Cornucopia?

2015-12-05 19:53

Rekordhögt nybyggande - mer än under alliansen

Med de senaste siffrorna för påbörjade byggen av bostäder, kan man konstatera att vi ser nya rekordsiffror. Nybyggnationen är av lägenheter i flerbostadshus är nu större än ens under de sk Odellplattornas tid 2006 och alltså högre ens under alliansens bästa år.
Nybyggande Sverige 1975 - 2014K3 - påbörjade bostäder de senaste fyra kvartalen. Källa: SCB
De senaste fyra kvartalen har det påbörjats byggen av 40 171 lägenheter1.. Av dessa är 31 795 lägenheter i flerbostadshus och det är den högsta siffran sedan förra bostadsbubblan kraschade i början av 90-talet. Man har därmed även överträffat Odellplattornas 2006 med dess 30 469 påbörjade lägenheter. Alliansen ändrade regelverken, vilket rundades genom att man gjöt grunden innan årsskiftet, sk Odellplattor.

Mer lägenheter i flerbostadshus än så här har det inte byggts sedan 1993.

Byggandet är alltså på nivåer vi inte sett sedan 90-talet, med skillnaden att det byggs få villor idag, medan man på den tiden fortfarande rullade ut villamattor. Villabyggandet har inte återhämtat sig sedan finanskrisen, vilket gör att det totalt sett är något kvar till Odelplattornas år när man också tittar på villor. 

Är det då den nya regeringens förtjänst att det byggs så mycket just nu? Naturligtvis inte - bostads- och Turkietreseminister och islamisten Inget Kaplan (mp) har åstakommit absolut ingenting annat än varit på "semester" i det Turkiet han flytt för sitt liv från. De byggstarter som skett under året har snarare sökts bygglov för under alliansen. Dessutom har regeringen regerat på alliansens budget, även om sommarens tilläggsproposition gav möjligheter att förändra bostadspolitiken, men misslyckades. Speciellt i Stockholms kommun kan vi räkna med minskat byggande framöver när den rödgrönrosa majoriteten sätter stopp för allt fler byggprojekt på orörd mark.

Istället får vi med ett antal års eftersläpning se eventuella effekter av den nya regeringens bostadspolitik längre fram. Något hopp om att den innebär ökat byggande utöver redan pågående trend finns inte.

Sedan är det förstås inga billiga hyresrätter som byggs, utan antingen premiumhyresrätter eller bostadsrätter. Den som drömmer över billigt boende för socialbidragstagare försörjningsstödstagare är antagligen en pårökt miljöpartist. Något sådant byggande kommer inte ske - inte ens den sk allmännyttan bygger hyreslägenheter för oönskade hyresgäster.

Av intresse är också att byggande följer konjunkturen och med det även börsen. Det höga byggandet föregår varje ekonomisk krasch, vilket stämmer för 90-talet, finanskrisen 2008 och inför smällen 2011. Och förstås nu, när vi återigen sägs ha en högkonjunktur i Sverige. Vilken som vanligt kommer följas av en smäll. Huruvida man kan avgöra när man ska ur börsen på byggandet som prognosvärde låter jag vara osagt, utan det är nog mest att betrakta som en konjunkturindikator.

Samtidigt är förstås inte byggandet i närheten av de 500 000 lägenheter som behövs fram till år 2020. För det krävs en ökad byggnationstakt med 150%, från 40 000 till 100 000, vilket vilken normalbegåvning som helst förstår inte är möjligt. 

Infrastruktur2. saknas helt enkelt för att kunna öka byggandet 150% - det finns inte industriell kapacitet för en sådan nivå på byggandet, även om kapaciteten sakta ökar i takt med ökat byggande. Men någon ökning om 150% omgående kan inte ske. I bästa fall, givet evig superkonjunktur, kan vi se 100 000 ny bostäder år 2020, men inte åren innan dess. Verkligheten sätter som vanligt gränser för fantasierna.

1. En lägenhet är en bostad för ett hushåll. En nybyggd villa innehåller idag oftast endast en lägenhet, men det finns även villor, t ex parhus, med två lägenheter.
2. Till infrastruktur hör maskinparken, cementindustrier, stenbrott, övrig tillverkningsindustri, samt förstås behörig och utbildad personal och bostäder till dessa. För att inte tala om samhällelig basinfrastruktur som vägar, vatten och avlopp. Inget man snyter fram över en natt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. I stockholmsregionen byggs mycket av polacker och balter. Senaste året tycker jag mig sett att ökade mängder av villor renoveras och byggs ut. Även en hel del flerfamiljshus byggs. Bredbandsutbyggnaden verkar mest ske med invandrad personal. Anekdotiskt är en propp för mer byggande handläggning av bygglov.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Off topic men kanske ändå intressant för att visa hur fantastiskt Sverige är.
  Tältläger

  Den prognostiserade kostnaden för att uppföra fyra tältläger om sammanlagt 3000 bäddar är i dagsläget 610 miljoner och varje enskilt läger tar ca 6-12 månader att slå upp. Som jämförelse kan nämnas att en bataljonsledningsplats vid en mekaniserad bataljon, som använder samma typ av tält, grupperar på 2-3 timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite skillnad på kraven där väl?

   Radera
  2. 200 000 per bädd.
   Helt sanslöst!
   Migrationsverket ger kommunerna pengar!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Villaägarna i Malmö kommer lösa det akuta boendet när kommunen ber om plats för de nya. 2000 per boende i friggebodar och gillestugor. Det finns gott om pengar och när det sinar så lånar vi bara mer tills vi nått på lång sikt då Sverige blir rikt igen.

   Radera
 3. Förutom att det behövs infrastruktur det så skall väl också nämnas att det brukar ta lite tid innan allt fungerar så som det skall. Dvs det finns en inkörningsperiod om man gör något "nytt" eller nytt på riktigt.

  SvaraRadera
 4. Ahh! äntligen någon som talar ur skägget. Det bästa som någonsin skrivits här! :-)

  SvaraRadera
 5. Åtminstone i Stockholm med omgivningar råder en intensiv högkonjunktur. Trafiken verkar mer intensiv än tidigare och med ökad andel lastbilar. Jag tror en hel del av de 3,9% BNP steg för Sverige i tredje kvartalet skapades av oss 08-or. Arbetslösheten i landet sedan oktober 2014 har också sjunkit rejält liksom den disponibla inkomsten ökat med 3,5% sedan förra året, ja rensat för inflation. Om det ska hålla i sig länge efter jul är en annan fråga.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Miljonprogrammet byggdes under en period då svensk industri fortfarande hade "normala" vinster. Efter 1968 har det aldrig upprepats....
  Finns detegentligen förutsättningar för något liknande, annat än i retoriken?

  Många av dem som kommer hit är ambitiösa människor. Om jag fattar rätt så borde befintliga fastigheter nu stiga i pris ännu mer.... Då konkurrensen om dem nu ökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi behöver ett nytt miljonprogram för att svara upp mot flyktingströmmen och MP:s drömvärld.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina sura kommentarer kan bero på att många av dem som kommer faktiskt har eget kapital med sig...
   De kommer ju inte från ett land med en funktionssocialistisk tradition....

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Schhh, verkligheten är inte relevant. Alla(h) behöver lite mer tid i Sverige innan vi får vet vad som pågår.

   Radera
 8. Är det sant att Kaplan är en islamist? Undrar om Steffe och Margot misstänker något...

  SvaraRadera