vanlig dammsugare, jag sätter bara på musik så dränks ljudet bort.

   Radera
 8. Det hade varit kul att höra vad kvinnan i huset tycker om den där saken.

  SvaraRadera