Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-12-11 12:20

Rekordlåg alkoholkonsumtion bland niondeklassare

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) rapporterar att niondeklassarnas alkoholkonsumtion nu är rekordlåg och den fallande trenden fortsätter. Flickor i nionde klass dricker fortfarande mer än pojkarna.
Andelen elever i årskurs nio som druckit alkohol de senaste tolv månaderna.
Alkoholkonsumtionen faller generellt i Sverige och alkoholvanorna har också förändrats. Nedgången i våldet i samhället är också hårt kopplat till den minskade alkoholkonsumtionen.

Att flickor dricker mer än pojkar enligt ovan är inte så förvånande. Flickor har oftare än pojkar äldre kärlekspartners, eller har lättare att komma in på krogen under förespegling att de är 18 år, och gissningsvis gör detta att fler flickor dricker alkohol.

Det kan också finnas äldre pojkar och män som är "behjälpliga" med att förse unga kvinnor med alkohol med mindre ädla syften i åtanke, medan denna "välvilja" är lägre för pojkar som målgrupp.

CAN:s rapport är extremt omfattande och det finns inte mindre än 135 olika datauppsättningar med historiska data att välja och vraka från. Mest sups och röks det i Skåne, där rimligtvis smuggelsprit och smuggelcigaretter från lastbilschaufförer spelar in, medan den vackra och högintelligenta eliten i Stockholm knarkar mest.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Dagens ungdom sniffar för lite Tamiya Extra Thin Cement.. det är i alla fall helt säkert.
  Inte undra på förresten, så mycket som en sån flaska kostar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På min tid var det Humbrols tublim (som fanns i låst skåp på Domus). Värre var dock burken Humbrols thinner man tvättade penslarna i. Nötlukten sitter kvar i rummet fortfarande :)

   Radera
  2. Jo, tublimmet gällde även för mig till en början. Men sen fick jag en flaska "Liquid Poly", vilket var en uppenbarelse. Fattar inte hur jag kan ha en någorlunda fungerande hjärna efter att ha suttit hela dagar i mitt rum med humbrol-thinner, humbrol färger och lim. Jag sov ju i ångorna till och med. Jag hade nog varit värsta mensanen om jag hade gjort något annat, mindre kemiskt i min ungdom.. Har i alla fall gått över till huvudsakligen vattenbaserade akrylfärger nu..

   Radera
  3. Hur vet du att hjärnan är med idag?
   Har du något att jämföra med?

   Radera
  4. Ska jag jämföra med er andra som kommenterar här så tror jag nog hjärnan håller för några års limsniffande till.. :-P

   Radera
  5. Misstänkte aldrig dina päron något när du kom ut ur pojkrummet med en stridsvagn fastlimmad i ansiktet?

   Radera
  6. Antagligen tyckte dom nog bara det var en förbättring.

   Radera
  7. Fettlösning är sällan en bra lösning då hjärnan mest är rent fett, ister...

   Radera
 2. Ja, i Skåne vet vi hur man festar:

  https://www.youtube.com/watch?v=w2t7sF7yjVw

  SvaraRadera
 3. En förlorad generation...

  Och detta trots att alkoholen är tillgängligare än någonsin i Sverige sedan avregleringar av införsel från EU, lördagsöppet systembolag, fler systembolag, fler utskänkningstillstånd, laglig näthandel med alkohol etc.

  Varför har vi ett tramsigt systembolag nu igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Vi har här en lysande chans att legalisera cannabis, dela ut statlig narkotika till tunga narkomaner samt erbjuda hjälp. pengarna kan tas från alla poliser som vi sparkar :)

   Radera
 4. I takt med att antalet muhammedaner ökar i de yngre kullarna minskar alkoholkonsumtionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så säkert.....
   Jamenar, det kan bli tvärtom. Vi har en gammal genetisk vana vid sprit här i norr....
   Det kan finnas sociologiska orsaker som inte är med i beräkningen.

   Radera
  2. Ja, de gossar du så modigt hänvisar till sägs ju ej förtära alkohol
   Inga våldtäkter eller skjutande ( av annat slag...) eller något blodsutgjutande av annat slag har observerats när dessa far fram!
   Var det Chalmers som utfört den statistiska analysen?
   Aha!
   Då vet vi...

   Radera
 5. Jag tror det beror på att man får så kassa reflexer om man knarkar och dricker för mkt. Då får man så dålig k/d i CoD m.fl. och vem vill ha k/d som en fyrtioårig gubbe (inte denna fyrtioåriga gubben iaf, men vissa saker får man leva med)?

  Men rent seriöst tror jag det beror på att umgängesvanorna förändrats, inte att de blivit smartare och mer informerade. Man behöver inte träffas för att umgås. När man träffas online är det ofta, om jag ska gå efter ungdomarna i min bekantskapskrets, i olika spel. När man träffas på riktigt är det oftast i anslutning till träning. Varken dator/tv-spelande eller träning är aktiviteter som vinner på att man intar alkohol samtidigt.

  SvaraRadera
 6. Åtminstone grafen visar inte hur mycket som dricks, bara hur många som inte dricker. Slutsatsen att flickor dricker mer än pojkar kan därför förstås inte dras av grafens siffror.

  Att istället redovisa antal liter alkohol per person passar bättre ihop med utfästelser om vilka som dricker mest. Även sådan siffror kanske redovisades?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns tabeller över det också. Mååååånga tabeller. Såg inga uppenbara skillnader vid en snabb överblick. Lika många storkonsumenter.

   Radera
 7. jag tror niondeklassarna idag har en större inbyggd misstro på allt som samhället ber de att göra, där ordet "anonym" i själva verket betyder något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst, men i nästa ögonblick lägger de ut en selfie på Facebook med geotaginformation och med alla närvarande personer taggade, eller något annat omedvetet självutlämnande. För att inte tala om nakenbilder som "bara pojk/flickvännen ser"..

   Radera
 8. Är det dator/tv-spelande + möjligheterna till internetdating och obegränsade mängder till porr som gör att ungdomarna sitter hemma istället för att söka kontakt med andra människor IRL?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du att dom inte umgås irl fast nyktra?

   Radera
  2. Var påstod Sjunkbomben det BD?

   I vilket fall som så tror jag nog att det är många faktorer som spelar in, men umgänge via internet påverkar helt klart.

   Radera
 9. Siffrorna verkar vara procent av totalen, eftersom muslimska ungdomar i större utsträckning inte dricker alkohol av kulturella skäl så är detta förväntat.

  Vad man borde fråga är om totalkonsumtionen gått upp bland de etniska svenska ungdomarna.

  Fast å andra sidan så har alla dagens ungdomar bättre förstånd i att inte svara ärligt på sådana här frågor, man vet aldrig vad som registreras och rapporteras till socialen från skolorna nuförtiden.

  SvaraRadera
 10. Summan av lasterna är konstant, så man får förmoda att telningarna får utlopp för sina behov annorstädes. Kanske på nätet i en eller annan form.

  SvaraRadera
 11. Det är för att hasch är inne igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan också vara så att verkligheten nu är så mycket bättre. DDR-sveriges gråhet ledde till att rosafärgade glasögon prefererades i ungdomskretsar, men nu är det annorlunda. Verkligheten is da shit!

   Radera
 12. @Cornu

  I den mån man ska tro på sådana subjektiva undersökningars trendanalyser som du refererar till, ska man vara medveten om att felmarginalen är relativt stor och växande. Men om alkoholbruket bland niondeklassare på papperet har gått ned så är nog en viktig faktor att andelen muslimer har ökat.

  Och kan man dra någon slutsats då man vet att matematikkunskaperna för samma ålderskategori har sjunkit markant mellan 2003 (509p) och 2012 (478p) enligt PISA 2012? 2003 hade pojkarna ca 7 poängs bättre resultat än flickorna. 2012 hade pojkarna ca 3 poängs sämre resultat än flickorna. Andelen elever utan invandrarbakgrund minskade med 3 procentenheter mellan 2003 och 2012.

  Vad har du för källa på att våldet har gått ned och vilken tidsperiod använder du och vilket land avser du?

  För det du säger motsägs av en jämförelse från UNODC över brottsfrekvenserna (polisanmälda våldsbrott per 100000 invånare) för länder i Europa år 2003 – 2013. I jämförelsen fås för Sverige följande brottsfrekvenser och plats i en europeisk rangordning:

  Brottsfrekvens 2003 respektive 2013:
  Assault_____728,9_____839,8_____ högst i Europa
  Total Sexual violence__113,5__190,0___högst i Europa
  Rape_____25,0_____58,9_____högst i Europa

  https://data.unodc.org/?lf=1&lng=en#state:35

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sådana siffror herr bloggaren hatar.
   Man kan ju fråga sig varför...

   Radera
  2. gruelse, engelskakunskaperna i din åldersgrupp verkar också ha minskat. Det du gör är att du drar upp helt irrelevant statistik för sexualbrott i en debatt som handlar om våldsbrott.

   Radera
  3. Erik, "Sverigevänner" och Putinister som gruelse bryr sig inte om verkligheten. Jag har om och om igen visat att faktiskt våld gått ner - både socialstyrelsens statistik, akutintag, dödligt våld etc. Anmälningar har väldigt lite med saken att göra. Speciellt som dessa "Sverigevänner" i nästa andetag tycker det är fel att kvinnor anmäler män för våldtäkt för att få vårdnad om barnen etc. Då är helt plötsligt våldtäktsstatistiken överdriven...

   Radera
  4. @Erik 11:23
   Det är relevant statistik. Misshandel (assault) handlar om våld. Våldtäkt (rape) är våld. Det hörs på namnet. Sexuellt våld (total sexual violence) är våld.

   @Cornu 11:30
   Jag bryr mig om verkligheten. Mer än vad du tror.
   Det är lite starkt av dig att bortförklara den kraftiga ökningen i våldtäktsanmälningarna med vårdnadstvister om barn, där kvinnor anmäler män och inte tvärtom. Detta misogyna betraktelsesätt och förklaringsmodell, som du gör dig till tolk för, tar jag starkt avstånd ifrån.

   Och du hade tydligen visat i tidigare blogginlägg att det faktiska sexuella våldet har gått ned?

   Radera
  5. Du vet om att om ett barn fäller krokben på ett annat i skolan, så blir det polisanmälningar om misshandel nu för tiden?

   Radera
 13. Svenska staten har gjort ett gediget jobb med drogindoktrinering hos dig Lars, det måste man ge den. För så mycket annat lyckas den inte med.

  SvaraRadera
 14. Jag misstänker att man bytt ut alkoholen mot andra, mer eller mindre, farliga droger. Det är både bra och dåligt på samma stund.

  SvaraRadera